Διαγωνισμός για τους “Εβραϊκούς τόπους της Θεσσαλονίκης”

Αναπαράγουμε την είδηση από την Μακεδονία:

Το τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, στo πλαίσιo των εκδηλώσεων “Θεσσαλονίκη, σταυροδρόμι πολιτισμών”, προκηρύσσει διαγωνισμό για τη συγγραφή εργασίας, με θέμα: “Εβραϊκοί τόποι της Θεσσαλονίκης”.

Στον διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος φοιτητές ελληνικών πανεπιστημίων και ΤΕΙ που βρίσκονται σε προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό επίπεδο.
Η εργασία πρέπει να έχει έκταση 3000-5.000 λέξεις. Η προσέγγιση του θέματος μπορεί να γίνει από οποιαδήποτε επιστημονική σκοπιά, π.χ., της Ιστορίας (Κοινωνική Ιστορία, Ιστορία της Τέχνης, Πολιτισμική Ιστορία κ.ά.), της Κοινωνιολογίας, της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, της Αρχιτεκτονικής, της Φιλολογίας της Μουσειολογίας, της Πολιτικής Επιστήμης και των Θετικών Επιστημών.
Τα χρηματικά έπαθλα για τις τρεις καλύτερες εργασίες είναι:
1ο βραβείο: 1.500 ευρώ
2ο βραβείο 1.000 ευρώ
3ο βραβείο: 500 ευρώ
Πέραν των τριών εργασιών που θα βραβευθούν χρηματικά, οι δέκα αρτιότερες θα παρουσιαστούν δημόσια σε ημερίδα που θα διοργανωθεί στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας τον Οκτώβριο του 2011. Στο πλαίσιο της ημερίδας, θα απονεμηθούν και τα χρηματικά έπαθλα.
Η αποστολή των εργασιών θα πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά μέχρι τις 30 Μαΐου 2011 στη διεύθυνση ebraikoitopoi@gmail.com. Η επιτροπή οργάνωσης του διαγωνισμού αποτελείται από τους:

  • Έφη Βουτυρά, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Μακεδονίας
  • Γιώργη Γερόλυμπο, αρχιτέκτονα – φωτογράφο, διδάσκοντα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
  • Νίκο Μαραντζίδη, αναπληρωτή καθηγητή Πανεπιστημίου Μακεδονίας
  • Λέοντα Ναρ, δρα Νεοελληνικής Φιλολογίας – συγγραφέα
  • Λέοντα Σαλτιέλ, διεθνολόγο.

Μια εξαιρετική ευκαιρία για όλους τους φοιτητές που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με την ιστορία μια πόλης που ονομαζόταν η Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων αλλά δυστυχώς επιλέγει να αγνοεί την ιστορία της.
Με την ιστορία της κοινότητας που ξεπερνάει τα 500 χρόνια οι δυνατότητες για πρωτότυπες εργασίες είναι πολλές και μερικές ενδιαφέρουσες όσο και πρωτότυπες ιδέες μπορείτε να βρείτε στο blog της vivian που μας ενημέρωσε σχετικά με τον διαγωνισμό. Πολλές πηγές θα μπορέσουν οι ενδιαφερόμενοι να βρουν τόσο στο μουσείο της πόλης αλλά και επικοινωνώντας με τα μέλη της κοινότητας που δραστηριοποιούνται και στο διαδίκτυο.
Ευχόμαστε πως αυτός ο διαγωνισμός μαζί με τις εκδηλώσεις που θα το πλαισιώσουν θα δώσει την ευκαιρία σε πολλούς Θεσσαλονικείς να γνωρίσουν ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της ιστορίας αυτής της πόλης.