Η Θεσσαλονίκη απ’ έξω

Τα ‘φερε έτσι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ του ΓΑΠ και από το τέλος του Σεπτεμβρίου βρίσκομαι στο εξωτερικό, πιθανόν για πάντα. Η προσωπική μου ιστορία έχει ενδιαφέρον μόνο για τους φίλους μου, οι οποίοι ξέρουν που θα την βρουν. Εδώ πια ότι γράφω έχει να κάνει με το πως βλέπω την πόλη που αγάπησα αλλά και μίσησα τόσο πολύ, αλλά από το εξωτερικό πια.

Τις τελευταίες μέρες, και όσο βλέπω την κεντρική πολιτική σκηνή να χειροτερεύει την, τόσο βλέπω στην πόλη που άφησα να γίνονται πράγματα που πραγματικά θα ήθελα να είμαι εκεί και να τα καλύψω. Δυστυχώς δεν μπορώ να τα έχω όλα.

Διαφήμιση. Όχι γιατί είναι φίλοι, αλλά γιατί είναι άνθρωποι

Παρακολουθώ την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου μέσω streaming και απορώ πως γίνεται όλοι αυτοί, τέτοιες εποχές να μην μπορούν να βρουν μια κοινή γραμμή. Μια γραμμή της πόλης και όχι της παράταξής τους, όποια και να είναι αυτή. Ακόμα, πάρα πολλοί από τους δημοτικούς συμβούλους, δεν έχουν πετάξει τις κομματικές καταβολές τους, ζούνε εκτός τόπου και χρόνου. Αλλά και οι εργαζόμενοι του Δήμου δεν πήγαν πίσω. Τα συνθήματα κατά την διάρκεια της τελετής έναρξης της 15ης Biennale τα βρίσκω απαράδεκτα, στον ίδιο βαθμό που στηρίζω και τον αγώνα τους για να μην τους επιβληθεί η εφεδρεία. Καταπληκτική σκηνή που η Χόιπελ προσπαθούσε φωνάζοντας να ακουστεί μέσα από τα συνθήματα του πλήθους, λέγοντας πόσο ανάγκη έχουμε τέτοιες διοργανώσεις ισαίτερα στην δύσκολη αυτή οικονομική στιγμή, μέσα στις μαργαριταρένιες πέρλες της…

Να μην ξεχάσω, αγαπητοί δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, δεν είναι δυνατόν να υπερηφανεύεστε για το ότι έχετε κάνει εκδηλώσεις που δεν στοίχισαν τίποτε. Η λύση δεν είναι να  μην πληρώνονται οι άνθρωποι για την δουλειά που προσφέρουν, αλλά να πληρώνονται όσο πρέπει. Έλεος με το “Κάναμε τα “Ξυσταρχίδια 2011 και δεν μας στοίχισε τ’ίποτα”. Να μην τα κάνατε ρε φίλε αν δεν έχετε να πληρώσετε.

Μια και είπα Biennale, έχει ένα πολύ καλό video το Tv100 για το ιστορικό της προηγούμενης Biennale, το ’86, που σαν αρχαίος την πρόλαβα. Η πλάκα είναι ότι βλέπω να μιλάνε, μερικοί “βολεμένοι” τύποι που αργότερα είχανε αργομισθίες σε διάφορους οργανισμούς τους δημοσίου, όπως και τύποι που ενώ πήρανε μέρος, δεν καταλάβανε και πολλά. Άσε που υπάρχει και ομιλητής που τότε ήταν 15 χρονών και δεν ξέρω αν πραγματικά κατάλαβε τι γινόταν, αλλά μιλάει σαν να το έζησε από κοντά.

Αυτό που παρατηρώ, απ’ έξω πάντα, είναι ότι μάλλον δεν είναι αντίστοιχη με του 86 η διοργάνωση, αν και μένει να αποδειχτεί. Ένα μήνα πριν δεν υπήρχε καν πρόγραμμα για την 15η Biennale και ακόμα και τώρα δεν βρίσκω site της 15ης Biennale. Επίσης έχω μια απορία, αν κάποιος μπορεί να μου την λύσει. Αφού θέλαμε, και καλώς, να διοργανώσουμε την 15η Biennale Μεσογείου, γιατί δεν ενοποιήσαμε τα Δημήτρια και την Biennale της Θεσσαλονίκης στην 15η Biennale, έτσι ώστε να γίνει κάτι μεγαλύτερο με τον προϋπολογισμό και των τριων εκδηλώσεων μαζί;

Το Σάββατο, μια από τις πιο δημιουργικές ομάδες της πόλης, αυτή του desthess, έχει πάρτι. Να σηκωθείτε να πάτε και να περάστε καλά μαζί τους. Ακολουθεί ένα από τα trailer τους, αυτό με την φίλη και για ένα φεγγάρι συνάδελφο 🙂 Νόπη Ράντη.

Παρ’ ότι δεν τρελλαίνομαι με την ομάδα του Bike respect για πάρα πολλούς λόγους που θα αναλύσω σε κάπoιο post για τις ομάδες της πόλης, δεν μπορώ να μην διαφημίσω το Yedi Kule Runaway που γίνεται με την Αντιδημαρχία Νεολαίας και Αθλητισμού στις 16/10. Στήθηκαν ειδικές εξέδρες και περιλήφθηκε μέσα στον αγώνα και ένα από τα πιο ιστορικά κτίρια της πόλης, το Γεντί Κουλέ

Η φωτογραφία από το Bikerespect

 

Ο αγώνας ξεκινάει από το Γεντί Κουλέ και καταλήγει στον Ματωμένο Πύργο. Από φυλακή σε φυλακή. Πολύ θα ήθελα να ήξερα την άποψη του Μηταφίδη  για την εκδήλωση. Πάντως προς το παρόν μπορείτε να απολαύσετε έν αόμορφο video φτιαγμένο για να διαφημίσει τον αγώνα ( δεν αποκλείεται να το έχουν κάνει οι desthess).

Τελειώνω με τις διαφημίσεις με κάτι που γίνεται στο Κιλκίς αλλά από ανθρώπους που είτε ζουν είτε έχουν σχέση με την πόλη. Στις 7/10, σήμερα δηλαδή και στις 20:00 στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς έχουμε μια παγκόσμια πρεμιέρα. Η Μελκίνα Κανά δανείζει την φωνή της στην Λυσιστράτη στο έργο του Καραγκιοζοπαίχτη Χρήστου Στανίση “ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ VS ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ
Όταν μιλούν οι κατσαρόλες!!!”. Την Μουσική έχει γράψει ο Στάθης Παχίδης. Πεταχτε’ιτε τεμπέληδες να την δείτε την παράσταση να μου πείτε πως σας φάνηκε.

Δυστυχώς ένα Video που έχουν από τις πρόβες υπάρχει στο facebook, οπότε λίγο δύσκολο να σας το δείξω 🙂

Α, παραλίγο να το ξεχάσω. Οι Thessalonistas, γυρίσαν από τις διακοπές τους. Είναι αλήθεια ότι από την αρχή ήμουν αρνητικός απέναντι στον τρόπο που αντιμετωπίζουν κάποια πράγματα, αποσπασματικά και με προτεραιότητες, μάλλον λάθος, αλλά δεν μπορώ να μη διαφημίσω την επόμενη ενέργειά τους που είναι και απλή αλλά και ουσιαστική. Σκοπεύουν να ενισχύσουν την εθελοντική αιμοδοσία του Δήμου Συκεών που γίνεται από τις 8-14 Οκτωβρίου. Να βλέπω πρόθυμα παιδάκια να τρέχουν να δώσουν αίμα πριν τους το πιεί ο ΓΑΠ, ο Βενιζέλος και η παρέα τους.

Στην πόλη όμως δεν γίνονται μόνο θετικά πράγματα. Έχουμε και την σκληρή πραγματικότητα της κρίσης. Αυτό το διάστημα το πρόβλημα στην πόλη είναι πιο έντονο στον τύπο. Η ΕΤ3 αλλά και το TV100, όπως και το ΑΠΕ-ΜΠΕ θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το θέμα της εφεδρείας που αποφάσισε ο ΓρΑΠ και η παρέα του. Παράλληλα οι δυο εφημερίδες της πόλης έχουν τα δικά τους πολύ σοβαρά προβλήματα. Στον “Αγγελιοφόρο” είχαμε μπαράζ απολύσεων, παρ’ ότι είχαν υπογραφεί επιχειρησιακές συμβάσεις, με πρώτο να υπογράφει τον πρόεδρο της ένωσης, ο οποίος σώθηκε από την “σφαγή” στο αθλητικό τμήμα της εφημερίδας. H δε “Μακεδονία” έχει απλήρωτους τους ανθρώπους της εδώ και 3 μήνες, τους ίδιους ανθρώπους που ο Βενιζέλος φορολογεί απανωτά αυτούς τους 3 μήνες χωρίς να κάνει το παραμικρό για την επιχείρηση που δεν τους πληρώνει και που εμφανίστηκε και στην λίστα αυτών που χρωστάνε πάνω από 150000€. Από όσο ξέρω σήμερα είναι η κρίσιμη μέρα για τους εργαζόμενους.

Παρ’ όλα τα προβλήματα στο τύπο, δεν μπορώ να μην σταθώ στο TV100 και κυρίως στον Φίλιο Στάγκο. Το εγραψα και στον ίδιο. Το Tv100 δεν είναι ίδιο, έχει τους ίδιους ανθρώπους αλλά προσπαθεί, επιτυχημένα, να γίνει κομμάτι της πόλης και αυτό είναι δουλειά του Φίλιου. Το τελευταίο ήταν η κάλυψη του live που κάνανε η James στο πάρκο του Ξαρχάκου. Ζήλεψα όσο τίποτα άλλο το ότι δεν ήμουν εκεί. Συγχαρητήρια πρέπουν στον Στάγκο, κατάφερε να κάνει RESTART στο TV100, το θέμα είναι να συνεχίσει χωρίς κρασαρίσματα 🙂

Και επειδή δεν φτάνει ένα video  των James έχω ένα παραλειπόμενο, όταν πήγαν οι συνοδοί των james να ζητήσουν την άδεια να βάλουν την μικροφωνική στον Ξαρχάκο και του είπαν ότι είναι οι James, ο υπεύθυνος με το ζόρι τους άδφησε γιατί δεν είχε ιδέα ποιοί ήταν, βλέπεις δεν είναι και η Γαρμπή. Ελπίζω σε περισσότερα τέτοια καλά νέα και λιγότερα δυσάρεστα.

Έχω ακόμα ένα video με μια καταπληκτική εκτέλεση του Like Fred Astair, στον ίδιο χώρο που όλο το καλοκαίρι καταλαμβάνανε οι αγανακτισμένοι, και με τον teachedude να κάνει εμφάνιση προς το τέλος του τραγουδιού. Να είστε καλά αδέλφια