5 χρόνια Διεθνής Έκθεση βιβλίου

Με τη συμμετοχή 49 χωρών ανοίγει φέτος τις πύλες της η 5η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκη, στον χώρο της Helexpo. Ανάμεσα στους καλεσμένους που θα δώσουν το “παρών”, είναι σημαντικά ονόματα της διεθνούς λογοτεχνικής κοινότητας, όπως ο Βρετανός Jonathan Coe, ο Περουβιανός Santiago Roncagliolo, ο Ολλανδός  Geert Mak, η Ιρανο-Καναδή Marina Nemat καθώς και 25 σημαντικοί Γάλλοι συγγραφείς.

Για πρώτη φορά, φέτος, καθιερώνεται ο θεσμός της τιμώμενης χώρας: η έναρξη θα γίνει με τη Γαλλία, η οποία θα βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με μια ευρεία γκάμα της εκδοτικής της παραγωγής (εκπροσωπούνται 80 εκδότες) αλλά και με την παρουσία 22 άλλων συγγραφέων στη Θεσσαλονίκη. Ενώ η θεματική έκθεση, που κάθε χρόνο εστιάζει σε συγκεκριμένο θέμα, είναι αφιερωμένη στο πολιτικό βιβλίο.

Συγκεκριμένα, ο θεσμός της τιμώμενης χώρας εγκαινιάζεται φέτος προσδίδοντας μια ανανεωμένη αίσθηση ενδιαφέροντος για τους συμμετέχοντες όσο και το κοινό: εν προκειμένω, είκοσι πέντε εκδοτικοί οίκοι από τη Γαλλία θα  βρεθούν στο κεντρικό περίπτερο παρουσιάζοντας αλλά και προτείνοντας αιχμές της σύγχρονης γαλλικής λογοτεχνίας με εκδηλώσεις παρουσίασης βιβλίων, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης και εργαστήρια.

Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων θα βρεθεί το πολιτικό βιβλίο (εκτίθενται περισσότεροι από 1400 σχετικοί τίτλοι) από την πρόσφατη εκδοτική παραγωγή 85 Ελλήνων εκδοτών. Ταυτόχρονα θα πραγματοποιηθεί έκθεση πολιτικής αφίσας, από τη συλλογή του Εθνικού και Ιστορικού Μουσείου της Αθήνας. Θα γίνουν ακόμη προβολές διασκευασμένων ταινιών, παρουσίαση βιβλίων και Ελλήνων εικονογράφων, συζητήσεις ενώ θα ανεβεί και η θεατρική παράσταση «Ο Μαρξ στο Σόχο», βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Howard Zinn, με τον Άγγελο Αντωνόπουλο, στο θέατρο «Εγνατία».

Η ΔΕΒΘ θα λειτουργεί καθημερινά, έως την 1η Ιουνίου, από τις 10.00 έως τις 21.00 (Σάββατο έως τις 22.00) στα περίπτερα 13-14-15 της HELEXPO. Η είσοδος είναι δωρεάν για το κοινό.

Περισσότερα εδώ

3 Responses to 5 χρόνια Διεθνής Έκθεση βιβλίου

  1. Πέρυσι η διοργάνωση ήταν αρκετά καλή, ενώ είχαν γίνει πολλές ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις – και όχι μόνο βιβλίων.

    Βλέπω στο site της έκθεσης μέχρι και δωρεάν λεωφορεία για το κοινό από Αθήνα. Αξιοσημείωτο και αυτό για το πώς αντιμετωπίζεται η πόλη από τους διαργανωτές.

    Τώρα, για την εγκαινίαση του θεσμού της τιμώμενης χώρας στην έκθεση στην επαρχιακή μας πόλη, δεν είναι κάτι το νέο στο χώρο τέτοιων εκθέσεων. Υπάρχει φυσικά στη μεγαλύτερη διεθνή έκθεση βιβλίου (της Φρανκφούρτης) και είναι μεν κάτι το καινούριο για τα δεδομένα της έκθεσης, αλλά όχι το πρωτότυπο που χρειάζεται. Δηλαδή, μπορεί να είναι μία συνταγή που θα προσφέρει σίγουρη επιτυχία στους εκδοτικούς οίκους και τους συγγραφείς της τιμώμενης χώρας εντός συνόρων, αλλά δε θα βοηθήσει στο να δοθεί ένας ιδιαίτερος χαρακτήρας στην ίδια την έκθεση. Παρόλ’ αυτά, είναι προφανές ότι αυτή η κίνηση αναβαθμίζει το Φεστιβάλ. Ταυτόχρονα όμως, του βάζει και ταβάνι.

    Το κατά πόσο δε είναι διεθνές, είναι ένα ζήτημα. Γιατί πέρυσι από τα δύο ή τρία περίπτερα (δε θυμάμαι καλά), μόνον ένα δωμάτιο ενός περιπτέρου φιλοξενούσε ξενόγλωσσες εκδόσεις. Φυσικά, δεν προσμένει κανείς θαύματα από τους ανθρώπους του ΕΚΕΒΙ και των λοιπών διοργανωτών, αλλά το σημειώνουμε ως μία ακόμα έκφανση της απομόνωσης αυτής της πόλης και της μετάλλαξής της από διεθνές κέντρο σε ενδοσκοπική α(ν)εργούπολη.

  2. Δηλαδή, αυτό που θα προτιμούσα δεν θα ήταν ένα θέμα απλά για κάθε χρονιά, αλλά ένα μονοθεματικό φεστιβάλ. Π.χ. Διεθνές φεστιβάλ αστυνομικών μυθιστορημάτων, ή μυθιστορημάτων τρόμου. Αυτό θα έκανε μοναδικό το φεστιβάλ. Παρόλ’ αυτά, η διοργάνωσή του είναι αναγκαία για τον εντός συνόρων κόσμο των γραμμάτων.

  3. Pingback: Πάει και αυτό « Meta Journalism