Οι πολεμικοί ανταποκριτές του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου

Από τις 10-10 μέχρι 16-11, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο “Οι πολεμικοί ανταποκριτές του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου” έχει για θέμα της μιά απ’ τις πιό ιστορικές περιόδους του πολεμικού φωτορεπορτάζ.

Από άρθρο στη “Θεσσαλονίκη”:

Η έκθεση [..] παρουσιάζει σειρά αντικειμένων, φωτογραφίες εποχής, αλλά και τις 31 καλύτερες ανταποκρίσεις, περιγραφές τόπων και ανθρώπων, που γράφτηκαν στο ίδιο το πεδίο της μάχης και είχαν διεθνή αντίκτυπο, από ανταποκριτές που απέκτησαν διεθνή φήμη, όχι μόνο λόγω της δημοσιογραφικής τους ιδιότητας αλλά και άλλων δραστηριοτήτων τους.
Ανάμεσά τους ο Νίκος Καζαντζάκης και οι Έρνεστ Χεμινγουέι, Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί, Ιλία Έρενμπουργκ, Τζορτζ Όργουελ, Χάρολντ “Κιμ” Φίλμπι, Μάρθα Γκέρλχορν, Ίντρο Μοντανέλι κ.ά.
Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες, το Ίδρυμα Πάμπλο Ιγκλέσιας, το Μουσείο Καζαντζάκη, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και το Ελληνοϊσπανικό Κέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης “Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα” υπό την αιγίδα του Προξενικού Σώματος Ελλάδος και εντάσσεται στο πρόγραμμα των 43ων Δημητρίων.