I want my bicycle::4η πανελλαδική ποδηλατοπορεία.
Σήμερα γιορτή της Μητέρας το team του thess.gr (κείμενο Mave/Argos, φωτο-βίντεο Argos) παρακολούθησε για εσάς το σύνολο της 4ης πανελλαδικής ποδηλατοπορείας στη Θεσσαλονίκη, συντάσσοντας το παρακάτω reportage, μιας και μας ρώτησαν από ποιο περιοδικό είμαστε (τόσο πολύ δημοσιογράφοι φαινόμαστε τελικά?)
disclaimer 1: Το παρόν κείμενο γράφεται 5 1/2 ώρες μετά τη λήξη της ποδηλατοπορείας, υπό ποδηλάτη ο οποίος υπέστη την ίδια την ποδηλατοπορεία, (2 και 1/2 ώρες), 2 καραφάκια τσίπουρο, 10 στριφτά τσιγάρα + ανάβαση με το ποδήλατο στην άνω πόλη (τελευταία πορτάρα) ΜΕΤΑ τα τσίπουρα. Πιθανές αντιρρήσεις για τη γνώμη του συγγραφεά, καλό είναι να λάβουν τα ως άνω υπόψην πριν διατυπωθούν.
Η ποδηλατοπορεία
Πολύ όμορφά και ωραία, έφτασα στον χώρο συγκέντρωσης της πορείας, στο άγαλμα του Βενιζέλου στην πλατεία Δικαστηρίων στις 12.20.
Ο Argos ήταν εκεί και με περίμενε, βγάζοντας ήδη φωτογραφίες. Μεγάφωνα ανακοίνωναν την πορεία που θα ακολουθούσαμε ενώ πολύ ωραία ενημέρωναν για την ύπαρξη περιφρούρησης, αλλά και τους κανόνες μιας ποδηλατοπορείας τέτοιου μεγέθους (μένουμε μέσα στα όρια που ορίζουν τα ποδήλατα της περιφρούρησης, ούτε πιο πίσω ούτε πιο αριστερά-δεξιά και κινούμαστε σαν ένα σώμα-όχημα–πχ αν η κεφαλή της πορείας περάσει με πράσινο, ακολουθεί όλο το σώμα των ποδηλάτων, ακόμα και αν αλλάξει το φανάρι σε κόκκινο.)
Ταυτόχρονα παρατήρησαμε με τον Argos 3 μοτοσυκλετιστές της ομάδας Ζήτα και ένα περιπολικό στημένους στην απέναντι πλευρά της Εγνατίας, σκεπτόμενοι ότι ήταν εκεί για να ρυθμίσουν πιθανά μόνο την αρχή της πορείας. Εντυπωσιαστήκαμε όταν είδαμε οτι οι αστυνομικοί της Ομάδας Ζ, ακολούθησαν την πορεία σε όλο το χρόνο ανοίγοντας δρόμο, συννενοούμενοι με την περιφρούρηση (ακόμα και τελευταία στιγμή) και ρυθμίζοντας την κυκλοφορία.
Η πορεία που ακολουθήσαμε μας ανακοινώθηκε πιο πριν και ήταν η εξής :: [πλατεία δικαστηρίων>>Εγνατία>>Δωδεκανήσου>>Παλιά παραλία>>Λεωφ. Μεγ Αλεξάνδρου>>Τ.Οικονομίδη>>Β.Όλγας>>Τσιμισκή>>Α.Σοφίας>>Παλιά Παραλία>>Λευκός Πύργος.]
google maps: χάρτης 4ης Πανελλαδικής Ποδηλατοπορείας
Disclaimer 2: Εγώ και ο Argos, στο τμήμα της Τ.Οικονομίδη δεν ακολουθήσαμε, κόψαμε από Σοφούλη, και περιμέναμε την πορεία στην ΒΌλγας με Σοφούλη για δύο λόγους: Να βγάλουμε φωτογραφίες και να …κάνω ένα τσιγάρο 🙂
–Η συμμετοχή: η πλατεία δικαστηρίων ήταν όλη γεμάτη και με έναν πρόχειρο υπολογισμό “έβλεπα” 1000 με 2000 ποδηλάτες. Τελικά πρέπει να ήταν γύρω στις 2000 ποδηλάτες, μιας και στην παλαιά παραλία είχαμε μήκος πορείας 500μ (το μέτρησα πηγαίνοντας με μεγαλύτερη ταχύτητα παράλληλα με την πορεία στο πεζοδρόμιο) με 8 ποδηλάτες πλάτος, και θεωρώντας ότι ένα ποδήλατο καταλαμβάνει γύρω στα δύο μέτρα: 500/2χ8=2000 ποδηλάτες.
–Ο ρυθμός: η Πορεία κινήθηκε με σχετικά καλό και ομαλό ρυθμό στους δρόμους με ικανό πλατος, πχ Εγνατία, Δωδεκανήσσου και Μεγ. Αλεξάνδρου, ενώ είχε “πρόβλημα” ρυθμού στην παλιά παραλία, αλλά και στην Βας. Όλγας όπου λόγω έργων ΟΥΘ και του γεγονότος οτι η περιφρούρηση από ομάδα Ζ αλλά και από την ίδια την πορεία δεν μπόρεσε να διατηρήσει έναν σοβαρό και συνεχή ρυθμό.
— Το ύφος: όλοι οι συμμετέχεοντες ήταν χαρούμενοι και οι περισσότεροι το μετέδιδαν σε όλους, συν-ποδηλάτες και μη, ενώ ελάχιστοι ήταν οι οδηγοί των αυτοκινήτων που τσατίστηκαν και στραβωμουτσούνιασαν (καλύτερη λέξη δεν έχει) με το γεγονός ότι έπρεπε να περιμένουν 15 λεπτά να περάσει η πορεία. Σε γενικές γραμμές το κέφι ήταν παντού και ο κόσμος συμμετείχε με όλ ητου την καρδιά. Στα αρνητικά μετράω δυο -τρεις ποδηλάτες, ο ένας της περιφρούρησης, που έλεγαν σε οδηγούς λεωφορείων και αυτοκινήτων στην Μεγ. Αλεξάνδρου οτι θα χρειαστεί να περιμένουν 2 ώρες για να περάσει η πορεία.
— Τα συνθήματα:: “ντου, ντού, ντού, Ποδήλατα παντού” / “Ποδήλατο για υγεία και γι’ Οικονομία”. Το δεύτερο ελέγχεται στο αν το παρήγαγε η Unilever για διαφήμισή της, ή αν ήταν πρωτότυπο. Σε επόμενες ποδηλατοπορείες προτείνεται η χρήση των παρακάτω συνθημάτων:: “Ποδήλατο Ποδήλατο, άσε τ’αυτοκίνητο” // “Δήμαρχε, ξηγήσου, Ποδήλατο θυμήσου”. Εναλλακτικά, η ποδηλατοδρομεία έχει να κερδίσει πολλά από τη σύμπραξη με τους συνδέσμους του ΠΑΟΚ οι οποίοι πάντα έχουν να προσφέρουν σε επίπεδο αστικού P.R και συνθηματολογίας, παρόλη τη βωμολοχία ….
— Η συμμετοχή του Δήμου:: Περιορίστηκε στο να έρθει ο Δήμαρχος στην έναρξη της πορείας. Θα μπορούσε εναλλακτικά αντί να στηριχθεί μόνο τον κυρ-Γιάννη, να στήσει 2 με 3 σταθμούς με νερό στην διαστάυρωση Μεγ.Αλεξάνδρου+Ανθέων καθώς και μπροστά στο νέο Δημαρχείο. Όσο για το ποιός θα επάνδρωνε αυτούς τους σταθμούς: είμαι σίγουρος οτι ανάμεσά μας στην πορεία υπηρχαν και δημοτικοί υπάλληλοι.
— Τα highlights:: Λεωφορείο του ΟΑΣΘ έχει πάθει βλάβη στη μεσαία λωρίδα της Μεγ.αλεξάνδρου και η πορεία σχίζεται στα δύο για να το προσπεράσει τη στιγμή που γερανός αναλαμβάνει να το ρυμουλκήσει. Τα βλέμματα από τους υπεύθυνους του ΟΑΣΘ, με χαμόγελο και συγκατάβαση, άξιζαν χρυσάφι.
Σε δεύτερο χρόνο, η πορεία σταματά (ανεξήγητα?) σε έργα του ΟΥΘ στη Βασ.Όλγας, όπου το πλάτος μειωνώταν από 3 λωρίδες σε μία. Εκεί μάλλιστα φάνηκε η ασσυνενοσία με την ομάδα Ζ, η οοποία είχε “φυγει” μπροστά, και επέστρεψε ο ένας να δεί τι γίνεται με την πορεία που δεν τους ακολουθούσε.
Σε σημείο που προσπεράσαμε τους δημοτικούς αστυνόμους με ποδήλατα στην παραλία, δεν έκαναν κίνηση να ακολουθήσουν, που θα έδινε άλλη χροιά στην εικόνα που έχει ο κόσμος για την δημοτικοί αστυνομία. Αντίστοιχα στο τέλος της πορείας, οι ίδιοι δημοτικοί αστυνόμοι με τα (ηλεκτρικά) ποδήλατα έτρεχαν να μαζέψουν μικροπωλητή από τον ελεύθερο χώρο του Λευκού Πυργου, αλλά δεν ασχολήθηκαν καθόλου με τον Αρχοντοχωριάτη που κυκλοφορούσε παράνομα με το Citroen xanthia στον υπαίθριο Χώρο του Λευκού πύργου.
–Η ομάδα Ζ:: μιας και μιλάμε για την αστυνομία, σε διάφορα σημεία η ομάδα μοτοσυκλετιστών έδινε πληροφορίες στο “κέντρο επικοινωνιών” λέγοντας επι λέξη οτι “δεν καταφέραμε να τους περιορίσουμε σε μια λωρίδα”, κυρίως στην παραλιακή και στην Β.Όλγας. Το σχέδιο λοιπόν ήταν σύμφωνα με την αστυνομία, οι ποδηλάτες να συνυπήρχαν σήμερα ταυτόχρονα με την υπόλοιπη κυκλοφορία. Το σχέδιο αυτό ακυρώθηκε εξαιτίας της μεγάλης συμμετοχής, αλλά και του γεγονότος οτι παρείχαν μόνο 3 μοτοσυκλετιστές για όλη την πορεία.
— Το ώφελος:: Η πόλη το διασκέδασε έστω και εφαπτομενικά, οι ποδηλάτες έκαναν το κέφι τους και το κομμάτι τους για 2 1/2 ώρες, περάσαμε όμορφα και αυτό ήταν. Αλλαγές που να ενισχύουν το ποδήλατο, ως μέσο καθημερινής χρήσης? Καμία ακόμα. όχι γιατί οι ποδηλάτες δεν θέλουν, αλλά γιατί οι θεσμικοί παράγοντες δεν θέλουν.
— Στο επόμενο κείμενο του “I want my bicycle” θα εξετάσουμε το ποδήλατο ως μέσο μετακίνησης στη Θεσσαλονίκη, και ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Pingback: Το 99ο έτος μετά Οθωμανικής αυτοκρατορίας | thess.gr