Η μάχη της πλατείας

Έχοντας διαβάσει την συναινετική πρόταση του Πάνου στο προηγγούμενο Post του thess, είχα αρχίσει να ελπίζω σε μια λογική αντικμετώπιση της κατάστασης. Το πρωί είδα τις αφίσες που καλούσαν στην συγκέντρωση στην Αριστοτέλους, αλλά σκέφτηκα ότι δεν θα είχαν προλάβει να τυπώσουν καινούργιες. Περνώντας το μεσημέρι από το εργοτάξιο του μετρό στην πλατεία Μακεδονομάχων και βλέποντας το τεράστιο μπαλόνι, πίστεψα ότι το επιτελείο του Μίκη είχε πιάσει δουλειά και έστηνε την φιέστα του εκεί που πρότεινε ο Πάνος, ξεκινώντας από τις φούσκες.

Δυστυχώς τα πράγματα πήραν άλλη τροπή. Περίπου 150 άτομα στήσανε ένα πρόχειρο υπαίθριο στούντιο όπου η αγία τριάδα, Θεοδωράκης, Μαριάς και Ζουράρις ήταν καθσιμένοι σε πολυθρόνα και καρέκλες που είχαν φέρει από παρακείμενες καφετέριες. Δυστυχώς όταν πήγα η συνέντευξη είχε ξεκινήσει και δεν άκουγα τίποτα. Απλά έμαθα ότι μιλούσε στην Στάη στην ΝΕΤ. Βλέπεις η φωνή του δεν είναι ίδια όπως παλιά.

Τελειώνοντας η συνέντευξη πέρασαν διάφοροι να υποβάλλουν τα σέβη τους. Όπως ήταν καθισμένος και σκύβανε οι άλλοι μου ήρθε ασυναίσθητα στο νου η σκηνή μ ετον Μάρλον Μπράντο – Ντον Κορλεόνε που περνούσαν και του φιλούσαν το δαχτυλιδι. Σε καμιά περίπτωση δεν συγκρίνω τους ανθρώπους, αλλά την σκηνή.

Μέσα στον κόσμο που πέρασε ξεχώρισα και την μύτη του Μητρέντζη, άλλωστε πως θα μπορούσα να μην την δω. Στην φωτογραφία αποφάσισα να την αποφύγω, έτσι ώστε να φαίνεται ο Θεοδωράκης

Αφού έδωσε και μια εξτρά συνέντευξη στο TV Μακεδονία και μάλλον, αν κατάλαβα καλά αρνήθηκε στο TV100, οι παρατρεχάμενοι τον σηκώσανε και τον δέσανε πάνω στο άλογό του σαν τον Ελ Σιντ. Ο τρόπος που περπατούσε προσπαθώντας να πλησιάσει το Ηλέκτρα, μου θύμισε την μοναδική μου συνάντηση στο αεροδρόμιο του Μιλάνο με τον προηγούμενο Πάπα, όπου είχα την εντύπωση ότι σερνόταν σε καρούλια και ότι δεν περπατούσε.

Έξω από την είσοδο του ξενοδοχείου το πλήθος ξέσπασε σε χειροκροτήματα και ιαχές “Μίκη – Μίκη – Μίκη ” και ” Έλληνας – Έλληνας – Έλληνας”, προφανώς για να μην μπερδευτούμε και τον περάσουμε για τον άλλο του Ντίσνεϋ.

Δυστυχώς κάποιο τραβολογάνε ένα ζωντανό “μνημείο” της χώρας για δικούς τους σκοπούς. Όσο κατάπτυστοι είναι οι ερασιτέχνες που ξεπουλάνε το μέλλον τω ν παιδιών μας, άλλο τόσο είναι αυτοί που καταστρέφουν τις μνήμες μας.

περισσότερες φωτογραφίες εδώ.

6 Responses to Η μάχη της πλατείας

 1. Θα ήθελα να πω κάτι, για να ξεκαθαρίσω τουλάχιστον τη δική μου θέση επί του θέματος, πέρα απ’ την πλάκα, που έκανα στο προηγούμενο ποστ: θεωρώ απαράδεκτη την άρνηση παραχώρησης της πλ.Αριστοτέλους απ’ τον Μπουτάρη. Δεν ξέρω αν έχει προϋπάρξει σχετική ανακοίνωση ή απόφαση, αλλά μέχρι και την περασμένη Κυριακή συγκεντρώσεις γίνονταν στην πλ.Αριστοτέλους. Κι είμαι σίγουρος ότι στον ΓΑΠ ή στον Σαμαρά, ο κυρ Γιάννης δεν θα έλεγε όχι. Αρα, καλό θα ήταν, εφόσον έτσι αποφασίζει ο Δήμος, πρωτα να υπάρξει μια ανακοίνωση του τύπου “Από 1ης Σεπτεμβρίου 2011 η πλ.Αριστοτέλους δεν παραχωρείται για συγκεντρώσεις” (που κι αυτό βλακωδες το βρίσκω αλλά έστω…). Αντίθετα, έτσι όπως κινήθηκε ο Μπουτάρης, το μόνο που κατάφερε είναι να δυναμώσει κι άλλο το “αντιστασιακό” προφίλ της Σπίθας.
  Και κάτι ακόμη για τη Σπιθα: το πρόβλημά μου εμένα με τη Σπίθα είναι ιδεολογικό – πολιτικό. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα συμφωνήσω με χοντροκομμένες αποφάσεις του Μπουτάρη, που κινούνται στα όρια της απολυταρχίας.
  Εντέλει απ’ όλη αυτή την ιστορία ζημιωμένος βγαίνει ο Μπουτάρης, κερδισμένος ο Θεοδωράκης. Well done, δήμαρχε (#fail).

  Ακόμη μια πτυχή σχετική με το θέμα (ίσως όχι και τόσο): προεκλογικά στο frappelections έλεγα ότι δεν στηρίζω τον (συμπαθή) Μπουτάρη γιατί είναι μνημονιακός. Και έλεγα ότι το βασικότερο διακύβευμα (και) των δημοτικών εκλογών είναι το μνημόνιο. Ο Μπουτάρης (και) στο δεύτερο γύρο στηρίχθηκε από πολλούς αριστερούς – αντιμνημονιακούς (μέχρι και από… αντιεξουσιαστές), για να φύγει ο Παπαγεωργόπουλος. Τώρα πολλοί εξ αυτών των αριστερών αντιμνημονιακών, που ψήφισαν Μπουτάρη, φωνάζουν κατά του (μνημονιακού) Μπουτάρη και υπέρ του (αντιμνημονιακού) Θεοδωράκη.
  Φταίω εγώ τώρα, αν γράψω “σας τα έλεγα εγώ;”.

 2. Εγώ δηλαδή που τον έφαγα ζωντανό στο frappelections τι να πω;

 3. Πάνο, το λάθος ήταν του Θεοδωράκη που ζήτησε την πλατεία. Γιατί δεν έκανε από την αρχή αυτό που δήλωσε στο τέλος; να πάει στην πλατεία και να τελειώνει το θέμα. Αυτό το απίστευτο να ζητάμε την άδεια για να χρησιμοποιήσουμε δημόσιο χώρο (προσοχή, δεν είναι κατάληψη με σκοπό το κέρδος) ως πολίτες το βρίσκω γελοίο. Ο Θεοδωράκης θεωρώ ότι προσπάθησε να “εκβιάσει” τη στήριξη του Μπουτάρη. Το ότι κερδίζει ο θεοδωράκης από την υπόθεση από την επικοινωνιακή αποτυχία του Δήμου βασίζεται και στο γεγονός ότι είναι “τοτέμ” για τον Ελληνικό Λαό, και είναι “ταμπού” να του πούμε όχι σε κάτι που θέλει. Επίσης ο Δήμος πχ δεν έδωσε την πλατεία ούτε στο TEDx2 που το ζητήσαν. Το θέμα είναι να δούμε αν είχαν ανακοινώσει κάτι σχετικό προεκλογικά. Όσο για τους αριστερούς που στηρίζαν Μπουτάρη, ας καταθέσουν τις κομματικές τους ταυτότητες.

 4. @mave A, νόμιζα πως είναι στάνταρ διαδικασία να ζητάς άδεια παραχώρησης του χώρου από τον εκάστοτε δήμο. Γελοίο μεν, απαραίτητο δε (έτσι νόμιζα).
  Και ναι, αξίζει να δούμε αν είχε ανακοινώσει κάτι σχετικό προεκλογικά.

 5. @Panwsk :: το κριτήριο για χρήση του δημόσιου χώρου έχει να κάνει με το αν έχεις εμπορική συναλλαγή. Δηλαδή απαγορεύεται να πάω εγώ και να πουλάω κουλούρια πχ ή να διαφημίζω αυτοκίνητα κάνοντας προσωρινή χρήση του χώρου χωρίς να πάρω άδεια (και να πληρώσω αντίτιμο στον Δήμο) αλλά επιτρέπεται και επιβάλλεται να ΜΗΝ πάρω άδεια για να βρεθώ με τους φίλους μου, να συζητήσω να διαμαρτυρηθώ κτλ. Αν έπρεπε να ζητάμε άδεια πχ για διαμαρτυρία θα φτάναμε ίσως στο να απαγορεύονται συγκεντρώσεις άνω των 3 ατόμων, όπως κάποτε….

 6. Ειδικός δεν είμαι, αλλά σκέφτομαι το εξής: Αν μοναδικό κριτήριο είναι η εμπορική συναλλαγή αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να γίνει και μόνιμη κατάληψη (ή επαναλαμβανόμενες μεγάλες συγκεντρώσεις) πχ στην Αριστοτέλους χωρίς να ζητηθεί η άδεια του Δήμου. Τα δικαιώματα των καταστηματαρχών της περιοχής σε μια τέτοια περίπτωση ποιος θα τα προασπίσει αν όχι ο Δήμος και ποιος δεν θα θεωρήσει λογική μια διεκδίκηση αποζημίωσης των εμπόρων κατά του Δήμου για διαφυγόντα κέρδη τη στιγμή που καταβάλλουν τα προβλέπόμενα τέλη σε αυτόν;

  @panwsk: “Δεν ξέρω αν έχει προϋπάρξει σχετική ανακοίνωση ή απόφαση, αλλά μέχρι και την περασμένη Κυριακή συγκεντρώσεις γίνονταν στην πλ.Αριστοτέλους.”

  Γίνονταν παρά την άρνηση του Δήμου. Έτσι δήλωσε ο Μπουτάρης τουλάχιστον. Ό,τι έγινε και με τον Θεοδωράκη δηλαδή. Άρνηση του Δήμου βάσει σχετικής απόφασης, αλλά πραγματοποίηση τελικά λόγω αδυναμίας επιβολής της απόφασης. Νομίζω ότι εφόσον ζητήθηκε άδεια, το καλύτερο που είχε να κάνει ο Μπουτάρης ήταν να επικαλεστεί την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου όπως και στις άλλες περιπτώσεις, διαφορετικά θα είχε υποπέσει στο διαχρονικό λάθος της δημόσιας ζωής στη χώρα, του κανόνα των “εξαιρέσεων” και της κατά περίπτωση εφαρμογής των αποφάσεων.