Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο : Θεσσαλονίκη: μια πόλη σε μετάβαση, 1912-2012

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης στην κορύφωση των εορταστικών εκδηλώσεων, ο Δήμος Θεσσαλονίκης και ο φορέας ‘Θεσσαλονίκη 2012΄, σε συνεργασία με το Δίκτυο Ναυαρίνο διοργανώνουν διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Θεσσαλονίκη: μια πόλη σε μετάβαση, 1912-2012». Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί από τις 18 μέχρι τις 21 Οκτωβρίου 2012 στο Συνεδριακό και Επιστημονικό Κέντρο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (αίθουσα ‘Αιμίλιος Ριάδης’). Στόχος του συνεδρίου είναι να αποτελέσει σημείο συνάντησης των σύγχρονων ιστοριογραφικών ρευμάτων αλλά και όλων των συναφών κοινωνικών επιστημών, όπως της ιστορίας, της κοινωνικής ανθρωπολογίας, της οικονομίας, του δικαίου, των διεθνών σχέσεων και των τεχνών.

Μεταξύ των συμμετεχόντων περιλαμβάνονται οι: Edhem Eldem (Bogazici University), Khaled Fahmy (New York University), Eyal Ginio (Hebrew University of Jerusalem), Charles King (Georgetown University), Πασχάλης Κιτρομηλίδης (Πανεπιστήμιο Αθηνών), Yura Konstantinova (Bulgarian Academy of Sciences), Nora Lafi (Zentrum Moderner Orient).

Την έναρξη του συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 18/10 στις 19.00, θα κηρύξει ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ενώ τις εναρκτήριες ομιλίες θα δώσουν οι Mark Mazower(Πανεπιστήμιο Κολούμπια) και Κωνσταντίνος Σβολόπουλος (Ακαδημία Αθηνών). Το συνέδριο θα περιστραφεί γύρω από τρεις θεματικούς άξονες:

  • Παρασκευή 19/10/2012 –  09.15-21.00: ‘Αναζητώντας ταυτότητα’
  • Σάββατο 20/10/2012  – 09.30-21.00: ‘Μια πόλη σε μετάβαση’
  • Κυριακή 21/10/2012  – 09.15-21.30: ‘Χαρτογραφώντας το μέλλον της Θεσσαλονίκης’

ενώ περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα του συνεδρίου καθώς και τον χαιρετισμό Δημάρχου μπορείτε να βρείτε στα παρακάτω links: https://docs.google.com/file/d/0B9_g17oUSOHdbVBoRnpRVm4wanc/edit &

http://www.thessaloniki2012.gr/sites/default/files/conf_welcome.pdf

Η επιστημονική επιτροπή αποτελείται από τον επίτιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ακαδημαϊκό, κ. Κωνσταντίνο Σβολόπουλο, τους καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κκ. Βασίλη Γούναρη, Γιάννη Στεφανίδη, τον επίκουρο καθηγητή Δημήτρη Λυβάνιο, και τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, κ. Mark Mazower. Της οργανωτικής επιτροπής προϊσταται ο αναπληρωτής καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, κ. Δημήτρης Καιρίδης.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ