Το νερό νεράκι
Διαβάζω σε σημερινό άρθρο της “Μακεδονίας” :ΕΥΑΘ-Μαλαματίνα: Συμφωνία για την παραγωγή εμφιαλωμένου νερού και όσο και να θέλω να υποστηρίξω την “οικονομία της ελεύθερης αγοράς” ή την ανάπτυξη του τόπου, δεν γίνεται να μην αναρωτηθώ τι ακριβώς περιλαμβάνει αυτή η συμφωνία.
Αν είναι μια οικονομική συνεργασία στην οποία η ΕΥΑΘ βάζει τα λαφτουδάκια της για να δημιουργήσει μια εταιρία με την Μαλαματίνα, που έχει στην κατοχή της και την ΔΟΥΜΠΙΑ, τότε δεν μου πέφτει λόγος. Είναι μια επιχειρηματική πρακτική και ας κάνει ότι θέλει.
Αν όμως μαζί με τα λεφτά της δίνει και νερό, τότε αρχίζω και έχω πρόβλημα. Η εταιρία έχει το δικαίωμα της εκμετάλλευσης του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης, και γι’ αυτό μας χρεώνει. Το νερό το αγοράζει από την ΕΥΑΘ παγίων που είναι ΝΠΔΔ :
Υπάρχει έκθεση του ΤΕΕ που έχει αντιρρήσεις για τον τρόπο μετοχοποίησης και λειτουργίας της ΕΥΑΘ αλλά αυτό δεν έιναι του παρόντος.
Σύμφωνα με τον νόμο 2937/2001 ορίζεται η τιμολογιακή και όποια άλλη σχέση μεταξύ των δυο εταιριών. Από πουθενά δεν βλέπω να προκύπτει ότι η ΕΥΑΘ μπορεί να παίρνει το νερό από την ΕΥΑΘ παγίων και να το εμφιαλώνει, με ή χωρίς συνέταιρο, και να το διανέμει έναντι οποιουδήποτε τιμήματος. Βέβαια οι νομικές μου γνώσεις δεν είναι αρκετές για να μπορέσω να δω παραθυράκια, πόρτες ή κερκόπορτες.
Στον ίδιο νόμο ορίζεται και η ίδρυση της ΕΥΑΘ Παγίων η οποία (το παραθέτω σαν εικόνα γιατί τα έχουν σκατώσει με τις γραμματοσειρές) :
Αν καταλαβαίνω καλά ότι έχει να κάνει με νερό ανήκει στην ΕΥΑΘ παγίων που υποχρεωτικά για 30 χρόνια το πουλάει στην ΕΥΑΘ ΑΕ που το εκμεταλλεύεται σύμφωνα με τις διατάξεις αυτού του νόμου.
Λογικό το βρίσκω μια και το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και δεν μπορεί να πουληθεί, αν και ως ένα σημείο αυτό γίνεται. Το πρόβλημα για μένα έγκειται στην προσπάθεια δημιουργίας, εξτρά κερδών με την εμφιάλωση και πώλησή του.
Οι δικές μου αντιρρήσεις συνοψίζονται στους παρακάτω λόγους :
- Πρώτον δεν είναι δικό τους για να το εκμεταλλευτούν έτσι
- Δεύτερον θα πρέπει να φροντίσουν να μην υπάρχει λειψυδρία όχι μόνο φέτςο αλλά και σε 20 χρόνια που θ απρέπει να επανδιαπραγματευτούν την σύμβασή τους με το δημόσιο
- Τρίτον, θα πρέπει να ερωτηθώ, όπως και όλοι οι κάτοικοι του νομού, αν θέλουμε το νερό να πουλιέται έτσι και να ψάχνουμε να βρούμε νερό να πλυθούμε, να πιούμε, να ποτίσουμε.
Σε μια περίοδο όπου υπάρχουν ανησυχίες για την ερημοποίηση του πλανήτη αλλά και την ορθολογικότερη διαχείριση του νερού, δεν μπορεί να δεχόμαστε αυτού του είδους την σπατάλη σε όφελος των μετόχων της ΕΥΑΘ.
Υ.Γ. Όλες οι παραπάνω σκέψεις ισχύουν εφ’ όσον, επαναλαμβάνω, η ΕΥΑΘ δώσει και ύδωρ εκτός από “γη” σε αυτή την κοινοπραξία.
1 Responses to Το νερό νεράκι