Μεγάλα Έργα: τα ζώα μου αργά, εώς καθόλου
Notice: Undefined offset: 0 in /home2/thessgr/public_html/blog/wp-content/themes/snapwire-master/inc/functions/gabfire-media.php on line 20
4 χρόνια μετά τον τελευταίο απολογισμό, όλα τα εμβληματικά Μεγάλα Έργα που είχαν χαρακτηριστεί ως σωτήρια για την πόλη και το νομό Θεσσαλονίκης καθυστερούν, χωλαίνουν ή ακόμα απειλούνται με διακοπή.
Από σημερινό άρθρο του Ν. Ηλιάδη στη Μακεδονία της Κυριακής, η θλιβερή κατάσταση των κατασκευαστικών έργων έχει ως εξής:
Νέο Δημαρχείο: [..] Το εργοτάξιο παραμένει κλειστό εδώ και περίπου ένα μήνα, ενώ σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις οι εργασίες δεν πρόκειται να ξαναρχίσουν πριν από τα μέσα Ιουνίου. Παράλληλα, παραμένει πάντοτε ανοιχτό το ενδεχόμενο η ανάδοχος κοινοπραξία να προχωρήσει σε οριστική εγκατάλειψη του έργου.
Μετρό: [..] θεωρείται ότι βρίσκεται σημαντικά πίσω στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και μια από τις αιτίες είναι και η ελλιπής χρηματοδότηση του έργου. Συγκεκριμένα από τα 250 εκατ. ευρώ του Γ’ ΚΠΣ έχουν απορροφηθεί μόλις τα 18, καθώς δεν διατίθενται τα αναγκαία κονδύλια της εθνικής συμμετοχής. Άλλες αιτίες καθυστέρησης του έργου (ο μετροπόντικας επρόκειτο να εγκατασταθεί από το περασμένο φθινόπωρο ακόμη) είναι η ελλιπής προετοιμασία όσον αφορά στο στήσιμο των εργοταξίων (1, 2), η καθυστέρηση στη διαχείριση των αρχαιοτήτων (1, 2) και τέλος τα σοβαρά προβλήματα τα οποία προέκυψαν στο εσωτερικό της αναδόχου κοινοπραξίας.
Υποθαλάσσια: [..] ουδείς γνωρίζει πότε θα ξεκινήσει, ποια θα είναι η τελική μορφή του έργου, με ποιο τρόπο θα κατασκευαστεί και ποιο θα είναι το τελικό κόστος. Τα ούτως ή άλλως θολά νερά της υποθαλάσσιας ήρθε να θολώσει ακόμη περισσότερο η πρόσφατη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, το οποίο υποχρεώνει η κατασκευή της υποθαλάσσιας σήραγγας να γίνει σε μεγαλύτερα βάθη.
Διάδρομος 10-28: Το έργο παρουσιάζει σημαντικές καθυστερήσεις. αφού υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στο αρχικό σχήμα της αναδόχου κοινοπραξίας. Παράλληλα, μια σειρά σοβαρών τεχνικών παραμέτρων, όπως για παράδειγμα η μεταφορά άμμου και άλλων υλικών για επιχωμάτωση του διαδρόμου, δεν έχουν ακόμη διευθετηθεί. Ενδεικτικό της καθυστέρησης στην υλοποίηση του έργου είναι το γεγονός ότι από τα 65 εκατ. ευρώ, τα οποία ήταν διαθέσιμα στο Γ’ ΚΠΣ, έχουν απορροφηθεί έως τώρα περίπου τα 12.
Πρόγραμμα “Ελλάδα 2004”: Μια σειρά μικρών αλλά ζωτικών για τους περιφερειακούς δήμους έργων [..] είτε έμειναν στη μέση είτε ματαιώθηκαν, ενώ κάποια άλλα, όπως το δημοτικό γήπεδο Συκεών, ολοκληρώθηκαν, αλλά παραμένουν ακόμη ανεξόφλητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του κολυμβητηρίου της Σταυρούπολης, το οποίο παραμένει ημιτελές, έχοντας μετατραπεί πλέον σε κέντρο διακίνησης ναρκωτικών ουσιών. Βάσει του προγράμματος, επρόκειτο να αποδοθεί στη χρήση των πολιτών εδώ και περίπου μία τριετία. Οι εργασίες για την κατασκευή του ξεκίνησαν το 2002. Το 2005 το έργο σταμάτησε οριστικά, καθώς διακόπηκε η χρηματοδότησή του. Οι εγκαταστάσεις του κολυμβητηρίου έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό περίπου 70%. Από την πολιτεία δόθηκαν περίπου 700.000 ευρώ από το συνολικό ποσό τού ενός εκατ. ευρώ που ήταν ο προϋπολογισμός του έργου. Παρ’ όλα αυτά, η πολιτεία αδιαφόρησε και δεν απέδωσε το υπολειπόμενο ποσό, παρότι είναι πολύ μικρό.
Και ναι μεν κάποια απ’αυτά τα έργα συνάντησαν την αντίσταση των τοπικών κοινωνιών, αλλά δεν δικαιούται η πολιτεία και η τοπική αυτοδιοίκηση να ρίξει το φταίξιμο της καθυστέρησης σ’ αυτές, καθώς δεν έλαβε εξ’ αρχής υπ’ όψη τις ανάγκες και τις θέσεις τους στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των έργων.
Όπως αναφέρει το άρθρο, θύματα της απουσίας χρηματοδότησης έχουν πέσει και δεκάδες άλλα έργα η πλειονότητα των οποίων κινδυνεύουν πλέον ακόμη και με ματαίωση, όπως οι ανισόπεδοι κόμβοι της εσωτερικής περιφερειακής, τα υπόγεια πάρκιγκ, στους περιφερειακούς αλλά και στον κεντρικό δήμο και τα αντιπλημμυρικά έργα (1, 2), που αφορούν στη θωράκιση της βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης. Ταυτόχρονα, εξακολουθούν να χωλαίνουν και έργα υποδομής για το νομό:
Σχολική στέγη: Στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο, η οποία ολοκληρώνεται στο τέλος του 2008, είχε προγραμματιστεί η κατασκευή περίπου 150 σχολικών συγκροτημάτων. Σκοπός ήταν η εξάλειψη της διπλοβάρδιας, η οποία στην περιοχή της Θεσσαλονίκης έχει από τα υψηλότερα ποσοστά πανελλαδικά. Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα έχει υλοποιηθεί γύρω στο 30%.
Μεταφορά μαθητών: Εδώ και περίπου δύο μήνες οι ιδιοκτήτες των τουριστικών λεωφορείων είχαν διακόψει τη μεταφορά των μαθητών στα σχολεία, καθώς είχαν λαμβάνειν 7,5 εκατ. ευρώ για δεδουλευμένα των ετών 2006 και 2007. Το γεγονός προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στον οικογενειακό προγραμματισμό χιλιάδων οικογενειών και μεγάλη ταλαιπωρία στον μαθητικό πληθυσμό.
Ζώνη καινοτομίας: Καθυστερήσεις σημειώνονται [..που] οφείλονται κυρίως στην έλλειψη πολιτικής βούλησης για την ταχεία λειτουργία του θεσμού με αποτέλεσμα, έως σήμερα, να μην έχει απορροφηθεί ούτε ένα ευρώ από τα περίπου 35 που προβλέπονται στο Γ’ ΚΠΣ.
Βέβαια, ούτε το άρθρο δίνει την πλήρη εικόνα των ζητημάτων που εξετάζει, ούτε αυτά είναι τα μόνα έργα στο νομό που χωλαίνουν από έλλειψη χρηματοδότησης, κακό σχεδιασμό, ασυνεννοησία και ανοργανωσιά· αλλά η χρεωκοπία του κυβερνητικού και “αυτοδιοικητικού” σχεδιασμού και έργου σε κάθε επίπεδο τεκμηριώνεται εκ των αποτελεσμάτων.
Αφού δεν την παλεύετε ρε παιδιά, κι έχετε κάνει άνω κάτω τις τοπικές κοινωνίες και την οικονομία του νομού, δυσχεραίνοντας τα ήδη οξυμένα προβλήματα της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, του κυκλοφοριακού, της ανεργίας και της κοινωνικής συνοχής, γιατί δε μας δίνετε τα λεφτά και τις αρμοδιότητες για να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε μόνοι μας -αφού πρώτα μας επιτρέψετε να αποκτήσουμε πραγματική αυτοδιοίκηση- τα έργα που έχει ανάγκη ο νομός; Γιατί πρέπει πάντα να στοχεύουμε σε ουτοπικά και αναποτελεσματικά Μεγάλα Έργα όταν μπορούμε να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα σε κάθε επίπεδο με ηπιότερες και ρεαλιστικότερες λύσεις;
..Αλήθεια με τα 22 εκατ. Ευρώ και τα άλλα οικονομικά προβληματάκια τι γίνεται;
Pingback: Πώς πάνε τα «μεγάλα έργα» στη Μπουγατσαδούπολη; « Η καλύβα ψηλά στο βουνό
Pingback: Newsfilter » Το Top 5 της εβδομάδας (25-31 Μαΐου 2008)