Αυτές είναι οι εκδηλώσεις που θέλουμε;

Έχει γίνει ήδη μεγάλη συζήτηση για τις εκδηλώσεις για τους εορτασμούς των 100 χρόνων απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης. Η αποκορύφωση ήταν ο καυγάς ανάμεσα στον Γιάννη Μπουτάρη και στον Απόστολο  Τζιτζικώστα για τις εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Περιφέρεια ανεξάρτητα από τον Δήμο με την αναπαράσταση της κατάληψης της πόλης και την γιγάντια σημαία στο λιμάνι. Ο Μπουτάρης χαρακτήρισε αυτές τις εκδηλώσεις “καρακιτσαριά” που “στόχο είχαν να διεγείρουν τον εθνικολαϊκισμό“.  Οπότε με μεγάλη έκπληξη έλαβα το παρακάτω δελτίο τύπου από τον επίσημο φορέα διοργάνωσης των εορταστικών εκδηλώσεων από μεριάς του δήμου Θεσσαλονίκης:

Ο Δήμαρχος Ιγνάτιος Καιτεζίδης και το Δημοτικό Συμβούλιο Πυλαίας – Χορτιάτη σας προσκαλούν το Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012 στις 19.30 στο Κέντρο Πολιτισμού Πανοράματος (αιθ. Λίτσα Φωκίδη), στην εκδήλωση λόγου που πραγματοποιείται επ’ ευκαιρία του εορτασμού της ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου Γεωργίου, Πολιούχου Πανοράματος.

Η εκδήλωση που εντάσσεται στο πλαίσιο εορτασμού για τα 100 χρόνια απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης  ‘1912-2012’ , πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Πανοράματος με κεντρικό ομιλητή τον κο Γκιουλέκα Κωνσταντίνο.

Ακολουθεί αναλυτικό πρόγραμμα λατρευτικών εκδηλώσεων του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου:

 • Πέμπτη 1/11/2012 ώρα 17:30 :Υποδοχή του Ιερού Λειψάνου της Οσίας Σοφίας εν Κλεισούρα, υπό του Μητροπολίτου Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ. Η υποδοχή του Ιερού Λειψάνου θα γίνει στην κεντρική πλατεία έναντι του παλ. Δημαρχείου Πανοράματος, ώρα 18:00 :  Άφιξις  στον Ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου – Δέησις και Πανηγυρικός Εσπερινός.
 • Παρασκευή 2/11/2012 ώρα 18:00 : Πανηγυρικός Εσπερινός επί τη εορτή της Ανακομιδής  των λειψάνων του Αγίου Γεωργίου «Προστάτου & Πολιούχου της πόλεως μας».
 • Σάββατο 3/11/2012   ώρα 7:30 : ΄Ορθος, ώρα 8:45 : Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ώρα 10:30: Περιφορά της Εικόνος  του Αγ. Γεωργίου  & των Ιερών Λειψάνων, με τη  συνοδεία των τοπικών αρχών  και του ευσεβούς λαού μας, ώρα 18:00: Εσπερινός – Παράκλησις του Αγ. Γεωργίου.
 • Κυριακή 4/11/2012, ώρα 7:30: Όρθρος – Πανηγυρική  Αρχιερατική Θεία Λειτουργία Χοροστατούντος του Παναγιωτάτου  Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου, ώρα 18:00: Εσπερινός – Παράκλησις της Οσίας Σοφίας  και Αναχώρησις  του Αγ. Λειψάνου της  Οσίας.

Και πραγματικά απορώ τι σχέση μπορεί να έχει η Οσία Σοφία εν Κλεισούρα με τους εορτασμούς της πόλης.
Επίσης απορώ πως ο Δήμος Πυλαίας που, όπως και οι υπόλοιποι δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος της πόλης, ενώ έλαμψαν δια της απουσίας τους από την διοργάνωση των όποιων εκδηλώσεων θεώρησε πως μια εκκλησιαστική εκδήλωση πρέπει να συμπεριληφθεί στους εορτασμούς.
Και εκείνο που για εμένα είναι απολύτως ακατανόητο είναι γιατί ο Δήμος Θεσσαλονίκης που μέχρι εκείνη την στιγμή είχε ακολουθήσει ένα διαφορετικό μοντέλο εκδηλώσεων συμφώνησε στο παραπάνω.

Ο Δήμος θεωρώ ότι δεν πέτυχε στην διοργάνωση των εορτασμών. Ενώ ήθελε να δώσει ένα διαφορετικό ύφος σίγουρα δεν κατάφερε να το επιβάλλει αλλά ούτε και να το επικοινωνήσει πειστικά στον κόσμο. Ούτε κατάφερε να κάνει μια κεντρική εκδήλωση ή μια κεντρική παρέμβαση που να θυμίζει καθημερινά στους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης την σημαντική, για την ιστορία και διαδρομή της πόλης, επέτειο. Ίσως η φωτιά στον πύργο του Τρυγωνίου να ήταν μια τέτοια λύση αλλά τελικά αυτή δεν άναψε ποτέ.

Από την άλλη μεριά οι προτεινόμενες εκδηλώσεις ήταν παρελάσεις, περιφορές λειψάνων και επάρσεις σημαιών για το βιβλίο Guiness που τελικά τις κουρελιάζει ο Βαρδάρης.

Ειλικρινά δεν ξέρω τι από τα δύο είναι πιο αποκαρδιωτικό. Να θέλεις να αλλάξεις την πόλη και να αποτυγχάνεις ή να παραμένεις προσκολλημένος σε ότι πιο συντηρητικό έχει να δώσει αυτή η πόλη;
Πάντως ο Νόμος του Betteridge ισχύει και για τον παραπάνω τίτλο.

3 Responses to Αυτές είναι οι εκδηλώσεις που θέλουμε;

 1. Χρηστος Ματης

  Θα μπορούσα να παρατηρήσω απλώς ότι τις εκδηλώσεις με την αναπαράσταση τις οργάνωσε το Υπουργειο ΜΑκεδονίας Θράκης και όχι η περιφέρεια. Αλλά και να πω ότι ο νόμος του Betteridge δίνει πάντοτε τη δυνατότητα η απάντηση να είναι θετική. Μήπως λοιπόν η απάντηση στο ερώτημα σου από τους οργανωτές των εκδηλώσεων, θα ήταν απλώς ναι γιατί τους ταιριάζουν; Έχεις δει ποιες ειναι οι 400 εκδηλώσεις του 2012 που διοργάνωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης; Εμπιστεύομαι το ερευνητικό σου πνεύμα

 2. Χρήστο έχεις δίκιο και στα δύο.
  1. Απορώ πως μπερδεύτηκα και αφαίρεσα από το νεοσυσταθέν Υπουργείο Μα.Θρα. το μοναδικό “έργο” που έχει κάνει. Ίσως η μόνιμη κόντρα του Μπουτάρη με τον Τζιτζικώστα με μπέρδεψε.
  2. Ναι κάποιοι μπορεί και να απαντήσουν “ναι” στο αρχικό μου ερώτημα. Δεν μπορώ να κάνω και τίποτα για αυτούς ακόμη και αν τους ταιριάζουν τέτοιου είδους εκδηλώσεις.

 3. Το ποο απογοητευτικο ειναι οτι παρολα αυτα ο κοσμος δεν διαμαρτυρεται, δεν τολμα τη συγκρουση, δεν απαιτει να γινουν πραξη αυτα που θελουν. Ειναι κατι σαν να εχουμε πεσει σε ληθαργο. Η περιπτωση βεβαια του δικου μας Δημου εχει και χειροτερα: καποιος απο τον κεντρικο Δημο εκρινε πως το συμπεριλαβει τα Αρσακλιωτικα στο προγραμμα των 100 χρονων, ηταν επιτευγμα και εμπλουτισμος προγραμματος..!