Αυτή τη νύφη ποιός θα την πάρει;

Ο Μπουτάρης;

Ένας από τους πιο αξιόλογους ανθρώπους στην πόλη, με μεγάλη ιστορία και ίσως ένας από τους λίγους που μπορεί να πει ότι είναι μπαγιάτης. Αυτό βέβαια που δεν μπορεί να πει με τίποτα είναι ότι είναι πολιτικός.

Δοκίμασε να κατέβει το 2006 με αρκετά μεγάλη επιτυχία αλλά ο περίφημος νόμος του 42% επέτρεψε, την δεύτερη Κυριακή να πάρει τον δήμο ο Ατσαλάκωτος από την Αράπογλου. Από τότε και μέχρι σήμερα ο Μπουτάρης έχει να επιδείξει μια συμπεριφορά που σε μείζονα πολιτικά ζητήματα,  τον εμφανίζει τουλάχιστον ερασιτέχνη.

Ο Γιάννης Μπουτάρης ήταν ο πολιτικός που ζήτησε ταπεινά συγνώμη από τον Σουφλιά, για την πολεμική του ενάντια στην υποθαλάσσια μια και είχε παρασυρθεί από τα ΜΜΕ. Ζήτησε συγνώμη για μια υποθαλάσσια που όπως ξέρουμε ακυρώθηκε, κυρίως χάρη στους πολίτες κατά της υποθαλάσσιας. Σήμερα ποιά είναι η άποψή του; Πότε είχε λάθος; Όταν την πολεμούσε ή όταν ζητούσε συγνώμη;

Δυστυχώς ο Γιάννης Μπουτάρης δεν έχει μόνο μια περίπτωση συγνώμης. Με την ίδια ευκολία που πολεμούσε τον Παπαγεωργόπουλο έφτασε να “εκλιπαρήσει” την συγνώμη του για να αποσύρει μήνυση που του είχε κάνει. Η Αράπογλου που συνέχισε, καλυπτόμενη από την βουλέυτική της ασυλία, βγήκε κερδισμένη.

Η τρίτη κουτσουκέλα του Μπαρμπα-Γιάννη ήρθε με την προσχώρησή του στην Δράση του Μάνου. Εκεί έγινε της μουρλής, εσωπαραταξιακά, αλλά φάνηκε και η πραγματική πολιτική τοποθέτηση του Μπουτάρη, που ενδιάμεσα είχε περάσει σχεδόν από όλους τους κομματικούς/δημοτικούς σχηματισμούς, εκτός από αυτούς της ΝΔ και του ΛΑΟΣ !!!

Δεν ξέρω τι καινούργιο έχει να προσφέρει στην πόλη. Τέσσερα χρόνια το πλέον θετικό που έχει προσφέρει στην πόλη είναι η δημοσιοποίηση των θέσεών του αλλά και συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, μέσω internet και εκεί τελειώνουν όλα.  Μια όχι και τόσο ενδιαφέρουσα, εκτός του ότι δηλώνει fan του Βενιζέλου, συνέντευξή του μπορείτε να βρείτε εδώ.

Έχω ξαναγράψει για την κίνηση των 36 και με αυτή δεδομένη, θεωρώ ότι η ανακοίνωση του Μπουτάρη ήρθε να την σπάσει και όχι να την ενισχύσει. Το 2006 πάλι ο Μπουτάρης είχε πει ότι αν του φέρνανε κάποιον άλλο υποψήφιο που να συμφωνούν όλοι να κατέβει από κοινού, θα έκανε στην άκρη. Προφανώς μόνο για τον ευατό του θα κάνει στην άκρη. Αλήθεια, πόσες παρουσίες είχε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο ίδιος;

Είμαι και εγώ εδώ.

Δεν πρόλαβε να χωνέψει ο κόσμος την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Μπουτάρη και ξαφνικά ήρθε η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Φώτη Μπίμπαση. Τον Φώτη μου τον συστήσανε σε μια εκδήλωση πολιτών, δεν θυμάμαι ποιά, το 2006. Κάπου έχω και μια κάρτα του. Ένας επίσης αξιόλογος άνθρωπος που παλεύει σε μια πόλη αφιλόξενη για τους υγιείς πολίτες της, πολύ περισσότερο για τους πολίτες με ειδικές ανάγκες.

Τον γνώρισα σαν στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα μου έκανε εντύπωση η προσχώρησή του, αρχικά, στην Πρωτοβουλία του Μπουτάρη, το 2006, σαν μάλιστα υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος. Η απορία μου έπαψε να είναι απορία μόλις ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της η Αράπογλου, όπου ο Φώτης τα μάζεψε με μια δήλωση και πήγε και κατέβηκε υποψήφιος με την Αράπογλου. Δεν καταλαβαίνω γιατί κανένας και ειδικά τα μέσα δεν θυμούνται από που ξεκίνησε ο Φώτης και που ανήκει. Δεν καταλαβαίνουν ότι πρόκειται για λαγό; Ή δεν θέλουν να το πουν;

Αλήθεια το site του γιατί, σήμερα, έχει ακόμα την υποψηφιότητα για βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, στην πρώτη σελίδα, και όχι αυτή του δημάρχου;

Από όλες αυτές τις υποψηφιότητες πιο ενδιαφέρουσα εμφανίζεται αυτή που δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα αλλά που “σέρνεται” εδώ και καιρό. Αυτή του επιχειρηματία/σωτήρα της πόλης.

Ο “Σωτήρας”

Πριν από καιρό είχε γράψει ένα κείμενο ο Πετεφρής, για την πιθανότητα καθόδου, για την θέση του δημάρχου, κάποιου επιχειρηματία και μάλιστα πρότεινε, εν αγνοία του, τον Εμφιετζόγλου της Μηχανικής, που ανήκειστην ΝΔ. Τότε πίστευα ότι το κείμενο του Πετεφρή ήταν άσχετο. Σήμερα, χωρίς να έχω καμμία απόδειξη, εκτιμώ ότι το κείμενο ήταν αντιπρόταση στην προσπάθεια του κ. Ευθυμιάδη να πετύχει μια κοινής αποδοχής  πρόταση, με αυτόν υποψήφιο.

Ο κ. Ευθυμιάδης είναι γνωστός στην πόλη κυρίως σε όσους έχουν δοσοληψίες με την εταιρία του και φυσικά έχει ανύπαρκτο κοινωνικό έργο, τουλάχιστον συγκρινόμενος με την πρόταση του Πετεφρή. Στην συνέντευξη του Μπουτάρη στην “Μακεδονία”, σήμερα, λέει  για τον Ευθυμιάδη :

Την κινητικότητα του Ν. Ευθυμιάδη, πώς την βλέπετε;

Με πιάνει τον περασμένο Οκτώβριο ο Ν. Ευθυμιάδης και μου λέει ότι ενδιαφέρεται για τον δήμο. Του πρότεινα να συζητήσει με κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Του είπα: «Εσύ είσαι κατά λάθος ενταγμένος στη ΝΔ. Πήγαινε στον Χρυσοχοΐδη, στον Παμπούκη -τους ξέρεις- και ρώτησέ τους τι θα πουν». Ξέρω ότι έκανε την επαφή και τον υποδέχτηκαν ευγενικά…

Αυτό δεν λέει τίποτα…

Ε, βέβαια, διότι η συγκυρία δεν βοηθούσε. Πιστεύω ότι ο Ν. Ευθυμιάδης πολύ καθαρά θα επιδιώξει τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, αν και ο ίδιος επιθυμεί τη στήριξη και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Όμως, αν θέλει τη στήριξη και των δύο, ας βγει να το δηλώσει, να καλέσει και τα δύο μεγάλα κόμματα να τον στηρίξουν. Αν έχει το θάρρος, ας το κάνει. Καλύπτει τα προσόντα να είναι υποψήφιος και των δύο μεγάλων κομμάτων. Θα κάνει περίπατο…

Τι διαπιστώνουμε, αρχικά,  από τα λεγόμενα του κ. Μπουτάρη;

Πρώτον ότι ανήκει στην ΝΔ και φυσικά ότι ο Μπουτάρης τον δίνει κανονικότατα.

Δεύτερον ότι γνωρίζει ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ καλά τον Χρυσοχοΐδη και τον Παμπούκη. Από που; Ποιές οι σχέσεις των δυο υπουργών με έναν μεγαλοεπιχειρηματία της πόλης; Δεδομένου βέβαια και του πόστου που κατέχουν ή κατείχαν και οι δυο.

Τρίτον, ότι το θέμα παίζει,  σε συγκεκριμένους κύκλους εδώ και καιρό.

Το όνομα όμως του κ. Ευθυμιάδη έπαιξε και σε 2 άλλες περιπτώσεις πρόσφατα. Πρώτα στην περίφημη εκδήλωση Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδας. Ο οξυδερκής ΆΝεμος γράφει :

Πίσω από όλα αυτά τα καλά κ’ αγαθά όμως μπορούσες να διακρίνεις μια κρυφή ατζέντα των συμμετεχόντων. Ή μάλλον -για να μην τους τσουβαλιάζουμε όλους-, κάποιων εκ των συμμετεχόντων: η αναδιανομή της εξουσίας στην πόλη εν όψει των Δημοτικών Εκλογών του Νοεμβρίου.
Σαν προ-προεκλογική συγκέντρωση αμερικανικού κόμματος -π.χ. των Ρεπουμπλικάνων στο Ντάλας- για την προετοιμασία της διαδικασίας απονομή του χρίσματος στον επόμενο υποψήφιο δήμαρχο, νομάρχη, περιφερειάρχη.
Μπορεί άλλα να έλεγαν τα χείλη όμως το μάτι δεν ρωτούσε “Σε ποια πόλη θέλουμε να ζούμε” αλλά το “Ποιον δήμαρχο και νομάρχη θα έχουμε”.
Κακά τα ψέματα…
Και ακόμη κι αυτό δεν θα ήταν κατακριτέο. Ισα ίσα θα ήταν απολύτων θεμιτό αν εκφραζόταν ανοιχτά και ορθά κοφτά.

Η εκδήλωση αυτή ήταν η τελευταία που έκανε σαν πρόεδρος της εταιρίας, ο κ. Ευθυμιάδης. Έχει αναλάβει ήδη ο κ. Ανδρεάδης. Η εκτίμηση του ΆΝεμου μαζί με πληροφορίες που δεν μπορώ να τεκμηριώσω με Link, για τη δημιουργία Free press που στην ουσία θα στήριζε συγκεκριμένες επιδιώξεις και το οποίο ενώ είχε τυπωθεί ,δεν διανεμήθηκε ποτέ για εσωτερικούς λόγους, έρχονται να ενισχύσουν την πεποίθηση ότι ο κ. Ευθυμιάδης το σκεφτότανε σοβαρά για κάθοδο στις δημοτικές εκλογές.

Το δεύτερο θέμα, που έχει να κάνει έμμεσα με τον κ, Ευθυμιάδη είναι η αποπομπή του Μ. Αλεξανδρίδη από την διεύθυνση της εφημερίδας “Θεσσαλονίκη” μετά από άρθρο της Μ. Πλήκα και του Ν. Ηλιάδη για τον κ. Ευθυμιάδη. Το εν λόγω άρθρο βγήκε μια μέρα μετά το “σπατουλαριστό” άρθρο του Σταύρου Τζίμα στην “Καθημερινή” όπου έφτασε να αποκαλεί “μπαγιάτη” έναν άνθρωπο που η οικογένειά του ήρθε στην πόλη το 1935.  Αν δεν είχε την υπογραφή ενός γνωστού για το ήθος του δημοσιογράφου θα μπορούσα να το θεωρήσω και publi.

Από την άλλη το άρθρο της “Θεσσαλονίκης” ήταν λιγότερο σπατουλαριστό, μπορώ να φανταστώ μερικούς λόγους, και είχε και κάποια λάθη όπως την πιθανότητα το κ. Ευθυμιάδης να είναι “λαγός” για τον κ. Μπακατσέλο.

Έγραφε η “Θεσσαλονίκη” τότε :

Ο Νίκος Ευθυμιάδης στα 66 του χρόνια ενδέχεται να αποφασίσει να κατέβει στο στίβο της πολιτικής ως “ακομμάτιστος”. Ο πρώην πρόεδρος του ΣΒΒΕ δεν είναι απλώς ένας επιχειρηματίας της πόλης, αλλά ένας παράγοντας που ανά χρονικά διαστήματα παίζει ενεργό ρόλο στο οικονομικοπολιτικό σκηνικό της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο. Έχει εμπλακεί στην προσπάθεια της οικονομικής ανάπτυξης των Βαλκανίων και στη συνεργασία των λαών της περιοχής, όπως και στην ελληνοτουρκική προσέγγιση. Είναι φίλος του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ Μάθιου Νίμιτς και του πρώην αμερικανού πρέσβη Ρίτσαρντ Σίφτερ, με τους οποίους συνεργάστηκε στο Κέντρο για τη Συμφιλίωση για τη Δημοκρατία στη Νοτιανατολική Ευρώπη (CDRSEE), όταν ορίστηκαν διαδοχικά ως πρόεδροί του. Με τον Γιάννη Μπουτάρη έχουν αρκετά κοινά πέραν της επιχειρηματικής ιδιότητάς τους. Ασχολούνται με μη κυβερνητικές οργανώσεις, δείχνουν ενδιαφέρον για την τύχη της Θεσσαλονίκης, ενώ και οι δύο στήριξαν το φιλελεύθερο κόμμα “Δράση” του Στέφανου Μάνου.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν το άρθρο αυτό να ήταν και η αιτία αποκεφαλισμού του διευθυντή της εφημερίδας μια και η διοίκησή της είχε άλλα σχέδια για τον επιχειρηματία, ο οποίος λέγεται ότι “πέρασε την πόρτα” της Μοναστηρίου προκειμένου να τα βρει με την διοίκηση και να έχει στήριξη. Αν ισχύει αυτή η πληροφορία, προφανώς δεν τα βρήκανε.

Από ότι φάνηκε λίγες μέρες μετά και συγκεκριμένα στις 7/3 η εφημερίδα, με άρθρο που υπογράφεται από την Μυρσίνη Ιακωβίδου που δεν ανήκει στην δύναμη της εφημερίδας, ή τουλάχιστον σ’ αυτούς που πληρώνει η εφημερίδα, είχε άλλα σχέδια για την υποψηφιότητα που δεν ανακοινώθηκε ποτέ.

Η επίθεση της εφημερίδας ξεκινά με την πρώτη παράγραφο :

Γιος ενός πρόσφυγα από τη Ραιδεστό της Ανατολικής Θράκης, στενός φίλος αξιωματούχων της αμερικανικής διπλωματίας, όπως ο Νίκολας Μπερνς, ο Μάθιου Νίμιτς και ο Ρίτσαρντ Σίφτερ, ο θεσσαλονικιός επιχειρηματίας Νίκος Ευθυμιάδης διαθέτει ένα βιογραφικό που βρίθει… προεδριών. Φιλοδοξία του να προσθέσει έναν ακόμη τίτλο: δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Φίλος των αμερικάνων… των εχθρών της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ…πρόεδρος των πάντων. Το ίδιο τροπάρι ενισχύεται με επανάληψη παρακάτω, δίνοντάς μας  περισσότερες λεπτομέρειες για το μέγεθος της φιλίας του :

…είχε στενές σχέσεις με την οικογένεια Μπους και ότι κάθε νέος πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη “καταθέτει τα διαπιστευτήριά του” στον ίδιο, πριν καν αρχίσει τις εθιμοτυπικές επαφές με τους αιρετούς της πόλης. Είναι φίλος του Νίκολας Μπερνς και του διαδόχου του στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα Τόμας Νάιλς, του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών και συμβούλου στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Σίφτερ και του διαμεσολαβητή για το Σκοπιανό Μάθιου Νίμιτς.

Μάλιστα κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του μεταξύ Σκοπίων, Θεσσαλονίκης και Αθήνας ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, που σταματά στη Θεσσαλονίκη για να συνεχίσει αεροπορικώς στην Αθήνα (αφού δεν υπάρχει πτήση Σκόπια – Αθήνα), φέρεται ότι δεν κατέλυε το βράδυ σε κάποιο πολυτελές ξενοδοχείο αλλά στο σπίτι του κ. Ευθυμιάδη.
Κάποιοι άλλοι λένε ότι μέρος των άτυπων (και συχνά πιο ουσιαστικών) συζητήσεων για το όνομα έγιναν σε χαλαρό κλίμα, με τον έλληνα πρέσβη Αδ. Βασιλάκη και τον κ. Νίμιτς να έχουν ως βάση τη βίλα του κ. Ευθυμιάδη στη Βουρβουρού της Χαλκιδικής και από εκεί να περιπλέουν με το εντυπωσιακό σκάφος του τα παράλια του Αγίου Όρους. Μετά την τελευταία επίσκεψή του στα Σκόπια, στις 24 Φεβρουαρίου 2010, ο κ. Νίμιτς έμεινε πάλι στο σπίτι του φίλου του. Λίγο πριν την κάθοδό του στην Αθήνα επισκέφτηκε τους αρχαιολογικούς χώρους του Δίου και της Βεργίνας και σταμάτησε στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, για να γευτεί την ντομάτα Lucia, που παράγεται στις υπερσύγχρονες θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις της Agritex, θυγατρικής του ομίλου Redestos.

Τι κάνει εδώ το άρθρο; Βάζει ταφόπλακα στην υποψηφιότητά του πριν ακόμα την υποβάλλει. Έλα και πες στον δεξιό Σαλονικιό ότι είσαι φίλος του Νίμιτς και ότι συνομιλούν για το όνομα στο σπίτι σου. Η απόλυτη απομυθοποίησή του έρχεται στο καμμάτι του κειμένου που τον κατηγορεί, έμμεσα, για το έχει επωφεληθεί από την καταστροφή των Βαλκανίων μέσα από τους οργανισμούς που προεδρεύει :

…ο κ. Ευθυμιάδης έχει όχι μόνο γνώση των θεμάτων των Βαλκανίων αλλά και ενεργό συμμετοχή σε φορείς που ενεπλάκησαν με την ανασυγκρότηση μετά τους εμφυλίους πολέμους στη Γιουγκοσλαβία…Ορισμένες από αυτές με έδρα τη Θεσσαλονίκη (Ένωση για τη Δημοκρατία στα Βαλκάνια, Ακαδημία Τηλεπικοινωνιών Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Διαβαλκανική Επιτροπή για Συνεργασία στην Παιδεία και στον Πολιτισμό) έχουν λάβει ως ΜΚΟ αδρές επιχορηγήσεις από το ελληνικό δημόσιο.

Η συνέχεια είναι ακόμη πιο σκληρή στο σημείο που αναφέρεται για το ‘παιδί” του, το “Κέντρο για τη Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ” που στεγάζεται στο κτίριο της πρώην αναρχικής κατάληψης της Βιλλας Βαρβάρας και μόνο η αναφορά στον Σόρος κάνει τον μέσο αγράμματο ακόλουθο του Λιακόπουλο να ανατριχιάζει :

Το κέντρο για τη Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη έχει ως διακηρυγμένους σκοπούς την ενθάρρυνση του κοινωνικού διαλόγου, την οικοδόμηση της κοινωνικής συνοχής και την ενδυνάμωση της δημοκρατίας και της ειρήνης στα δυτικά Βαλκάνια. Το πρώτο πρότζεκτ που ανέλαβε το κέντρο ήταν να… στρογγυλέψει την ιστορία των Βαλκανίων, ώστε “η διδασκαλία της ιστορίας στα σχολεία να συμβάλει στην οικοδόμηση δεσμών φιλίας ανάμεσα στους λαούς της Βαλκανικής”. Μεταξύ των δωρητών του κέντρου είναι και το  Ίδρυμα του Τζορτζ Σόρος “Ινστιτούτο Ανοιχτής Κοινωνίας – Μακεδονία”, που διενεργεί κατά καιρούς και σε συνεργασία με το CDRSEE δημοσκοπήσεις και κοινά προγράμματα στην ΠΓΔΜ.

Η τελευταία δε παράγραφος τον εμφανίζει φίλο της τέχνης με 15 χρόνια θητεία όπου όμως είχαμε “δύο συνέδρια, μια έκθεση ζωγραφικής, ενώ προχώρησε στην έκδοση τόμου ” δηλαδή το εύκολο συμπέρασμα είναι 15 χρόνια τίποτα. Από την άλλη στην προσωπική του ζωή :

…Διαθέτει μεγάλη συλλογή από αυτοκίνητα αντίκες, τα οποία οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι στις δεξιώσεις του έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν, όπως άλλωστε και την πολυτελή βίλα του με τον αχανή κήπο.

Δεν ξέρω αν μετά από αυτό η υποψηφιότητα αυτή παίζει. Θα μου πείτε, θα ήθελα τον κ. Ευθυμιάδη δήμαρχο; Θα σας απαντούσα όχι για πολλούς λόγους. Η δικιά μου ερώτηση όμως εξακολουθεί να υπάρχει. Ποιόν ετοιμάζουν για γαμπρό αυτής της νύφης; Ή ακόμα καλύτερα. Μέσα σε αυτή την περίοδο της κρίσης όπου τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο, όπου αγώνες των εργατών και αυτής της πόλης, πάνε στο βρόντο, ποιόν θέλετε για δήμαρχο; Κάποιον από αυτούς που δεν κάνανε το παραμικρό από όποιο πόστο και αν βρεθήκανε, για να ευημερήσει αυτή η πόλη; Μήπως τους άλλους που θα υποδείξουν τα κόμματα για να τους ψηφίσετε δαγκωτά;

Ο Δήμαρχος δεν ειναι για να μαζεύει τα σκουπίδια. Αυτός λέγεται σκουπιδιάρης. Ο Δήμαρχος θα πρέπει να έχει όραμα για την πόλη, όχι γι’ αυτόν. Ο Δήμαρχος θα πρέπει να αντιπροσωπεύει τις ελπίδες μας και να έχει σχέδιο. Δεν φτάνει να μας πει “Λεφτά υπάρχουν” και μετά να μας τα αρπάξει από την τσέπη μας, αυτά τα κάνανε και άλλοι. Για να μας αντιπροσωπεύει θα πρέπει πρώτα εμείς να έχουμε ελπίδες γι’ αυτή την πόλη. Αν δεν έχουμε ας φύγουμε να τους την αφήσουμε δώρο. Όσο όμως μένουμε εδώ, πρέπει να έχουμε λόγο και να τον διεκδικούμε.

2 Responses to Αυτή τη νύφη ποιός θα την πάρει;