Θυρανοίξια στο ωραιόκαστρο

Συμπληρωματικά με το προηγούμενο post που έχει προτάσεις για όσους μείνουν στην πόλη έρχεται μια εκδήλωση  για όσους έχουν πιο αναπτυγμένο το θρησκευτικό συναίσθημα, κάποιοι παλιοί μας γνώριμοι, έχουν  καθιέρωση του Ελληνικού Ναού στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης την Κυριακή στις 14:00.

poster

Πρόκειται για έναν χώρο με “..μεγάλο και καταπράσινο ιδιόκτητο χώρο και γειτνιάζει με άλσος με παρθένα βλάστηση (της ίδιας ιδιοκτησίας), πλησίον ενός παραποτάμου γεμάτου με δέντρα…”. Ο ναός είναι αφιερωμένος στην Εστία και αποτελεί οίκο των ηρώων της ελληνικής παράδοσης. Όπως λένε και οι ίδιοι :

Ιδιοκτήτης, δημιουργός και ιδρυτής του Ναού των Ελλήνων είναι ο κ. Αριστοτέλης Κακογεωργίου.

Όποιος δεν τον θυμάται, μπορεί να τον δει στην παρακάτω φωτογραφία από την εκδήλωση για την σφαγή στον ιππόδρομο της Θεσσαλονίκης.

DSCN0863

Ο Αριστοτέλης Κακογεωργίου είναι βετεράνος Μαραθωνοδρόμος διεθνούς φήμης, με πάμπολλα αθλητικά μετάλλια στο ενεργητικό του. Παράλληλα είναι πρόεδρος της Αναγέννησης Ομάδος “Ε” και του Συλλόγου Μαραθωνίων Μακεδονίας, ο οποίος σύλλογος έχει την ευθύνη πέντε Μαραθωνίων διοργανώσεων κατ’ έτος στον χώρο της Μακεδονίας.

temple

Όπως δήλωσε ο κ. Κακογεωργίου «Πρόθεσή μου ήταν να δημιουργήσω ένα τέτοιο έργο με ευσυνειδησία και αγάπη. Ένας οίκος που δικαιούνται ν’ αναπαύονται οι Έλληνες Θεοί και Ήρωες και ν’ αποτελέσει χώρο συνευρέσεων όλων των ελληνικά σκεπτομένων, ανεξαρτήτου φυλής και εθνικότητας. Έλαβα υπόψιν την Ανατολή και την Δύση για να τοποθετήσω την κατεύθυνση της κατασκευής, αλλά δεν ακολούθησα τα πλήρη αρχαία πρότυπα παρά μόνον υποτυπωδώς. Γνωρίζω τις κατασκευαστικές αδυναμίες. Θέλω να επισημάνω όμως ότι είναι πολύ δύσκολο να κατασκευάσεις έναν ναό με τα μέτρα και σταθμά που αναφέρονται στην αρχαία κλασική ναοδομή. Διότι για να πετύχει η ακρίβεια των προδιαγραφών, απαιτούνται πολλά και διαφορετικά τεχνικά συνεργεία όπως και μελέτες από αρχιτεκτονικά γραφεία, πράγμα που κάνει το κόστος απλησίαστο για τα μέτρα ενός και μόνον ανθρώπου. Αν ακολουθούσα τις κλασικές προδιαγραφές, η οικονομική μου αντοχή θα έφτανε μόνο μέχρι την τοποθέτηση των αρχικών θεμελίων. Για μένα όμως, ήταν και είναι πολύ σπουδαίο να υπάρχει ένα ομοίωμα Ναού. Ήταν μια αυθόρμητη κίνηση να ενσαρκώσω έναν διακαή πόθο για έναν Ναό των Ελλήνων στην Β. Ελλάδα».

Το πρόγραμμα εδώ.

Δεν έχετε παρά να πάτε να δείτε και να μας αναφέρετε τις εμπειρίες σας. Άντε και το τέλος πλησιάζει. Οι Ελ έρχονται.

Υ.Γ. ευχαριστούμε τον Αντώνη για την πληροφορία.

One Response to Θυρανοίξια στο ωραιόκαστρο

  1. Pingback: Τουρλουμπούκι πολυπολιτισμικόν | thess.gr