Όχι άλλο Συμπρωτεύουσα

Ίσως επειδή θεωρούμε λίγο υποτιμητικό τον όρο της Συμπρωτεύουσας της Ελλάδος αυτή η πόλη συνεχώς να προσπαθεί να γίνει Πρωτεύουσα όλης της Ευρώπης.
Το 1997 κατάφερε και έγινε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και τώρα θα διεκδικήσει να γίνει Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας για το 2014.

Η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας είναι ένας νέος θεσμός που διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας με σκοπό η πόλη να παρουσιάσει δράσεις και ενέργειες αναφορικά με την πολιτιστική, κοινωνική, πολιτική και οικονομική ζωή της.

Όπως είπε ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης “η Θεσσαλονίκη είναι η ευρωπαϊκή µεσογειακή πόλη µε τους περισσότερους νέους σε σχέση µε τον γενικότερο πληθυσμό της, καθώς το ποσοστό τους κυμαίνεται µεταξύ 12% και 13%.” που μάλλον έχει σχέση με την παρουσία τριών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην πόλη παρά με την πληθυσμιακή σύνθεση των μόνιμων κατοίκων. Σίγουρα είναι μια ευκαιρία για τη Θεσσαλονίκη μέσα στο πλαίσιο αυτής της διοργάνωσης να δείξει τον διαφορετικό και εξωστρεφή χαρακτήρα που επιθυμεί η νέα Διοίκηση. Ίσως είναι και μία ευκαιρία η ανάληψη μιας τέτοιας διοργάνωσης να δημιουργήσει την κατάλληλη πίεση έτσι ώστε οι πολλαπλές ανοιχτές πληγές της πόλης τόσο σε υποδομές όσο και σε νοοτροπία να κλείσουν.
Παρόλα αυτά η εμπειρία της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας το 1997 δεν μπορεί να θεωρεί και ιδιαίτερα επιτυχημένη και υπάρχουν πολλά σοβαρά προβλήματα που χρίζουν άμεσης αντιμετώπισης.  Θα χρειαστεί πολύ σοβαρή δουλειά και οργάνωση για την επιτυχή διεκδίκηση  έτσι ώστε να μην επεναλυφθεί το φιάσκο της υποψηφιότητας της EXPO 2008 και ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια έτσι ώστε να πεισθούν οι πολίτες αυτής της πόλης για να αναγκαιότητα της ανάληψης της διοργάνωσης και ότι δεν αποτελεί ένα ακόμη κακόγουστο πανηγύρι που προσφέρει ελάχιστα και κοστίζει πολλά.

One Response to Όχι άλλο Συμπρωτεύουσα

  1. Pingback: Νόμιμα και ηθικά αλά Θεσσαλονίκη 1997