Η γυναίκα του Καίσαρα

Τι θα λέγατε αν σας έλεγα την παρακάτω ιστορία;

Ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρης έχει στήσει μια πολύ όμορφη κομπίνα μαζί με τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, κ. Ζορπίδη και βγάζουν λεφτά εις βάρος των δημοτών του Δήμου Θεσσαλονίκης και των μελών του ΕΕΘ. Μάλιστα είναι τόση η διαπλοκή τους που ο Ζορπίδης τον κρατάει γερά με αποτέλεσμα ο Μπουτάρης να τα έχει γυρίσει, και αυτός και η παράταξή του, μέσω του αντιδημάρχου κ. Καπόν, και προσπαθούν να αθωώσουν τον Ζορπίδη στην δίκη για την υπεξαίρεση των 51 εκ. του Δήμου.

Αν ήμουν ο Μπουτάρης ή ο Ζορπίδης θα μου είχα κάνει μήνυση, αν ήμουν αντίπαλός του θα το είχα αναπαράγει χωρίς κανέναν έλεγχο, ενώ αν ήμουν κάποιος σοβαρός, που δυστυχώς λίγοι απομείνανε στην χώρα, θα ζητούσα αποδείξεις.

Προφανώς και δεν έχω αποδείξεις για την παραπάνω ιστορία και προφανώς και δεν λέω ότι ισχύει. Αποτελεί ένα ακραίο παράδειγμα το που μπορεί να οδηγήσει η λανθασμένη άποψη που έχει ο “διαφορετικός” δήμαρχος κ. Μπουτάρης για τον τρόπο που διοικείται ένας Δήμος. Δυστυχώς δεν διαφέρει , επί της ουσίας, σε τίποτε από τον τρόπο που διοικούσαν και οι προηγούμενοι, ξέρετε του στυλ “Ο Δήμος είμαι εγώ”.

Το τελευταίο κρούσμα έρχεται με το περίφημο Χριστουγεννιάτικο χωριό. Σε χθεσινό άρθρο της η Σοφία Χριστοφορίδου έρχεται και με τον τρόπο της μας δίνει να καταλάβουμε ορισμένα πράγματα για το πως λειτουργεί ο Δήμος με την νέα διοίκηση, μια και με την παλιά το είδαμε και συνεχίζουμε να το βλέπουμε αυτές τις μέρες στα δικαστήρια.

Στο άρθρο της λοιπόν η Σοφία, μας δίνει ορισμένες πληροφορίες για το πως ανατέθηκε η δουλειά :

Ο άξονας της Πλατείας Αριστοτέλους παραχωρήθηκε δωρεάν σε ιδιωτική εταιρεία, που θα αναπτύξει εκεί εμπορικές χρήσεις, χωρίς όμως να έχει ακολουθηθεί διαγωνιστική ή άλλη διαδικασία δημόσιας αξιολόγησης.

Τι θα πει ότι ανατέθηκε δωρεάν; Από ποιόν και γιατί; και γιατί δεν ακολουθήθηκε κάποια διαδικασία αξιολόγησης; Τι έχει να πει ο δήμαρχος γι’ αυτό;

«Φέτος, αν μπαίναμε στη διαδικασία των διαγωνισμών, θα έπρεπε να ξεκινούσαμε από τον Μάρτιο…» εξηγεί, μιλώντας στη «ΜτΚ», ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Οικονομική δυνατότητα από πλευράς δήμου για στολισμό και διοργάνωση εκδηλώσεων δεν υπήρχε, οπότε ακολουθήθηκε η περυσινή οδός -μόνο που τέθηκε ως όρος για παραχώρηση της πλατείας να συμμετέχουν στο εγχείρημα, εκτός από το ΕΕΘ, και τα άλλα δύο επιμελητήρια (το Εμποροβιομηχανικό και το Βιοτεχνικό).

Δηλαδή, για να καταλάβω, ο δήμαρχος αντί να θελήσει να προετοιμάσει κάτι, που ήξερε ότι θα ερχόταν από την αρχή της χρονιάς, προτίμησε αδιαφανώς να το δώσει σε ένα επιμελητήριο, όπως έκανε και πέρυσι, αρκεί να συμμετείχαν και τα άλλα δυο; Φυσικά ο δήμαρχος γνωρίζει ότι το ΕΕθ δεν έχει καμία υποχρέωση, τουλάχιστον απέναντι στους δημότες, στους οποίους ανήκει η πλατεία (σαν δημόσιος χώρος), να δώσει λογαριασμό. Το ΕΕΘ ούτε υποχρέωση έχει να κάνει διαγωνισμό αλλά ούτε και να αναρτά στην διαύγεια της αποφάσεις του. Μπορεί να δουλέψει αδιαφανώς χωρίς κανένας, εκτός των μελών του, να του ζητήσει τον λόγο.

Ας αφήσουμε προς το παρόν την ουσία να πάμε λίγο στα λόγια του Δημάρχου, ο οποίος σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σοφίας, άναψε μαζί με τον Ζορπίδη τα φώτα του χωριού, για τα οποία θα μιλήσουμε μετά. Ο δήμαρχος είπε ότι είχε σαν προϋπόθεση να συνεργαστούν τα επιμελητήρια. Πως το εξασφάλισε; Είπε στον Ζορπίδη ¨Μιχαλάκη, πάρε την μπάλα παιδί μου αλλά να την δώσεις να παίξουν και ο Δημητράκης με τον Κωστάκη, καλά;”  γιατί αν δούμε τις απαντήσεις του κ. Μπακατσέλου :

Εμείς προτείναμε, από τον Σεπτέμβριο ακόμη, να κάνουμε κάτι όλοι μαζί, τα τρία επιμελητήρια και ο δήμος. Το είχαμε προτείνει εγγράφως στο ΕΕΘ και περιμέναμε να μας στείλει την πρόταση και τα στοιχεία. Ξεκίνησε το Επαγγελματικό… Βεβαίως, θα προτιμούσα να είχαν γίνει όλα με άλλη σειρά, τώρα όμως θα το στηρίξουμε, επειδή ζητούμενο είναι μία φορά να υπάρξει μια συνεργασία όλων…

και του κ Χαντζαρίδη :

Στηρίζουμε αυτή την προσπάθεια, ελπίζοντας ότι θα γίνουν λιγότερα λάθη από πέρυσι. Ας αποτελέσει η φετινή διοργάνωση πρόκριμμα, για να κάνουμε κάτι καλύτερο -και με διαφορετικό τρόπο- του χρόνου…

Αν κατάλαβα καλά ο ΕΕΘ ήρθε και τους κάλεσε εκ των υστέρων, προφανώς ή για να δικαιολογηθεί στον Δήμαρχο ή για να δικαιολογήσει τον Δήμαρχο…

Παρ’ ότι ο Δήμαρχος θεωρούσε ότι ο Μάρτιος ήταν πολύ νωρίς, το ΕΕθ τον βρήκε ιδανικό μήνα και προετοιμάστηκε τόσο καλά μια και από ότι φαίνεται είχε κλείσει ήδη με το Magic park

Το θέμα είχε συζητηθεί ήδη από τον Μάρτιο στη διοικούσα επιτροπή και το δ.σ. του ΕΕΘ, που ομόφωνα αποφάσισε ότι ενδιαφέρεται να αναλάβει πρωτοβουλία για τη γιορτή των Χριστουγέννων. Όμως, η σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων πραγματοποιήθηκε οκτώ μήνες αργότερα (στις 16 Νοεμβρίου 2012), οπότε και δόθηκε τελικώς το «πράσινο φως» από τον δήμο για την παραχώρηση της πλατείας.
Στις 19 Νοεμβρίου, το ΕΕΘ αποφάσισε (χωρίς τα άλλα δύο επιμελητήρια) σε ποια εταιρεία θα αναθέσει τη διοργάνωση και υπέγραψε ένα μνημόνιο συνεργασίας.

Ο κ. Ζορπίδης λέει ότι όχι μόνο έδωσε τζάμπα τον χώρο, που του παραχώρησε επίσης τζάμπα ο Δήμαρχος, αλλά θα μπει μέσα για να διαφημίσει τις εκδηλώσεις για να μαζέψει κόσμο, όλα αυτά μέσα σε ούτε ένα μήνα. Ο δε Δήμαρχος συνεχίζει τον χαβά του :

«Στην τελευταία σύσκεψη (που έγινε, προφανώς, καθυστερημένα), είπαμε, αφού συμφωνούν όλοι οι φορείς, να υπογράψουμε το συμφωνητικό και να παραχωρήσουμε την πλατεία. Εμάς δεν μας αφορά αν θα το έκαναν μόνα τους τα επιμελητήρια ή αν θα συνεργάζονταν με ιδιώτη. Η διαδικασία που ακολούθησαν δεν με ενδιαφέρει. Εμείς δεν έχουμε λεφτά να πληρώσουμε…» αναφέρει ο κ. Μπουτάρης.

Τι θα πει κ. Μπουτάρη ότι δεν σας ενδιαφέρει; Θεωρητικά δίνετε την κεντρική πλατεία της πόλης για να στήσουν το μαγαζί τους και να βγάλουν λεφτά κάποιοι. Δεν είναι κακό να βγάλουν λεφτά κάποιοι, ίσα – ίσα. Την δίνετε όμως τζάμπα με αντάλλαγμα να γίνουν εκδηλώσεις και να στολιστεί ο χώρος. Αν λοιπόν ο κ. Ζορπίδης έβαζε 5 γιρλάντες και έφερνε τις μπάντες από τον Δενδροπόταμο (το λέω γιατί δεν θα κοστίζανε) και έστηνε μαγαζάκια και έβγαζε λεφτά, δεν θα σας ένοιαζε; Θέλω να πω στάνταρ δεν είχατε θέσει; Και επιτέλους που είναι αυτό το συμφωνητικό παραχώρησης; Δεν θα έπρεπε να το δούμε σαν δημότες; Τι δίνετε στο όνομά μας και τι παίρνετε;

Σε όλα τα άλλα έρχεται να προστεθεί και μια δήλωση του Χρήστου Μάτη, δημοτικού συμβούλου με του Οικολόγους, που υπάρχει στο πιο αναλυτικό κείμενο της Σοφίας στο προσωπικό της blog όπου μεταξύ άλλων λέει :

…Η παραχώρηση των χώρων από το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο στερείται νομιμότητας διότι ο δήμαρχος δεν μπορεί να παραχωρεί δημόσιο χώρο για εμπορική χρήση…

Δεν μπορώ να ξέρω αν αυτό που λέει ο Μάτης ισχύει. Υποθέτω πως αν ισχύει ο Δήμαρχος θα πει ότι αυτός το έδωσε τζάμπα στον Ζορπίδη και ο Ζορπίδης τζάμπα στο Magic park. Δεν βλέπω όμως το Magic Park να  το χρησιμοποιεί για φιλανθρωπικό σκοπό. Εξ’ άλλου στο κείμενο στην “Μακεδονία” βλέπουμε ξεκάθαρα το αντίτιμο για ότι υπάρχει εκεί. Κάποιος δεν μας τα λέει καλά

Πως θα έπρεπε να κινηθεί μια δημοτική αρχή; Θα έπρεπε να δει τα Χριστούγεννα σαν μια ευκαιρία να βρει λεφτά. Θα έπρεπε να είχε σχεδιάσει από τον Γενάρη και όχι από τον Μάρτη, τι ακριβώς θέλει. Θα έπρεπε να είχε ορίσει το μάξιμουμ ποσό των εισιτηρίων και κατόπιν να το βγάλει στο σφυρί. Τι θα έπρεπε να κάνει αυτή η δημοτική αρχή; Να απευθυνθεί στις διάφορες ομάδες, εθελοντών και μη, με τις οποίες διατηρεί σχέσεις και να τους ζητήσει να βγουν στις πλατείες και να παράσχουν θέαμα δωρεάν. Όχι 38 ημέρες άλλα τα Σαββατοκύριακα. Να στολίσουν από μόνοι τους την πόλη όπως αυτές οι ομάδες το καταλαβαίνουν και ή δυνατόν να το κάνουν βάζοντας τον κόσμο να συμμετέχει. Είμαι σίγουρος ότι θα είχαν καλύτερο αποτέλεσμα.

Πέρυσι ο Δήμος έδωσε την δουλειά πάλι στο ΕΕΘ και αυτό στην Helexpo και αυτή σε υπεργολάβους. Παρ όλα αυτά, στην Διαύγεια εμφανίζεται ότι ο Δήμος (pdf αρχείο) πέρυσι πλήρωσε για την κατανάλωση ρεύματος του παγοδρομίου. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πλήρωσε το ρεύμα ενός ιδιώτη, όταν ήδη είχε εκχωρήσει την πλατεία στο ΕΕΘ και ο Δήμος δεν έβγαζε ούτε ένα ευρώ; Και καλά πέρυσι, φέτος έχει επίσης σκοπό να πληρώσει το ρεύμα για τις 38 μέρες του Magic Park στην πλατεία;

Ας τα συνοψίσουμε λοιπόν.

Ο Δήμαρχος δίνει αδιαφανώς, στον πρόεδρο του ΕΕΘ και κατηγορούμενου στην δίκη για την υπεξαίρεση των 51εκ., την πλατεία Αριστοτέλους. Αυτός με την σειρά του, λέει, ότι έδωσε χωρίς χρηματικό αντίτιμο την εκμετάλλευση της πλατείας στο Magic Park αρκεί να έχει 2-3 events και να στολίσει τον άξονα της Αριστοτέλους. Το Magic Park είναι έτοιμο πολύ πριν του ανατεθεί επίσημα η διοργάνωση. Την ίδια βδομάδα και ενώ γίνεται η δίκη για την υπεξαίρεση ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του Μπουτάρη ούτε λίγο ούτε πολύ αθωώνει τους πρώην αντιδημάρχους οικονομικών. Είναι τόσο μεγάλο το θέμα που στην συζήτηση της παράταξης του ζητάνε να παραιτηθεί και ειδικά ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού :

άφησε μάλιστα αιχμές κατά του κ. Καπόν και για την παραχώρηση της πλατείας Αριστοτέλους για τις γιορτές λέγοντας πως «δεν πρόκειται να πάω στα εγκαίνια του χριστουγεννιάτικου χωριού».

Τώρα πάτε και ξαναδιαβάστε την πρώτη παράγραφο του άρθρου και πέστε μου αν σας φαίνεται υπερβολή το σενάριο που χρησιμοποιώ για παράδειγμα.

Δεν φτάνει να λες παντού με κάθε τόνο ότι διαφέρεις από τους προηγούμενους, ότι έχεις άλλη νοοτροπία. Πρέπει να το αποδεικνύεις. Ο μόνος τρόπος είναι η απόλυτη διαφάνεια. Στην περίπτωση του χωριού έχουμε απόλυτη ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ. Μπορεί ο κ. Μπουτάρης να μην νοιάζεται, εγώ όμως νοιάζομαι. Μπορεί αυτός και διάφοροι θαυμαστές του, όπως π.χ. ο Καφετζόπουλος που τον θέλει πρωθυπουργό, να θεωρούν λογικό ότι θα πρέπει να διαχειρίζονται τις υποθέσεις του Δήμου όπως μιας ιδιωτικής επιχείρησης, αλλά εγώ δεν θεωρώ ότι ο Δήμαρχος είναι ιδιοκτήτης της περιουσίας του Δήμου, παρά ο διαχειριστής της και οφείλει να δίνει λογαριασμό κάθε ώρα και στιγμή στους πραγματικούς ιδιοκτήτες. Ο μόνος τρόπος να το κάνει αυτό χωρίς να καθυστερεί το έργο του είναι η απόλυτη διαφάνεια.

Αντί λοιπόν να πρέπει εγώ να ψάξω και να βρω αποδείξεις για να καταρρίψω το σενάριο της πρώτης παραγράφου, θα έπρεπε αυτός να τις έχει μπροστά ξεκάθαρες σε όλους ώστε κανένας να μην μπορεί να σκεφτεί το παραμικρό.

Η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει μόνον να είναι, αλλά και να φαίνεται τίμια

Υ.Γ. Μια άλλη άποψη, πιο αρεστή υποθέτω και στον Δήμαρχο και στο ΕΕΘ είναι αυτή του Αγγελιοφόρου. ελπίζω να μην οφείλεται στο ότι δημοσιογράφος του έχει επαγγελματική έμμισθη σχέση με έναν εκ των δυο εμπλεκομένων (δεν αναφέρομαι στην υπογράφουσα).