Πρέπει να σωθεί η TV100;

Η κυβέρνηση έφερε για ψήφιση το περίφημο νομοσχέδιο για την ραδιοτηλεόραση. Σύμφωνα με την ΕΣΗΕΜΘ το νομοσχέδιο αυτό είναι η ταφόπλακα για το TV100. Το νομοσχέδιο εκτός του ότι προβλέπει την συμμετοχή των δημοτικών ραδιοτηλεοπτικών μέσω στην διαδικασία της σημοπρασίας των αδειών, προβλέπει, εκτός των άλλων την μετατροπη των δημοτικών επιχειρήσεων σε ΑΕ και φυσικά την απαγόρευση επιδότησής τους από τον Δήμο, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει τα δημοτικά μέσα θα πρέπει να ζήσουν μέσα από τους κανόνες της αγοράς.

Απ’ ότι είμαι σε θέση να γνωρίζω ο κ. Στάγκος της TV100 περίμενε αυτή την εξέλιξη εδώ και μερικά χρόνια μια και απ ότι φαίνεται ήταν στα σχεδια και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

¨Εχουν γραφτεί άρθρα υπέρ της διατήρησης του TV100 στην μορφή την σημερινή και από την εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ που βγήκε με πρωτοσέλιδο το θέμα αλλά και από την ΠΑΡΑΛΛΑΞΗ όπως ο Μιχάλης Γουδής μιλάει και για τις συνθήκες στην Γερμανία

Ο ίδιος ο διευθυντής της ΔΕΠΘΕ βγήκε σε εκπομπή της TV100 για να υποστηρίξει την άποψή του, Για όσους θέλουν να την ακούσουν εδώ το Α Μέρος και εδώ το Β Μέρος.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης έβγαλε και ανακοίνωση όπου δηλώνει :

Από τότε που αναλάβαμε τη Διοίκηση του Δήμου, πήραμε την απόφαση να στηρίξουμε τη λειτουργία των Δημοτικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων, της TV100 και του FM100, θέτοντας τρεις στόχους:

1. Τη μετατροπή τους, από φερέφωνα του εκάστοτε Δημάρχου, σε ανεξάρτητους δημοσιογραφικούς οργανισμούς στην υπηρεσία της τοπικής κοινωνίας. Το πετύχαμε.

2. Τον οικονομικό εξορθολογισμό τους με την αντίστοιχη μείωση της δαπάνης λειτουργίας τους από τα 9 εκατ. ευρώ που ήταν το 2009, σε κάτω από 3,5 εκατ. ευρώ. Το πετύχαμε.

3. Τη διαδημοτικοποίησή τους ώστε να μην ανήκουν σε έναν και μόνο Δήμο, αλλά να λειτουργήσουν σε μητροπολιτική, ακόμα και περιφερειακή βάση, με συμμετοχή περισσότερων Δήμων ή και της Περιφέρειας.

Η μετατροπή των Δημοτικών ΜΜΕ σε ζωντανά κύτταρα έγκυρης, αδιάβλητης και πολυφωνικής ενημέρωσης με χαμηλό κόστος λειτουργίας είναι από τα επιτεύγματα αυτής της δημοτικής Διοίκησης όπως και των εργαζομένων σε αυτά. Σήμερα, η δημοτική ραδιοτηλεόραση Θεσσαλονίκης (TV100) υπερκαλύπτει όλα τα τεχνικά κριτήρια του νομοσχεδίου για την αδειοδότησή της, καθώς απασχολεί 115 άτομα και καλύπτει με επάρκεια την τοπική και περιφερειακή ειδησεογραφία. Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε την εμμονή της κυβέρνησης να απαιτεί τη μετατροπή της σε Α.Ε. Μία τέτοια εξέλιξη θα την εξισώσει με τα υπόλοιπα εμπορικά τηλεοπτικά δίκτυα, θα πλήξει ευθέως το δημόσιο χαρακτήρα της και θα την οδηγήσει μαθηματικά στο μαρασμό και την απαξία.

Το ΔΣ της ΔΕΠΘΕ εισηγήθηκε έγκαιρα στους δύο συναρμόδιους υπουργούς δύο τροπολογίες με τις οποίες διασφαλίζεται η συνέχιση της λειτουργίας της Δημοτικής Τηλεόρασης ως “Δημοτικής Επιχείρησης Ειδικού Σκοπού Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης”, καθώς και η εξαίρεσή της από τη διαδικασία “εξαγοράς” της άδειας λειτουργίας της μέσω δημοπρασίας. Εύχομαι και ελπίζω ότι, έστω και την τελευταία στιγμή, η κυβέρνηση και η Βουλή θα προστατεύσουν το δημόσιο χαρακτήρα της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης και θα κάνουν δεκτές τις τροπολογίες που εισηγούμαστε.

Ανεξάρτητα με την προσωπική μου άποψη, δεν μπορώ να μην χαμογελάσω με νόημα διαβάζοντας την παραπάνω δήλωση. Σε μια κατ| εξοχήν φιλελέ απόφαση της “αριστερής” κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο εκ των ιδρυτών της φιλελέ ΔΡΑΣΗΣ έρχεται και ζητά να εξαιρεθεί η δικιά του περίπτωση. Πρόκειται για την ίδια περίπτωση όλων που ζητάνε μεταρρυθμίσεις αρκεί να γίνονται για τους άλλους.

Αλλά ας δούμε λιγάκι την ΔEΠΘΕ και γενικά την ιστορία της, Το 1987 ο Εβερτ δημιουργεί τον πρώτο ιδιωτικο/δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό, τον 984 του Δήμου της Αθήνας και ακολουθεί ο έτερος δεξιός Δήμαρχος, της Θεσσαλονίκης, ο Σωτήρης Κούβελας όπου άνοιξε τον FM100. Ο κούβελας γίνεται πανελλήνια διάσημος με την περίφημη μάχη του Σειχ Σου με τις δυνάμεις του Αρκουδέα. Το Fm100 παίζει “Πότε θα κάνει ξαστεριά” και οργανωμένος στην ΠΣΚ συμφοιτητής μου που συγκατοικεί με άλλον συμφοιτητή μου οργανωμένο στην ΔΑΠ μου εξομοληγήθηκε ότι είχε κρίση ταυτότητας ακούγοντας εκείνο το διάστημα το FM100 που είχε ανοιχτό πάντο ο συγκάτοικός του.

Τα πράγματα ομαλοποιηθήκανε και το FM100 άρχισε να έχει μεγάλα σχέδια στο να αλλάξει την πόλη…

fm100Κατάφερε βέβαια να κάνει κυριολεκτικά μια τρύπα στο νερό.

Παράλληλα μας άνοιξε, παράνομα, ένα παράθυρο στα δορυφορικά κανάλια και τα οποία ήταν και τα μοναδικά που βλέπαμε.

Η ΝΔ βγήκε κυβέρνηση και ο Κούβελας με το πρωτοπαλίκαρό τπ τον Φώτη Μανούση κατέβηκαν στην ΑΘήνα με τον πρώτο να παίρνει υπουργική θέση και ο δεύτερος από την ΔΕΠΘΕ να βρεθεί ιδιοκτήτης του New Channel. Οι κακές γλώσσες της Θεσσαλονίκης διαδίδανε ότι το New Channel στήθηκε με μηχανήματα που είχαν παραγγελθεί για το TV100. Φήμη που ποτέ δεν αποδείχθηκε.

Για πολλά χρόνια δεν θυμάμαι να ασχολήθηκα με το TV100, το FM100 δεν το άκουγα ούτε όταν άνοιξε. Η ΔΕΠΘΕ στελεχώθηκε με ανθρώπους της αρεσκείας του εκάστοτε Δήμαρχου, άσχετα αν είχε κάποια πραγματική αξία ή όχι ως επαγγελματίας. Στα χρόνια του ΒασιΠαπ είχαμε και τις μεγαλύτερες επιτυχίες όπως η ώρα του Δημάρχου, όπου το ντουέτο Οραήλογλου-Παπαγεωργόπουλο θα έσπαγε τους μετρητές της AGB, έτσι και μετρούσαν ποτέ το κανάλι.

Με τον ερχομό του Μπουτάρη και του Στάγκου είχαμε την απόλυση 5 στελεχών την μετάθεση τουλάχιστον 2 στην οργανική τους θέση και όπου από παρουσιαστές στο TV100 θα έπρεπε να πάνε στην καθαριότητα όπου ανήκανε. Με λίγα λόγια έγινε ένα συμμάζεμα, όπως το περιγράφει στην ανακοίνωσή του ο Μπουτάρης.

Πράγματι το TV100 άλλαξε πρόσωπο αυτά τα 5 χρόνια. Τηλεόραση δεν έγινε, αλλά είναι σαφώς καλύτερο απ ότι είχαμε επί 23 χρόνια. Άρχισε να ασχολείται με την πόλη και να αναπνέει πόλη. Στην εταιρία δουλεύουν ακόμα βύσματα πολιτικών και παπάδων. Δουλεύουν άνθρωποι που δεν σέβονται το ψωμί που τρώνε, όμως δουλεύουνε και σοβαροί επαγγελματίες και η επιχείρηση παράγει προγράμματα και καλύπτει τα θέματα της πόλης όπως ποτέ.

Χρειαζόμαστε όμως σήμερα ένα δημοτικό μέσο μαζικής ενημέρωσης;

Αν ήθελα να μιλήσω καθαρά ως φιλελές θα έλεγα όχι. Όσο λιγότερο κράτος τόσο καλύτερα.

Αν ήθελα να μιλήσω ως αριστερός λαϊκιστής θα έλεγα πάλι όχι. Τρια εκατομμύρια περισσότερα για την ανύπαρκτη κοινωνική πολιτική του Δήμου

Αν ήθελα να μιλήσω ως Σαλονικιός θα έλεγα ναι, να παραμείνει. Στην μορφή που είναι τώρα και να καλυτερέψει, με μεγαλύτερο έλεγχο αλλά και πλουραλισμό. Η Θεσσαλονίκη έχει ένα μέγεθος που της επιβάλλει να έχει ένα δικό της περιφερειακό κανάλι. Τα ιδιωτικά που είχε εξαγοράστηκαν από αθηναϊκα και έπαψαν να ασχολούνται με την πόλη. Η κρατική ΕΤ3 δεν πρέπει και δεν είναι κανάλι της πόλης και πάνω απ όλα είναι κρατικό.

Η μετάδοση και μόνο του δημοτικού συμβουλίου είναι μια από τις πιο σημαντικές αλλαγές στο πρόγραμμα. Η ΔΕΠΘΕ έδωσε την δυνατότητα, τα τελευταία χρόνια, σε ανθρώπους της πόλης να δημιουργησουν ενδιαφέρουσες εκπομπές και να συμμετάσχουν ραδιοφωνικά ή τηλεοπτικά στην διαμόρφωση ενός προγράμματος. Η αλήθεια είναι ότι αυτό έγινε χωρίς λεφτά, όμως είδαμε ενδιαφέροντα πειράματα. Κάποια μείνανε, κάποια εξαφανιστήκανεμ όμως σε κάθε περίπτωση επιτρέψανε όλα να δούμε κάτι παραπάνω από το “Η Μακεδονία είναι ελληνική, αγοράστε το βιβλίο μας” ή από χαχανητά τσιφτετέλια και βυζιά το πρωί.

Επί 5 χρόνια ο Μπουτάρης δεν κατάφερε να πείσει κανένα από τους υπόλοιπους δημάρχους του ΠΣ της Θεσσαλονίκης, να συμμετάσχουν στο εγχείρημα. Είναι αποτυχία του αλλά και αποτυχία των υπολοίπων δημάρχων. Πέρα όμως από τους δημάρχους υπάρχουν και οι κάτοικοι αυτής της πόλης. Αν είμασταν σοβαροί κάτοικοι της πόλης το TV100 και γενικά η ΔΕΠΘΕ δεν θα είχε πρόβλημα να γίνει ΑΕ και να διατηρήσει και την αυτονομία της.   Αν οι κάτοικοι της πόλης δεν πηγαίνανε σε κάθε εκλογές ή απογραφές στα χωριά τους και αγαπούσανε πραγματικά αυτή την πόλη, τότε αυτό το κανάλι θα έπρεπε να ήταν γεμάτο από τοπικές διαφημίσεις ή σήμερα να είχε ήδη βρει τους τοπικούς επιχειρηματίες που θα θέλανε να το συντηρήσουν ως κανάλι της πόλης. Το πιο πιθανό όμως στο τέλος είναι να το αγοράσει ο Ιβάν και να το κάνει κανάλι του ΠΑΟΚ…

 

disclaimer : Ο Φίλιος Στάγκος, διευθυντής της ΔΕΠΘΕ και εγώ γνωριζόμαστε. Δεν θα έλεγα ότι είμαστε φίλοι αλλά τον εκτιμώ και θέλω να πιστεύω ότι με εκτιμά και αυτός και ας διαφωνούμε πολιτικά. Εαν δεν εφευγα για Γερμανία θα είχαμε συνεργαστεί στην εκπομπή restart.