Ποιός πληρώνει το μάρμαρο;
Σε προηγούμενο post, αναρωτηθήκαμε αν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός στο Δήμο. Απ’ ότι φαίνεται, δεν υπήρξε ποτέ.
Σύμφωνα με τον πρώτο έλεγχο που διενεργήθηκε, το ποσό της κατάχρησης αγγίζει τα 10 εκατομμύρια Ευρώ και προέρχεται από λεφτά εισφορών στο Ταμείο Υγείας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ΤΥΔΚΥ) για χρονικό διάστημα πέντε ετών και συγκεκριμένα από το 2003 έως και το 2007.
Αυτό πως μεταφράζεται; Ο δημότης Θεσσαλονίκης κατά πάσα πιθανότητα θα κληθεί να πληρώσει 20 εκατομμύρια Ευρώ. Γιατί; Τα 10 μένει να αποδειχθεί στο δικαστήριο ότι τα καταχράστηκε ο υπάλληλος που κατηγορείται. Αν έχει φροντίσει να μην έχει στο όνομά του περιουσιακά στοιχεία, δεν πρόκειται να επιστραφεί ούτε σεντ.
Τα άλλα 10 θα πρέπει να δοθούν πάλι από τον Δήμο, για να καλυφθούν οι εισφορές των υπαλλήλων στο ταμείο τους. Σύνολο τουλάχιστον 20 εκατομμύρια!!! Δεν πιστεύω να τα βάλει από την τσέπη του ο Δήμαρχος των ετών 2003-2007, κ. Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Θα τα πάρει από την γνωστή πηγή, ή μάλλον θα τα ξαναπάρει από την γνωστή πηγή: από τους φορολογούμενους πολίτες του Δήμου του.
Ψάχνοντας αν ο Δήμος έχει ISO, βρήκαμε μια προεκλογική ομιλία του κ. Παπαγεωργόπουλου από το 2002, όπου αναφέρονταν ότι:
“Σημαντικό τμήμα της ομιλίας του κ. Παπαγεωργόπουλου αφιερώθηκε στο «νοικοκύρεμα» των οικονομικών του Δήμου Θεσσαλονίκης αλλά και στην αναβάθμιση της εξυπηρέτησης με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (e-government). «Ξεκινάμε το ηλεκτρονικό σχολείο, εισάγουμε συστήματα διαχείρισης ποιότητας (ISO 9000) στα έργα και στις υπηρεσίες μας», σημείωσε ο κ. Παπαγεωργόπουλος.”
Πως ακριβώς υλοποιείται, αν υλοποιείται, το ISO στο Δήμο; Χωρίς ελεγκτικό μηχανισμό; Με την δυνατότητα ενός υπαλλήλου να καταχραστεί 10.000.000, όπως κατηγορείται ότι έπραξε ο εν λόγω υπάλληλος;
Ωραίες οι φανφάρες, οι αλυσίδες τύπου hip hop, και τα μεγάλα λόγια για τα εθνικά ζητήματα, από δουλειά όμως πως πάμε;
Γέμισε την πόλη μάρμαρα λες και είναι νεκροταφείο και μας καλεί να ξαναπληρώσουμε το μάρμαρο γιατί δεν έκανε σωστά την δουλειά του; Να ελέγχει τους υπαλλήλους του;
Η δημοτική αντιπολίτευση έχει ζητήσει να εξεταστούν και προηγούμενες χρονιές, με πιθανότητα να αυξηθεί ακόμα περισσότερο το ποσό της κατάχρησης. Σε κάθε περίπτωση, η δικαιοσύνη θα αποδώσει τις ποινικές ευθύνες εκει που πρέπει. Τις ευθύνες που αναλογούν στην κακοδιοίκηση του Δήμου, όπως την περιγράψαμε πιο πάνω, ποιός και πότε θα τις αποδώσει στον Δήμαρχο;
Το 2003 δημοσιεύτηκε ο Ισολογισμός του 2002, ο πρώτος στην ιστορία του Δήμου Θεσσαλονίκης που τα αποτελέσματα της οικονομικής διαχείρισης ελέγχθηκαν και από Ορκωτούς Ελεγκτές. Η δημοσίευση των Ισολογισμών είναι ένα σημαντικό βήμα εκσυγχρονισμού καθώς οι πολίτες αποκτούν αξιόπιστη πρόσβαση στα οικονομικά του δήμου, τα οποία μπορούν να τα αξιολογούν και να τα ελέγχουν. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση.
— Απολογισμός έργου Δήμου Θεσσαλονίκης 2003, “Αγώνας για διαφανή και νοικοκυρεμένη οικονομική διαχείριση”
Η παράταξη της κας Αράπογλου δίνει, μέσα από το δελτίο τύπου της και μια άλλη διάσταση στο θέμα συνδέοντάς το με προηγούμενες καταγγελίες.
Στα ΜΜΕ : “Μακεδονία” , “Αγγελιοφόρος“
Pingback: Είναι πολλά τα λεφτά Βασίλη « We are not alone