Μπάχαλο

Πριν από μερικές μέρες στο δημοτικό συμβούλιο με το οποίο ασχοληθήκαμε για άλλα θέματα, απαντώτας ο Μπουτάρης σε ερώτηση του Μάτη, σε σχέση με την παραίτηση του Μπάμπη Παπαϊωάννου από την θέση του συντονιστή στην Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα 2014 είπε δικαιολογώντας την παραίτησή του ότι ο φυσικός του προϊστάμενος, η Γραμματεία Νέας Γενιάς “τον τράβηξε πίσω και αυτό θα πει ότι η δουλειά του 2014 έμενε πίσω, και αυτό θα πει …δεν ξέρουμε τις διαθέσεις της Γενικής Γραμματείας η απόφαση είναι ότι ο Μπάμπης Παπαϊωάννου θα παραμείνει σύμβουλος στο 2014”. Για του λόγου το αληθές ακολουθεί και το video

Προχτες (6/3) όμως είχαμε εξελίξεις. Σε συνέντευξη που έδωσε στον ραδιοσταθμό Κόκκινο και στον Απόστολο Λυκεσά, ο Μπάμπης Παπαϊωάννου, επι λέξη είπε ότι του ζητήθηκε η παραίτηση από το γραφείο του δημάρχου γιατί κατηγορήθηκε ότι δεν προχωρούσαν τα πράγματα μια και σε συγκεκριμένες ημερομηνίες έπρεπε να έχουν συγκεκριμένα παραδοτέα. Ο Μπάμπης επέρριψε τις ευθύνες στην γραφειοκρατία και στο δυσκίνητο του δήμου. Υποστήριξε ότι ενημέρωνε και ενοχλούσε τον δήμαρχο για τα θέματα αλλά δυστυχώς δεν μπορούσαν να επιταχ’υνουν τις διαδικασίες. Ως πιο σημαντικό πρόβλημα παρουσίασε την έγκριση του προϋπολογισμού όπου πέρυσι χρειάστηκε 8 μήνες και ο φέτινός ακόμα δεν έχει εγκριθεί. Για αυτό και κυρίως μιλησε γοια τοςυ συνεργάτες αλλά και την επικοινωνία, θέματα που χρειάζονται λεφτά κα λέει βέβαια ότι “Φταίνε οι αποφάσεις που δεν πάρθηκαν όταν έπρεπε να παρθούν” αφήνοντας σαφέστατες αιχμές κατ΄ατου δημάρχου ή αν θέλετε κατά της διοίκησης. Λέει ότι του ζητήθηκαν ευθύνες γιατί δεν προχωρήσανε και του ζητήθηκε “…να διευκολύνει το γραφείο του δημάρχου”. Στην πορεία ο Απόστολος αποκαλύπτει ότι η Πασχαλίδου υπέβαλλε την παραίτησή της για τον ίδιο λόγο και το επιβεβαιώνει καιο Μπάμπης. Η παραίτηση όμως της Πασχαλίδου υπάρχει περίπτωση να ανακληθεί μια και την ώρα της συνέντευξης μιλούσε με τον δήμαρχο. Παρακάτω ακολουθεί η συνέντευξη από το κόκκινο

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η απάντηση του Μπάμπη στην τελευταία ερώτηση του Απόστολου. Ο Απόστολος τον ρωτά αν έχει σχέση η παραίτησή του με την κα Σάινερ και την εμπλοκή της στο 2014.

Ο Μπάμπης δεν αρνείται την εμπλοκή της με την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014 και αφού αναστενάξει και ξεκινάει να λέει “δεν μπορώ ειλικρινά να σας απαντήσω…”, καταλήγει να πει “Υποθέτω πως όχι” και κατόπιν τα ρίχνει στην κακή πληροφόρηση του δημάρχου (από ποιον άραγε;) καθώς και στο προεκλογικό κλίμα. Αξίζει να ακούσετε τα 8 λεπτά της εξαιρετικής συνέντευξης από τον Απόστολο Λυκεσά.

Στην Παράλλαξη ο Γιώργος Τούλας εκτιμά ότι :

Είναι φανερό ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας. Δυστυχώς δεν είμαι σε θέση να ξέρω τι.
Το Thestival εκτιμά ότι :
Εδώ και αρκετό καιρό κορυφαία και μη στελέχη της Πρωτοβουλίας ζητούν από τον Μπουτάρη να «σπάσει» το πακέτο ύψους 500.000 ευρώ που διαχειρίζεται η Μαρία Πασχαλίδου μέσω της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014. «Δεν είναι δυνατόν να καρπωθεί όλη την προβολή η Πασχαλίδου. Το πακέτο πρέπει να μοιραστεί» τόνιζε σε δημόσια τοποθέτησή του σημαίνον στέλεχος της Πρωτοβουλίας. Ο Γιάννης Μπουτάρης ενέδωσε στις πιέσεις. Μη μπορώντας να «παραιτήσει» την πρώτη σε σταυρούς δημοτική σύμβουλο, φρόντισε να διαλύσει την ομάδα της
Αυτό δικαιολογεί και τις δηλώσεις του Μπάμπη για τις πιέσεις των εκλογών, παρ όλα αυτά κάτι λείπει. Είναι αλήθεια ότι σε προεκλογικές περιόδους, ακόμα και οι “διαφορετικοί” συνδυασμοί καταλήγουν στις παλιές δοκιμασμένες μεθόδους. Μοίρασε λεφτά στον κοσμάκη για να σε θυμηθεί και να σε ψηφίσει. Αν είναι αυτός ο λόγος τότε δεν αξίζει κανείς τους την ψήφο μας.
Στο ίδιο κλίμα κινείται και η ανακοίνωση που μοίρασε ο Νίκος Νυφούδης :

«Η Θεσσαλονίκη είναι Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας. Να μην το ξεχνάμε…»

 
Παρακολουθώ εδώ και καιρό, μια ανελέητη μάχη στις πλάτες της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014, της Θεσσαλονίκης. Προσπάθησα πολύ να μην τοποθετηθώ αλλά νομίζω πως κάποια πράγματα πρέπει να τα καταγράψει η Ιστορία σωστά.
Λυπάμαι πραγματικά, που μια ιδέα την οποία κατάθεσε ο Σπύρος Βούγιας, τρία περίπου χρόνια πριν, αντί να αποτελεί αφορμή ώστε τις μέρες αυτές η πόλη να σφύζει από Δράσεις για νέους και η συμμετοχή στη ζωή της πόλης να έχει χτυπήσει κόκκινο, αποτελεί αφορμή για κοκορομαχίες.
Η επιτυχία της κατάκτησης του τίτλου της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014, ήταν η μόνη ίσως, συλλογική προσπάθεια της πόλης, σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για την χώρα ολόκληρη. Καταφέραμε τότε, με την Μαρία Πασχαλίδου, τη Μαρία Τσιουτάνη, τον Μπάμπη Παπαϊωάννου και τον Γιώργο Γεωργιάδη, καθώς και έναν πυρήνα είκοσι εθελοντών να εμπνεύσουμε μερικές εκατοντάδες νέων, οι οποίοι είχαν πιστέψει στην διαφορετικότητα της σημερινής διοίκησης, να γεμίσουν την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και να παλέψουν για έναν σκοπό.
Και το καταφέραμε. Δώσαμε χαρά σε πολλούς νέους και μάλιστα για αρκετούς από δαύτους ήταν μια σανίδα σωτηρίας για να ξεπεραστούν δύσκολες μέρες της ανεργίας. Ονειρευτηκαμε κάτι διαφορετικό. Και για λίγο πιστέψαμε ότι το αγγίξαμε.
Η δυσκολίες στην υλοποίηση φάνηκαν από την πρώτη μέρα. Δυστυχώς, μικροπολιτικές σκοπιμότητες συγκεκριμένων δημοτικών συμβούλων οδήγησαν την περίοδο της προετοιμασίας σε αδιέξοδο, ουκ ολίγες φορές. Σήμερα, δυο μήνες μετά την έλευση του 2014 ακόμα συζητούν.
Λυπάμαι πραγματικά για δύο λόγους: πρώτον γιατί εκτέθηκα προσωπικά διαβεβαιώνοντας ότι η διοργάνωση θα στεφθεί με επιτυχία και έτσι πείσαμε τον κόσμο να έρθει και δεύτερον διότι για λίγο πιστέψαμε, εμείς, οι νέοι αυτής της πόλης ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν.
Με παλιά μυαλά δυστυχώς αυτό είναι σχεδόν αδύνατο.
Παίρνοντας υπ όψη, την σοβαρότητα του Απόστολου Λυκεσά που δεν είναι ούτε κίτρινος δημοσιογράφος αλλά ούτε και “μοβόρος”, η ερώτηση που κάνει στον Μπάμπη για την Σάινερ, αφού του λέει ότι έχει μιλήσει με Πασχαλίδου που παραιτείται και αυτή, μου φαίνεται ιδιαίτερα “ύποπτη”. Θέλω να πω ότι ο Απόστολος δεν θα έμπλεκε στην κουβέντα την Σάινερ αν δεν την είχε μπλέξει ήδη κάποιος. Δεν είμαι σε θέση να ξέρω τι συμβαίνει, αλλά είναι ηλίου φαεινότερο ότι έχουν βγει μαχαίρια και προς το παρόν τ’ ακονίζουν έχοντας μικρούς “τραυματισμούς”.
Δεν ξέρω αν ο Μπουτάρης θα έπρεπε να τους παραιτήσει όλους ξέρω όμως ότι έχει χάσει την μπάλλα ανακατεύοντας τα προσωπικά του με τα επαγελματικά του και εννοώ ότι είναι τελείως ευάλωτος στους πολιτικούς του αντιπαλους, εξωτερικούς και εσωτερικούς. Αυτό όμως δημιουργεί εξαρτήσεις που το μόνο που δεν προδιαθέτουν είναι σε μια διοίκηση για το καλό της πόλης.   Στην συγκεκριμένη περίπτωση το κακό είναι, άσχετα με τους λόγους, ότι αυτό που είχε κάνει σημαία στην αρχή της θητείας του ο Μπουτάρης κινδυνεύει να πάει άπατο στο τέλος της. Οι μνήμες του ανύπαρκτου 2012 δεν έχουν σβήσει ακόμα.
Μια επίσκεψη στο site της Θεσσαλονίκης 2014 μπορεί να πείσει και τον πιο δύσπιστο για την ανυπαρξία οργάνωσης. Αν ζητήσετε, μέσω της εφαρμογής που υπάρχει, να σας δώσει όλες τις εκδηλώσεις από σήμερα μέχρι τέλος της χρονιάς, τα μόνα αποτελέσματα που βγαίνουν είναι των εκδηλώσεων του Μαρτίου. Δεν καταλαβαίνω λοιπόν, πως εξυπηρετείται ένας από τους σκοπούς της διεκδίκησης της οργάνωσης, η προβολή της πόλης σο εξωτερικό και η προσέλκυση τουριστών για τις εκδηλώσεις του. Απορώ πραγματικά για την απάντηση που θα μπορούσε να δώσει σε ενδιαφερόμενους στην έκθεση τουρισμού στην Σερβία ο κ. Θωμόπουλος ή ακόμα καλύτερα ο κ. Μπασμαδέλης, που εκπροσωπούσε τον δήμο, σε υποτιθέμενη ερώτηση για τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις του 2014 προκειμένου να οργανωθούν αποστολές νέων, σε ηλικία, τουριστών. Απ όσο γνωρίζω αυτά τα προγραμματίζουν, σε τέτοιες περιπτώσεις, νωρίς ώστε να έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Αν κάτι αποδεικνύεται από όλο αυτό το μπάχαλο, είναι η αδυναμία της ομάδας που διοικεί αλλά και οι σαθρές βάσεις στις οποίες στηρίζεται. Η διαφορετικότητα όπως έχω πει ξανά δεν ορίζεται από το πόσο κοούλ είναι ο δήμαρχος αλλά από το πόσο διαφορετικό και αποδοτικό είναι το σύνολο. Εδώ πάντως δεν βλέπω ΕΝΑ σύνολο.
Disclaimer : Γνωρίζω τον Μπάμπη Παπαϊωάννου αλλά και τον Απόστολο Λυκεσά προσωπικά. Για το συγκεκριμένο θέμα  δεν άντλησα καμία πληροφορία απ ευθείας από κανέναν τους.