Ανάπλαση Θεσσαλονίκης -πρώτο μέρος.

Χθές, η υπουργός ΠΕΚΑ κα Μπιρμπίλη ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα ανάπλασης της Θεσσαλονίκης, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: Διευθέτηση της περιφερειακής Τάφρου, την μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στην Σίνδο, πιθανόν σε εγκαταστάσεις δίπλα στο ΤΕΙ θεσσαλονίκης μαζί με την ανάπλαση της περιοχής όπου βρίσκεται σήμερα η ΔΕΘ, την πεζοδρόμηση και  επιβολή δακτυλίου στην περιοχή του κέντρου “εντός των Τοιχών” μαζί μια νέα μίνι υποθαλάσσια, ανάπλαση και ενίσχυση των περιοχών του αγίου Μηνά και χρηματιστηρίου, την αναβάθμιση του Θερμαϊκού από νεκρή θάλασσα σε ζωντανό οργανισμό(!) καθώς και ειδικό χωροταξικό σχεδιασμό για την Εγνατία.

Ο χρόνος ανακοίνωσης δεν είναι τυχαίος. Ούτε η φύση και ο προγραμματισμός των έργων αυτών που ανακοινώνονται είναι τυχαία. Το χειρότερο είναι ότι ούτε οι λέξεις που χρησιμοποιούν οι Δημοσιογράφοι (και πιθανόν και η ίδια η Υπουργός) για να μεταδώσουν την είδηση είναι τυχαίες.

Ας πάρουμε πρώτα από όλα τον χρόνο, ο οποίος έχει πολιτική σημασία: Τον Σεπτέμβρη παραδοσιακά ο εκάστοτε Πρωθυπουργός χρησιμοποιεί την ομιλία του στην ΔΕΘ για ανακοινώσεις πολιτικού χαρακτήρα, ενίοτε και πολιτικού προγράμματος λίγο πριν την συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ενώ ανάμεσα σε αυτές τις πολιτικές ανακοινώσεις βρίσκουν χώρο και ανακοινώσεις για την Θεσσαλονίκη. Τα έχουμε ακούσει όλα, και από Νέα Δημοκρατία και από ΠΑΣΟΚ. Για το μετρό, για την υποθαλάσσια, για την πρωτεύουσα των Βαλκανίων, για την Εγνατία οδό, κτλ. Επιπλέον σε διάφορες φάσεις έχουμε ακούσει για ένα συνολικό σχεδιασμό για τη Θεσσαλονίκη, την συνεργασία φορέων μεταξύ τους για την ενίσχυση της πόλης κτλ κτλ κτλ. Κατα μία έννοια λοιπόν το σχέδιο Μπιρμπίλη (ας το ονομάσουμε έτσι προς το παρόν) δίνει ρέστα στον πρωθυπουργό για τις ανακοινώσεις που θα κάνει στην ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο και προετοιμάζει και το κλίμα για την πολιτική που προτίθεται να ακολουθήσει η κυβέρνηση. Ανάλογα με το που στέκεται κανείς στο πολιτικό φάσμα αισιοδοξίας ή απαισιοδοξίας τις ανακοινώσεις αυτές δύναται να τις εκλάβει ως ένα μεγάλο “ΘΑ” ή ως ένα μεγάλο “ΊΣΩΣ” αλλά λόγω πρότερου ανέντιμου βίου όλων των κυβερνήσεων σε ό,τι αφορά την τύχη της Θεσσαλονίκης ως σιγουριά ΔΕΝ είναι δυνατόν να τις υπολογίσει.

Πάμε τώρα στον προγραμματισμό των έργων: Η Θεσαλονίκη υποφέρει από μια αρρώστια χαρακτηριστική της Ελληνικής Πολιτικής- δε γνωρίζει η αριστερά τι ποιεί η δεξιά. Υπάρχουν πολλοί φορείς, αρμόδιοι για πολλά θέματα οι οποίοι δεν συννενοούνται μεταξύ τους σε επίπεδο κεντρικού σχεδιασμού. Το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη κεντρικών αποφάσεων από έναν οργανισμό, αλλά το γεγονός οτι κανείς δεν δίνει σημασία σε ό,τι κάνει ο άλλος. Για παράδειγμα: Ο Δήμος ξεκινά και εκπονεί Μελέτη ανάπλασης της Αριστοτέλους, με μαρμαράκια και συντριβάνια, δεν ρωτά την γνώμη της εφορίας νεωτέρων μνημείων και η Μελέτη ξανακαταχωνιάζεται στα συρτάρια.

Άλλο παράδειγμα: ο Οργανισμός Ρυθμιστικού εκπονεί ένα σωρό Μελέτες οι οποίες δεν χρησιμοποιούνται από τον Δήμο ή τον ΟΑΣΘ ή την περιφέρεια για παράδειγμα. Ο Δήμος από την άλλη προκυρήσει αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς τους οποίος στη συνέχεια ακυρώνει (περίπτωση ανάπλασης Ευαγγελίστριας) αν δεν σκοντάψουν πρώτα στην πρωτοκαθεδρία οδηγιών των εφοριών αρχαιοτήτων για το  τι πρέπει και πως να γίνει σε θέματα σχεδιασμού. Ακόμα χειρότερα η ΓΓ Μακεδονίας Θράκης μέχρι προχθές δεν είχε συγκαλέσει το ΣΧΟΠ (Συμβούλιο Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος)  με αποτέλεσμα να έχουν συσσωρευτεί φάκελοι με υποθέσεις της αρμοδιότητάς του που έχουν υποβληθεί από 12-18 μήνες πριν. Το ΣΧΟΠ δεν είχε συγκληθεί γιατί οι αντίστοιχοι φορείς (περιφέρεια, αρχαιολογία κτλ) δεν όριζαν εκπροσώπους!

Η υπουργός λοιπόν με τις δηλώσεις αυτές προσπαθεί να βάλει ένα τέλος σε τέτοιου είδους κινήσεις και προσπάθειες που μοιάζουν με την γραφικήτακτική του ΚΚΕ να ακυρώνει και να υπονομεύει όλους τους άλλους  “αγώνες” που δεν παίρνουν γραμμή από το ΠΑΜΕ.  Το θέμα όμως είναι οτι δεν μας είπε ποιος θα αναλαβει αυτόν τον συντονισμό  του γενικού ρεκτιφιέ: Το ΥΠΕΚΑ; Η ΓΓ Μακεδονίας Θράκης (τρομάραμου!) Ο Δήμος; Ο Οργανισμός Ρυθμιστικού;

Πρώτο λοιπόν πρόβλημα η ανάληψη συντονισμού (και ευθύνης) από ΕΝΑΝ οργανισμό για όλα αυτά. Ο οποίος όμως να έχει το δικαίωμα να βάλει χέρι στους υπόλοιπους και να στείλει άχρηστους υπαλλήλους και εκρποσώπους φορέων, αιρτούς και μη, σε γραφεία χωρίς παράθυρα όταν κωλυσιεργούν.

Πάμε στην φύση των έργων: Τα  περισσότερα από αυτά είναι έργα υποδομής τα οποία δεν είναι κάτι καινούργιο. Δεν χρειάζεται βέβαια και καμια καινούργια ιδέα η Θεσσαλονίκη. Χρειάζεται τα προφανή και αυτά πάνω κάτω ανακοίνωσε η κα Μπιρμπίλη χθες. Μόνο που λείπουν κάποια πράγματα: χώροι στάθμευσης για παράδειγμα. Τι να την κάνω την υποθαλάσσια, τι να την κάνω την πεζοδρόμηση, αν δεν έχω που να βάλω το αμάξι; Η θεσσαλονίκη Δεν θα είχε τόσο σοβαρό κυκλοφοριακό αν είχαμε χώρους στάθμευσης να βάζουμε τα κωλάμαξα. Παράδειγμα οι οδοί Αγ.Δημητρίου, Κασσάνδρου , Ολυμπιάδος. Είχαν που είχαν πρόβλημα λόγω σταθμευμένων αυτοκινήτων έκανε και τις “αναπλάσεις” πεζοδρομίων ο Δήμος και τις σκότωσε. Φανταστείτε πχ οτι η Ολυμπιάδος κανονικά θα έπρεπε να έχει βάσει προηγούμενου σχεδιασμού του ΟΡΘ 2 λωρίδες ανα κατεύθυνση. Πόσες έχει τώρα; 0.75 / Από τις ανακοινώσεις λείπουν επίσης οι αναφορές στις υπάρχουσες μελέτες. Ποιές είναι αυτές οι Μελέτες; Εμείς θα τις δούμε ποτέ ; Ποιός τις έχει εκπονήσει ; (αν και είμαι σίγουρος οτι οι εκπονούντες και ικανοί είναι και σοβαρά το έχουν πάρει το θέμα). ———–

συνεχίζεται στο δεύτερο μέρος

2 Responses to Ανάπλαση Θεσσαλονίκης -πρώτο μέρος.

  1. Pingback: Ανάπλαση Θεσσαλονίκης -δεύτερο μέρος. | thess.gr

  2. Pingback: Ανάπλαση Θεσσαλονίκης -τρίτο μέρος | thess.gr