Αγάπη, Πίστη, Ελπίδα και Σοφία

Την Αγάπη την καπάρωσε ο Βαλεντίνος, την Πίστη η κάθε θρησκεία, την Ελπίδα την ξέσκισε ο ΣΥΡΙΖΑ, οπότε έμεινε μόνο η Σοφία για να καπαρώσει η Πρωτοβουλία και ο Μπουτάρης με λίγη βοήθεια από τους …φίλους τους.

Πέντε χρόνια μέσα στην κρίση έχουμε αποδεχτεί τελικά ότι τίποτε δεν αλλάζει σε αυτόν τον τόπο. Ο νεποτισμός και η διαπλοκή κάνουν ακόμα παρέα με την διαφθορά. Τα ποσά που διακινούνται είναι σαφώς λιγότερα αλλά διακινούνται.

Η Πρωτοβουλία εκλέχτηκε και επνεκλέχθηκε προτάσσοντας το καινούργιο, το διαφορετικό. Επικοινωνιακά τα κατάφερε, επί της ουσίας όμως, προσωπικά, δεν νομίζω ότι έκανε και πολλά πράγματα. Η δεύτερη θητεία της Πρωτοβουλίας από πολύ νωρίς αντιμετώπισε προβλήματα. Κάτι η κόντρα με τον Κουράκη, από την προηγούμενη ακόμα περίοδο, κάτι οι νομικές εκκρεμότητες του Καπόν και η παραίτησή του, κάτι η γενικότερη κρίση, η Πρωτοβουλία έχασε την αίγλη της.

Τον τελευταίο καιρό και εξ αιτίας ενός φίλου και συνεργάτη του Thess (ακόμα και αν έχει να γράψει κάτι χρόνια), έπεσαν στην αντίληψή μου κάποιες δοσοληψίες του Δήμου με την εταιρία που εκδίδει την Athens Voice μια σειρά αποφάσεων στην Διαύγεια ( π.χ. 1, 2)

Η Athens Voice εκτός από αθηναϊκό, όπως προδίδει και το όνομά του, έντυπο είναι και συμμέτοχος στο περιοδικό SOUL μέσω του ιδιοκτήτη της Φώτη Γεωργελέ. Στο ίδιο περιοδικό ήταν, τουλάχιστον μέχρι την πρώτη τετραετία της Πρωτοβουλίας, και ο πρώην αντιδήμαρχος Πολιτισμού, νυν Τουρισμού, Σπύρος Πέγκας, σύμβουλος έκδοσης. Θα μου πείτε και τι να κάνει το μαγαζί του Γεωργελέ; να κλείσει; Να μην παίρνει έργα; Δεν ξέρω τι θα έπρεπε να κάνει αλλά απ ευθείας αναθέσεις δεν θα έπρεπε να παίρνει από πουθενα. Σε κάθε περίπτωση όμως το πρόβλημα δεν είναι της Athens Voice  αλλά του ίδιου του Δήμου.

Αν ήταν το μοναδικό περιστατικό δεν θα με απασχολούσε καθόλου. Πρόσφατα, τέλη Αυγούστου, έπεσε στην αντίληψή μου προσφορά που έστειλε η εφημερίδα Μακεδονία προκειμένου να αναλάβει  φιέστα για την παράδοση του πεζόδρομου της Αγ. Σοφίας. Ξέρετε αυτού του πεζόδρομου που τόση φασαρία έγινε ώσπου να καταλήξει ακόμα ένα μέρος με τραπεζοκαθίσματα. Παρακάτω θα δείτε μέρος της προσφοράς της εφημερίδας, έχω σβήσει το όνομα του υπευθύνου μια και δεν έχει σημασία ποιος εργαζόμενος το έστειλε και το θέμα μας δεν είναι η προβληματική επιχείρηση που προσπαθεί να βρει τρόπους να επιβιώσει αλλά η στάση του Δήμου

makedonia_prop1 makedonia_prop2(Το όνομα του εργαζόμενου που υπογράφει την προσφορά είναι σβησμένο από εμάς μια και δεν έχει καμία σημασία ποιος την υπέβαλλε αφού δεν υπογράφει ο κ. Καπόν)

Ο δήμαρχος για την παραπάνω προσφορά, όπου πουθενά δεν αναγράφεται το κόστος, συγκάλεσε σύσκεψη, με στελέχη της Πρωτοβουλίας, στις 26/8 προκειμένου να συζητήσουν για τις “Εκδηλώσεις Εγκαινίων  Αγίας Σοφίας”. Δεν ξέρω τελικά τι αποφασίστηκε, με τους συμμετέχοντες στην σύσκεψη (όχι δεν είχε καλέσει όλη την δημοτική ομάδα), αλλά έχω μάθει οτι υπήρξαν από κάποιους αντιδράσεις καθώς και το ότι στην σύσκεψη συμμετείχε και εκπρόσωπος της εταιρίας που έκανε την προσφορά.

Στο μέσο μιας προεκλογικής περιόδου ο δήμαρχος ζητά να αποφασίσουν αν θα δώσουν μια εκδήλωση σε μια εταιρία που δεν είναι δουλειά της οι εκδηλώσεις για να κάνει κάτι που άνετα θα μπορούσε να κάνει ο δήμος χωρίς ιδιαίτερο κόστος. Αντί λοιπόν ο δήμαρχος να αρνηθεί ευγενικά ή εν πάσει περιπτώσει να πει ότι θα κάνει προκύρηξη του έργου και ας κατέβει η εταιρία να μειοδοτήσει, έρχεται και συζητά μια απ ευθείας ανάθεση. Περισσεύουν λεφτά; Είναι δικά του προκειμένου να τα κάνει απ ευθείας ανάθεση; Δεν πιστεύω να τίθεται θέμα εξυπηρέτησης του φίλου του και πρώην αντιδήμαρχου κ. Καπόν που τώρα εργάζεται στην Μακεδονία; Ούτε υποθέτω πρόκειται για “εξαγορά” του τύπου, ε;

Στην προσφορά της Εφημεριδας διαπιστώνω ότι η επιλογη του χρόνου γίνεται από την ίδια την εφημερίδα και μάλιστα σε συνδυασμό με χριστιανική θρησκευτική εορτή.Επίσης πρώτη φορά βλέπω προσφορά υπηρεσιών χωρίς κόστος. Είναι δυνατόν ο αντιδήμαρχος κ. Παππάς που είναι ο αποδέκτης της προσφοράς να μην την έχει γυρίσει πίσω ως απαράδεκτη;

Το ποσό που ανεπίσημα κυκλοφορεί, ότι ζήτησε η εταιρία, είναι 14000 αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να το διασταυρώσω. Το κειμενο μέχρι εδώ γράφτηκε 3 μέρες πριν αλλά δεν βρήκα την ευκαιρία να το ολοκληρώσω. Καλύτερα. Σήμερα υπήρξε ανάρτηση της Ελεάννας Ιωαννίδου στο Facebook όπου αναφέρεται σε αυτό το μινι σκάνδαλο διαπλοκής και αναφέρει και το ακριβές ποσό, 15.000.

eleanna_mak

Σε ότι αφορά το ίδιο το πρόγραμμα δεν θα ασχοληθώ μια και το αισθητικό είναι άλλο θέμα. Θα μείνω μόνο στο ότι θέλει να χρησιμοποιήσει 3 δημοτικά σχήματα θέλοντας να πληρώσει μόνο πνευματικά δικαιώματα, να νοικιάσει έναν Dj για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και να κάνει την αποστολή των προσκλήσεων, κάτι για το οποίο ειδικά ο Δήμος δεν νομίζω να έχει πρόβλημα να το κάνει ο ίδιος. Και όλα αυτά βέβαια κάτω από το πρόσχημα της διαφήμισής των εκδηλώσεων ως ένθετο στην Κυριακάτικη Μακεδονία. Όπως φαίνεται από την πρόταση η Μακεδονία είναι αυτή που προτείνει την ημερομηνία, σχετίζοντάς την με χριστιανική θρησκευτική εορτή. Αλήθεια ο πεζόδρομος θα είναι μόνο για χριστιανούς ή είναι μέσα στο πλαίσιο προσέγγισης του Άνθιμου; Η Πρωτοβουλία το γύρισε στο θρησκευτικό συναίσθημα προκειμένου να διασφαλίσει συνέχεια και επόμενη τετραετία;

Η Πρωτοβουλία, όσο περνάει ο καιρός κάνει ότι μπορεί για να χάσει το ηθικό πλεονέκτημα έναντι της εποχής του Παπαγεωργόπουλου. Δεν είναι το μέγεθος του ποσού που κάνει την διαφορά αλλά η νοοτροπία. Η λογική να βοηθήσουμε τον δικό μας δεν μπορεί να υπάρχει σε έναν Δήμο. Δικός μας είναι ο πολίτης που είτε μας ψήφισε είτε όχι. Ο δήμος οφείλει να προστατεύει πρώτα τον πολίτη και ύστερα τον ίδιο του τον εαυτό από παρόμοιες περιπτώσεις. Θέλεις να δώσεις δουλειά σε δικούς σου, βγάλε προκύρηξη, ΌΧΙ φωτογραφική και ας μειοδοτήσουν προκειμένου να πάρουν τον διαγωνισμό. Εοίσης σε εποχή κρίσης μαλακίες του στυλ φιέστες γαι παράδοση πεζόδρομου δνε νοούνται. Δώσε τα λεφτά σε κοινωνικές δομές όπου χρειάζονται.

Παρατηρώ επίσης ότι μέχρι τώρα ο μόνος που αντέδρασε, έστω και μέσω Facebook  είναι η Ιωαννίδου. Ο Καλαφάτης υποθέτω ότι εκτός του ότι τρέχει για να μπει στην λίστα σε εκλόγιμη θέση, δεν μπορεί να ξεχάσει και την έμμισθη σχέση που είχε με την Μακεδονία, ο ΣΥΡΙΖΑ προφανώς ακόμα δεν έχει συνέλθει από την κωλοτούμπα σε εθνικό επίπεδο, το ΚΚΕ πασχίζει να μην το ξεπεράσει η ΛΑΕ, η ΧΑ προφανώς δεν μας ενδιαφέρει και το ΑΡΔΗΝ ίσως να συμφωνεί γιατί στηρίζουμε και το θρησκευτικό συναίσθημα με την φιέστα, δεν ξέρω μπορεί να τους αδικώ. Για μια ακόμη φορά διαπιστώνουμε την αχρηστία του Δημοτικού Συμβουλίου και φυσικά την καθεστωτική λειτουργια της Πρωτοβουλίας, η οποία με ελάχιστες εξαιρέσεις θα το καταπιεί και αυτό.

Το πρόβλημα στην περίπτωση δεν είναι η Μακεδονία ή ο Καπόν. Θα μπορούσε να ήταν οποιαδήποτε εταιρία. Το πρόβλημα είναι η λογική του Μπουτάρη και της Πρωτοβουλίας πολύ περισσότερο σήμερα, σε μια εποχή που η διαλυμένη χώρα παραπατάει σαν ακέφαλο κοτόπουλο και όπου ούτε και οι τοπικοί της άρχοντες είναι ικανοί να κάνουν κάτι παραπάνω παρά κριτική εκ του ασφαλούς στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Μαθαίνω επίσης ότι έχει γίνει ακόμα μια κρούση για ενίσχυση ετήσιας εκδήλωσης εταιρίας, από τον Δήμο, εκδήλωση που δεν αφορά μόνο τον Δήμο Θεσσαλονίκης αλλά όλη την Β. Ελλάδα και ότι ο Δήμαρχος έχει αποφασίσει να δώσει το μισό ποσό απ αυτό που του ζητήθηκε. Προφανώς ως ενίσχυση.  Όταν και αν υπάρξουν περισσότερα στοιχεία θα επανέλθουμε.

 

Disclaimer : Έχω υπάρξει εργαζόμενος στην Μακεδονία.