Ξεκινάει η PhotoΒiennale

..ή αλλιώς, Διεθνής Φωτογραφική Συγκυρία Θεσσαλονίκης, που γιορτάζει μάλιστα φέτος τα 20 της χρόνια.

Από τη Μακεδονία,

Με θεματικό άξονα το “Χρόνο” 100 και πλέον έργα δημιουργών από 15 χώρες θα φιλοξενηθούν μέχρι τα τέλη Μαΐου σε 30 εκθεσιακούς χώρους μέσα στην πόλη (μουσεία, ιδρύματα, γκαλερί κ.ά.).
Το γενικό συντονισμό της διοργάνωσης έχει ο διευθυντής του Μουσείου Βαγγέλης Ιωακειμίδης και πλάι του συμμετέχουν 13 επιμελητές.
Εκτός από τις εκθέσεις θα γίνουν επίσης αξιολογήσεις φωτογραφικών προτάσεων (portfolio reviews), θα απονεμηθούν βραβεία, ενώ θα πραγματοποιηθούν και εργαστήρια (master classes), προβολές, βιβλιοπαρουσιάσεις και συναυλίες. Επιπλέον κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν εκθέσεις και σε άλλες 10 πόλεις της Ελλάδας, αλλά για πρώτη φορά φέτος η Φωτοσυγκυρία ταξιδεύει και σε 5 πόλεις του εξωτερικού.

Οι εκθέσεις του θεματικού άξονα θα αρχίσουν να εγκαινιάζονται προς το τέλος της εβδομάδας. Νωρίτερα όμως αρχίζουν οι εκθέσεις στις αίθουσες τέχνης, οι οποίες συμμετέχουν στη Photobiennale παρουσιάζοντας δημιουργούς της επιλογής τους με ελεύθερο θέμα.

Εκτός απ’ τη Φωτοσυγκυρία, που ξεκίνησε το 1998 ο Άρις Γεωργίου, φέτος γιορτάζει και το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης τα 10 του χρόνια. Η μετατροπή της Φωτοσυγκυρίας -για μένα, θα είναι πάντα Φωτοσυγκυρία- σε διετή διοργάνωση έγινε για να εγγραφεί η Θεσσαλονίκη στον χάρτη των ευρωπαϊκών πόλεων που διοργανώνουν διεθνή φεστιβάλ φωτογραφίας. Παρ’ ότι ελπίζουμε να πετύχει το στόχο της η διοργάνωση στη νέα της μορφή, δεν θα παύει να μας λείπει, μιά φορά στα 2 χρόνια, το μωσαϊκό των εικόνων που κοσμούσε ζωντανούς χώρους της πόλης.

ΥΓ: Δυσάρεστη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι αφέθηκε να λήξει στο τέλος του Γενάρη το domain name photosynkyria.gr, με αποτέλεσμα το νέο site της Photobiennale, αντί να οδηγεί προς τα αρχεία των παλιότερων Φωτοσυγκυριών, να διαφημίζει γερμανική εταιρεία παροχής DSL. Ελπίζω να μην χάθηκαν τουλάχιστον και τα ίδια τα ψηφιακά αρχεία. Θα μου πεις, βέβαια, εδώ άφησαν να λήξει το athens2004.gr