Ο ίσως υποψήφιος

Ενημερώθηκα για την εκδήλωση της “νέας” κίνησης, “Θεσσαλονίκη Δημιουργική Πόλη” μέσω Βαγδάτης. Κυριολεκτικά. Το mail μου ήρθε από φίλο που εργάζεται εκεί και που είναι στο mailing list του ΣΕΠΒΕ. Ο Τάσος Τζήκας της Singular (πρώην) και του ΣΕΠΒΕ, ο Μάκης Νικηφορίδης των Πάρκων της Παραλίας και του κτιρίου της ΤτΕ, ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης των Άγαμων Θυτών, ο Νίκος Στεφανίδης του Μύλου (πρώην) και του Principal μαζί με τον Νίκο Καρατζά του Ιανού και τον Δημήτρη Παπάζογλου πολιτικό μηχανικό.

Το σχήμα εμφανίστηκε επί σκηνής του “Ολύμπιον” στις 8 και κάτι το βράδυ της Δευτέρας. Εμφανίστηκε σαν μια παρέα που ανησυχεί και που με κύριο πρόσωπο τον Τάσο Τζήκα, θέλει να διεκδικήσει την αλλαγή στα δημοτικά πράγματα της πόλης. Εμφανίστηκε σαν μια παρέα που ξεκινάει με διάθεση, όπως όλες οι παρέες και δυστυχώς ανοργάνωτη, όπως όλες οι παρέες.

Την κουβέντα την άνοιξε ο Νίκος Καρατζάς, ευχαρίστησε το πράγματι πολυάριθμο κοινό που όμως  είχε μέσο όρο ηλικίας γύρω στα 50 -55, μπορεί και παραπάνω μια και απουσίαζε σχεδόν εντελώς το ηλικιακό γκρουπ των 18-35 .  Ξεχωρίσαμε στους παριστάμενους, του βουλευτές Τζιτζικώστα και Καλαφάτη, ακούσαμε ότι ήταν και η κα Αράπογλου καθώς και ο Μποτάρης, είδαμε τον Τρεμόπουλο  αλλά και τον Τσαρουχά, πρώτη σειρά. ο Ιακώβου της ζώνης καινοτομίας (αλήθεια θα ενημερωθεί το site με τον διορισμό του;) αλλά και ο Κυπαρισσίδης του ΕΚΕΤΑ καθώς και πολλά μέλη του ΣΕΠΒΕ, τουλάχιστον 2 από το Δ.Σ. του. Ο Μανώλης Ρασούλης, ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης, η Σοφία Ιορδανίδου,  ήταν μερικοί από αυτούς  που κατάφερα να αναγνωρίσω. Πρώτος τον λόγο πήρε ο Δημήτρης Παπάζογλου, ο οποίος επικέντρωσε την όλη εκδήλωση στο πρόσωπο του Τάσου Τζήκα, ο οποίος και τον ακολούθησε, ανεβαίνοντας στο πόντιουμ.

Δεν περίμενα ποτέ, ένας άνθρωπος σαν τον Τάσο Τζήκα να έχει τόσο ξύλινη γλώσσα. Δεν ξέρω πόσο διαφορετικά θα μιλούσε ο σημερινός δήμαρχος αν ήταν αυτός στο πόντιουμ, όπως είπε και ένας φίλος.

Όλη η ομιλία του Τάσου ήταν μια απογοήτευση. Μας είπε τι θα θέλαμε για την πόλη, γιατί, ποιός, πότε αλλά πουθενά μα πουθενά δεν μας είπε πως. Πουθενά και σε κανένα σημείο της παρουσίασής του δεν εξηγήθηκε το πως επιτυγχάνονται οι γενικότητες που μας έθετε. Οι άξονες του Τάσου ήταν καινοτομία και πολιτισμός. Δηλαδή ιδέες που θα έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί 10 και 20 χρόνια πριν. Σήμερα το θέμα είναι, καινοτομία, πολιτισμός και οτιδήποτε άλλο σε περίοδο κρίσης…

Ο Τάσος έκανε μια παρουσίαση που ήταν τουλάχιστον απαράδεκτη τεχνικά. Ένα powerpoint που μια δούλευε μια ήταν σε κατάσταση επεξεργασίας, έχασε 2-3 φορές τα slide του και πάνω από όλα η παρουσίασή του ακολουθούσε το πρότυπο της λάθος παρουσίασης. Στην ουσία το κείμενό του το διάβαζε μέσα από τα slide, αντί αυτά να λειτουργούν δημιουργικά ως προς μια εμπνευσμένη ομιλία. Ξέρω στα σίγουρα ποιός δεν θα έπρεπε να είναι καλεσμένος στο επόμενο TEDx Thessaloniki.

Ο Τάσος δεν ήταν στημένος σωστά. Σφιγμένος με το κουστούμι του με ένα τραπέζι για πάνελ από τα κλασσικά με τα λουλούδια στην μάπα του ομιλητή μπροστά. Τα μικρόφωνα με κακή ρύθμιση, ο κεντρικός προβολέας εκτός focus. Η αναφορά του σε ενέργειες που κάνανε για την πόλη το 1999 και από εκεί και μετά τίποτε, δεν ήταν ο καλύτερος τρόπος να προβάλλει την διαθεσιμότητά του. Λέω την διαθεσιμότητά του γιατί πουθενά στην ομιλία δεν μίλησε για υποψηφιότητα. Δεν κατάλαβα κ. Τζήκα θέλετε την ψήφο μου ναι ή όχι; Μη περιμένετε να σας καλέσω σαν σωτήρα, αυτό είναι εκτός τόπου και χρόνου, σήμερα.

Κλείνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στην δυνατότητα της πόλης να γίνει η Silicon Valley της Ελλάδας, όπως είπε ” η Salonicon Valley που είπε και σε μια συζήτηση που είχαμε, ο Νίκος Στεφανίδης”. Ο Νίκος Στεφανίδης που ακόμα δεν είχε έρθει. Κατεβαίνοντας από το pontιum, έδωσε τον λόγο στον Μάκη Νικηφορίδη γαι να μας εξηγήσει καλύτερα το όραμα της δημιουργικής ομάδας. Για περίπου 5-10 λεπτά, η ομάδα που ονειρεύεται την Salonikon Valley δεν μπορούσε να πετύχει την σύνδεση του Vaio του κ. Νικηφορίδη με το σύστημα προβολής του “Ολύμπιον”. Η αλήθεια είναι ότι τέτοια συμβαίνουν αλλά όταν συμβαίνουν μετά από μια τόση βαρύγδουπη δήλωση, το μήνυμα που εξάγεται δεν είναι το καλύτερο.

Αφού είδανε ότι είχανε πρόβλημα ζήτησε ο Καρατζάς, ο Τζήκας, θα σας γελάσω, να πάρει τον λόγο ο Ιεροκλής. Ο Ιεροκλής αφού μας είπε πόσο στηρίζει την προσπάθεια, μας ξεκαθάρισε ότι από μακριά θα την στηρίξει. Ας μην ξεχνάμε ότι πιστεύει τόσο πολύ στην Θεσσαλονίκη ώστε πήρε ο άνθρωπος των ομματιών του και πήγε να δουλέψει στην Αθήνα. Ενώ μιλούσε ο Ιεροκλής ήρθε και ο Στεφανίδης ο οποίο πήρε αμέσως μετά τον λόγο και είπε τα δικά του μιλώντας άμεσα στον κόσμο αλλά επίσης και καθόλου οργανωμένα μια και μπέρδεψε τις σελίδες που είχε γράψει…

Στο ενδιάμεσο μετά τις φιλότιμες προσπάθειες του τεχνικού που επί μισή ώρα παιδευόταν, ο Νικηφορίδης κατάφερε να παρουσιάσει μερικά πολλά ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά concept και προτάσεις για να αλλάξει η πόλη, αλλά εξακολουθώ και έχω μερικές απορίες. Πως θα κάνεις ενιαίο μητροπολιτικό πάρκο με την ΔΕΘ και τους κήπους του πασά όταν παρεμβάλλεται το τσιμεντένιο πανεπιστήμιο, χωρίς να κάνεις παρέμβαση εκεί. Ακόμα πιο σημαντικό, πως θα κάνεις μητροπολιτικό πάρκο στην ΔΕΘ αν δεν αποφασιστεί να γίνει πάρκο;

Πως θα αναπλάσεις για όφελος του πολίτη μέρος του ΟΛΘ και του ΠΣ Σταθμού όταν είναι εταιρίες ιδιωτικές, πια, μέσω χρηματιστηρίου η μια και υποθέτω πολύ σύντομα μέσω πώλησης η άλλη; Να μη συζητήσω και για την περίφημη πλατεία Αντιγονιδών, όπου μιλά για ανακατεύθυνση της κυκλοφορίας της διοικητηρίου (το ένα ρεύμα) στην Ολύμπου. Είδε την Ολύμπου από την Διοικητηρίου και μετά; Προφανώς θέλει και άλλες αλλαγές και τίποτα δεν είναι εύκολα, ε; Αλλά πάλι δεν είναι αυτή η ουσία. Είδαμε προτάσεις χωρίς να μιλάνε για το πως; Όταν λέω πως εννοώ το όραμα για την χρηματοδότηση ή την μη χρηματοδότηση.

Μετά και την ομιλία του Νηκηφορίδη, οι διάφοροι πολιτικοί που ήταν εκεί, Τζιτζικώστας και Καλαφάτης (ΝΔ), Αράπογλου (ΠΑΣΟΚ), Τρεμόπουλος (Οικολόγοι), Μπουτάρης (Πρωτοβουλία) την κάνανε με ελαφρά πηδηματάκια. Ο Καρατζάς έδωσε τον λόγο στους “επώνυμου” πρώτα και κάλεσε τον άλλο μη υποψήφιο Δήμαρχο, τον κ. Ευθυμιάδη να τοποθετηθεί. Αφού εξέφρασε την έκπληξή του άρχισε να αναφέρεται στα πως, που δεν άκουσε και μετά στο δικό του όραμα. Βέβαια πρώτα ευλόγησε τα γένια του, γι’ αυτά που έκανε στην πόλη (ποιά;).

Έχει ενδιαφέρον να ακούσετε τον ίδιο, πως βλέπει τον Δήμαρχο της πόλης. Το κακό είναι ότι η παρέα των 6  δεν είχε να του απαντήσει τίποτα, τι σήμαινε αυτό; Συμφωνεί με το ότι ο δήμαρχος θα έχει λόγο στην διοίκηση και λειτουργία όλων των οργανισμών και ιδρυμάτων στην επικράτειά του; Ο Δήμαρχος αλλά όχι οι δημότες; Από πότε ο ΟΛΘ ανήκει στον εμπορικό κόσμο και όχι στους πολίτες της χώρας; Εϊμαστε λίγο μπερδεμένοι; Οι εκλογές δεν βγάζουν δικτάτορα, βγάζουν διάκονο των πολιτών, όποιος το έχει δει διαφορετικά ας, μείνει σπίτι του, όσο μεγάλο και αν είναι.

Ακολούθησαν μερικές ακόμα τοποθετήσεις, μια του κ. Μίχου, δημιούργησε μια φασαρία με το κοινό μια και ήταν, όπως είπαν κάποιοι και πράγματι έτσι ήταν, εκτός θέματος. Υπήρξαν ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις, αλλά όλες αμήχανες, ίσως γιατί είχαν 2 που ήδη είχαν δηλώσει ότι στηρίζουν αλλά από μακριά (Ιεροκλής, Στεφανίδης) ενώ από τους υπόλοιπους μόνο ο Παπάζογλου έλεγε ξεκάθαρα σε κάθε σημείο της εκδήλωσης ότι όλα γυρίζουν γύρω από τον Τζήκα. Σαν να μην έφτανε αυτή σύγχιση ήρθε και η τελευταία δήλωση του Τζήκα για να μας αποτελειώσει. μας δήλωσε ότι δεν είναι υποψήφιος.

Τότε τι ακριβώς είναι; Σωτήρας εν αναμονή; Λυπάμαι αλλά την επόμενη φορά θα πρέπει να είναι πιο ξεκάθαρος, αν θέλει υποστήριξη ας την ζητήσει. Αυτός θα μας χρωστά και θα πρέπει να ξεπληρώσει με χρηστή διοίκηση, αν εκλεγεί.

Θεωρούσα ότι ο Τάσος ο Τζήκας δεν είναι η χειρότερη περίπτωση για τον Δήμο. Σήμερα μετά από την χθεσινή εκδήλωση, θεωρώ ότι δεν είναι η καλύτερη περίπτωση ή τουλάχιστον δεν είναι έτοιμος.
Χρειάζεται περισσότερη πολιτική αλλά και ρεαλισμός αλλά με μια γλώσσα πιο κοντά στου Στεφανίδη και με μια οργάνωση απείρως καλύτερη από αυτό που είδαμε χτες το βράδυ. Δεν φτάνουν τα αρχιτεκτονικά σχέδια του Νικηφορίδη και οι γενικότητες του Τζήκα. Θέλει σχέδιο και ανθρώπους. Όχι τους ίδιους που βλέπουμε τόσα χρόνια. Υπάρχουν πάρα πολλές ομάδες στην πόλη που προσπαθούνε μόνοι τους και που αυτή η παρέα, που θέλει να λέγεται δημιουργική δεν έχει πρόσβαση. Πότε θα αποκτήσει, τον Νοέμβριο;

Από το 1999 μέχρι το 2010 έχουν περάσει 11 χρόνια, έχουν έρθει τα πάνω κάτω. Η 11η Σεπτεμβρίου, οι Ολυμπιακοί, η κρίση, 25 χρόνια συντήρησης στο Δήμο, 12 του Παπαγεωργόπουλου καθώς και 2-3 αποτυχημένους σωτήρες. Έχουν αλλάξει οι συνθήκες και χρειάζονται άλλες προσεγγίσεις. Πειστικές.