Περνάει ο στρατός του Δήμου φρουρός

Δεν ξέρω τι έχει πάθει ο καινούργιος μας δήμαρχος και έχει μια αγάπη για τον στρατό. Δεν καθαρίζει η πόλη; Ο στρατός. Δεν έχω κοινωνική πολιτική για άστεγους; Ο στρατός. Δε μ’ αρέσουν οι υπάλληλοι του Δήμου; Ο στρατός. Όλα αυτά λες και οι οπλίτες αλλά και οι μόνιμοι, με συγκεκριμένο job description (για να καταλαβαίνει και ο φιλελέυθερος δήμαρχος) είναι για να καλύπτουν την ανυπαρξία του Δήμου.

Στην ανάγκη να προστατευθούν οι άστεγοι από το πολικό ψύχος που λέγετε ότι θα ακολουθήσει τις επόμενες μέρες, ο δήμαρχος προτείνει την χρήση κλειστών στρατώνων όπου θα φιλοξενηθούν οι άστεγοι. Ακόμα ένα φιάσκο πιστεύω, όπως αυτό με τα σκουπίδια και τον στρατό. Οι κλειστοί κοιτώνες, εκτός ίσως από αυτούς του 424 δεν νομίζω ότι μπορούν να γίνουν κατοικήσιμοι μέσα σε 2-3 μέρες, αλλά και να γίνουν δεν ξέρω πως θα ξεπεράσουν τους κανόνες ασφαλείας που υπάρχουν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Ένα ενδιαφέρον σήμείο αυτού του αποσπάσματος ήταν και η αναφορά του στα σκουπίδια όπου δήλωσε ότι θα λυθούν όλα αυτή την βδομάδα όπου θα χυθεί αίμα. Την επόμενη μέρα είχαμε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο όπου αποφασίστηκε :

Αν δεν κάνω λάθος αποφασίσανε να γυρίσουνε πίσω σ’ αυτά που ίσχυαν πριν αναγκαστεί ο Δήμος να σταματήσει τις απ’ ευθείας αναθέσεις. Δηλαδή ο μόνος τρόπος για να δουλέψει ο Δήμος, είναι να χρησιμοποιεί αδιαφανείς διαδικασίες προμήθειας υλικών και υπηρεσιών, καθώς και να πληρώσει την λειτουργία ενός δεύτερου, ιδιωτικού, μηχανισμού συλλογής απορριμάτων.

Προεκλογικά, στην τελευταία του συγκέντρωση στην αποθήκη Γ’ ο σημερινός δήμαρχος, προσπαθώντας να πείσει τους ψηφοφόρους του να τον ψηφίσουν, δεσμεύθηκε για τρια πράγματα. Το πρώτο ήταν σε έξι μήνες να “καθαρίσει” την Θεσσαλονίκη ενώ το δεύτερο να υπάρχει διαφάνεια στις οικονομικές συναλλαγές του δήμου. Από ότι φαίνεται για να πετύχει το πρώτο, θυσιάζει το δεύτερο, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι κάνει κάτι παράνομο. Αδιαφανή πάντως μπορείς να την χαρακτηρίσεις την απευθείας ανάθεση.

Από ότι φαίνεται όμως από τις σημερινές δηλώσεις, δεν χάσαμε μόνο την διαφάνεια αλλά και τον στόχο των 6 μηνών

«Μέσα στο χρόνο η πόλη θα πρέπει να είναι δακτυλοδεικτούμενη για τη καθαριότητα. Το πρώτο εξάμηνο θα παλέψουμε να κρατηθούν τα σκουπίδια σε ανεκτό επίπεδο. Δεύτερο βήμα μας θα είναι η ανακύκλωση, ενώ από το Σεπτέμβριο θα δούμε αν χρειάζονται καινούργια απορριμματοφόρα» δήλωσε ο Γιάννης Μπουτάρης.

Αυτό με την μπουκιά και κουβέντα δεν φαίνεται να το ξέρει ο κ. Μπουτάρης. Ίσως γιατί δεν είναι βλάχικη παροιμία.

7 Responses to Περνάει ο στρατός του Δήμου φρουρός

 1. Απλά να σου πω ότι και το 424 (το παλιό 424 πλέον στρατόπεδο ΚΩΤΤΑ)και στεγάζει υπηρεσίες (Φρουραρχείο, Φαρμακείο, Σ.Σ.Α.Σ. , Κοιτώνες μαθητών, 6η ΔΣΛ)οπότε ούτε αυτό είναι διαθέσιμο… Δεν ξέρω κατά πόσο μπορούν άμεσα να χρησιμοποιηθούν στρατόπεδα στην δυτική μεριά της πόλης…

  Όσο για τις υποσχέσεις ας δω τώρα την πρώτη να εκπληρώνετε (που δεν το βλέπω τώρα στα κοντά) και εγώ προσωπικά του δίνω πίστωση χρόνου. Ας ξεκινήσει η διαφάνεια από Γενάρη του 2012. Τόσα χρόνια μαυρίλα έναν ακόμα τον αντέχω. Αυτό που δεν παλεύετε είναι τα βουνά και η δυσωδία.

 2. Παιδιά, στο τρίτο θέμα οι “κατά” ψήφοι ήταν δύο.

 3. οι “κατά” ψήφοι στο τρίτο θέμα ήταν ΔΥΟ κι όχι μία.

 4. Όπως πολύ καλά γνωρίζεις για να γίνει ένας διαγωνισμός χρειάζονται 3-4 μήνες αν συμπεριλάβεις και τον χρόνο που χρειάζονται να εκδικαστούν και οι εθιμοτυπικές ενστάσεις.
  Οπότε ο Μπουτάρης βρίσκεται μπροστά σε έναν κλασσικό Catch-22.
  Να κάνει διαγωνισμό και να συνεχίσει το πρόβλημα της αποκομηδής για 3-4 μήνες ακόμη. Να κάνει απευθείας ανάθεση και να αντιμετωπίσει τις παραπάνω κατηγορίες.

  Όσο για “ιδιωτικό μηχανισμό συλλογής απορριμάτων” αν κατάλαβα καλά απλά θα μισθωθούν μηχανήματα που δεν διαθέτει ο δήμος. Αυτό σίγουρα δεν συνηστά ιδιωτικό μηχανισμό συλλογής απορριμάτων. Αν και προσωπικά θα χειροκροτούσα μια κίνηση όπου ιδιωτική εταιρία θα αναλάμβανε την αποκομηδή των σκουπιδιών από τους δρόμους με αντιστάθμισμα τα κέδρη από την ανακύκλωση τους με μηδενικό κόστος για τον δήμο και τους δημότες. Αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση

 5. Ευχαριστώ τους @enas και @Ανδρέα για τις διευκρινήσεις.
  Θάνο, αυτό που λες “όπως πολύκαλά γνωρίζεις…” δεν το ήξερε ο σημερινός δήμαρχος όταντον Οκτώβριο του 2010, προεκλογικά, τα έχωνε στον ΒασιΠαπ; Ή τότε δεν ίσχυε αυτό; Ο Αβραμίδης δεν το ήξερε όταν υποσχότανε ότι σε 10-15 μέρες θα είχε καθαρίσει την πόλη;

 6. Φαντάζομαι ότι το ήξερε. Αλλά εκείνη την περίοδο ο ΒασιΠαπ δεν έκανε απολύτως τίποτα. Ούτε καν ξεκίνησε την διαδικασία του διαγωνισμού, ούτε πρότεινε απευθείας αναθέσεις ούτε τίποτα. Οπότε η κριτική μάλλον εκεί επικεντρωνόταν.
  Όσο για τις “15 ημέρες” που ήδη πέρασαν πιστώνεται στα λάθη αν και θα απογοητευτώ πολύ περισσότερο αν περάσουν οι 6 μήνες που υποσχέθηκε προεκλογικά ο Μπουτάρης όπως φαίνεται και στο video και παραμείνει η ίδια κατάσταση

 7. Θεωρώ ότι ακόμη δε δικαιολογείται χοντρό κράξιμο στον Μπουτάρη για το συγκεκριμένο θέμα για διάφορους λόγους, μερικούς τους αναφέρει και ο Θάνος, δε θα αναφερθώ παραπάνω.

  Για μένα το χοντρό κράξιμο προς το παρόν ανήκει δικαιωματικά σε διάφορους συμπολίτες και απορώ γιατί αποσιωπάται αυτό. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και αν φταίει μια ο Αβραμίδης που δεν τήρησε όσα αφελώς υποσχέθηκε, τότε φταίει δέκα ο κάφρος γείτονας που δε βοηθάει με τη συμπεριφορά του:
  http://ilovethessaloniki.blogspot.com/2011/01/blog-post_21.html