Σε τι πόλη ζούμε

Επηρρεασμένος από το πρόσφατο ταξίδι που έκανα στην Πράγα αλλά και από το post του Θοδωρή αλλά και το link του σε κομμάτι του Στέλιου Βικόπουλου έρχομαι και εγώ να προσθέσω κάτι πάνω στην ταφόπλακα της πόλης που αγαπώ και μισώ ταυτόχρονα.

Το πρόβλημα της Θεσσαλονίκης γίνεται προφανώς πιο μεγάλο όταν βγαίνεις πιο έξω και βλέπεις άλλες πόλεις που ενώ έχουν το ίδιο μέγεθος, από πλευράς πληθυσμού, εκτείνονται σε έκταση πολύ μεγαλύτερη. Πριν ξεκινήσω για την Πράγα είχα ήδη πάρει της πληροφορίες μου από φίλους που πήγαν και για να πηδήξουν καμια “γκόμενα” αλλά και για να σώσουν τον κόσμο το 2000. Παρ’ όλα αυτά δεν μπόρεσα να προετοιμάσω τον εayτό μου γι’ αυτό που είδα και έζησα.

Εκ’ των πραγμάτων (πρωϊνή άφιξη, έλλειψη δωματίου) κατέβηκα στο κέντρο της Πράγας γύρω στις 7:30 το πρωί της Τρίτης. Μη ξέροντας πήρα το Μετρό και κατέβηκα στην στάση του Μουσείου και κατηφόρησα (πιο έυκολο από το να ανηφορίσω) προς, όπως ανακάλυψα αργότερα, την πλατεία Σταρομέτσκα, νοιώθοντας ότι βρίσκομαι μέσα σε μια πόλη βγαλμένη από τα παιδικά παραμύθια. Όπου και να γυρνούσα το μάτι μου έβλεπα κτίρια 2,3 4 αιώνων παλιά.

Το πρώτο που σκέφτηκα είναι πόσο μουντή είναι η Θεσαλονίκη, όχι μόνο για τον επισκέπτη της αλλά και για τον κάτοικό της. Περπατούσα 3 ώρες, έβγαλα φουσκάλες στα πόδια και μόνο η νύστα μ’ ανάγκασε να γυρίσω πίσω στο ξενοδοχείο. Στη Θεσσαλονίκη έχω να περπατήσω τέτοιες αποστάσεις, πάνω από 20 χρόνια. Η καταστροφή της πόλης μας, όπως και ολόκληρης της Ελλάδας επιτεύχθηκε κυρίως χάρη στον νόμο της αντιπαροχής του θείου του σημερινού πρωθυπουργού. Το κακό είναι ότι οι σημερινοί άρχοντες ξέρουν μόνο να λένε ότι δεν έχουν λεφτά και με ευχολόγια πιστεύουν ότι μπορεί να γίνουμε μια άλλη πόλη.

Η πόλη χωρίς πράσινο με δυο τρεις περιοχές που έχουν κάποιο χρώμα και που τα κακόγουστα μαγαζιά κάνουν ότι μπορούν για να τις χαλάσουν. Δεν υπάρχει μιζέρια στην πόλη. Την επιβάλλουν οι κύριοι που στην προσπάθειά τους να κρατήσουν την εξουσία, την όποια εξουσία, μας ταΐζουν κουτόχορτο που τόσο μας αρέσει.
*να με συγχωρείτε που δεν χρησιμοποιώ καμμιά χαριτωμενιά του τύπου αλλαγμένο όνομα για την πόλη που επισκέφτηκα, αλλά χρειάζομαι πολύ καιρό ακόμα για να καλυτερέψω