Τα λόγια τα μεγάλα

Στις 4/1/2011 ο καινούργιος αντιδήμαρχος καθαριότητας κ. Αβραμίδης δήλωνε στους δημοσιογράφους :

Χρονικά δεν μπορώ να δεσμευθώ πότε θα ολοκληρωθεί η καθαριότητα, ωστόσο δεσμεύομαι ότι σε 15 ημέρες θα επισκευαστούν τράκτορες και 10 απορριμματοφόρα ώστε το πρόβλημα στη Θεσσαλονίκη να λυθεί και να αποδεσμευθούν τα οχήματα των όμορων δήμων

Μια βδομάδα πιο μπροστά, σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης είχε ζητήσει τη συνδρομή από όμορους δήμους (Καλαμαριά, Συκιές, Χορτιάτη), με αποτέλεσμα, όπως είχε δηλώσει τότε, οκτώ επιπλέον οχήματα να δίνουν καθημερινά τη μάχη για να καθαρίσει η πόλη.

Οι 15 μέρες πέρασαν και ο δήμος έχει καταλήξει στο να χρησιμοποιεί τον στρατό. Όταν πρωτοανακοίνωσε την απόφασή του ο νέος δήμαρχος, είχε διευκρινήσει σύμφωνα με άρθρο του Αγγελοφόρου :

Διευκρινίζεται ότι από το στρατό θα ζητηθούν μόνον οχήματα και όχι στρατιώτες, καθώς το πρόβλημα της αρμόδιας αντιδημαρχίας δεν είναι η έλλειψη προσωπικού, αλλά η έλλειψη ικανοποιητικού αριθμού οχημάτων.

Η πληροφορία που είχα τότε ήταν ότι ο στρατός δεν διαθέτει αποριμματοφόρα όπως του δήμου αλλά ανατρεπόμενα ανοιχτά και ότι λόγω μεγέθους δεν μπορούσαν να κινηθούν μέσα στην πόλη. Επίσης ήξερα, από την δική μου θητεία ότι δεν ήταν δυνατόν να κινηθεί στρατιωτικό όχημα χωρίς να το οδηγεί στρατιώτης.

Μπροστά σε βυζαντινή εκκλησία στην Θεοτοκοπούλου

Στην σημερινή “Μακεδονία” σε άρθρο του Φίλιππου Δεριαδέ, διαβάζουμε :

Έπρεπε να σακουλιάσουμε τα χύμα σκουπίδια με τα χέρια σε μεγάλες κόκκινες σακούλες, να τις δέσουμε και μετά να τις φορτώσουμε στα τριαξονικά φορτηγά

….

Τα φορτηγά του στρατού, τα οποία οδηγούσαν στρατιωτικοί, περισυνέλεξαν απορρίμματα από δρόμους τους Ε’ διαμερίσματος και σύμφωνα με εκτιμήσεις ο όγκος τους δεν ξεπέρασε τους 50 τόνους.

….

Είναι μεγάλα φορτηγά που δεν μπορούν να μπουν στα στενά, όπου υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα.

Ο ίδιος ο αντιδήμαρχος καθαριότητας δήλωσε ότι η επιχείρηση στρατός ήταν ένα φιάσκο και ότι δεν θα συνεχίσει με αυτά, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ.

Εν τω μεταξύ εδώ και χρόνια τα δημοτικά τέλη της πόλης είναι ανάμεσα στα πιο ακριβά της χώρας. Σύμφωνα με ένα πίνακα σε blog κίνησης πολιτών του Χαλανδρίου (άρθρο του 2009), η Θεσσαλονίκη έχει αύξηση στα δημοτικά τέλη 12% κάθε χρόνο από το 1998. Στο ίδιο Blog υπάρχει και μια ιστορική αναδρομή στα ανταποδοτικά δημοτικά τέλη.

Αγ. Σοφίας πάνω από την Ολυμπιάδος

Μια και μιλάμε για ανταποδοτικά δημοτικά τέλη, τι ακριβώς εννοούμε όταν λέμε ανταποδοτικά και τι ισχύει στην Ελλάδα για όσους κοροϊδεύουν και δεν εκπληρώνουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις;

Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι δεν δίνω χρόνο στην διοίκηση Μπουτάρη, ότι έχουν μόλις 20 μέρες στην εξουσία και όλα θα διορθωθούν. Ίσως να είχαν δίκιο αν η όλη ιστορία δεν ήταν γνωστή μήνες πριν. Συγκεκριμένα τον Οκτώβριο, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου και ενώ η πόλη πάλι πνιγόταν από τα σκουπίδια o Παπαγεωργόπουλος απέδιδε το πρόβλημα στο ότι δεν τον άφηναν να κάνει απ’ ευθείας αναθέσεις αλλά έπρεπε να κάνει διαγωνισμό. Μάλιστα μαζί με τον αντιδήμαρχο καθαριότητας

Παραδέχτηκαν πως από τα 65 απορριμματοφόρα ενεργά είναι τα 32, όμως τόνισαν πως είναι υπεραρκετά για την κάλυψη των αναγκών της Θεσσαλονίκης.

και με

Με αφορμή τις καταγγελίες εργαζομένων για την κατάσταση των οχημάτων, υπογράμμισαν ότι ο στόλος του δήμου είναι άριστος.

Για το θέμα η τριάδα της Πρωτοβουλίας είχε δηλώσει :

Το σύστημα καθαριότητας του δήμου έχει καταρρεύσει, κατήγγειλαν ο κ. Μπουτάρης και οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι Παναγιώτης Αβραμόπουλος και Ανδρέας Κουράκης. Καταλόγισαν «ανικανότητα» στη διοίκηση του δήμου να διαχειριστεί το θέμα των σκουπιδιών

Μάλιστα

…ο κ. Μπουτάρης επέρριψε σοβαρότατες ευθύνες στη δημοτική αρχή, για κακό προγραμματισμό και για «συνήθεια» στις απευθείας αναθέσεις.

Άρα λοιπόν η Πρωτοβουλία γνώριζε το πρόβλημα και είχε άποψη, τουλάχιστον από τον Οκτώβριο. Ο χρόνος λοιπόν που είχε στην διάθεσή της για να καταστρώσει ένα σχέδιο ήταν 3 μήνες και 20 μέρες, χρόνος αρκετός για κάποιον που ήταν έτοιμος να κυβερνήσει.

5 Responses to Τα λόγια τα μεγάλα

  1. ο χρόνος ειναι σχετικος, το ειπε άλλος πολυ πιο έξυπνος απο μενα. ομως αγαπητέ/ή admin σας χάνω… το πρόβλημα με τα απορριμματοφόρα ήταν γνωστό και πριν τον Οκτωβριο, αλλα τι περιμενατε απο μια δημοτική ομάδα της αντιπολίτευσης; Να βρει χρήματα για να αγοράσει ανταλλακτικά ή να τρέξει έναν διαγωνισμό για προμήθεια νέων απορριμματοφόρων;
    Οι κάλπες εβγαλαν δήμαρχο 14 Νοεμβρίου. Πιστεύετε ότι στις 45 μέρες που μεσολάβησαν θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα, όταν σε αυτό το διάστημα εξακολουθούσε να ειναι δήμαρχος ο Παπαγεωργόπουλος; όταν δεν ηξερε ακομη τι παραλαμβάνει, τι εχει στα ταμεία, πόσο μεγάλο ειναι το πάπλωμα για να απλώσει το πόδι;
    Αν για σας αγαπητέ/η admin οι 45 μέρες είναι αρκετες για να βρει η νέα δημοτική αρχή λύση, να αγοράσει νεα απορριμματοφόρα ή έστω να φτιάξει τα παλιά, τότε ας περιμένουμε για… μετά του αγίου Βαλεντίνου. (εγώ πάλι δεν το πιστεύω αλλά εστω κι έτσι, θα σας πρότεινα να πάρετε μια άδεια απο τη σημαία, να ξεκουραστειτε και λιγο βρε αδερφε, χαλαλι σας, τους επομενες μήνες θα εχετε πολυ περισσοτερη δουλειά, ασκώντας την πολύ ουσιαστική κριτική σας).

  2. Αγαπητή Σοφία, κατ’ αρχήν να ζητήσω συγνώμη που ξέχασα να αλλάξω την υπογραφή μου.
    Αυτός που είπε ότι ο χρόνος είναι σχετικός είχε υπολογίσει την περίπτωση στην οποία οι 45 είναι λίγες για μερικούς, πολλές όμως για άλλους.
    Η ομάδα της αντιπολίτευσης είχε άποψη και για τα οικονομικά αλλά και για τα σκουπίδια από τον Οκτώβριο. Η ίδια ομάδα έταξε να λύσει το πρόβλημα σε 10 μέρες κατά την “Μακεδονία” σε 15 κατά το άρθρο που παραπέμπω. Είκοσι μέρες μετά η πόλη έχει το χάλι της. Όταν δηλώνεις κάτι και προσδιορίζεις εσύ τον χρόνο, φρόντισε να είσαι συνεπής, γιατί αλλιώς δεν διαφέρεις σε τίποτα από τους προηγούμενους.
    Η πολιτική της ανοχής, δεν φτάνει ο καιρός, μας οδήγησε σε 12 χρόνια κατήφορου σ’ αυτήν την πόλη.
    Ίσως θα ήταν καλύτερο αν μιλούσαν λιγότερο και εργάζονταν περισσότερο.

    Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον που δείχνετε για την υγεία μου, αλλά δεν μπορώ να πάρω άδεια από πολίτης/δημότης/φορολογούμενος αυτής της πόλης. Μόνο από την δουλειά μου μπορώ να πάρω.

  3. Αγαπητε Argos
    το ξερετε οτι παντα ενδιαφερομαι για την υγεια σας.
    Το να έχεις άποψη για ένα θέμα δεν σημαινει οτι μπορεις και να το λυσεις (αλλιως θα μπορούσα κι εγω, υποθετω). Έξω απο το χορο μπορει κανεις να λεει πολλα τραγουδια αλλά εχεις δικιο που τωρα λες εδώ σε θελω καβουρα, να περπατας στα καρβουνα.
    Συμφωνω απολυτα με το να μιλαν λιγοτερο και να δουλευουν περισσοτερο. Επίσης, σχετικά με το τάξιμο των 15 ημερών μου ηρθε στο μυαλο μια παροιμια που λεει η μανα μου και ταιριαζει σε ολους τους πολιτικους “με το ταξιμο δεν χαλαει σπιτι, με το δόσιμο χαλαει”. Κατα τα λοιπα, όταν τους ακούς πρέπει να κρατας μικρό καλαθι (ισως και μεγαλο φτυαρι).

  4. Pingback: Άδειοι κάδοι, γεμάτα πεζοδρόμια

  5. Pingback: Το 99ο έτος μετά Οθωμανικής αυτοκρατορίας | thess.gr