ΔΕΘέλουμε άλλο

Το λέμε εδώ και χρόνια. Αυτή η γελοία συνήθεια να έρχεται σύσσωμη η κυβέρνηση να λέει το μακρύ της και το κοντό της, να βγάζουν κέρατα από τις διαφημίσεις στα ειδικά ένθετα, όλες οι φυλλάδες και του χρόνου φτου από την αρχή. Ενδιάμεσα ο κάθε πικραμένος, δίκαια ή άδικα δεν το εξετάζω, έρχεται για να διαδηλώσει εναντίον της κυβέρνησης και μετά στις εκλογές να πάει μονοκούκι στον βουλευτή που θα τον βολέψει.

Οι συγκεντρώσεις φέτος ήταν τέσσερις. Οι πορείες μπορεί περισσότερες. Το ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκε στην πλατεία Συντριβανίου και πορεύτηκε προς την έκθεση, φώναξε και μετά κάνοντας βόλτα από την παραλία, ωραία μέρα είχε, έφτασε στην Αριστοτέλους όπου και διαλύθηκε.

Το ΠΑΜΕ βόλτα στην παραλία, by Βλαδίμηρος

Το ΠΑΜΕ βόλτα στην παραλία, by Βλαδίμηρος

Μια δεύτερη ήταν μαζεμένη στην Καμάρα, ΑΚ και διάφορες οργανώσεις. Ανάμεσά τους και μπαχαλάκηδες, με κουκούλες καθ’όλη την διάρκεια της διαδρομής “τακτοποιούσαν” τις κάμερες των Τραπεζών και των καταστημάτων. Περάσανε από την ΔΕΘ αφού έφυγαν οι του ΠΑΜΕ έτσι ώστε να μην υπάρχουν τα παρατράγουδα περασμένων χρόνων.

Συνεχίσανε προς Αγγελάκη και κάπου εκεί, κάποιος ηλίθιος των ΜΑΤ αποφάσισε να πουλήσει τσαμπουκά, διατάζοντας τα ΜΑΤ να έρθουν σε απόσταση αναπνοής από τους τελευταίους της πορείας. Προς στιγμή νομίσαμε ότι σε αυτό το στενό κομμάτι θα είχαμε συμπλοκή αλλά τελικά δεν έγινε τίποτα. Φτάσαμε στην Καμάρα όπου σιγά σιγά ο κόσμος άρχισε να διαλύεται. Σ’ αυτό το σημείο αποφάσισε να δράσει μια ομάδα 10-15 κουκουλοφόρων που πετάξανε πυρσούς αναμμένους (σαν αυτούς των γηπέδων) στους αστυνομικούς στην ΕΥΑΘ. Αυτοί απαντήσανε με δακρυγόνα  και ο κόσμος διαλύθηκε πιο γρήγορα.

Λίγο αργότερα ομάδα αστυνομικών συλλαμβάνει έναν περαστικό στην Ιασονίδου. Αυτός διαμαρτύρεται και η όλη κατάσταση καταγράφεται από τις μηχανές 2 νεαρών από την Δράμα που έχουν ένα τοπικό έντυπο. Οι μπάτσοι συλλαμβάνουν και αυτούς τους δυο. Δεν ξέρω την κατάληξη της ιστορίας. Αν κάποιος έχει περισσότερες πληροφορίες ας τις προσθέσει στα σχόλια.

Μια ακόμη ομάδα βρέθηκε στον δρόμο μας μεταξύ Καμάρας και Αγ. Σοφίας από ότι μπόρεσα να καταλάβω ήταν κάποιες αριστερίστικες ομάδας αλλά ποιές, θα σας γελάσω. Η Ομάδα της καμάρας χωρίστηκε και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με κάποιους άλλους προπορευτήκανε.

Ο μεγαλύτερος όγκος ήταν στο άγαλμα του Βενιζέλου. Τα σωματεία, ΓΣΕΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΘ, ΣΥΡΙΖΑ, Ο-Π και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις. Αυτός ο όγκος ήταν και ο τελευταίος που έφτασε στην ΔΕΘ. Τον υπολόγισα μεταξύ 2000 και 3000 ανθρώπων αλλά δεν παίρνω και όρκο. Το πιο εντυπωσιακό μπλοκ ήταν των Ο-Π με το πανό και τα μπαλόνια, που παίζει να ήταν πιο πολλά από τους Ο-Π της πορείας.

ο-Π

Ο-Π by Βλαδίμηρος

Πολύ καλή η φωτογραφία του φίλου Βλαδίμηρου που αναρωτιέται “Ο Τρεμό στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ???”

Ο Τρεμό στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ; By Βλαδίμηρος

Ο Τρεμό στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ; By Βλαδίμηρος

Η πορεία είχε, όπως είπαμε, κατάληξη στην ΔΕΘ. Η πιο σημαντική παρουσία ήταν αυτή των πυροσβεστών που κάνανε προσκλητήριο φωνάζοντας απών για κάθε νεκρό συνάδελφό τους.

[oneiros]AmWKEx1CylI[/oneiros]

Φωτογραφίες στο Flickr: Argos, Oneiros

Φωτορεπορτάζ στο Demotix: Teacher Dude, Argos, Orhan, apas

4 Responses to ΔΕΘέλουμε άλλο

  1. Τα μπαλόνια, γεμάτα απ’ τις ιδέες των Οικολόγων και παραφουσκωμένα σαν τα μυαλά μερικών-μερικών, είναι σχεδόν διπλάσια απ’ τους ανθρώπους.

    (δεν το λέω με διάθεση κακίας, απλώς επαναλαμβάνω ό,τι σκέφτηκα και είπα όταν τους είδα).

  2. Οι συγκεντρώσεις ήταν μάλλον τρεισήμιση: αυτή του ΠΑΜΕ, αυτή στο άγαλμα του Βενιζέλου, ενώ στην Καμάρα βρισκόταν από τη μια η ΑΚ με κάποια μπάχαλα (και μάλλον και το σωματείο της Κούνεβα) που έφυγε όντως νωρίτερα, και από την άλλη το ΝΑΡ μαζί με κάποια πρωτοβάθμια σωματεία. Άρα η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ήταν μοιρασμένη στο άγαλμα Βενιζέλου (ΣΕΚ κυρίως -αυτό μάλιστα προπορευόταν στην πορεία που ακολούθησε) και στην Καμάρα.
    Έχω την αίσθηση πάντως ότι η πορεία που έφυγε από το άγαλμα του Βενιζέλου ήταν μεγαλύτερη από τον αριθμό που αναφέρεις, ενώ το πιο εντυπωσιακό μπλοκ ήταν μάλλον του ΠΑΣΟΚ, που είχε παλμό και νόμιζες βλέποντάς το ότι δεν κάνουν και τίποτα άλλο οι νεολαίοι του εκτός από πορείες. Μυρίστηκαν εξουσία βλέπεις…

  3. Pingback: Το νερό είναι δημόσιο αγαθό | thess.gr

  4. Πολύ ωραίο το ρεπορτάζ (και ο τίτλος του ποστ, και ο τίτλος!!!)
    Δε χρειαζόταν η αναφορά – ευχαριστώ πολύ πάντως
    __
    Σχετικά με τη φωτό Τρεμο-ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Ο Μ.Τ. μιλάει στο κινητό του (δεξί χέρι – δεξί αυτί) – φαίνεται όμως σα να χαιρετάει τη σημαία σε στάση προσοχής 🙂