Χάσαμε το κουβάρι από σωλήνες

Η πρόσφατη συνέντευξη του Μπουτάρη στην παράλλαξη, για τον ένα χρόνο από την εκλογή του, πυροδότησε, ως συνήθως μια συζήτηση internetική με τον Thanosk. Ως συνήθως διαφωνήσαμε σε όλα για να συμφωνήσουμε στο τέλος. Το βασικό στοιχείο που προέκυψε από τον απολογισμό αλλά κυρίως από την βαθμολογία Μπουτάρη στο έργο του ήταν τι ακριβώς βαθμολογούσε. Εγώ επέμενα ότι έπρεπε να βαθμολογήσεις τις τρεις δεσμεύσεις από το Video πριν τις εκλογές και οπότε έπρεπε να πάρει μικρότερο βαθμό, ενώ ο Thanosk ζητούσε να βαθμολογηθεί για την υλοποίηση του προγράμματος του οπότε, λέω εγώ, θα έπρεπε να πάρει μικρότερο βαθμό.

κλικ για μεγέθυνση

Πάνω λοιπόν στην συζήτησή μας φτάσαμε να μιλάμε για το πρόγραμμα του Μπουτάρη και κατά συνέπεια και των υπολοίπων που είχα αναλύσει σε post μου στο frappelection κατά την προεκλογική περίοδο. Το ένα έφερε το άλλο και βρεθήκαμε να βλέπουμε μια άδεια σελίδα εκεί που θα έπρεπε να είναι η σελίδα της Πρωτοβουλίας 2010 που πέρυσι διαχωρίστηκε, ηλεκτρονικά τουλάχιστον, από την Πρωτοβουλία 2006 (που και αυτή εξαφανίστηκε) σαν σελίδα.

Θα μου πείτε δική τους είναι η σελίδα ότι θέλουν την κάνουν. θα σας απαντήσω όχι. Η σελίδα είναι δική τους αλλά δεν μπορούν να την κάνουν ότι θέλουν. Υπάρχουν τα προγράμματα της κίνησης, αυτά για τα οποία θεωρητικά ψηφίστηκαν αλλά και οι διάφορες θέσεις τους κατά την διάρκεια της πορεκλογικής τους πορείας. Υπάρχει το “πρόσωπο” της πρωτοβουλίας ψηφιακά. Δεν υπάρχει τρόπος να ανατρέξουμε άμεσα στις απόψεις τους τότε για να τις συγκρίνουμε με τα έργα τώρα. Ο επόμενος λόγος που κάνει σημαντική την απουσία των site, και που μας ακουμπά άμεσα, είναι η ίδια η ουσία του Internet. Το internet στηρίζεται στην ύπαρξη των links, κάτι που τώρα αρχίζουν και το καταλαβαίνουν τα ελληνικά ΜΜΕ. Άρθρα έχουν γραφτεί, στα σίγουρα 150 στο frappelection όπου συμμετείχαμε και ο Thanosk και εγώ, με link προς τα site των υποψηφίων προκειμένου να στηρίξουμε τις απόψεις, απόψεις που σήμερα με την κατάργηση των site φαντάζουν λόγια του αέρα. Κατά κάποιον τρόπο σπάει η συνέχεια στην ιστορία και φυσικά δεν υπάρχει η δυνατότητα ολοκληρωμένης μελέτης της συγκεκριμένης περιόδου (των εκλογών) από κανέναν, ακόμα και σήμερα ένα χρόνο μετά, εκτός και αν κάποιος αρκεστεί στις εφημερίδες.

Από ότι μπορέσαμε να αντιληφθούμε η Πρωτοβουλία δεν ανανέωσε το Hosting του domain τους με αποτέλεσμα να εμφανίζεται η default σελίδα με τα στοιχεία του διαχειριστή. Επειδή δεν πιστεύω ότι η Πρωτοβουλία δεν είχε 100-200 ευρώ, θεωρώ ότι ήταν μια συνειδητή απόφαση, για ποιο λόγο δεν μπορώ να φανταστώ. Το μόνο που έχω αντιληφθεί τελευταία είναι αύξηση των e-mail με τα δελτία τύπου της Πρωτοβουλίας που παραπέμπουν στο site του Δήμου. Ελπίζω να μην έχουν πέσει οι της Πρωτοβουλίας στην ίδια “λούμπα” με την εκάστοτε κεντρική κυβέρνηση που θεωρεί ότι κόμμα και κράτος είναι το ίδιο. Από τη άλλη έχουμε δει και αρκετά μέλη της πρωτοβουλίας να προσπαθούν να κάνουν πολιτική μέσα από τα προσωπικά τους account στο facebook, αγνοώντας το ότι το Facebook είναι κλειστό γαι τους φίλους μας μόνο.

Βλέποντας το χάλι της πρωτοβουλίας είπαμε να ψάξουμε και τα υπόλοιπα site των υποψηφίων καθώς και την κίνησή τους, ένα χρόνο τώρα. Τα αποτελέσματα είναι το λιγότερο τραγικά.

Ο Γκιουλέκας μετέτρεψε το site του σε τελείως προσωπικό, όπως ήταν και πριν τις εκλογές δηλαδή, και μάλιστα έχει εξαφανίσει το link με τις θέσεις τις παράταξης του, Να υποθέσω ότι αφού δεν εκλέχτηκε δήμαρχος οι θέσεις του δεν ενδιαφέρουν κανένα…

Ο Μάκης Στεργίου έχει το site ίδιο και απαράλλαχτο από το τελευταίο νέο που δημοσίευσε τον Φεβρουάριο του 2011. Από εκεί και μετά προφανώς δεν έιχε κανένα νέο να μοιραστεί μαζί μας, όλα ήταν παλιά…

Η παράταξη του Μηταφίδη, ηλεκτρονικά είναι άψογη. Η τελευταία ενημέρωση είναι στις 10/11/11 και έχει μια συνέπεια ως προς την ενημέρωση του wordpress blog του.

Του κ. Παπαθεμελή το site υπάρχει, μια και είναι στην wordpress αλλά βρίσκεται σε χειμερία νάρκη από τον Νοέμβριο του 2010 και με τελευταία είδηση μια νουθεσία προς την Μέρκελ, αδικείται ο Στέλιος…

Ο Ζαριαννόπουλος δεν είχε δική του σελίδα, αλλά υπήρχε η γενική σελίδα όλων των συνδυασμών της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Ελλάδα. Σήμερα υπάρχει απλά μαι άσπρη σελίδα και η τελευταία καταχώρηση που βρίσκω στον Google reader μου είναι του Μαρτίου του 2011. Αφού υπάρχει το site του ΚΚΕ, προφανώς δεν χρειάζονται των υπολοίπων.

Ο Μάτης είχε 2 σελίδες σύμφωνα με την έρευνα που είχαμε κάνει κατά τις εκλογές. Οι σελίδες του ήταν οι http://www.matis2010.gr/ & http://matis2010.blogspot.com/ σήμερα η πρώτη δεν υφίσταται ενώ η δεύτερη έχει μείνει ακίνητηστις 27 Οκτωβρίου του 2010. Ψάχνοντας λίγο παραπάνω διαπίστωσα ότι η παράταξη των οικολόγων έκανε αυτό που έπρεπε να κάνουν από την αρχή. Δημιουργήσανε site της παράταξης όπου εκεί υπάρχουν τα νέα από τις κινήσεις του Μάτη. Μόνο που και αυτοί αγνοησανε τελείως ότι κάποιοι είχανε δουλέψει πάνω στο προηγούμενο site. Επίσης κανένας δεν σκέφτηκε να αφήσε ένα ενημερωτικό κείμενο που να δίνει την νέα διεύθυνση. Η τεχνολογία δεν πάει με τους οικολόγους, φαίνεται.

Η παράταξη του Ζήση Κλεισιάρη, που δεν εκλέχτηκε στο δημοτικό συμβούλιο, “πάγωσε” το site της στις 29/11/2010 με την εκδήλωσή τους στην Defensys. ίσως και να είναι ο μόνος που έχει δικαιολογία, αν και πιστεύω ότι θα έπρεπε, σαν παράταξη έστω και μη εκλεγμένη, να συνεχίσει να παρεμβαίνει.

Για ακόμη μια φορά διαπιστώνει τον πρόχειρο τρόπο χρήσης του μέσου από τους πολιτικούς, οι οποίοι θεωρούν ότι δεν υπάρχουν κανόνες. Για τους περισσότερους είναι ένα εργαλείο που αφού το έχουν οι άλλοι θα το χρησιμοποιήσουμε και εμείς, γαι τις εκλογές. Μετά χεστήκαμε για την επικοινωνία μας με τον κόσμο. Αφού μας ψήφισε τέλειωσε η δουλειά του.

Εμείς το αποδεχόμαστε και ξαναπάμε σε 3-4-5 χρόνια να τους ξαναψηφίσουμε και η κοροϊδία συνεχίζεται.

Για όσους ενδιαφέρονται για τα site των υποψηφίων της περιφέρειας, του Μπόλαρη ήταν το προσωπικό και έιναι ένα συνοθύλεμα τωπικών και εθνικών θεμάτων ενώ του Πανίκα δεν ενημερώνεται, αλλά αυτός έχει φικαιολογία. Τον διώξατε άκαρδοι.

Το άρθρο αυτό είναι στην ουσία ένα follow-up του άρθρου που είχε κάνει ο Thanosk για την διαδικτυακή παρουσία των παρατάξεων στο frappelection

3 Responses to Χάσαμε το κουβάρι από σωλήνες

 1. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια…

  http://www.youtube.com/watch?v=aWGQfv8U7lQ

 2. Τρόλης Τσομπανόπουλος, ποιητής εκ του χοίρου

  Χάσαμε των σωλήνων το κουβάρι
  μέσα στον πακτωλό από χαβιάρι
  και καθώς πετούν οι γλάροι
  λυγίζω απ’ των ευθυνών τα βάρη
  ντάρι ντάρι ντάρι
  μέσα στο νταμάρι
  περνάει ένα μανάρι
  γεμάτο ομορφιά και χάρη
  την κοιτάω με καμάρι
  ήλιος με φεγγάρι
  σε ξένον αχυρώνα μαλώνανε δύο γαϊδάροι
  δήμαρχον είχανε τον Γιάννη τον Μπουτάρη
  και δεν τον ερίχνανε κάτω στο αμπάρι,
  κι οι δυο θα πουν “ο Πάνος; τι παπάρι!”

 3. Παρόμοιες παρατηρήσεις αν και όχι τόσο αναλυτικά είχα κάνει και εγώ παλιότερα.
  Οι πολιτικοί και τα κόμματα συνήθως ασχολούνται με το διαδίκτυο όχι επειδή ενδιαφέρονται πραγματικά για να ενημερώνουν και να αλληλεπιδρούν με τους πολίτες αλλά για την προβολή τους και για να δείξουν πως είναι “μοντέρνοι”.
  Το αποτέλεσμα είναι εκατοντάδες κουφάρια από blogs, προφίλ στο facebook και το twitter και ιστοσελίδες.
  Ακόμα όμως και αυτά που παραμένουν ενεργά συχνά η προσπάθεια να σβηστούν παλιές “αμαρhttp://thess.gr/blog/2932τίες” είναι εμφανής.
  Δοκίμασε ας πούμε να βρείς τις θέσεις την Νέας Δημοκρατίας και τις δηλώσεις των στελεχών της πριν το 2009, ή απλά το όνομα Αλογοσκούφης ή απογραφή στο site nd.gr…
  Φυσικά υπάρχουν και τα σταθερά site που έχουν στοιχεία από την πολύχρονη ιστορία του κόμματος σαν το pasok.gr. Αν και έχω παρατηρήσει και εκεί κάποιες σβησμένες καταχωρήσεις μάλλον για τεχνικό θέμα πρόκειται αφού έχουν σχεδόν τα πάντα… προσφέροντας άπειρες ώρες διασκέδασης ή εκνευρισμού όπως το δει κανείς αν θελήσεις να αντιπαραθέσεις αυτά που λένε με αυτά που κάνουν…
  Τελικά ο τρόπος που αντιμετωπίζουν το σύνολο σχεδόν των πολιτικών το διαδίκτυο είναι για γέλια ή για κλάματα.
  Αν θέλεις δες αυτά:
  Τα κοντά ποδάρια των… URL
  Τα κοντά ποδάρια των… blogs
  112 ψέματα (and counting)…