Αθώοι λόγω βλακείας;

updated 29/11 11:40 π.μ.

Προφανώς και δεν είναι η τελική απόφαση του δικαστηρίου, αλλά θα μπορούσε και να είναι. Για ποιο δικαστήριο μιλάω. Μα γι αυτό που εδώ και μέρες η “Πρωτοβουλία” με έχει ταράξει, και καλώς θα έλεγα, με mail για να παραστώ στην κατάθεση του Δημάρχου και των αντιδημάρχων του Δήμου Θεσσαλονίκης στην υπόθεση της υπεξαίρεσης τον κοντά 52 εκατομμυρίων ευρώ.

Η υπόθεση για του Θεσσαλονικιούς είναι, πιστεύω, γνωστή. Επί 16 χρόνια αν δεν κάνω λάθος, εκ των οποίων τα 12 επί δημαρχίας Παπαγεωργόπουλου τα λεφτά που έπρεπε να πάνε για τα ασφαλιστικά των υπαλλήλων του Δήμου, πήγαιναν σε μια μάυρη τρύπα. Ο μόνος σίγουρος ένοχος, γιατλι το παραδέχτηκε, είναι ο υπάλληλος του Δήμου κ. Σαξώνης. Για την υπόθεση πρωτογράψαμε τον Φεβρουάριο του 2008 με παραπομπή στο site της Πρωτοβουλιας 2006. Ένα site που αυτή την στιγμή δεν υπάρχει πια, άρα και το link δεν οδηγεί πουθενά.

Λίγες μέρες αργότερα ξαναγράψαμε, έχοντας περισσότερες πληροφορίες από μέσα που ακόμα υπάρχουν (δυστυχώς ο Αγγελιοφόρος άλλαξε site και έγραψε στα @@@ του όσους τον είχανε λινκάρει παλιότερα) καθώς και από δελτίο τύπου της Αράπογλου που ευτυχώς το είχαμε ανεβάσει στο thess. Τότε το ποσό λέγανε ότι ήταν 10.000.000 με αποτέλεσμα όλα τα άρθρα μας να τα βάλουμε κάτω από το tag 10.000.000, όπου και μπορείτε να τα διαβάσετε όσοι πιθανόν δεν γνωρίζεται την υπόθεση.

Ξαναγυρνώντας λοιπόν στην δίκη που γίνεται 4 χρόνια μετά και αφού κατηγορούμενοι ήταν, εκτός του Σαξώνη, ο Παπαγεωργόπουλος και 3 αντιδήμαρχοι οικονομικών ( ο τέταρτος απεβίωσε), έρχεται η στιγμή όπου καταθέτουν σαν μάρτυρες κατηγορίας ο Μπουτάρης και οι αντιδήμαρχοί του. Ο Μπουτάρης στην κατάθεσή του τα φορτώνει στον Παπαγεωργόπουλο, στους προϊσταμένους της ταμειακής υπηρεσίας αλλά και στον Λεμούσια. Δίνοντας ελαφρυντικά στον Ζορπίδη που ήταν έντιμος και που και καλά όταν κατάλαβε τι παίζεται (8 μήνες μετά) παραιτήθηκε. Συγνώμη Δήμαρχε αλλά ο έντιμος παραιτείται και καταγγέλει την κλοπή των χρημάτων που δεν ανήκανε σε κανένα πολιτικό πρόσωπο. Στο δικό μου το βιβλίο δίπλα από το έντιμος δεν υπάρχει θέση γι αυτόν που καλύπτει τέτοιου είδους παρανομία.

Σήμερα λοιπόν ή καλύτερα χτες 28/11 ήταν η κατάθεση του νυν αντιδήμαρχου οικονομικών κ. Καπόν, ο οποίος, θεωρητικά, ως και πιο ειδικός θα έδινε μια κατάθεση με μεγαλύτερη βαρύτητα. Δυστυχώς η απόσταση από την πόλη αλλά και οι περιορισμένες πηγές, από άποψη εγκυρότητας, δεν μου επιτρέπουν να ξέρω τι ακριβώς είπε στην κατάθεσή του ο κ. Καπόν. Θα αρκεστώ λοιπόν στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας “Μακεδονία” που θα κυκλοφορήσει το πρωί και στο τι έγραψε το Thestival.gr

Διαβάζουμε λοιπόν στο thestival :

Ο κ. Καπόν με τις απαντήσεις που έδωσε αθώωσε τους πρώην αντιδημάρχους οικονομικών, Ζορπίδη και Αθανάσαρο.

Για τον κ. Θ. Αθανάσαρο δήλωσε ότι δεν αντιλήφθηκε την υπεξαίρεση ενώ πρόσθεσε ότι αν την αντιλαμβανόταν θα την εμπόδιζε.

Για τον κ. Ζορπίδη είπε ότι μόλις κατάλαβε τη γίνεται παραιτήθηκε από τη θέση του.

Σύμφωνα λοιπόν μ ετον κ. Καπόν οι πολιτικοί προϊστάμενοι της υπηρεσίας οικονομικών δεν έχουν καμία ευθύνση για ότι και αν κάνουν οι υπάλληλοι που τον έχουν άμεσο προϊστάμενο; Είναι δυνατόν να αποτελεί δικαιολογία το ότι το μέγα λαγωνικό πρώην μπάτσος Αθανάσαρος να μην κατάλαβε τι γινόταν στην διεύθυνσή του; και αν δεν κατάλαβε τι στο διάολο έκανε τόσο καιρό εκεί; Ο δε Ζορπίδης κατάλαβε τι γινότανε και την έκανε;

Η δημαρχάρα, “Ατσαλάκωτος ο Α'”, σύμφωνα με τον κ. Καπόν βρισκόταν ένα επίπεδο πάνω από τους υπολοίπους. Μάλιστα θεώρησε ότι δεν μπορούσε να ξέρει τα καθημερινά θέματα του Δήμου. Σύμφωνα με τον κ. Καπόν λοιπόν ο Δήμαρχος δεν ασχολείται με τα καθημερινά θέματα του Δήμου αλλά είναι για άλλα πράγματα. Δηλαδή έχεις έναν υπάλληλο που έχει 2 ή 3 νυχτερινά κέντρα, αυτοκίνητο πιο ακριβό από σένα, έχει μετοχές σε μια ομάδα μπάσκετ και πάει να αγοράσει μετοχές σε δεύτερη και συν όλα τ άλλα δουλεύει στην οικονομική σου υπηρεσία και του εμπιστεύεσαι λεφτά, και δεν ξέρεις τίποτα; Δεν τρέχει τίποτα απολύτως; Δεν είναι καθημερινό θέμα;

Ο κ. Καπόν λοιπόν σε ότι αφορά τους αντιδημάρχους ακολούθησε την γραμμή Μπουτάρη “δεν το πήρανε πρέφα, είναι έντιμοι” ενώ για την ΔΗμαρχαρά ότι απλώς “Δημάρχευε”. Μα ρε παιδιά δεν σας φώναξε κανείς εκεί να καταδικάσετε αλλά ούτε να αθωώσετε κάποιον. Δεν σας φώναξε εκεί κανείς για να καταθέσετε για το ποιόν των κατηγορούμενων. Εκεί πήγατε ως μάρτυρες κατηγορίας, εκπροσωπώντας τον Δήμο αλλά κυρίως εκπροσωπώντας την πόλη και τους πολίτες της, διεκδικώντας να λάμψη η αλήθεια, να αποδοθεί δικαιοσύνη και να βρείτε πως θα επιστραφούν τα χρήματα. Το αν είναι έντιμοι ή όχι οι κατηγορούμενοι θα το αποφασίσουν οι δικαστές.

Ο κ. Καπόν όμως από ότι φαίνεται είχε και άλλες αντιρρήσεις ως προς το κατηγορητήριο που δεν αφορούσαν μόνο στους κατηγορούμενους αλλά και στο ποσό της υπεξαίρεσης σύμφωνα πάλι με το Thestival.gr ο αντιδήμαρχος οικονομικών αμφισβητεί το ποσό της υπεξαίρεσης αδειάζοντας την επιθεωρήτρια :

Ο κ. Καπόν είπε ότι το ποσό που έλαβε ο Παναγιώτης Σαξώνης σε μετρητά από τον Δήμο στη διάρκεια της θητείας του ανέρχεται σε 21,3 εκατ. ευρώ. «Δεν μπορώ να γνωρίζω αν υπεξαιρέθηκαν όλα από τον Σαξώνη» πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος.

Η κα Τσεμπερά, θεωρεί ότι λείπουν από τα ταμεία 51,4 εκ.

Ποιός κάνει λάθος και γιατί; Αν κάνει λάθος η επιθεωρήτρια θα πρέπει κάποιος να μας εξηγήσει που είναι το λάθος. Αν κάνει το λάθος ο κ. Καπόν, να υποθέσω ότι το κάνει γιατί ενώ δεν περιμένει να δει σεντς να επιστρέφει στα ταμεία, δεν θέλει ταυτόχρονα να επωμιστεί την πληρωμή αυτών των χρημάτων η παρούσα Διοίκηση; Μπορεί να κάνω λάθος αλλά τα λεφτά ήταν λεφτά των ταμείων ασφάλισης των εργαζομένων του Δήμου ακι σαν τέτοια θα πρέπει να πληρωθούν ότι και να γίνει, διπλασιάζοντας στην ουσία την ζημία του Δήμου. Σε κάθε περίπτωση, αν ο κ. Καπόν θεωρεί ότι τα ελφτά είναι 30 εκ. λιγότερα, δεν θεώρησε σκόπιμο να ενημερώσει τις αρχές ή έστω και τον Δήμαρχο που στην δική του κατάθεση αναφερόταν στα 51, 4 εκ της υπεξαίρεσης;

Τι ακριβώς συμβαίνει; Γιατί αυτή η ξαφνική στήριξη του Ζορπίδη; Ενός ανθρώπου με αρκετή δύναμη στην πόλη, χρόνια στον δήμο, στον Άρη και τελευταία στο επαγγελματικό επιμελητήριο. Έρχονται εκλογές και τα ψηφαλάκια μας είναι απαραίτητα; Θέλουμε μια καλύτερη σχέση με το σύθστημα Παπαγεωργόπουλου και αποφασίσαμε να τα ρίξουμε στον Λεμούσια; Και οι καταγγελίες που κάνατε ρε σύντροφοι από το 2008 μέχρι σήμερα;

Αθωώνοντας με τις καταθέσεις τους όλο το πολιτικό προσωπικό, Δήμαρχο και αντιδήμαρχους, καταλήγουμε στο να θεωρηθεί μοναδικός υπεύθυνος υπεξαίρεσης ο Σαξώνης με τους  προϊστάμενους του να έχουν τουλάχιστον την ευθύνη του μη ελέγχου. Όταν και αν καταδικαστούν, από που θα ζητηθούν τα χρήματα; Από τον Σαξώνη; Αν τα είχε δεν θα τα είχε δώσει, έστω ένα μεγάλο τμήμα τους, προκειμένου να πέσει στα μαλακά; Υπάρχουν πολλοί ανάμεσά μας που πιστεύουν ότι ότι έκανε το έκανε μόνος του χωρίς να τον πάρει χαμπάρι κανένας;

Τελικά πιστεύω ότι αν συνεχιστεί έτσι αυτή η οπερέττα, στο τέλος οι μοναδικοί που θα πληρώσουν θα είναι ο Σαξώνης και εμείς, οι πολίτες της πόλης.

Update :

Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται η ένδεια των μέσων ενημέρωσης της πόλης και βέβαια οι προσανατολισμοί τους.

Όπως ‘εγραψα και στην αρχή του κειμένου, η απόσταση αλλά και η έλλειψη έγκυρων πηγών με ανάγκασε να στηριχτώ σε ένα πρωτοσέλιδο και και ένα τοπικό site, όχι και το πιο ανεξάρτητο, προκειμένου να σχολιάσω την κατάθεση, κυρίως, του κ. Καπόν.

Σήμερα το πρωί ο “Αγγελιοφόρος” ήδη έχει δημοσιεύσει άρθρο για το θέμα και υποθέτω η “Μακεδονία” θα ακολουθήσει κάποια στιγμή.

Ο Αγγελιοφόρος λοιπόν εμφανίζεται πιο ήπιος στους χαρακτηρισμούς του για την κατάθεση του κ. Καπόν, διαπιστώνοντας παρ’ όλα αυτά διαφωνία στις απόψεις δημάρχου και αντιδημάρχου ως προς την ευθύνη του Παπαγεωργόπουλου, κάτι που φαίνεται και στα άρθρα που παράθεσα πιο πάνω.

Σύμφωνα με το άρθρο :

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών εμφανίστηκε στο δικαστήριο με διάθεση να ελαφρύνει τη θέση του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου λέγοντας πως «θεωρεί ότι ο πρώην δήμαρχος δεν είχε ιδιαίτερη γνώση».

Σε ότι αφορά τους υπόλοιπους κατηγορούμενους :

…εμφανίστηκε έως «απαλλακτικός» αναφορικά με τις ενδεχόμενες ευθύνες των πρώην αντιδημάρχων Οικονομικών και φωτογράφισε ως συνυπεύθυνους για το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης τους διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας και τον πρώην προϊστάμενο των οικονομικών υπηρεσιών.

βέβαια

…λίγο νωρίτερα, είχε καταθέσει για τα μεγάλα χρηματικά ποσά που σήκωνε με τη μορφή μετρητών ο Παναγιώτης Σαξώνης ότι «είναι αδιανόητο να συμβαίνει κάτι τέτοιο και να μην το κατάλαβαν οι φυσικοί προϊστάμενοι και η διοίκηση»

Δεν καταλαβαίνω, πως πηγαίνει στην δίκη απροετοίμαστος και με αντιφάσεις, ένας εκ των υπερασπιστών των συμφερόντων της πόλης. Εκτός και αν με αυτό τον τρόπο επιδιώκει την αθώωσή τους έστω και λόγω αμφιβολιών. Έχω την πεποίθηση ότι ο κ. Καπόν, εκ της θέσης του και εκ της επαγγελματικής του εμπειρίας, είναι σε θέση να αντιληφθεί ποιές ήταν οι ευθύνες των πρώην αντιδημάρχων. Δεν λέω αν κλέψανε λεφτά, αλλά αν μπορούσαν να αντιληφθούν την κομπίνα. Αυτό θια έπρεπ να είναι ξεκάθαρο σε μια κατάθεση ή κάνουν σωστά την δουλειά τους και είναι σε θέση να ξέρουν ή δεν είνια σε θέση να ξέρουν ή δεν κάνουν την δουλειά τους, είναι μπουρδέλο η υπηρεσία οπότε είναι πολύ πιθανόν να μην ξέρανε τι γινότανε. Δεν είδα πουθενά δήλωση του ότι δεν έκανε κανένας την δουλειά του σωστά. Από την άλλη όμως, όπωςε λέει και ο Αγγελιοφόρος ο κ. Καπόν ήταν έως και απαλλακτικός για τους προηγούμενους Αντιδήμαρχους. Γιατί;

Σε ότι αφορά την επιθεωρήτρια, ο Αγγελιοφόρος παρουσιάζει το ποσό των 21,3 εκ. σαν ποσό που ανάφερε ο πρόεδρος του δικαστηρίου ύστερα από δήλωση του κ. Καπόν ότι ο Σαξώνης «είναι πολύ δύσκολο να υπεξαίρεσε παραπάνω από αυτά που έπαιρνε μετρητά» οπότε και εξηγείται και η άγνοια του ποσού από τον Μπουτάρη, αλλά δεν εξηγείται πως ενώ ο κ. Καπόν είναι τόσο σίγουρος για τα πόσα μπορούσε να υπεξαιρέσει ο Σαξώνης αλλά σχεδόν καθόλου σίγουρος για όλα τα υπόλοιπα. Επίσης η διαφωνία του με την επιθεωρήτρια κ. Τσεμπερά δεν είναι στο ποσό της υπεξαίρεσης αλλά :

…σε αντίθεση με τα όσα διαπίστωσε η οικονομική επιθεωρήτρια, ανέφερε ότι «δε βρέθηκαν εντάλματα που έχουν διπλοπληρωθεί».

Τελικά εκτός της πιο ήπιας, αλλά σίγουρα αμφιλεγόμενης στάσης του κ. Καπόν, διαπιστώνουμε για ακόμα μια φορά ότι δεν υπάρχει ένα σοβαρό διαδικτυακό μέσο στην πόλη, όπως και ότι γι αυτό τον λόγο θα πρέπει να περιμένω 2 μέρες προκειμένου να γράψω μια άποψη για ένα γεγονός που μ’ ενδιαφέρει. Η παραπάνω δήλωση δεν επηρρεάζει τα ερωτήματα που μου έχουν δημιουργηθεί όσο τον εκνευρισμό μου εναντίον των υπερασπιστών των συμφερόντων της πόλης, που προήλθε από την ¨ανεξάρτητη δημοσιογραφία” του τοπικού site

 

 

One Response to Αθώοι λόγω βλακείας;

  1. Pingback: Η γυναίκα του Καίσαρα | thess.gr