Δεν Πληρώνω

Η κίνηση δεν πληρώνω ξεκίνησε με τα διόδια και στην Θεσσαλονίκη απόκτησε ακόμα ένα στόχο, αυτό της αύξησης των εισιτηρίων του ΟΑΣΘ. Η ιστορία απλή. Ο ΟΑΣΘ αποτελεί μονοπώλιο στην Θεσσαλονίκη από το 1957 που ο Καραμανλής του αδριάντα ξήλωσε τα τραμ για να βολέψει συγκεκριμένους ανθρώπους. Από τότε το κράτος επιδοτεί με εκατομμύρια το εισιτήριο καθώς και την αγορά λεωφορείων ιδιωτών.

Εξ’ αιτίας της κρίσης το κράτος έκοψε τις επιδοτήσεις και επέτρεψε να καλύψει μέρος των χαμένων εσόδων ο ΟΑΣΘ με αύξηση του εισιτηρίου έως και 180% για ορισμένες περιπτώσεις. Εδώ και μερικές βδομάδες οι ομάδες των επιβατών Θεσσαλονίκης επιβιβάζονται στα λεωφορεία αφού τα ντύσουν με πανό και μετακινούνται χωρίς εισιτήριο προσπαθώντας να ενημερώσουν το επιβατικό κοινό για τις υπερβολικές αυξήσεις σε καιρό κρίσης.

Δυστυχώς η υπόθεση του ΟΑΣΘ δεν είναι μόνο οι αυξήσεις. Σε μια εποχή που η κυβέρνηση κόπτεται για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, όχι μόνο διατηρεί το μονοπώλιο των αστικών συγκοινωνιών στην Θεσσαλονίκη, αλλά επιτρέπει μια “άγνωστη” ομάδα μετόχων να πλουτίζουν εις βάρος των πια αδύναμων, οικονομικά, τμημάτων της κοινωνίας της πόλης. Σε παλιότερο άρθρο μας είχαμε παρουσιάσει αυτό που φροντίζουν να ξεχνάνε όλοι και πολύ περισσότερο η εφορία και το κράτος. Την “αδυναμία” των αυτόματων πωλητών εισιτηρίων στα λεωφορεία στο να δίνουν ρέστα. Την απαράδεκτη λειτουργία των λεωφορείων σε ότι αφορά το αιρ κοντίσιον το καλοκαίρι αλλά και την πρόσβαση σε ΑΜΕΑ. Παρ’ όλα αυτά στο υπουργείο αλλά και στην κυβέρνηση αυτά δεν λένε τίποτα.

Σήμερα το πρωί λοιπόν περίπου 100 άτομα μαζεύτηκαν από διάφορες οργανώσεις τις Θεσσαλονίκης και μοιράστηκαν σε λεωφορεία των γραμμών 10, 31, 17, 32, 34, 12. Καταλάβανε περίπου 10 λεωφορεία και χωρίς εισιτήριο ταξίδεψαν από το κέντρο προς τον τερματικό σταθμό των γραμμών και πίσω ενημερώνοντας τον κόσμο για την κίνηση.

Δεν πιστεύω ότι θ’ αλλάξει τίποτα, υπάρχει άλλωστε και καταγγελία με φωτογραφία που δείχνει ότι ενώ η αύξηση θα γινότανε από Φεβρουάριο, ο ΟΑΣΘ προχώρησε ήδη στην αλλαγή των εισιτηρίων μέσα στα λεωφορεία, όπως φαίνεται και από την φωτογραφία του teacherdude.

photo by teacherdude

Δεν πιστεύω ότι αυτές οι κινήσεις θα αποδώσουν, πιστεύω όμως ότι θα πρέπει να γίνονται. Η απάθεια με πρόσχημα την νομιμότητα σίγουρα δεν είναι η λύση

6 Responses to Δεν Πληρώνω

 1. Pingback: Δράσεις κατά της αύξησης της τιμής των εισητηρίων του ΟΑΣΘ | Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη

 2. Άκουσα πως και στη Νέα Σμύρνη θα γίνει μια συνάντηση πολιτών σήμερα Τρίτη στις 8,00 μμ στην Πλατεία Ν. Σμύρνης στο Παλαιό Δημαρχείο.

  Όμως θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να ξεχωρίσουμε τα δύο πράγματα:

  1. Άλλο πράγμα τα εργασιακά θέματα στις συγκοινωνίες (απολύσεις προσωπικού, πολλοί από τους απολυόμενους είχαν προσληφθεί σωρηδόν προεκλογικά, αποσύνδεση των ελλειμάτων των συγκοινωνιών από τον Κρατικό Προϋπολογισμό με συνέπεια να πληρώνουμε εμείς πολύ περισσότερα από αυτά που θα πληρώσουμε με την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων).

  2. Άλλο πράγμα οι αυξήσεις στα εισιτήρια, στις οποίες πρέπει να αντιδράσουμε.

  Τώρα πως θα αντιδράσουμε;

  Διατυπώθηκε παραπάνω μία άποψη ότι δηλαδή “θα πρέπει να αρνηθούμε να πληρώσουμε και να μπαίνουμε χωρίς εισιτήριο αφού θα είμαστε πολλοί και δεν μπορούνε να μας κάνουνε τίποτα”.

  Δηλαδή να κάνουμε όπως στην περίοδο της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα (1942)που οι Έλληνες αντέδρασαν δυναμικά στην προσπάθεια στρατολόγησής τους για να μεταφερθούν και να εργαστούν σε εργοστάσια κατασκευής όπλων στη Γερμανία.

  Είναι το ίδιο;

  Και τι θα πει ως προς τις συγκοινωνίες και ενδεχόμενη άρνησή μας να ακυρώσουμε το εισιτήριο το “είμαστε πολλοί και δεν μπορούνε να μας κάνουν τίποτα”;

  Θα μας δούν οι ελεγκτές, θα φοβηθούν και θα φύγουν;

  Ή μήπως δεν θα γίνει αυτό, δεν θα δούν κανένα οργισμένο πλήθος για να φοβηθούν, αλλά απλά θα σημειώσουν στο μπλοκάκι τους πρόστιμα για 2-3 άτομα στο τραμ και μετά θα φύγουν για να μπουν σε άλλο τράμ;

  Και τι θα γίνει τότε;

  Είμαι σίγουρος ότι για το ποστ μου αυτό (που κατά κανόνα το σβύνουν ώστε να περάσουν οι διοργανωτές μόνο τη δική τους απόλυτη άποψυ) θα εισπράξω πάλι βρισιές και ειρωνείες ότι δηλαδή είμαι δούλος του Μνημονίου κλπ.

  Σκασίλα μου.

 3. Προφανώς είσαι από Αθήνα και δεν έχεις ιδέα για το τι ισχύει στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης. Όταν ενημερωθείς μπορείς να ξανασχολιάσεις για να τύχεις και μιας καλύτερης απάντησης

 4. ΔΕΙΤΕ ΤΟ : http://www.youtube.com/watch?v=LRIT_IjvLY8

  ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ : http://www.myspace.com/groovanico

  ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ …ΤΟ ΔΗΛΩΝΩ.
  – GROOVA Niko –

  Δεν πληρώνω…
  Το δηλώνω…

  Δεν πληρώνω
  για τα χάλια που έχουμε βρεθεί,
  το δηλώνω
  για όσους δεν έχουνε ντροπή.

 5. Nέο Τραγούδι απο τον Πάνο Νίκου με τίτλο ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ
  http://www.youtube.com/watch?v=bNZQN8WAmqg
  http://www.panosnikou.gr

 6. ΔΕΙΤΕ ΤΟ : http://www.youtube.com/watch?v=HX-UzxomYMc

  ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ : http://www.myspace.com/groovanico

  ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ …….

  ΟΙ GROOVA Niko
  μετά το τραγούδι τους ‘’ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ …ΤΟ ΔΗΛΩΝΩ ’’
  http://www.youtube.com/watch?v=LRIT_IjvLY8

  μας τραγουδούν για ΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

  σε στίχους του Πάνου Ηλιόπουλου.