Σχολική στέγη στην Θεσσαλονίκη

Δεν είμαι ειδικός σε ότι αφορά τα θέματα της σχολικής στέγης αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αδιαφορήσω. Θεωρώ τουλάχιστον γελοίο το να ενισχύουμε το παγκάρι μιας εκκλησίας για την “αποπεράτωση”, “ανακαίνιση” ή “ανέγερση” ενός ναού και να μην δίνουμε ούτε δεκάρα τσακιστή (κυριολεκτικά και μεταφορικά) για τις ανεπαρκείς υποδομές των σχολείων της περιοχής.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ξεκινήσει για διάφορους λόγους καταλήψεις σε σχολεία. Όλες έχουν σαν κοινό αίτημα την λύση προβλημάτων υποδομής. Υπάρχουν βέβαια και άλλες αναγνώσεις των καταλήψεων, των οποίων βέβαια τις γενικεύσεις δεν μπορώ να κατανοήσω.

entypo_page1-4_med

Εκτός από τα σχολεία που έχουν κατάληψη υπάρχουν και τουλάχιστον 2 περιπτώσεις που ενώ δεν υπάρχει κατάληψη τα προβλήματα είναι μεγάλα. Το ένα, το 4ο Δημοτικό Σχολείο της Θεσσαλονίκης έχει εγκαταστάσεις που ταιριάζουν πιο πολύ σε ποντικούς παρά σε παιδιά. Η άλλη περίπτωση είναι αυτή των ανύπαρκτων σχολείων του Ασβεστοχωρίου.

Η στρεβλή ανάπτυξη των περιοχών γύρω από την Θεσσαλονίκη ακολούθησε το ίδιο στρεβλό μοντέλο της πόλης. Στο Ασβεστοχώρι την τελευταία δεκαετία υπήρξε μεγάλη οικιστική ανάπτυξη με την λογική της δημιουργίας οικιστικών ζωνών σε ένα χωριό δίπλα στην πόλη. Όπως ήταν φυσικό η αξία της γης πήρε την ανηφόρα και όπως επίσης είναι συνηθισμένο, η πολιτεία και τα αρμόδια όργανά της δεν έκαναν καμία πρόβλεψη για την αύξηση του πληθυσμού της περιοχής. Απόδειξη το πρόβλημα του νερού που είχε (δεν ξέρω αν συνεχίζει ακόμη) η περιοχή αλλά και η ανυπαρξία σχολείων ικανών να στεγάσουν τα παιδιά που φυσιολογικά αυξηθήκανε με την μετακίνηση νέων ανθρώπων εκεί.

Οι γονείς των μαθητών του Ασβεστοχωρίου έχουν διαμαρτυρηθεί με κάθε τρόπο που μπορούσαν. Με κλείσιμο του δρόμου , με συναυλίες, αλλά και με φυλλάδιο (pdf). Προχτες σκεφτήκανε ότι ίσως κάνουν τον κόσμο να ασχοληθεί με το να διαμαρτυρηθούνε με κατάληψη του στούντιο της Μακεδονία TV. Το video τους φαίνεται δίπλα.

tv-makedonia_med

Την ευθύνη της σχολικής στέγης την έχει από ότι γνωρίζω ο δήμαρχος αλλά και ο νομάρχης της κάθε περιοχής. Από ότι φαίνεται η γη στην περιοχή έχει αξία μόνο αν κτιστούν μεζονέτες ή εμπορικά κέντρα, οπότε και οι τοπικοί “άρχοντες” έχουν χεσμένους τους κατοίκους.

Την Δευτέρα λοιπόν, την ώρα που όλοι θα τρέχουν να τους “πάρουν” οι κάμερες στην εκκλησία του Αγ. Δημητρίου στην Θεσσαλονίκη, οι γονείς και οι μαθητές του Ασβεστοχωρίου θα βγάλουν τα θρανία στον δρόμο για να κάνουν μάθημα τα παιδιά και θα προχωρήσουν και στην κατάληψη του Δημαρχείου. (update όντως το κάνανε)

Δεν ξέρω αν θα λυθούν τα προβλήματα, κάποιος όμως πρέπει να κάνει κάτι. Κάποιος θα πρέπει να ξεπεράσει τους άχρηστους τοπικούς άρχοντες και να βοηθήσει στο να λυθεί ένα πρόβλημα που έχει να κάνει με το μέλλον του τόπου. Έλεος πια με τους ανεπαρκείς.