Κάτι κινείται

Μετά τις γιορτές, από ότι φαίνεται, άρχισε να κινελιται η κοινωνία της πόλης. Βέβαια είναι οι ίδιες ομάδες πάντα αλλά και αυτό κάτι είναι. Ξεχασμένοι επί 15 μέρες μεταξύ μελομακάρονου και κρασιού, ξεχάσαμε τα καθημερινά προβλήματα της πόλης, αλλά ίσως και της χώρας. Ευτυχώς όμως λίγο πριν τελειώσουν οι αργίες κάποιοι ξυπνήσανε και προσπάθηασαν να ξυπνήσουν και τους υπόλοιπους.

Μιλάω φυσικά για τις επιτροπές κατά της ακρίβειας η οποίες είχανε 2 δράσεις. Η πρώτη έχει να κάνει με την απαράδεκτη αύξηση των εισιτηρίων του ΟΑΣΘ που εξακολουθεί να συμπεριφέρεται στο κοινό της πόλης υπεροπτικά. Έχοντας πάρει έναν σκασμό λεφτά από το δημόσιο, για να επιδοτεί το εισιτήριο, σε καιρό κρίσης το ιδιωτικό μονοπώλιο αποφασίζει να αυξήσει το εισιτήριο έως και 180% σε ορισμένες περιπτώσεις. Σε μία προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού, οι ακτιβιστές, το Σάββατο επιβιβαστήκανε σε λεωφορεία του ΟΑΣΘ αφού τους κρεμάσανε πανό, προκειμένου να ενημερώσουν τον κόσμο.

Το ωραίο ήταν ότι είχαν τηλεβόα έξω από το παράθυρο και σε όλη την διαδρομή εξηγούσανε στους απ’ έξω τον λόγο διαμαρτυρίας. περισσότερα και φωτογραφία από μέσα μπορείτε να βρείτε στο blog τoυ teacherdude.

Στο ίδιο blog θα μπορέσετε να βρείτε φωτογραφία καθώς και ρεπορτάζ από την δράση στα διόδια που ήταν η δεύτερη δράση των επιτροπών κατά της ακρίβειας, λίγες ώρες πριν την αύξηση των διοδίων και μερικές μέρες μετά την γνωμοδότηση του Συνηγόρου του πολίτη για τις κάμερες στα διόδια. Έχουμε πόλεμο λοιπόν.

Σε ένα άλλο σημείο της πόλης μια άλλη ομάδα η thesalonistas συνέχισαν τις δράσεις καθαριότητας, πιο πολλοί αυτή την φορά, σύμφωνα με το κείμενό τους 50-60, σύμφωνα με τις δικές τους φωτογραφίες 30-35, αλλά σε κάθε περιπτωση περισσότεροι από την πρώτη φορά. Αυτή την φορά εκτός από το opencoffee είχαν βοήθεια και από μέλη του bookcrossing και βέβαια βοήθεια από τον Δήμο που ψάχνει απεγνωσμένα 2000 εθελοντές. Από ότι έμαθα εμφανίστηκε και ο Αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος και Ελεύθερων Χώρων κ. Ζέρβας αλλά και από φωτογραφία που είδα παρών ήταν και ο δημοτικός σύμβουλος με την Πρωτοβουλία κ. Ελευθεριάδης.

Λίγο παρακάτω από τον χώρο που καθαρίζανε οι thessalonistas, κάτω από την Αγ. Δημητρίου, οι κάδοι ξεχειλίζανε από σκουπίδια μια και ο Δήμος με τους 4500 δημοτικούς υπαλλήλους δεν είναι ακόμα σε θέση να καθαρίσει αυτό για το οποίο πληρώνεται από τα δημοτικά μας τέλη.