Ο ίσως υποψήφιος

Ενημερώθηκα για την εκδήλωση της “νέας” κίνησης, “Θεσσαλονίκη Δημιουργική Πόλη” μέσω Βαγδάτης. Κυριολεκτικά. Το mail μου ήρθε από φίλο που εργάζεται εκεί και που είναι στο mailing list του ΣΕΠΒΕ. Ο Τάσος Τζήκας της Singular (πρώην) και του ΣΕΠΒΕ, ο Μάκης Νικηφορίδης των Πάρκων της Παραλίας και του κτιρίου της ΤτΕ, ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης των Άγαμων Θυτών, ο Νίκος Στεφανίδης του Μύλου (πρώην) και του Principal μαζί με τον Νίκο Καρατζά του Ιανού και τον Δημήτρη Παπάζογλου πολιτικό μηχανικό.

Το σχήμα εμφανίστηκε επί σκηνής του “Ολύμπιον” στις 8 και κάτι το βράδυ της Δευτέρας. Εμφανίστηκε σαν μια παρέα που ανησυχεί και που με κύριο πρόσωπο τον Τάσο Τζήκα, θέλει να διεκδικήσει την αλλαγή στα δημοτικά πράγματα της πόλης. Εμφανίστηκε σαν μια παρέα που ξεκινάει με διάθεση, όπως όλες οι παρέες και δυστυχώς ανοργάνωτη, όπως όλες οι παρέες.

Την κουβέντα την άνοιξε ο Νίκος Καρατζάς, ευχαρίστησε το πράγματι πολυάριθμο κοινό που όμως  είχε μέσο όρο ηλικίας γύρω στα 50 -55, μπορεί και παραπάνω μια και απουσίαζε σχεδόν εντελώς το ηλικιακό γκρουπ των 18-35 .  Ξεχωρίσαμε στους παριστάμενους, του βουλευτές Τζιτζικώστα και Καλαφάτη, ακούσαμε ότι ήταν και η κα Αράπογλου καθώς και ο Μποτάρης, είδαμε τον Τρεμόπουλο  αλλά και τον Τσαρουχά, πρώτη σειρά. ο Ιακώβου της ζώνης καινοτομίας (αλήθεια θα ενημερωθεί το site με τον διορισμό του;) αλλά και ο Κυπαρισσίδης του ΕΚΕΤΑ καθώς και πολλά μέλη του ΣΕΠΒΕ, τουλάχιστον 2 από το Δ.Σ. του. Ο Μανώλης Ρασούλης, ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης, η Σοφία Ιορδανίδου,  ήταν μερικοί από αυτούς  που κατάφερα να αναγνωρίσω. Πρώτος τον λόγο πήρε ο Δημήτρης Παπάζογλου, ο οποίος επικέντρωσε την όλη εκδήλωση στο πρόσωπο του Τάσου Τζήκα, ο οποίος και τον ακολούθησε, ανεβαίνοντας στο πόντιουμ.

Δεν περίμενα ποτέ, ένας άνθρωπος σαν τον Τάσο Τζήκα να έχει τόσο ξύλινη γλώσσα. Δεν ξέρω πόσο διαφορετικά θα μιλούσε ο σημερινός δήμαρχος αν ήταν αυτός στο πόντιουμ, όπως είπε και ένας φίλος.

Όλη η ομιλία του Τάσου ήταν μια απογοήτευση. Μας είπε τι θα θέλαμε για την πόλη, γιατί, ποιός, πότε αλλά πουθενά μα πουθενά δεν μας είπε πως. Πουθενά και σε κανένα σημείο της παρουσίασής του δεν εξηγήθηκε το πως επιτυγχάνονται οι γενικότητες που μας έθετε. Οι άξονες του Τάσου ήταν καινοτομία και πολιτισμός. Δηλαδή ιδέες που θα έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί 10 και 20 χρόνια πριν. Σήμερα το θέμα είναι, καινοτομία, πολιτισμός και οτιδήποτε άλλο σε περίοδο κρίσης…

Ο Τάσος έκανε μια παρουσίαση που ήταν τουλάχιστον απαράδεκτη τεχνικά. Ένα powerpoint που μια δούλευε μια ήταν σε κατάσταση επεξεργασίας, έχασε 2-3 φορές τα slide του και πάνω από όλα η παρουσίασή του ακολουθούσε το πρότυπο της λάθος παρουσίασης. Στην ουσία το κείμενό του το διάβαζε μέσα από τα slide, αντί αυτά να λειτουργούν δημιουργικά ως προς μια εμπνευσμένη ομιλία. Ξέρω στα σίγουρα ποιός δεν θα έπρεπε να είναι καλεσμένος στο επόμενο TEDx Thessaloniki.

Ο Τάσος δεν ήταν στημένος σωστά. Σφιγμένος με το κουστούμι του με ένα τραπέζι για πάνελ από τα κλασσικά με τα λουλούδια στην μάπα του ομιλητή μπροστά. Τα μικρόφωνα με κακή ρύθμιση, ο κεντρικός προβολέας εκτός focus. Η αναφορά του σε ενέργειες που κάνανε για την πόλη το 1999 και από εκεί και μετά τίποτε, δεν ήταν ο καλύτερος τρόπος να προβάλλει την διαθεσιμότητά του. Λέω την διαθεσιμότητά του γιατί πουθενά στην ομιλία δεν μίλησε για υποψηφιότητα. Δεν κατάλαβα κ. Τζήκα θέλετε την ψήφο μου ναι ή όχι; Μη περιμένετε να σας καλέσω σαν σωτήρα, αυτό είναι εκτός τόπου και χρόνου, σήμερα.

Κλείνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στην δυνατότητα της πόλης να γίνει η Silicon Valley της Ελλάδας, όπως είπε ” η Salonicon Valley που είπε και σε μια συζήτηση που είχαμε, ο Νίκος Στεφανίδης”. Ο Νίκος Στεφανίδης που ακόμα δεν είχε έρθει. Κατεβαίνοντας από το pontιum, έδωσε τον λόγο στον Μάκη Νικηφορίδη γαι να μας εξηγήσει καλύτερα το όραμα της δημιουργικής ομάδας. Για περίπου 5-10 λεπτά, η ομάδα που ονειρεύεται την Salonikon Valley δεν μπορούσε να πετύχει την σύνδεση του Vaio του κ. Νικηφορίδη με το σύστημα προβολής του “Ολύμπιον”. Η αλήθεια είναι ότι τέτοια συμβαίνουν αλλά όταν συμβαίνουν μετά από μια τόση βαρύγδουπη δήλωση, το μήνυμα που εξάγεται δεν είναι το καλύτερο.

Αφού είδανε ότι είχανε πρόβλημα ζήτησε ο Καρατζάς, ο Τζήκας, θα σας γελάσω, να πάρει τον λόγο ο Ιεροκλής. Ο Ιεροκλής αφού μας είπε πόσο στηρίζει την προσπάθεια, μας ξεκαθάρισε ότι από μακριά θα την στηρίξει. Ας μην ξεχνάμε ότι πιστεύει τόσο πολύ στην Θεσσαλονίκη ώστε πήρε ο άνθρωπος των ομματιών του και πήγε να δουλέψει στην Αθήνα. Ενώ μιλούσε ο Ιεροκλής ήρθε και ο Στεφανίδης ο οποίο πήρε αμέσως μετά τον λόγο και είπε τα δικά του μιλώντας άμεσα στον κόσμο αλλά επίσης και καθόλου οργανωμένα μια και μπέρδεψε τις σελίδες που είχε γράψει…

Στο ενδιάμεσο μετά τις φιλότιμες προσπάθειες του τεχνικού που επί μισή ώρα παιδευόταν, ο Νικηφορίδης κατάφερε να παρουσιάσει μερικά πολλά ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά concept και προτάσεις για να αλλάξει η πόλη, αλλά εξακολουθώ και έχω μερικές απορίες. Πως θα κάνεις ενιαίο μητροπολιτικό πάρκο με την ΔΕΘ και τους κήπους του πασά όταν παρεμβάλλεται το τσιμεντένιο πανεπιστήμιο, χωρίς να κάνεις παρέμβαση εκεί. Ακόμα πιο σημαντικό, πως θα κάνεις μητροπολιτικό πάρκο στην ΔΕΘ αν δεν αποφασιστεί να γίνει πάρκο;

Πως θα αναπλάσεις για όφελος του πολίτη μέρος του ΟΛΘ και του ΠΣ Σταθμού όταν είναι εταιρίες ιδιωτικές, πια, μέσω χρηματιστηρίου η μια και υποθέτω πολύ σύντομα μέσω πώλησης η άλλη; Να μη συζητήσω και για την περίφημη πλατεία Αντιγονιδών, όπου μιλά για ανακατεύθυνση της κυκλοφορίας της διοικητηρίου (το ένα ρεύμα) στην Ολύμπου. Είδε την Ολύμπου από την Διοικητηρίου και μετά; Προφανώς θέλει και άλλες αλλαγές και τίποτα δεν είναι εύκολα, ε; Αλλά πάλι δεν είναι αυτή η ουσία. Είδαμε προτάσεις χωρίς να μιλάνε για το πως; Όταν λέω πως εννοώ το όραμα για την χρηματοδότηση ή την μη χρηματοδότηση.

Μετά και την ομιλία του Νηκηφορίδη, οι διάφοροι πολιτικοί που ήταν εκεί, Τζιτζικώστας και Καλαφάτης (ΝΔ), Αράπογλου (ΠΑΣΟΚ), Τρεμόπουλος (Οικολόγοι), Μπουτάρης (Πρωτοβουλία) την κάνανε με ελαφρά πηδηματάκια. Ο Καρατζάς έδωσε τον λόγο στους “επώνυμου” πρώτα και κάλεσε τον άλλο μη υποψήφιο Δήμαρχο, τον κ. Ευθυμιάδη να τοποθετηθεί. Αφού εξέφρασε την έκπληξή του άρχισε να αναφέρεται στα πως, που δεν άκουσε και μετά στο δικό του όραμα. Βέβαια πρώτα ευλόγησε τα γένια του, γι’ αυτά που έκανε στην πόλη (ποιά;).

Έχει ενδιαφέρον να ακούσετε τον ίδιο, πως βλέπει τον Δήμαρχο της πόλης. Το κακό είναι ότι η παρέα των 6  δεν είχε να του απαντήσει τίποτα, τι σήμαινε αυτό; Συμφωνεί με το ότι ο δήμαρχος θα έχει λόγο στην διοίκηση και λειτουργία όλων των οργανισμών και ιδρυμάτων στην επικράτειά του; Ο Δήμαρχος αλλά όχι οι δημότες; Από πότε ο ΟΛΘ ανήκει στον εμπορικό κόσμο και όχι στους πολίτες της χώρας; Εϊμαστε λίγο μπερδεμένοι; Οι εκλογές δεν βγάζουν δικτάτορα, βγάζουν διάκονο των πολιτών, όποιος το έχει δει διαφορετικά ας, μείνει σπίτι του, όσο μεγάλο και αν είναι.

Ακολούθησαν μερικές ακόμα τοποθετήσεις, μια του κ. Μίχου, δημιούργησε μια φασαρία με το κοινό μια και ήταν, όπως είπαν κάποιοι και πράγματι έτσι ήταν, εκτός θέματος. Υπήρξαν ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις, αλλά όλες αμήχανες, ίσως γιατί είχαν 2 που ήδη είχαν δηλώσει ότι στηρίζουν αλλά από μακριά (Ιεροκλής, Στεφανίδης) ενώ από τους υπόλοιπους μόνο ο Παπάζογλου έλεγε ξεκάθαρα σε κάθε σημείο της εκδήλωσης ότι όλα γυρίζουν γύρω από τον Τζήκα. Σαν να μην έφτανε αυτή σύγχιση ήρθε και η τελευταία δήλωση του Τζήκα για να μας αποτελειώσει. μας δήλωσε ότι δεν είναι υποψήφιος.

Τότε τι ακριβώς είναι; Σωτήρας εν αναμονή; Λυπάμαι αλλά την επόμενη φορά θα πρέπει να είναι πιο ξεκάθαρος, αν θέλει υποστήριξη ας την ζητήσει. Αυτός θα μας χρωστά και θα πρέπει να ξεπληρώσει με χρηστή διοίκηση, αν εκλεγεί.

Θεωρούσα ότι ο Τάσος ο Τζήκας δεν είναι η χειρότερη περίπτωση για τον Δήμο. Σήμερα μετά από την χθεσινή εκδήλωση, θεωρώ ότι δεν είναι η καλύτερη περίπτωση ή τουλάχιστον δεν είναι έτοιμος.
Χρειάζεται περισσότερη πολιτική αλλά και ρεαλισμός αλλά με μια γλώσσα πιο κοντά στου Στεφανίδη και με μια οργάνωση απείρως καλύτερη από αυτό που είδαμε χτες το βράδυ. Δεν φτάνουν τα αρχιτεκτονικά σχέδια του Νικηφορίδη και οι γενικότητες του Τζήκα. Θέλει σχέδιο και ανθρώπους. Όχι τους ίδιους που βλέπουμε τόσα χρόνια. Υπάρχουν πάρα πολλές ομάδες στην πόλη που προσπαθούνε μόνοι τους και που αυτή η παρέα, που θέλει να λέγεται δημιουργική δεν έχει πρόσβαση. Πότε θα αποκτήσει, τον Νοέμβριο;

Από το 1999 μέχρι το 2010 έχουν περάσει 11 χρόνια, έχουν έρθει τα πάνω κάτω. Η 11η Σεπτεμβρίου, οι Ολυμπιακοί, η κρίση, 25 χρόνια συντήρησης στο Δήμο, 12 του Παπαγεωργόπουλου καθώς και 2-3 αποτυχημένους σωτήρες. Έχουν αλλάξει οι συνθήκες και χρειάζονται άλλες προσεγγίσεις. Πειστικές.

27 Responses to Ο ίσως υποψήφιος

 1. Βρίσκομαι εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την Θεσσαλονίκη, κι όμως με το κείμενο αυτό ήταν σαν να παρακολούθησα την εκδήλωση. Πιστεύω ότι γενικότερα χρειαζόμαστε πιο πειστικές προσεγγίσεις και όχι μόνο στην Θεσσαλονίκη. Κι ελπίζω να αποκτήσουμε την κοινωνικό-πολιτική ωριμότητα για να τις απαιτήσουμε, με όσο το δυνατόν λιγότερους συμβιβασμούς.

 2. Το βασικό είναι να ΜΗΝ ξαναβγεί ο Παπαγεωργόπουλος! Ο άνθρωπος αυτός είναι ζημιά για την πόλη και μας πήγε χρόνια πίσω. Χρειαζόμαστε νέες και δυναμικές υποψηφιότητες!

 3. Σαν τοπικός Βγενόπουλος ο κ. Τζήκας. Απογοήτευση.

 4. ‘Eπρεπε να τραβήξεις και τις παρεμβάσεις των 2 καλεσμένων (και του Καρυπίδη) που ήταν άκρως ενδιαφέρουσες. Για τον κ. Μίχο τι να πώ; Aτυχής και η παρέμβασή του και η γενικότερη συμπεριφορά του που ανέβηκε στο ποντιουμ μόνος του και μας διάβασε ένα κείμενο που ήταν αναρτημένο σε μπλογκ (!). Μάλλον η αίθουσα στο Ολύμπιον του θύμισε κάποια απονομή όσκαρ πιθανόν…

  Η παρέμβαση της κυρίας που δεν συγκράτησα το όνομά της που ζητούσε το λόγο ώρα για να μας πεί ότι ήταν υποψήφια με τον Μπουτάρη και μετά να ζητήσει να διορθωθεί η παρουσίαση του Τάσου.

  Τώρα, για την ίδια τη εκδήλωση. Ο Τάσος είναι ένας πανέξυπνος άνθρωπος και με όραμα και με αισθητική και πραγματικά πιστεύω ότι μπορεί να αλλάξει κάτι στην πόλη… αρκεί να μας το ζητήσει με σαφήνεια. Από εμάς όμως. Τους πολίτες αυτής της δύσμοιρης πόλης.

  Η ασάφεια της εκδήλωσης με πήγε δυστυχώς αρκετά πίσω σε άλλες εποχές όπως του κ. Μπουτάρη και της κ. Αράπογλου που μέσα από τις fancy καμπάνιες τους κατέληξαν και πάλι στις όποιες κομματικές τους γωνιές.

 5. Τώρα που το σκέφτομαι, υπήρχαν και άλλα να γράψω, όπως αυτές οι άναρθρες κραυγές ορισμένων για το κράτος των Αθηνών. Έλεος παιδιά.

  Η κυρία που λες ήταν η κα Χοντολίδου, όχι η χειρότερη περίπτωση στον Μπουτάρη, ίσα – ίσα

 6. Ο (ΙΣΩΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ) μήπως θέλει να κάνει την Θεσσαλονίκη real-estate
  έχει τεχνογνωσία

 7. @Thesalonian δεν θα ξαναβγει. Δεν κατεβαίνει. Η πρακτική που μας έφερε σ’ αυτό το χάλι ήταν της λογικής “Το μη χείρον βέλτιστο”. Δεν γίνεται να συνεχίσει θέλουμε το καλύτερο και όπως λέει ο Dark αν είναι να είναι ο Τζήκας ας το ζητήσει, όχι να περιμένει να τον παρακαλέσουμε

  @Paul Eatis Νομίζω ότι αυτός ο χαρακτηρισμός αδικεί τον κ. Τζήκα, και ας ανήκει η πρώην εταιρία του στην MIG. Ο χαρακτηρισμός όμως αυτός πάει γάντι στον κύριο Ευθυμιάδη

 8. Το σχόλιο του “paul eatis” δηλώνει τη βαθειά παρακμή που βιώνουμε ως κοινωνία και δυστυχώς ο πολτός που δικαιωματικά ανήκει στις αρένες της κυριακής προσπαθεί να μας παρασύρει στη μυρωδιά του “χορταριού” και τις ιαχές των κυριακάτικων γηπέδων. Δεν πρόκειται να γράψω το όνομα του για μπεί να μια φορά ακόμη στο google. Ηδη γνωρίζουμε ποιός είναι.

 9. Οι άναρθρες κραυγές που αναφέρεις Argos ήταν δύο. Tου κ. Στεφανίδη και και του κ. Ρασούλη και δυστυχώς δεν διέφεραν καθόλου στη βάση τους από τις πλήρως έναρθρες κραυγές του κ. Ψωμιάδη. But some animals are more equal than others…
  Η κ. Χοντολίδου δεν είπε τίποτε ουσιώδες. Γρίνιαξε στην αρχή από τη λάθος διατύπωση του κ. Καρατζά περί σημαντικών καλεσμένων (για την κ. Χρύσα Αράπογλου) και αφού πήρε το λόγο ζήτησε να διορθωθεί ότι δεν έχουν μόνο οι μητέρες καροτσάκια με παιδιά αλλά και οι άνδρες (πια). Τρομερή παρέμβαση, Εξεπλάγην!

 10.   Γειά σας, είμαι ο Νίκος Στεφανίδης και θα ήθελα να συμμεριστώ κάποιες απόψεις σας και να διαφωνήσω με άλλες. Θεωρώ κακοπροαίρετη την “ποδοσφαιρική” περιγραφή της συνάντησης του Argos,(συγνώμη για την καθυστέρηση ήμουν κρατούμενος στο ΑΤ Νιγρίτας για 40 ευρώ) με λάθη που τα θεωρώ ανούσια να τα διορθώσω, χωρίς ίχνος… επιείκειας σε μία παρέα περισσότερο, που για πρώτη φορά, με πολλά συμπλέγματα προσπάθησε να φορέσει ένα “κουστούμι” που δεν την κάνει να νιώθει άνετα, αυτό της πολιτικής παρέμβασης και μάλιστα μέσα απο εκλογική διαδικασία. Αν νομίζετε οτι η τοπική αυτοδιοίκηση ανήκει στους αιώνιους και εκπαιδευμένους εκπροσώπους, τότε έχετε πολλές επιλογές. Επομένως ας ξεχάσουμε και την δημοκρατία ως διαδικασία, όπου ο καθένας με τις ατέλειες του θα μπορεί να εκφράζεται.
  ”Σκοτεινέ μου άγγελε” οι άναρθρες κραυγές μου για την Αθήνα είναι έναρθρες αναφορές σε έντυπα εδώ και δεκαετίες περιγράφοντας την ανισότιμη μεταχείριση του κέντρου, σε βάρος της περιφέρειας, βιώνοντας το όχι μόνο σαν πολίτης αλλά και μέσα απο τους χώρους που ασχολήθηκα, τα Μέσα επικοινωνίας, τον πολιτισμό και τον τουρισμό. Σε μία 5λεπτη τοποθέτηση ζητάτε τεκμηρίωση…έλεος! Δεν αρκούν οι επίσημες συστάσεις των Βρυξελλών στην Ελλάδα για την παραμορφωτική ανάπτυξη εις βάρος της περιφέρειας?…είμαστε γραφικοί όσοι μιλάμε για αυτό, ενώ εσείς αριστοκρατικά ταυτιζόμενοι με τους επικυρίαρχους.
  ‘Εχω πολλά να πώ, αλλά σταματώ σεβόμενος την φιλοξενία, αλλά και εκτιμώντας ότι ένα μεγάλο μέρος της αρνητικής κριτικής είναι σωστό και μας έχει ήδη απασχολήσει αμέσως μετά την εκδήλωση. Πέρα απο τα όποια προσωπικά μου λάθη, στεναχωρέθηκα με την άτυχη αναφορά προτίμησης να μιλήσουν κάποιοι “επώνυμοι” και όχι ισότιμα όλοι. Όμως και αυτό απο έλλειψη δόλου έγινε, δηλαδή…πολιτικής.

 11. k. Στεφανίδη, η ιστορία της κράτησής σας πράγματι είναι ο λόγος που αργήσατε. Δεν έψεξα την καθυστέρησή σας αλλά το ότι ήσασταν επί της ουσία απροετοίμαστος, αλλά πάλι σας αναγνώρισα την αμεσότητα στον λόγο σας, κάτι που κανένας άλλος, εκτός ίσως του κ. Μιχαηλίδη, είχε.
  Η κριτική μου δεν είναι κακοπροαίρετη, ακόμα και αν είναι ποδοσφαιρική, ίσα – ίσα. Τυχαίνει να γνωριζόμαστε προσωπικά και να έχουμε συνεργαστεί παλιότερα. Γνωρίζω και τον κ. Τζήκα από την δουλειά μου και ξέρω την πορεία του από το 1991.Ήρθα στην συγκέντρωση με θετική διάθεση, γιατί όπως λέω, δεν θεωρώ ότι ο κ. Τζήκας είναι η χειρότερη περίπτωση για την πόλη. Περιέγραψα ότι αισθάνθηκα και ότι είδα. Έμεινα μέχρι τέλους, εν αντιθέσει με τους επώνυμους, που αν δεν την είχαν κάνει θα μονοπωλούσαν την συζήτηση.
  Για να είμαι ειλικρινής, αφού θίχτηκε το θέμα, περισσότερο με πείραξε η αναφορά σας στο κράτος των Αθηνών από ότι το ότι είσασασταν απροετοίμαστος. Πολύ περισσότερο εσείς, ένας άνθρωπος που έκανε πράγματα στην πόλη, δεν θα έπρεπε να μιλάει για το κράτος των Αθηνών αλλά για το ανύπαρκτο “κράτος” της Θεσσαλονίκης.
  Η δική μας άποψη, του Άγγελου και η δική μου είναι ότι δεν φωνάζουμε εναντίον της ΑΘήνας, τους ξεπερνάμε, προσπαθούμε έξυπνα να δημιουργήσουμε αγνοώντας την ύπαρξή τους. Δεν το πετυχαίνουμε πάντα. Ξέρετε γιατί; Γιατί υπάρχουν όλοι οι πνευματικοί, πολιτικοί και οικονομικοί ταγοί της πόλης που κρύβονται πίσω από την Αθήνα προκειμένου να μη φανεί η δική τους ανικανότητα. Εσάς όπως και τον κ. Τζήκα δεν σας έχω για ανίκανους, άρα δεν χρειάζεστε το πρόσχημα της Αθήνας.
  Επίσης αν κάνατε τον κόπο να διαβάσετε και άλλα κείμενα εδώ μέσα, θα διαπιστώσετε ότι είμαστε ενάντια “…στους αιώνιους και εκπαιδευμένους εκπροσώπους” και θέλουμε να στηρίξουμε κάποιους που θα είναι διαφορετικοί. Με προτάσεις αλλά και χωρίς φόβο να παλέψουν ακόμα και για έναν αγώνα που μπορεί να χάσουν. Δεν με πείσατε ότι είστε έτοιμοι. Σε τελική ανάλυση την δική μου ψήφο θα ζητήσετε.
  Εδώ μέσα μόνο συμμάχους μπορείτε να βρείτε, αρκεί να το ζητήσετε και να είστε ξεκάθαροι στο τι προτείνετε και πως θα το κάνετε.
  Είμαι πολύ περίεργος σε πια σημεία συμφωνείτε. Χρησιμοποιήστε όσο χώρο θέλετε, ψηφιακός είναι δεν κοστίζει ιδιαίτερα.

  Υ.Γ. Δεν σας κάνει εντύπωση ότι μας ανακαλύψατε πριν τον κ. Τζήκα που είναι της πληροφορικής; Για μένα βέβαια όχι μια και μεγαλύτερη σημασία είναι να είσαι πιο κοντά στην κοινωνία και εσείς είστε. Χαιρετίσματα στον Θωμά

 12. κ. Στεφανίδη δεν υπήρχε κανένας λόγος αναφοράς στην Αθήνα. Ηρθαμε εκεί με όλη την καλή διάθεση και πραγματικά το χαρήκαμε μέχρι τη στιγμή που άρχισαν οι αναφορές στο “Αθηναικό” καθεστώς. Αυτές οι αναφορές με κάνουν και αισθάνομαι πολύ άσχημα και με πηγαίνουν πολλά χρόνια πίσω.

  Τον κ. Τζήκα τον θαυμάζω για τις ικανότητές του και την ευστροφία του όπως και εσάς.
  Αλλάξτε την πόλη. Μαζί σας είμαι.

 13. Pitsavas George

  Καλημέρα σας ,
  παρακολούθησα ολόκληρη την εκδήλωση και διάβασα το κείμενο σας που κατά βάσει λέει πολλές αλήθειες, καθώς και τα σχόλια των υπολοίπων καλών μας φίλων που εκφράζονται εδώ μέσα.
  Θα ήθελα να εκφράσω και την δική μου θέση ως πολίτου αυτής της πόλης πού ζει, αναπνέει, κυκλοφορεί, και μεγαλώνει τα παιδεία του, όπως και χιλιάδες άλλοι συμπολίτες μας.
  Διαφωνώ με την συνεχή κριτική που κάνουμε γενικότερα, βλέπω κριτικές που στο τέλος δεν βοηθούν σε κάτι, απλά για να γίνονται κόντρες.

  Θεωρώ ότι πρέπει να βάλουμε τους εαυτούς μας δίπλα σε ανθρώπους που θέλουν να προσφέρουν. Να προσφέρουμε όλοι μαζί για μια και μόνο ιδέα που λέγεται ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.

  Χορτάσαμε από σκάνδαλα και διαφθορές. Τόσα ακούγονται και για τον Δήμο μας. Πόσο μεγάλη διαφθορά υπάρχει? Πόσα λεφτά φάγανε ? Τι θα συμβεί……
  ΕΝΑ ΤΙΠΟΤΑ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ!!!!, έτσι νοιώθουμε ότι δεν θα συμβεί τίποτα.

  Θα μου πείτε σας παρακαλώ τι χρειαζόμαστε?

  Απλά πολύ χρειαζόμαστε καθαρούς ανθρώπους, που θέλουν ανιδιοτελώς να προσφέρουν, να εργαστούν για την πόλη, να συμπράξουν με ομάδες που θέλουν να βοηθήσουν, να στηριχθούν από διάφορα κόμματα και όχι να είναι υποχείρια τους .

  Έχουμε λοιπόν τέτοιους ανθρώπους?

  Είναι ο Τάσος ο Τζήκας τέτοιος άνθρωπος?

  Αν δεν είναι είμαι και εγώ μαζί σας , αν όμως είναι που νομίζω ότι είναι μια καθαρή προσωπικότητα αυτής της πόλης, τότε πρέπει να σταθούμε κοντά σε μια τέτοια προσπάθεια. και να την συμπαρασταθούμε και να την βοηθήσουμε με την συμμετοχή μας αν θέλουμε κάτι να αλλάξει σε αυτή την πόλη .

  Δεν θέλω να μπω στο τρυπάκι του τι λέει ο καθένας και τι απαντά ο καθένας .

  Θέλω μια ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΠΟΛΗ για όλους μας και όχι για κάποιους και δεν με νοιάζει πως θα λέγεται ο καινούργιας Δήμαρχος. Θέλω ένα Δήμαρχο που να νοιάζεται για τη πόλη του και όχι για την τσέπη του.
  Θέλω ένα δήμαρχο που να σκέφτεται όλους τους πολίτες και όχι τους λίγους

  Χαιρετίζω κάθε πρωτοβουλία που είναι προς αυτή την κατεύθυνση και θέλω να δω τις παρέες που ενδιαφέρονται για αυτές τις ιδέες να γίνουν ποιο επαγγελματικές να ξεφύγουν από το όριο της παρέας και της γειτονιάς τους και να ξεκινήσουν αγώνα για μια Δημιουργική Πόλη.

  Σας ευχαριστώ

 14. Κ. Πιτσάβα, σας ευχαριστώ για το σχόλιο.
  Δεν θα διαφωνήσω με τίποτα από το κείμενό σας, εκτός της παραγράφου “Διαφωνώ με την συνεχή κριτική που κάνουμε γενικότερα, βλέπω κριτικές που στο τέλος δεν βοηθούν σε κάτι, απλά για να γίνονται κόντρες.” και αυτό γιατί αν η κριτική γίνεται καλόπιστα, βοηθάει.

  Μια ερώτηση μόνο έχω να σας κάνω σε όλα όσα λέτε. Κατεβαίνει ο κ. Τζήκας υποψήφιος δήμαρχος;
  Γιατί από την εκδήλωση και το video που παραθέτω, δεν προκύπτει με σαφήνεια αυτό. Όταν λοιπόν ο κ. Τζήκας υποβάλλει υποψηφιότητα επίσημα και καταθέσει ιδέες και πρόγραμμα ρεαλιστικό , τότε μπορούμε ν αμιλήσουμε για το αν θέλουμε τον κ. Τζήκα ή κάποιον άλλο. Πάντως εγώ και μιλάω πάντα προσωπικά όπως και γράφω υποκειμενικά, δεν πρόκειται να τον παρακαλέσω, ας έρθει να ζητήσει την ψήφο μου και πιθανότατα να την πάρει κιόλας. Οι μεσοβέζικες καταστάσεις δεν είναι υπέρ του.

 15. όταν βλέπω το ? σε ελληνικό κείμενο είναι σα να βλέπω κάποιον να ταίζει τα περιστέρια του Λευκού Πύργου με μπέικον

 16. Δυστυχως δεν πρόλαβα να απαντήσω χθες, βρίσκομαι σε κίνηση μακρυά απο Θεσσαλονίκη.Όλα καλά, συγνώμη και για τον τόνο της προηγούμενης επικοινωνίας.Η αλήθεια είναι ότι υπήρξε και υπάρχει μία αμηχανία σε σχεση με το πως παρουσιάζεται μιά ομάδα που θέλει να παρέμβει στα κοινά.Η παρουσία των άλλων κινήσεων είναι πολύ θετική παρόλο που οι ίδιοι επι χρόνια δεν κατόρθωσαν να ενωθούν για να μας δώσουν έστω μιά ελπίδα. Όμως τα στεγανά που δημιουργήθηκαν, παρόλη την διάθεση να ανοιξουν δεν άφησαν να συσπειρώσουν τον μη ενταγμένο η απαγοητευμένο απο τα κόμματα κόσμο.Το διαστημα που μεσολάβησε, περα απο το “ζύμωμα”, το βασικό πρόβλημα μεταξύ των κινήσεων παρέμεινε το πρόσωπο που θα μπει επικεφαλής και οχι διαφορες επι των θέσεων. Αυτό ειναι καλό και κακο και ισως δοθει η ευκαιρία να το συζητήσουμε. Προσωπικα προέρχομαι απο τον κινηματικό χώρο και παρόλο τον επιχειρηματικό μανδύα που μου φορανε δεν έχει αλλάξει στο ελάχιστο ο τρόπος σκεψης μου ,αν και έχω πολυ διαφορετικά δοδομένα πια. Η δικια μου προσέγγιση για τα κοινά ειναι πολυ επιθετική και θυμωμένη πράγμα που με κάνει να συγκρατώ τον εαυτό μου στα πλαίσια του “σοσιαλιστικου” ρεαλισμού και ευπρέπειας γιατι μετά ο “Σκοτεινός Αγγελος” θα με έριχνε στον κιάδα των γραφικών…και όχι άδικα 🙂 Μέσα απο τις δημιουργικες αντιθέσεις της παρεας αποφασίσαμε να κάνουμε λοιπον μια πρόταση εκτιμώντας τον συντηρητικό χαρακτήρα της πόλης και την ανάγκη να βγει ένα πρόσωπο με τα χαρακτηριστικά που απαιτουν οι σημερινές περιστάσεις. Και αυτό ηταν ο Τασος Τζήκας! Δεν βγηκαμε να τον στηρίξουμε σαν “Γκόρτζο” παλαιοκομματικο πολιτικό αλλα χωρις περιστροφές και υποκριτικές κινηματικές διαδικασίες να πουμε ευθαρσώς > να το πρόσωπο! Και έτσι να ξεκινήσει και ο διαλογος με τους συμπολίτες και όλες τις υπόλοιπες κινήσεις προσθέτοντας κατι ακόμη!
  Συγνωμη πρεπει να διακόψω για την ώρα, θα επαανέλθω αν χρειαστεί.
  Σας ευχαριστω για τον χώρο ειλικρινά!

 17. κ. Στεφανίδη δεν ρίχνω κανέναν σε κανένα Καιάδα.Αντίθετα θα έλεγα ότι κάνω βόλτες σε Καιάδες και δίνω την ανάσα μου σε γκρεμοτσακισμένους κοινωνικά -γιατί για κοινωνικούς Καιάδες μιλάμε προφανώς. Αν θέλουμε να αλλάξει λοιπόν η πόλη και να ξαναγίνει ροκ εν ρολ την επόμενη φορά μεγαλώστε την ομάδα. Μεγαλώστε την τόσο πολύ που να μη χωράει στο τραπέζι αλλά να χωράει στις ψυχές μας. Καλέστε τον Πέρο,τον Αγγελάκα, τον Χριστιανάκη, τον Καπετανίδη, τον Νάστα, τον Καπελιώτη, τη Θεοφυλάκτου, τον Μπάκα, τον Πολύζο, τον Παπάζογλου, τον Ιατρόπουλο, τον Καπετανάκη, τον Τριαρίδη. Καλέστε γραφίστες, μουσικούς, ΙΤ’s, αρχιτέκτονες, δημιουργούς, ποιητές, συγγραφείς…
  Καλέστε όλη την πόλη. Αν έρθουν όλοι αυτοί είμαστε σε καλό σημείο για να αρχίσουμε να μιλάμε ξανά…

 18. Ειδικά για τις συγκεκριμένες εκλογές πρέπει να μην ξεχνάμε ότι όποιος εκλεγεί, θα πρέπει πέρα από την αφομοίωση της Τριανδρίας, να οργανώσει και όλες εκείνες τις νέες δομές που μεταφέρονται στον δήμο. Λάθη και παραλείψεις αυτής της πενταετίας θα σημαδέψουν την πόλη για δεκαετίες.
  Βλέπουμε όλοι κινήσεις των 12- 36- 48,7 και πάει λέγοντας. Ακούμε ονόματα , πρωτοβουλίες και παρουσιάσεις που προκύπτουν από μια αδήριτη ανάγκη.
  Να φύγει το κυρίαρχο σήμερα σύστημα που επί 16 χρόνια κρατάει την πόλη τόσο πίσω.
  Χαίρομαι για την τόση διάθεση προσφοράς, αλλά δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.
  Οι λόγοι είναι οι εξής 3
  1. Καταρχήν το σύστημα αυτό κρατάει στα χέρια του την εξουσία και πολλά κλειδιά της πόλης.
  2. Οι οργανωμένες μαζικές δομές της πόλης (κράτος, κόμματα, συνδικάτα, φορείς κλπ) έχουν γίνει «καθρέφτες» του και με τις διχόνοιες τους το ανέχονται .
  3. Οι διάφορες εκφάνσεις του νέου και οι αυθόρμητες κινήσεις πολιτών δεν μπορούν να βρούν κοινό βηματισμό και συντονισμό ώστε να δώσουν ένα συνολικό όραμα στην πόλη.
  Δεν συνηθίζω να επιμένω στην ανάλυση του προβλήματος αφού συνήθως μέσα από τις προτεινόμενες λύσεις, αυτά γίνονται εμφανή. Ας δούμε λοιπόν ένα προσχέδιο της διαδικασίας
  1. Δημιουργία τομέων εργασίας αντίστοιχη με τα κεντρικά υπουργεία έτσι ώστε να παίζουν man-to-man την Αθήνα.
  2. 2-3 άτομα συντονιστές κάθε τομέα έτσι ώστε να βγαίνει το χαμαλίκι του και να συντονίζονται οι προτάσεις του.
  3. Κάλεσμα εθελοντών και ομάδων που δραστηριοποιούνται στον χώρο για να προσφέρουν τις προτάσεις και την βοήθειά τους. Κουκιά μετρημένα είναι το τι χρειαζόμαστε και σχεδόν όλοι συμφωνούμε σ’αυτά
  4. Μάζεμα όλων των προτάσεων ανά τομέα και τεχνική τους προετοιμασία. Δεν είναι ανάγκη να βγεί πλήρης μελέτη, αλλά κάποια βασικά προβλήματα, κοστολόγια χρονοδιαγράμματα κλπ.
  5. Ανάρτηση των προτάσεων σε κάποια κεντρικά φόρουμ (πχ στις σελίδες των παρατάξεων στο FB)έτσι ώστε να γίνει η όποια διαβούλευση.
  6. Ημερίδες ανά τομέα όπου θα γίνει συζήτηση των προτάσεων και θα διαμορφωθούν συγκλίσεις.
  7. ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ συζήτηση για πρόσωπα. Άλλωστε οι καλύτεροι θα έχουν ξεχωρίσει μέσα από την όλη διαδικασία.
  8. Τελική παρουσίαση συνδυασμού, με τον τομέα που έχει αναλάβει ο καθένας ώστε να ξέρουμε που απευθυνόμαστε.
  9. ΣΚΛΗΡΗ δουλειά όλων των εθελοντών και των ομάδων σε κάθε τομέα.

 19. ” Dark Angel says:
  June 3, 2010 at 1:27 am

  όταν βλέπω το ? σε ελληνικό κείμενο είναι σα να βλέπω κάποιον να ταίζει τα περιστέρια του Λευκού Πύργου με μπέικον”

  Dark Angel είσαι θεός! 😀

 20. “Dark Angel” συμφωνώ με τα ονόματα που προτείνεις, Δεν είμαι σίγουρος αν θα καθόταν όλοι μαζί στο ίδιο τραπέζι…και αν θα έβρισκαν κάτι ενδιαφέρον στις “άχαρες” συνευρέσεις με θέμα τα κοινά.
  Συνήθως οι καλλιτέχνες είναι οι παρατηρητές της καθημερινότητας και μάλιστα από μακριά, αποστασιοποιημένοι. Χρειάζονται το “θύμα” ήρωα για να εμπνευστούν και να εμπνεύσουν κατόπιν περισσότερους.

  Έγραψες >””Καλέστε όλη την πόλη. Αν έρθουν όλοι αυτοί είμαστε σε καλό σημείο για να αρχίσουμε να μιλάμε ξανά …” ‘

  Γιατί δεν την καλείτε εσείς τότε, να έρθουμε εμείς; Όλοι στην ίδια θέση είμαστε, δεν υπάρχουν επαγγελματίες σωτήρες.

 21. Γιώργος Γάκης

  Όταν εγώ γίνω δήμαρχος Ιωαννίνων με τον Klaus Meine αντιδήμαρχο πολιτισμού, τότε οι καλλιτέχνες και οι επιχειρηματίες θα σώσουν τη Θεσσαλονίκη.

  Poser rulez!

 22. Μπαγιάτεψε το θέμα (από το μπαγιάτικο – όχι το “μπαγιάτης”) αλλά θα κάνω μερικά (σκόρπια) σχόλια.

  – Δε μπόρεσα να καταλάβω αν ήταν η σεμνότητα του Τζήκα ή κάποια ανασφάλειά του για το εγχείρημα της “Δημιουργικής πόλης”. Έδωσε την εντύπωση “τραβάτε με κι ας κλαίω” παρά το επίμονο “σμπρώξιμο” του Παπάζογλου.
  – Παρά την ιδιότητα του κεντρικού ομιλητή, η πληροφορική είχε κάποιες …αδυναμίες (βλ. και παρακάτω).
  – Στις ενδιαφέρουσες προτάσεις του κ.Νικηφορίδη εντόπισα δύο σημεία που (μάλλον) παραβλέφθηκαν: α) τον αρχαίο ναό στην πλ.Αντιγονιδών για τον οποίο αγωνίζονται οι “Φίλοι του Πρασίνου” και β) τον υπό κατασκευή σταθμό του Μετρό στην Αχειροποίητο
  – Ο Καρατζάς με αλαζονική “άνεση” διηύθυνε μια παρουσίαση βιβλίου στα μαγαζιά του με τους εκλεκτούς φίλους-προσκεκλημένους του.
  – Ο Ρασούλης μου έδωσε την εντύπωση ότι θα πρέπει να είναι πολύ ευχαριστημένος με τον Ψωμιάδη και τον Ανθιμουλλάχ.
  ___
  Κοντεύει ένας μήνας από την εκδήλωση. Διαβάσαμε στον τύπο ότι η παρέα έγινε κάπως μεγαλύτερη και συστάθηκαν 6 ή 7 επιτροπές για να επεξεργαστούν πρόγραμμα, προτάσεις κλπ (το βράδυ της περασμένης Δευτέρας 14-6). Ούτε ένα (1) mail δεν έχει σταλεί σε όσους δήλωσαν ενδιαφέρον κατά την εκδήλωση.
  Επαναλαμβάνω κι εδώ την εκτίμησή μου, όπως την ανέφερα και στον Νίκο Στεφανίδη (προχτές Δευτέρα, μετά το τέλος της “διαπαραταξιακής”). (Μου) δίνουν την εντύπωση ότι δε φροντίζουν (στη χειρότερη σα να αδιαφορούν) να αποκτήσουν κάποια (ευρύτερη) κοινωνική δυναμική και ότι περιμένουν μόνο “από τα πάνω” (λέγε με ΓΑΠ ή άλλος σύνδεσμος).

 23. Pingback: Η πόλη μπροστά αλλά με ποιόν; | thess.gr

 24. Pingback: Διαπαραταξιακή Τρεμοπουλιάδα « Frappelections

 25. Pingback: Πάει και ο “Διαθέσιμος” « Frappelections

 26. Pingback: Πρώτη Μπουτάρη « Frappelections

 27. Pingback: Τι είναι η πατρίδα μας