Η πόλη μπροστά αλλά με ποιόν;
Η 14η Ιουλίου ήταν σημαντική μέρα για 3 λόγους και για διαφορετικούς ανθρώπους. Για την φίλη μου την Κρίστι επειδή είχε γενέθλια, γιατους Γάλλους γιατί γιορτάζανε την επέτειο της κατάληψης της Βαστίλης και για τον κ. Ευθυμιάδη που είχε την “πρώτη” του στον αγώνα για την κατάληψη της δημαρχίας της πόλης.
Ο κ. Ευθυμιάδης έστησε μια συγκέντρωση έχοντας διαβάσει λάθη των αντιπάλων. Επέλεξε το “Ολύμπιον” και γιατί είναι στο κέντρο της πόλης όπου βολεύει και για ευθεία σύγκριση με την προηγούμενη συγκέντρωση του κ. Τζήκα αλλά και γιατί πιθανότατα είναι πιο φθηνό από τις αποθήκες του λιμανιού, που τόσο αγαπάει, και που είχε χρησιμοποιήσει ο κ. Μπουτάρης στην “πρώτη” του πριν 4 χρόνια.
Ο κ. Ευθυμιάδης σαν καλός οικοδεσπότης χαιρετούσε έναν – έναν όσους μπαίνανε στην αίθουσα, κατάφερα να ξεγλιστρήσω και κινήθηκα στην αίθουσα έτσι ώστε να βρω μια θέση με μια καλή γωνία λήψης. Παρατήρησα λοιπόν 2 πράγματα, ενώ έψαχνα για θέση. Το πρώτο ήταν ότι υπήρχαν θέσεις, στην πρώτη σειρά με ένα χαρτί στην πλάτη που έλεγε “Reserved” έτσι ώστε να καταλάβουμε όλοι ότι μεταξύ μας υπήρχαν 2 τάξεις πολιτών. Οι Πατρίκιοι και οι πληβείοι.
Το δεύτερο που πρόσεξα ήταν ότι στα καθίσματα πάνω ήταν αφημένες 4 σελίδες συρραμμένες. Η διακήρυξη της παράταξης και οι θέσεις του κ. Ευθυμιάδη. Αυτό που δεν κατάφερα να καταλάβω ήταν γιατί αυτά τα έντυπα ήταν τοποθετημένα κάθισμα παρά κάθισμα. Περίμενε τους μισούς μόνο; Λόγω κρίσης σκέφτηκε ότι δεν πειράζει θα τα διαβάζουν μαζί ανά δύο; Είναι οικολόγος και δεν ήθελε να καταστρέψει άλλα δένδρα; Κάτι άλλο;
Βρήκα την κατάλληλη κενή θέση και έκατσα γεμάτος απορίες περιμένοντας να ξεκινήσει. Έψαξα για wi-fi αλλά φαίνεται ότι αποτελεί πολυτέλεια για τους πολιτικούς της Θεσσαλονίκης και πολύ περισσότερο για κάποιον που έζησε την εποχή της γραφομηχανής. Αποφάσισα να δώσω λεφτά στην εταιρία της κινητής που έχω την σύνδεση και ξεκίνησα να τουιτάρω μα hashtag #efthimiadis . Η αίθουσα γέμισε πολύ γρήγορα με ανθρώπους διαφόρων ηλικιών. Δεν μπόρεσα να αναγνωρίσω πολιτικούς εκτός του προέδρου του ΕΚΘ και νομαρχιακού συμβούλου κ. Γιαννόπουλου και του δημοτικού συμβούλου του ΛΑΟΣ κ. Ακριβόπουλου.
Το πάνελ, για κάποιο λόγο κλασικό. Πέντε ομιλητές και ένας συντονιστής. Ο εκ Κοζάνης ορμώμενος, Αθηναίος Πάσχος Μανδραβέλης. Καταλαβαίνω την επιλογή δημοσιογράφου της καθημερινής, μια και με τα άρθρα του κ. Ευθυμιάδη που έχει φιλοξενήσει τους τελευταίους μήνες, θα μπορούσαμε να πούμε ότι τον έχει “χρεωθεί με 108”. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι το μήνυμα που ήθελε να δώσει, πληρώνοντας έναν δημοσιογράφο για να έρθει από την Αθήνα και να συντονίσει 5 μονόλογους, γιατί μη μου πείτε ότι ήρθε τζάμπα ο κ. Μανδραβέλης; Θα μπορούσε να κάνει άνετα την δουλειά του ο κ. Ευθυμιάδης και με τον διευθυντή της “Κ” στην Θεσσαλονίκη, κ. Τζίμα που είναι καθόλα άξιος. Ο κ. Μανδραβέλης προσπάθησε στην εισαγωγή του να το ξεδιαλύνει λέγοντας ότι παρίσταται ως Κοζανίτης της Αθήνας που αγαπάει την πόλη. Τι απέγιναν άραγε, οι Θεσσαλονίκεις δημοσιογράφοι της Θεσσαλονίκης που αγαπάνε την πόλη;
Στην εισαγωγική του ομιλία ο κ. Μανδραβέλης μας ενημέρωσε ότι οι ομιλητές θα μιλήσουν από 10 λεπτά και μας είεπ ότι υπάρχουν δυο Ελλάδες η μια του παραγωγικού βορρά και η άλλη του αεριτζίδικου νότου, που όμως με ευθύνη των τοπικών πολιτικών ανδρών κατέληξαν να γίνουν ίδιες την δεκαετία του ’90 και ότι ελπίζει ότι η Θεσσαλονίκη θα μπορέσει να το αλλάξει αυτό. Υποθέτω ότι πιθανόν να εννοούσε με τον κ, Ευθυμιάδη στο τιμόνι, πιθανόν και όχι. Ξεκίνησε δίνοντας τον λόγο πρώτα στην καθηγήτρια Ιστορίας ΑΠΘ Μ. Σκαλτσά.
Η κα Σκαλτσά με μια τελείως βαρετή έως υπνωτική ανάγνωση του κειμένου της έπεσε στην λούμπα της σύγκρισης της πόλης με θαύματα άλλων δυτικοευρωπαϊκών πόλεων, επιλέγοντας, όπως όλοι οι …καλλιτέχνες, να αγνοήσει τις πολιτικοοικονομικές συνθήκες που επέτρεψαν αυτά τα θαύματα τις συγκεκριμένες χρονικές στιγμές. Προς τιμήν της ανέφερε, κάτι που πρώτη φορά άκουσα σε παρόμοια συγκέντρωση, το παράδειγμα του δημάρχου των Τιράνων.
Ας μου επιτρέψει μια παρατήρηση η κα Σκαλτσά. Είναι ωραίο να θέλεις να αναμορφώσεις και να αλλάξεις την πόλη σου, θα πρότεινα όμως να ξεκινήσει από κάτι πιο απλό. Ας αναμορφώσει την προσωπική της ιστοσελίδα, μια και παραπέμπει στο 1995. Η παρατήρηση είναι καλοπροαίρετη και άσχετη από την ομιλία της. Γίνεται από επαγγελματική διαστροφή.
Ο κ. Μανδραβέλης συνόψισε αυτά που είπε στα 10 λεπτά της η κα Σκαλτσά και έδωσε τον λόγο στην συγκοινωνιολόγο κα Αϋφαντοπούλου – Κλήμη να μας πει πως θα σωθούμε από το κυκλοφοριακό. Μου έκανε εντύπωση η βεβαιότητά της ότι δεν θα χρησιμοποιήσουμε ποτέ τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, δήλωση που έρχεται μετά από διαπιστώσεις αύξησης του κοινού που μετακινείται με τα λεωφορεία ύστερα από την αύξηση της βενζίνης. θα ήθελα να την ρωτήσω αν μετακινείται ποτέ με λεωφορείο αλλά δεν είχε νόημα. Ακούσαμε ενδιαφέρουσες απόψεις, αλλά ούτε μια στιγμή δεν ακούσαμε γιατί ενώ συμμετέχει σε ένα ινστιτούτο που απορροφά λεφτά από το ελληνικό δημόσιο και την ΕΕ, δεν κατάφερε να παρέμβει σωτήρια για την πόλη μέχρι τώρα. Αν δεν τους αφήσανε θα έπρεπε να το είχε καταγγείλει ήδη. Αυτό που όμως ακούσαμε και μου έκανε τρομερή εντύπωση ήταν η ευχές της προς τον κ. Ευθυμιάδη που της απηύθυνε εκ μέρους του Ινστιτούτου που εργάζεται. Είχε τέτοια εξουσιοδότηση; Μήπως δεν άκουσα καλά; Υποθέτω ότι η καταγραφή της εκδήλωσης που έγινε από τον κ. Ευθυμιάδη θα μπορέσει να λύσει το μυστήριο. Η παρατήρηση μου για την κα Σκαλτσά ισχύει και για την κα Αϋφαντοπούλου και το site του ινστιτούτου.
Ο κ. Μανδραβέλης συνόψισε την περίπου 10λεπτη ομιλία και έδωσε τον λόγο στον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Κ. Χαντζαρίδη, ο οποίος μπορεί να μην έχει προσωπικό site, αλλά ήταν ο μόνος που δεν χρησιμοποίησε γραμμένη από το σπίτι έκθεση και μίλησε από καρδιάς. Μάλλον ήταν λάθος του. Αφού στην αρχή προσπάθησε να ακουστεί μια και το μικρόφωνο είχε πρόβλημα, συνέχισε κλαιγόμενος για το χάλι των εμπόρων στην πόλη μας μίλησε γι’ αυτό που ονομάζει “εξωτερικό καταναλωτισμό” ουάου! Τι μαθαίνω ο αγράμματος. Τι εννοεί μας το εξήγησε. Το να φέρνουμε τουρίστες για να καταναλώνουν στα εμπορικά της Θεσσαλονίκης. Δηλαδή πως πας Λονδίνο να αγοράσεις από τα Χάροντς, να έρχεσαι στην Θεσσαλονίκη να αγοράσεις από του κυρ Μήτσου. Η επόμενη διαπίστωσή του ήταν ότι τα μαγαζιά της πόλης δεν ανήκουν σε ντόπιους. Φαντάζομαι ότι το ίδιο λέγανε και οι Εβραίοι έμποροι της πόλης για πολλά χρόνια μετά το ’12. Αυτό που δεν διευκρίνισε ήταν αν στο “ντόπιοι” βάζει τους μπαγιάτες, τους Θεσσαλονικείς και μετά το 12 ή γενικά τους Έλληνες. Μετά θυμήθηκε ότι για το χάλι του εμπορίου της πόλης φταίει το παρεμπόριο, που με νόημα είπε ότι θα πρέπει να φροντίσει η νέα δημοτική αρχή να “καθαρίσει” από την πόλη. Δυστυχώς όπως το είπε, είμαι σίγουρος ότι δεν το εννοούσε έτσι, στα αυτιά μου ακούστηκε ως “τελική λύση” για τους έρμους μαύρους που φωτογράφισε. Μετά θυμήθηκε και τις μαρίνες και έδεσε το γλυκό. Ο άνθρωπος ενώ φαινόταν συμπαθέστατος, ακούγονταν σαν ο τυπικός μίζερος πολίτης αυτής της πόλης που οι παρεμβάσεις θα πρέπει να έχουν άξονα μόνο το δικό του οικονομικό συμφέρον ή του κλάδου του. Αν κατάλαβα λάθος, τότε κάνατε κάτι λάθος κ. Χαντζαρίδη.
Συνόψισε πάλι ο κ. Μανδραβέλης και έδωσε το λόγο, για να διαβάσει την πράγματι καλή του έκθεση ο διευθύνων σύμβουλος του εκπαιδευτικού ομίλου “Βακάλης” Α. Βακάλης (αλήθεια όλοι μαζί ψωνίζεται τα site σας;). Ίσως σας είναι πιο γνωστός ο πατέρας του με τα περίφημα φροντιστήριά του αλλά και με την θητεία του ως ευρωβουλευτής της ΝΔ, μετά από την θητεία ως γραμματέας της Νομαρχιακής της ΝΔ.
Ο κ. Βακάλης μας διηγήθηκε μια ιστορία με την γιαγιά του, από όπου έβγαλε ένα δίδαγμα, μας είπε για την θητεία του στο Δ.Σ. της Helexpo για 6 χρόνια, υποθέτω όταν κυβερνούσε η ΝΔ και αφού μας είπε τις διαπιστώσεις του, έκλεισε ότι ο κ. Ευθυμιάδης πρέπει να βάλει το Εμείς πάνω από το Εγώ. Το κλείσιμο ενθουσίασε την διπλανή μου, που κατέγραφε τους χρόνους του καθενός, με αποτέλεσμα να φωνάξει μπράβο.
Αφού τον συνεχάρη για την έκθεσή του ο κ. Μανδραβέλης, έδωσε το λόγο στον κ. Ευθυμιάδη που προσπαθώντας να αποδείξει ότι το ΕΜΕΙΣ είναι πάνω από το ΕΓΩ, πήγε και μίλησε από το πόντιουμ και όχι από το πάνελ και δήλωσε ότι θα μιλήσει 20 λεπτά και όχι 10 όπως οι άλλοι. Well done.
Ενδιάμεσα μάλωσα με έναν διπλανό μου που θεώρησε ότι δεν σεβόμουν τους ομιλητές μια και έγραφα sms συνέχεια. Μου είπε ότι τον αγχώνω. Από το να του εξηγήσω περί twitter προτίμησα να τον συμβουλέψω να πάει σε ειδικό γιατρό να το δει το θέμα του άγχους. Δεν του έδωσα σημασία μετά και είπα να παρακολουθήσω την ομιλία.
Τι είπε; Πολλά. Θα σταθώ σε μερικά, τα υπόλοιπα υπάρχουν σε βίντεο και όταν ανεβούν θα βάλω και το Link. Κατ’ αρχήν ήταν το ίδιο σταθερός αλλά σαφώς πιο ήπιος με την ομιλία του στην εκδήλωση του κ. Τζήκα. Ξεκίνησε με την αναπόληση του παρελθόντος της πόλης. Το βρήκα λογικό. Όλοι μας αναπολούμε τα νιάτα μας. Αναφέρθηκε στο “Θεσσαλονίκη Αλλιώς” εξαίροντας την προσπάθεια σαν παράδειγμα του κάνουμε πολλά χωρίς να πληρώσει μια ο δήμος. Είπε μάλιστα ότι οι εκδηλώσεις”… ήταν στο πλαίσιο εορτασμού ενός περιοδικού, θα το πω, της παράλλαξης, το οποίο δεν το ήξερα μέχρι τότε…”. Έχω να κάνω δυο παρατηρήσεις/ερωτήσεις.
α) Διεκδικεί την Δημαρχία και δεν ξέρει ένα περιοδικό της πόλης με 20ετή ιστορία; Που ζει;
β) Πως είναι δυνατόν να μη το ξέρεις όταν στις 22/2, περίπου 3 μήνες πριν τις εκδηλώσεις έχεις ομιλητή τον εκδότη του περιοδικού σε ένα σωματείο στο οποίο είσαι πρόεδρος; Καλά και αυτός στα δεξιά σου στην φωτογραφία ποιος είναι;
Μα δεν είναι κακό να τον ξέρεις τον άνθρωπο. Στην ίδια πόλη ζούμε. Προς τι η δήλωση του ότι πριν τις εκδηλώσεις δεν τον ήξερα;
Σε ότι αφορά στο χρέος του δήμου, μας μίλησε για διαφάνεια και είπε ότι πιθανόν να υπάρχουν και ποινικές ευθύνες και ότι θα παρουσιάσει ειδικό πρόγραμμα για το χρέος όταν το μάθει ακριβώς. Επίσης αφιέρωσε ένα μεγάλο κομμάτι της ομιλίας του στο λιμάνι για το οποίο εξήγησε ότι έχει ιδαίτερη σχέση από την γέννησή του. Η ομιλία του τέλειωσε, ο κόσμος χειροκρότησε και μετά ο κ. Μανδραβέλης μας δήλωσε ότι το μικρόφωνο θα δοθεί στο κοινό για ερωτήσεις του ενός λεπτού.
Πρώτος πήρε το μικρόφωνο ο κ. Θωμάς Ακριβόπουλος, δικηγόρος και δημοτικός σύμβουλος με το ΛΑΟΣ. Από την αυτοπαρουσίασή του αντιλήφθηκα ότι μάλλον πήρε την θέση του νεκρού Ανέστη Κεραμυδά. Μας είπε ότι δεν ήταν ευχαριστημένος από την λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου και έκλεισε “δηλώνοντας την στήριξή του ” στον κ. Ευθυμιάδη. Αλήθεια αυτές τις συμμαχίες ψάχνετε κ. Ευθυμιάδη; Ερώτηση πάντως δεν έκανε.
Ακολουθήσανε άλλοι δυο που “σπατουλάρανε” τον κ. Ευθυμιάδη, κάνοντάς με να αποφασίσω να πάω στα γενέθλια της Κρίστι. Φτάνει όχι άλλο κάρβουνο.
Υ.Γ. Α, επίσης μια συμβουλή και σε σας κ. Ευθυμιάδη, από επαγγελματική διαστροφή. Το site σας το κάνατε, έπρεπε να το κάνετε τόσο χάλια; (facebook link) Έπρεπε να μας θυμίζει, στο χειρότερο βέβαια, αυτό του κ. Μπουτάρη; Έπρεπε να έχει το όνομά σας και όχι της παράταξης; Τι γίνεται με το εγώ και το εμείς ;
July 16, 2010 - 12:20 pm
H Θεσσαλονίκη αλλιώς είναι μπροστά.
July 16, 2010 - 1:41 pm
Η θεσσαλονίκη αλλιώς είναι από πίσω. Και μας παίρνουν από πίσω.
Διακρίνω και άλλους πανεπιστημιακούς στη 2η φωτό με τον κο Ευθυμιάδη. Βλέπω στο μέλλον και άλλα ερευνητικά προγράμματα με σύμπραξη Δήμου και ΑΠθ.
(μα είναι δυνατόν?τη Σκαλτσά? μέγας είσαι κύριε και θαυμαστά τα έργα σου..δεν λέω καλή καθηγήτρια Τέχνης είναι, αλλά για την Πόλη μήπως να μιλήσει κανένας άλλος?)
July 16, 2010 - 3:20 pm
Για ακόμη μία φορά το reportage σου είναι καλό.
Απλά παραθέτω από την τελευταία σελίδα του κειμένου της διακήρυξης που μοιράστηκε την παρακάτω πρόταση.
“Θέλουμε μία διοίκηση από την πόλη, για την πόλη. Δε θέλουμε διοίκηση επιχειρηματιών ούτε τεχνοκρατών”.
Έχω μπερδευτεί ο υποψήφιος δήμαρχος κος. Ευθυμιάδης δε θα μπορούσε να είναι ο ορισμός του επιχειρηματία – τεχνοκράτη;
Θεσσαλονίκη βοήθεια!
July 17, 2010 - 12:27 pm
boooooooooring!
July 18, 2010 - 2:17 pm
Ότι να ΄ναι. Το Ολύμπιον θα γίνει κάτι σαν άτυπη βουλή της Β. Ελλάδας. Η Νύφη του Θερμαϊκού και πάλι στο ράφι.
July 18, 2010 - 2:24 pm
Να συμπληρώσω επίσης πως το κοστούμι του κ. Ευθυμιάδη είναι απόλυτα κακοραμμένο και το πουκάμισο του εμπορίου. Το χέρι στην τσέπη καθώς μιλάει δηλώνει αμηχανία και επιτηδευμένο αφεντικισμό ενώ η γραβάτα του έχει λάθος κόμπο κάτι που σημαίνει ότι δεν την έλυσε πριν την ξαναβάλει. Αυτή η σημειολογία ένδυσης-γλώσσας σώματος με γυρνάει πολλά-πολλά χρόνια πίσω…
July 19, 2010 - 12:51 pm
Η «διαστροφή» λέξη που χρησιμοποιείς αυτοκριτικά, (δύο φορές) σε χαρακτηρίζει επικίνδυνα. Ο Μανδραβέλης ΔΕΝ πληρώθηκε για να παραστεί. (Δεν κρίνουμε πάντα «εξ ιδίων» τα πάντα!).
Το wi fi έχει να κάνει με το «πακέτο» προσφοράς του «Ολύμπιον» που βέβαια είναι φθηνότερο από τις αίθουσες του λιμανιού.
Τα, ανά δύο, πακέτα κειμένων στόχευαν στην οικονομία (όπως θέλεις ερμήνεψε το) που έχει να κάνει με την χωρίς λόγο σπατάλη κάθε είδους.
Το πάνελ, όπως κάθε πάνελ, φιλοξενούσε πολίτες (συμπεριλαμβανομένου του Π. Μανδραβέλη), που είχαν κάποια προσωπική σχέση εκτίμησης και φιλίας, (εκτός του ότι εκφράζανε και συγκροτημένη άποψη), με τε τον Ν. Ευθυμιάδη.
Η από το πόντιουμ ομιλία του Ν. Ε. ήταν μικρό αδίκημα σε σχέση με το σχόλιο σου για την εισαγωγή του λόγου του όπου το «όλοι αναπολούμε τα νιάτα μας» μυρίζει κάτι σαν ρατσισμό.
Για την παρουσία κάποιου, που αναφέρεις ότι είναι δημοτικός σύμβουλος με το ΛΑΟΣ πραγματικά ήταν αβλεψία ασυγχώρητη. Οι υπεύθυνοι στην είσοδο για τον έλεγχο των κοινωνικών φρονημάτων δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους.
Κλείνοντας θέλω να σε βεβαιώσω ότι η παρατηρήσεις σου για την ιστοσελίδα, αν και διαστροφικές όπως τις χαρακτηρίζεις, είναι πραγματικά χρήσιμες και θα ληφθούν άμεσα υπ’ όψη ώστε αυτή να αλλάξει, ελπίζουμε προς το καλύτερο.
Panos Tsorbi
Φίλος και συνεργάτης του Ν. Ευθυμιάδη
July 19, 2010 - 1:02 pm
Αγαπητέ κ. Tsorbi.
Η πληρωμή δεν συνίσταται μόνο σε αμοιβή. Εκτός και αν πλήρωσε μόνος του και το εισιτήριο Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Αθήνα, οπότε πραγματικά τι να πω, πρέπει να είναι πολύ φίλος με τον κ. Ευθυμιάδη, οπότε δεν ήρθε σαν Κοζανίτης της Αθήνας που αγαπά την Θεσσαλονίκη αλλά σαν φίλος του κ. Ευθυμιάδη, που δεν είναι κακό φυσικά.
Ευχαριστώ γαι τις οικονομικές διευκρινήσεις. Όσο για τον εκπρόσωπο του ΛΑΟΣ, δεν έθεσα θέμα παρουσίας του αλλά αν είναι η συμμαχία που ψάχνει ο κ. Ευθυμιάδης. Δεν πήρα απάντηση. Τα περι ρατσισμού τα επιστρέφω σε όσους μιλήσαν για “καθάρισμα” της πόλης.
Χαίρομαι που τελικά μέσα από το λάθος και ρατσιστικό κείμενο ενός πολίτη που ζητάτε την ψήφο του, μπόρεσε να βγει έστω και ένα θετικό σημείο. Έστω και έτσι θα έχω συμβάλλει στο να γίνει καλύτερος κάποιος υποψήφιος.
Ευχαριστώ για τα σχόλιά σας
July 19, 2010 - 7:17 pm
επί της ουσίας των λεγομένων στην εκδήλωση, το σχόλιο είναι ό,τι…;;;; Δεν παρακολούθησα την εκδήλωση, και ζω και εργάζομαι στο εξωτερικό, αλλά με ενδιαφέρουν τα κοινά της πόλης μου. Μέχρι στιγμής έχω την εντύπωση ότι η υποψηφιότητα Ευθυμιάδη είναι διαφορετική από ο,τι έχουμε δει μέχρι τώρα σε αυτήν την πόλη: δεν κάνει σύνθημά του την “αντίδραση” στο προηγούμενο “καθεστώς”, αλλά τη δράση προς όφελος της πόλης. Λέει το πού θέλει να επικεντρωθεί και μοιάζει να ξέρει το πώς. Και οι πέντε άνθρωποι που περιγράφετε πως ήταν στην εκδήλωση μοιάζουν να εκπροσωπούν ένα ευρύ φάσμα τη ζωής της πόλης. Κρίνετε ότι κάτι από τα λεγόμενα, ιδέες και τις προτάσεις που ακούστηκαν ήταν ουτοπικό; κουφό; άσχετο με την πραγματικότητα και τις ανάγκες της πόλης; Και γιατί; Αυτό θα με ενδιέφερε πολύ περισσότερο από εύκολες και επιφανειακές εξυπνάδες που μπορώ να βρω και αλλού, δεν με κάνουν καν να γελάσω (δεν μπορώ, βεβαίως, να σας κατηγορήσω για το γεγονός ότι η αίσθηση του χιούμορ μας ίσως δεν είναι συμβατή), και – για να είμαι απολύτως ειλικρινής – αισθάνομαι ότι υποτιμούν τη νοημοσύνη μου με την ίδια ξεδιαντροπιά που το επιχειρούν όσοι επιθυμείτε να κράξετε…
Ευχαριστώ!
July 19, 2010 - 7:57 pm
Κατ’ αρχήν να σας καλωσορίσω στην πόλη, που μάλλον γυρίσατε για διακοπές,ε;
Κρίμα που δεν περάσατε από το Ολύμπιον να ακούγαμε και την άποψή σας. Η λέξη κλειδί είναι “μοιάζει”. Από το “να μοιάζει να ξέρει πως”, μέχρι το να “ξέρει πως” υπάρχει μια απόσταση μιας θητείας. Δεν ξέρω αν έχουμε το κουράγια για ακόμα μια χαμένη θητεία.
Δεν κρίνω τίποτα ούτε ουτοπικό ούτε κουφό. Όλα όσα ειπώθηκαν τα έχω ξανακούσει και πριν από 4 χρόνια από άλλους υποψήφιους αλλά και φέτος από άλλους ανθρώπους σε παρόμοια πάνελ υποψηφίων που “μοιάζουν να εκπροσωπούν ένα ευρύ φάσμα τη ζωής της πόλης”. Επ’ αυτού, οι πέντε ομιλητές δεν εκπροσωπούν ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων της πόλης μια και είναι είτε επιχειρηματίες αστοί της πόλης, είτε πανεπιστημιακοί αστοί της πόλης.
Η πόλη, αν θέλαμε να εκπροσωπηθεί από ένα ευρύ φάσμα της θα πρέπει να είχε, σε κάθε πάνελ τέτοιου είδους και άλλους όπως π.χ. έναν άνεργο οικοδόμο από την Τούμπα, έναν μετανάστη από την πρώην Σοβιετική Ένωση που ζει στο κέντρο, έναν πιτσιρικά που μπαίνει τώρα στα βάσανα της αγοράς εργασίας χωρίς να του έχει έτοιμη δουλειά ο μπαμπάς. Επίσης καλό θα ήταν να είχε και ανθρώπους που έχουν σαν τόπο μόνιμης κατοικίας τον Δήμο Θεσσαλονίκης για να ζουν τα προβλήματα και όχι απλά να τα ακούν από τις ειδήσεις. Από την άλλη αυτό είναι μια διαφορετική άποψη που εσείς πιθανόν και να μην συμφωνείτε. Αλλά και αυτό είναι θέμα γούστου, όπως και το χιούμορ.
Περισσότερες αναλύσεις επί της ουσίας όταν έχουμε και υποσχέσεις με ουσία και όχι γενικόλογες παρουσιάσεις. Θα τις βρείτε είτε εδώ είτε στο frappelection
July 19, 2010 - 8:25 pm
Απολαυστικός όπως πάντα. Κατατοπιστικός όπως πάντα. Απο την άλλη περιμένω και εγώ να δω ποιοι θα είναι αυτοί που θα προσπαθήσουν να γίνουν χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη. Αν και νομίζω με τίποτα δε μπορούν να επισκιάσουν τόση ανικανότητα. Ο ΒασιΠαπ άλλωστε κατάφερε να ορίσει το τίποτα. Το κενό. Όσο για τον κ. Ευθυμιάδη, όντως δε μπορώ και εγώ με τη σειρά μου να πω ότι με ικανοποιούν όλα όσα άκουσα και είδα. Τα ίδια και τα ίδια.
July 19, 2010 - 9:18 pm
🙂
υπάρχουν πολλοί και πολλές σαν κι εμένα, που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό – όχι επειδή ο μπαμπάς τους είχε λεφτά (που δεν έχει), αλλά επειδή το ταβάνι αυτής της πόλης κατεβαίνει συνεχώς χαμηλότερα και στερεί κάθε προοπτική στους νέους. Αυτό δεν μας κάνει λιγότερο Θεσσαλλλλλλλλονικιούς, και σαφώς δεν μας στερεί το δικαίωμα να επιθυμούμε και να διεκδικούμε πράγματα για την πόλη μας, να αγανακτούμε με τις αθλιότητες που βλέπουμε, να τσατιζόμαστε για όσα θα μπορούσαν να γίνουν με λίγη φαντασία και κοινή λογική, και να προσπαθούμε με το δικό μας τρόπο να κάνουμε κάτι γι’ αυτό – ίσως κάποιες φορές απο έξω να είμαστε και πιο αποτελεσματικοί από αυτούς που ζουν στην πόλη.
Ναι, το πάνελ αποτελούνταν από αστούς, ακαδημαϊκούς και επιχειρηματίες. Στη Θεσσαλονίκη δεν ζουν τέτοιοι άνθρωποι; Αυτή τους η ιδιότητα τους στερεί αυτόματα τη δυνατότητα σκέψης, έκφρασης και συμμετοχής στα κοινά; Γιατί τέτοια στερεότυπη αντιμετώπιση;
Εκτός αυτού, όσον αφορά τον Ευθυμιάδη, στη λίστα υποστηρικτών που δημοσιεύτηκε βλέπω υπογραφές και από ιδιωτικούς υπαλλήλους, ελαιοχρωματιστή, μάγειρα, εκπαιδευτικό, μουσικό, DJ, αγρότη, και ιερέα! Δεν περιμένω να δω κάποιον οικοδόμο σε πάνελ, αλλά βλέποντάς τον στους υποστηρικτές με κάνει να ελπίζω ότι μπορεί να τον δω και στο ψηφοδέλτιο.
Ως προς το “μοιάζει”… κι εσύ μοιάζεις! 🙂 Κι εγώ μοιάζω! 🙂 Ειδικά σε αυτήν τη φάση, όλοι οι υποψήφιοι “μοιάζουν” και δεν είναι. Κάποιοι μοιάζουν περισσότερο με κάτι λάθος για την πόλη, και κάποιοι άλλοι μοιάζουν με κάτι πιο θετικό. Κάποιοι έχουν ήδη επιδείξει ασυνέπεια, κάποιοι έχουν ήδη απογοητεύσει, κάποιοι είναι ήξεις αφίξεις, κάποιοι κάνουν επιλογές και παίρνουν αποφάσεις που τους υπαγορεύονται, και κάποιοι έχουν υπάρξει παραγωγικοί για την πόλη στους τομείς που ασχολήθηκαν. Με βάση, λοιπόν, αυτό που “μοιάζει” μέχρι στιγμής ως ουσία για τους δεδηλωμένους υποψηφίους, τους διαθέσιμους υποψηφίους, και τους φερέλπιδες υποψηφίους, ο Ευθυμιάδης μοιάζει να ξέρει τι θέλει να κάνει, και, περισσότερο από όλους, να ξέρει πώς να το κάνει.
Μπορεί κατά την πορεία τα πράγματα να μοιάσουν διαφορετικά, αλλά δική μας δουλειά είναι να πιέζουμε για περισσότερη ουσία και λιγότερο φαίνεσθαι. Έτσι αντιλαμβάνομαι εγώ τουλάχιστον το δικό μου ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία.
July 19, 2010 - 9:39 pm
Κατ’ αρχήν η μπηχτή του που μένει ο καθένας δεν ήταν για σας που δουλεύετε στο εξωτερικό. Έχει να κάνει με σωτήρες της πόλης που βλέπουν την πόλη από …τα ορεινά. Έχει να κάνει με αυτούς που τα χημικά της αστυνομίας σε κάθε πορεία δεν βρίσκουν τον δρόμο για το σπίτι τους. Που στους ελαιώνες η λέξη ανεργία δεν υπάρχει πουθενά, που δεν χρειάζεται να περάσουν πάνω από τα τζάνκια της Ναυαρίνου για να μπόυνε στο σπίτι τους μια και μένουν στον νόμο. Μιλάω γι’ αυτούς που αναμορφώνουν χώρους αφήνοντας τους ανθρώπους στην απ’ έξω.
Ένας δήμαρχος εκτός από επιχειρηματική πρακτική και από ένα γενικό και εν πολλοίς ίδιο “πολιτιστικό σχέδιο” θα πρέπει να έχει και κοινωνική πολιτική. Από κανέναν μέχρι τώρα wannabe δήμαρχο δεν άκουσα μια πρόταση.
Όχι τα παραπάνω δεν με κάνουν πιο Σαλονικιό, εξ’ άλλου εκτός του Μπουτάρη πόσοι μπορούμε να πούμε ότι είμαστε μπαγιάτες;
Σε ότι αφορά τις υπογραφές, δεν θα μπω σε λεπτομέρειες και πολύ περισσότερο στο να εκφράσω την άποψή μου για συλλογή υπογραφών στο να παρακαλέσουμε κάποιον να μας “σώσει”. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες γιατί το θέμα μας είναι η εκδήλωση του κ, Ευθυμιάδη και όχι ποιοι ψάχνουν για σωτήρα. Πάντως για να γνωρίζετε, κυκλοφορούν και άλλα χαρτιά με υπογραφές. Ένα μάλιστα έχει 500. Μήπως επειδή είναι περισσότερες είναι σημαντικότερες;
Θα παραμείνω και θα επαναλάβω αυτό που πολύ σωστά είπατε :
“Μπορεί κατά την πορεία τα πράγματα να μοιάσουν διαφορετικά, αλλά δική μας δουλειά είναι να πιέζουμε για περισσότερη ουσία και λιγότερο φαίνεσθαι. Έτσι αντιλαμβάνομαι εγώ τουλάχιστον το δικό μου ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία.”
Οπότε την επόμενη φορά σας καλώ να γράψετε εσείς το κείμενο στο Thess, για το θέμα της αρεσκείας, σε σχέση με την πόλη πάντα, προκειμένου να πιέσετε για περισσότερη ουσία και λιγότερο φαίνεσθαι και σ’ αυτό το βήμα.
July 20, 2010 - 8:33 am
Πολύ καλημέρα!
Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση, αλλά είμαι πολύ δειλός άνθρωπος, και δεν τολμώ να έρθω αντιμέτωπος με την κριτική των άλλων, γι’ αυτό και νιώθω πιο ασφαλής παίρνοντας το ρόλο του κριτή της κρίσης των άλλων.
Αν έχετε κάποια καλή διάθεση απέναντι στις δικές μου σκέψεις (οι οποίες δεν στέκονται στην ανεπαρκή χρήση σημείων στίξης ή στο ότι οι καταλήξεις -μαι, -σαι, -ται του ενικού και -νται του πληθυντικού της μέσης και παθητικής φωνής γράφονται με -αι και όλες οι υπόλοιπες με -ε) σας παρακαλώ να σημειώσετε ότι, στην περίπτωση Τζήκα για παράδειγμα, θα μπορούσατε να είστε πιο ουσιαστικός αναφέροντας απλά ότι όσα παρουσίασε αποτελούν δεδομένες υποχρεώσεις και αρμοδιότητες του δήμου στα πλαίσια του Καλλικράτη, και δεν επρόκειτο για κάποιες καινοτόμες και ρηξικέλευθες προτάσεις. Δεν σας κατηγορούσα αν συμπεραίνατε πως δεν είχε καν διαβάσει το νέο θεσμικό πλαίσιο ή τον προηγούμενο κώδικα δήμων και κοινοτήτων – άρα ζήτω που καήκαμε.
Στην περίπτωση Ευθυμιάδη, με στενοχωρεί το γεγονός ότι διαβάζω σκέψεις που εκφράζουν στερεότυπες προκαταλήψεις – αν ζούσε στο κέντρο (και ποιος σας λέει ότι δεν ζει στο κέντρο;) θα ήταν πιο αποδεκτός για τη διαίσθηση και το πολιτικό σας κριτήριο;
Θέλω από εσάς να με βάζετε στη διαδικασία να σκεφτώ παραπέρα, και αυτό δεν το καταφέρνετε αφορίζοντας τους πάντες. Δεν περιμένω, λοιπόν, να ακούσω περισσότερα μόνο από τους wannabe δημάρχους, αλλά και από εσάς – και όλους τους Blogger της Θεσσαλονίκης.
Καλημέρα σας και πάλι!
July 20, 2010 - 8:36 am
Κατ’ αρχήν κανείς δεν θα μπορούσε να έχει ένσταση με το στόχο των παρατηρήσεων σου που «βλέπουν» μια πίεση στη κατεύθυνση του να «ανοίξουν» οι υποψήφιοι σε θέματα που, δυστυχώς οι περισσότεροι, προσπαθούν να κρύψουν κάτω απ’ το χαλί.
Το να εκπροσωπούνταν αυτοί που αναφέρεις στο πάνελ μιας τέτοιας εκδήλωσης είναι λάθος, θα τους «έκαιγες». Η πρωτοβουλία θα ήταν απόλυτα προβοκατόρικη και το αίτημα για μια τέτοια σύνθεση «μοιάζει» φτηνός λαϊκισμός.
Η υπογραφές τους όμως, και είμαστε στην αρχή, σηματοδοτούν μια πρόθεση που θα πάρει σάρκα και οστά σύντομα στις θεματικές συνάξεις που θα ακολουθήσουν. Στον παράδεισο των ευαίσθητων δεν έχουν θέση μόνον αυτοί που μένουν (ή λένε ότι μένουν) στις δυτικές συνοικίες.
Όσον αφορά στις εξαγγελίες που «τις ακούσαμε πολλές φορές» θα ήθελα να παρατηρήσω ότι δεν είναι απολύτως έτσι. Η αγωνία για την οικονομική άνθιση της πόλης, για τις νέες θέσεις εργασίας, για τη αυτάρκεια και τον αυτοσεβασμό της που θα κερδηθεί ΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ εγώ πιστεύω ότι πρώτη φορά κατατίθενται.
Τέλος, για να κλείσει και το άχαρο μέρος της κουβέντας, ο κ. Μανδραβέλης ήρθε με δικό του μέσο από την Κοζάνη όπου μένει, ο δε κ. Ακριβόπουλος ζήτησε και πήρε, όπως είχε δικαίωμα, το λόγο χωρίς αυτό να σηματοδοτεί τίποτα. Κάθε άλλο μάλιστα..
panos tsorbi
July 20, 2010 - 9:19 am
Καλημέρα και στους δυο.
@yushumuri
Σας ευχαριστώ για τα μαθήματα ορθογραφίας, θα προσπαθήσω να τα θυμάμαι την επόμενη φορά αν και δεν υπόσχομαι τίποτα. Δεν νομίζω ότι είστε δειλός άνθρωπος, αλλιώς δεν θα συμμετείχατε σε μια αντιπαράθεση προκειμένου να υποστηρίξετε κάποιον άγνωστο σε σας.
Παρ’ ότι ο κ. Τζήκας δεν είναι το θέμα μας, δεν θα μπορούσα να κρίνω προτάσεις καποιου που ούτε καν δήλωσε υποψήφιος. Όταν δηλώσει ότι σταματά να είναι διαθέσιμος και γίνεται υποψήφιος, τότε θα μιλήσουμε και για την ουσία.
Το ότι ζει στο Πανόραμα το έχω μάθει από αλλού, αλλά το σχόλιο δεν ήταν μόνο για τον κ. Ευθυμιάδη αλλά και για πολλούς άλλους που διεκδίκησαν και μερικοί κέρδισαν την δημαρχία.
Τα σχόλια εδώ είναι κομμάτι αυτού που λέτε. Της παραπέρα σκέψης. Τον αφορισμό που βλέπετε εσείς εγώ τον ονομάζω καχυποψία. Το έχω ξαναπεί δεν πιστεύω σε σωτήρες.
@Tsorbi
Όσο λαϊκισμός θα ήταν να εκπροσωπούνται στο πάνελ τα παραδείγματα που έδωσα, που πράγματι λαϊκισμός θα ήταν, άλλο τόσο ελιτισμός είναι να εκπροσωπούνται αυτοί που βρίσκονται κάθε φορά σε όλα τα πάνελ.
Προφανώς στον παράδεισο των ευαίσθητων δεν ανήκουν μόνο οι κάτοικοι των δυτικών συνοικιών, άσε που δεν ανήκουν στον Δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά σίγουρα ανήκουν περισσότεροι από αυτούς σε κοινωνικές ομάδες με μεγαλύτερα προβλήματα, οικονομικά, περιβαλλοντικά και άλλα.
Συμφωνούμε ότι ότι κερδηθεί θα κερδηθεί με ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ. Όταν τις ακούσουμε θα επανέλθουμε.
Σε ότι αφορά τον κ. Μανδραβέλη πράγματι έχει κλείσει το θέμα.
July 20, 2010 - 11:02 am
Περιμένω να δω σε επόμενα πανελ και κάποιον μητροπολίτη έτσι για το φολκλορ της υπόθεσης.
July 20, 2010 - 8:24 pm
Καλησπέρα και από μένα.
Για να βάλουμε λίγο τα πράματα στη θέση τους.
Είμαι η “διπλανή που κατέγραφε τους χρόνους ” που παρότι ενθουσιάστηκε με το σύνολο της ομιλίας, ουδέποτε φώναξε “μπράβο”.
Κάτι προφανώς και εδώ παρερμήνευσες.
Ας μην δημιουργούμε εντυπώσεις που καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα,για λόγους που δεν καταλαβαίνω και άλλωστε δε με αφορούν.
Γενικά, θα συμφωνήσω σε ένα μόνο σημείο από όσα κριτικά καταγράφηκαν. Και εγώ διαπίστωσα μια αμηχανία στον Ευθυμιάδη. Μήπως όμως αυτό είναι θετικό σε σχέση με την άνετη, και τόσο επαγγελματική παρουσία των πολιτικών που μας έχουν ταλαιπωρήσει τόσα χρόνια;
July 20, 2010 - 8:48 pm
Τι να σας πω, ότι άκουσα ότι ήθελα, δεν μπορώ να το πω. Αν λέτε ότι δεν φωνάξατε εσείς, δεν έχω παρά να το δεχθώ. Είναι δύσκολο να δημιουργήσω εντυπώσεις για σας ενώ δεν σας ξέρω.
Δεν θυμάμαι να έχω γράψει ότι ήταν αμήχανος, μια και δεν ξέρω πως μιλά κανονικά, αλλά για να το λέτε εσείς που πιθανόν να τον έχετε ξαναδεί να μιλά, δέχομαι ότι έτσι ήταν.
Αν τον προτιμώ από έναν πολιτικό; Σαφώς όχι. Για να εξηγηθώ. Την διαφορά, για μένα δεν την κάνει η ιδιότητα (πολιτικός ή επιχειρηματίας) αλλά στο τέλος, το πρόγραμμα. Αυτή την στιγμή είμαστε στην αρχή όταν δούμε και το πρόγραμμα θα σας πω ποιον προτιμώ.
July 26, 2010 - 8:05 pm
Με κάτι τέτοια με κάνεις να νιώθω νοσταλγία για την πατρίδα (εννοώ την πόλη, όχι τη χώρα). Η κλασσική μετριότητα βγήκε παγανιά. Το ότι με έλειψε είναι μαζοχισμός;
Pingback: Ημερολόγιο Διακοπών ΙΙ « We are not alone
Pingback: Η σύνθεση της ομάδας « Frappelections