Πάρκα, Αστικά Πάρκα
Σε προηγούμενο post για τα πάρκα της παραλίας, ξεκίνησε ένας άτυπος πόλεμος μεταξύ ακόμα και των συντελεστών του Thess. Όπως λένε σε κάθε κόμμα που κινδυνεύει να διαλυθεί, “κάθε διαφωνία δείχνει την δημοκρατικότητα της παράταξης…” και άλλες τέτοιες αηδίες.
Ο Όνειρος έχοντας χρησιμοποιήσει φωτογραφίες που τράβηξε στα κλεφτά έδωσε μια διάσταση τσιμέντου. Ο Mave υπερασπιζόμενος την δουλειά των αρχιτεκτόνων, αντιπαρατέθηκε μαζί του. ΣΤην μάχη πέσανε και άλλοι. Στην πορεία και ο Σκορδοπούτσογλου αλλά και ο Kourtgeo κάνανε post με φωτογραφίες από τα πάρκα, αλλά και με σχόλια. O Kourtgeo εμφανίζει το συμπέρασμά του πριν την ανάλυση :
Δυστυχώς θεωρώ ότι η ανάπλαση ήταν κατώτερη τον προσδοκιών όλων μας…
ΕΓώ δεν είχα προσδοκίες. Αυτό που ήξερα ήταν ότι πηραν ένα κομμάτι τεχνητής γης μια και δεν ήταν ακριβώς παραλία, μπαζωμένος είναι ο χώρος, όπου είχε ένα κομμάτι πράσινο και μου αποδώσανε “αστικά πάρκα”.
Αλλά ας τα δούμε λιγάκι από κοντά.
Προκειμένου να του χαλάνε τον Μ. Αλέξανδρο είπε να κάνει κάτι και για τους λάτρεις του skateboard. Είπε όμως να μην φάει και πολύ χώρο σε τσιμέντο οπότε και τους έβαλε 3 ράμπες
Οκ δεν ήταν πάρκο ήταν παιδότοπος. Ας έρθουμε στο πάρκο που το είδαν όλοι το βράδυ και έμειναν έκθαμβοι από τα φώτα. Εξ’ άλλου και τα χαϊμαλιά τυφλώνανε του ιθαγενείς γιατί λάμπανε.
Η αλήθεια είναι ότι οι λιμνούλες φαίνονται όμορφες. Τα φυτά γιατί δείχνουν μαραμένα; Τα σκουπίδια δεν θα τα πάρει κανένας;
Ακολουθούν γήπεδο τένις και μετά πάμε στο πάρκο που μάλλον είναι αυτό των ρόδων
Προφανώς γιατί το άλλο είναι το αστικό κομμάτι. Όπως λέει ο Dark Angel μπορεί να “…δυσανασχετούν με το μινιμαλ, τους ζεν κήπους και λοιπά “μη βαλκανικά”…” αλλά δεν μου εξηγεί που οι ζεν κήποι είναι με μάρμαρο;
Ξέχασα, στον ίδιο κήπο έχει και μια τεράστια έκταση με άμμο. Στην αρχή νόμισα ότι ήταν χώρος για τα σκυλιά και τις γάτες αλλά μετά είδα τα παιδάκια. Δεν ξέρω πόσοι γονείς θα τα φέρουν ν απαίξουν στα αφοδευτήρια των συμπαθέστατων τετράποδων.
Ο επόμενος κήπος είχε δυο μεγάλα κλουβιά με παγκάκια και κολώνες ή πέτρες πεσμένες στο έδαφος. Αυτό που πρόσεξα είναι την μοναδικής έμπνευσης ελληνική εφεύερεση, του γρασιδιού που δεν το πατάμε. Ναι, είναι μόνο για να το βλέπουμε.
Θα μου πείτε έιναι όλα χάλια; Όχι τίποτα δεν είναι χάλια. Οι κατασκευές είναι καλαίσθητες, οι αρχιτέκτονες είχανε έμπνευση, μόνο που ξεχάσανε ότι κάνανε ένα έργο για να το χρησιμοποιήσουν οι πολίτες της πόλης με το λιγότερο πράσινο στην Ευρώπη και όχι για να μπει σε ένα μουσείο design.
Οφείλω επίσης να παραδεχτώ ότι τα υλικά που χρησιμοποιηθήκανε για τις κατασκευές μοιάζουν και ίσως να είναι πολύ ακριβά. Οι βρύσες μου άρεσαν και ακόμα περισσότερο τα παγκάκια. Τα φώτα πολύ όμορφα αλλά η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό κανενός, μήπως αυτοί πληρώνουν το ρεύμα;
Για το τέλος έχω αφήσει δυο quiz :
1.
Ακολουθούν 3 φωτογραφίες ισάριθμων κτισμάτων που βρίσκονται μέσα στα πάρκα. Η ερώτηση ακολουθεί μετά από αυτές.
Γιατί έχει τόσο πολύ τσιμέντο γύρω από τα τρια κτίσματα; Ποιά θα είναι η χρήση τους;
Quiz # 2
Ακολουθεί μια γενική φωτογραφία της τσιμεντένιας αλέας που πάει παράλληλα με την παραλία και διακόπτεται από το έκτρωμα της ΕΥΑΘ, καθώς και το τέλος της στον όμιλο
Αυτό το κομμάτι ήταν πράσινο και θεωρήσαν ότι περίσσευε σε ένα μήκος 1,5 χιλιομέτρου;
Περισσότερες φωτογραφίες εδώ.
Pingback: Το σπιτόσκυλο | Hot Or Not: Το Τσιμεντένιο Πάρκο Στη Θεσσαλονίκη
Pingback: ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:Hot Or Not: Το Τσιμεντένιο Πάρκο Στη Θεσσαλονίκη « ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ (ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ)