Κλείνει το Altromercato της Θεσσαλονίκης

Το Altromercato της Θεσσαλονίκης, το κατάστημα της Fair Trade Ελλάς, μιας ελληνικής μη κυβερνητικής οργάνωσης, “η οποία για πρώτη φορά στην Ελλάδα προωθεί τη φιλοσοφία του δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου, μια παγκόσμια εναλλακτική πρόταση απέναντι στο συμβατικό εμπόριο”, κλείνει οριστικά στις 28 Φεβρουαρίου.

Το κατάστημα θα βρίσκεται για λίγο ακόμη στην οδό Βύρωνος 6, κοντά στην πλατεία Ναυαρίνου, στην περιοχή της Διαγωνίου. Διάβασα σήμερα τη σχετική ανακοίνωση καθώς έμπαινα στο κατάστημα για να αγοράσω τον αγαπημένο μου καφέ, τον οποίο δεν έφερνε το κατάστημα εδώ και περίπου ένα μήνα.

Όταν ρώτησα μια κοπελιά στο ταμείο γιατί κλείνει το Altromercato στη Θεσσαλονίκη, πήρα την αναμενόμενη απάντηση: “Μα δεν πάμε καθόλου καλά”.

Είναι λυπηρό που εμείς σε αυτή την πόλη δεν μπορούμε να κρατήσουμε ζωντανό ένα τέτοιο μαγαζί. Και δεν εννοώ μόνο από οικονομική άποψη. Από όσο ξέρω το Altromercato επισκέπτονταν οργανωμένα με το σχολείο τους ακόμη και μαθητές – μαθήτριες οι οποίοι ενημερώνονταν για ένα άλλο τρόπο κατανάλωσης και προμήθειας προϊόντων.

12 Responses to Κλείνει το Altromercato της Θεσσαλονίκης

  1. Ειναι λυπηρο το γεγονος.Χρειαζεταοι ομως και η σχετικη κουλτουρα την οποια πιθανον δεν εχουμε.

  2. Είχα χαρεί πάρα πολύ όταν άνοιξε, μιας και είχα επισκεφτεί 2-3 φορές το κατάστημα της Αθήνας. Πολύ λυπάμαι που κλείνει, πραγματικά το θεωρώ απώλεια για τη Θεσσαλονίκη…

  3. Πραγματικά, είναι όχι μόνον λυπηρό αλλά τραγικό μια πόλη του ενάμισυ εκατομμυρίου κατοίκων να μην μπορεί να κρατήσει ένα μόνο τέτοιο κατάστημα.

  4. Είναι τραγικό όχι απλά λυπηρό. Μια πόλη με 1,5 εκατομμύριο κατοίκους να μη μπορεί (μήπως να μη θέλει;) να συντηρήσει ένα τέτοιο κατάστημα.

  5. Αισθάνομαι πραγματικά ντροπή!

  6. μονο αν υπαρχει οχρονος η διαθεση και περπατας στην πολη σου ανακαλυπτεις τετοια μαγαζια και αυτος οτροπος διαβιωσης εξηπακουεται πολιτισμο και καλλιεργια πνευματος αισθητικης και πανω απολα κοινωνικης επαφης…

  7. Μα τί περιμένετε από μία πόλη που βγάζει τον γνωστό δήμαρχο και τον γνωστότερο νομάρχη? Η Θεσσαλονίκη από την εποχή Κούβελα έχει συντηρητικοποιηθεί και δεν μπορεί να στηρίξει τέτοιες πρωτοβουλίες. Η Αθήνα προχωρά κι εμείς εδώ καθόμαστε αποχαυνωμένοι.

  8. @Στέλιος Συμφωνώ απόλυτα!

    Κρίμα πάντως για το Altromercato!

  9. Τέτοιου ειδους κινησεις στηριζονται βασικα με τον εθελοντισμο και την καλη διαθεση. Με διαφημιση απο στομα σε στομα. Με μικρα παρεϊστικα χαπενιγκς που θα διοργανωσει το καταστημα. Με δημοσιευση σε μπλογκς απο ανθρωπους που πιστευουν σε αυτο κτλ.

    Δυστυχως καθε φορα που επιστρεφω στη θεσσαλονικη βλεπω με απογοήτευση να ανοιγουν καινουργια εμπορικα κεντρα και νεα σινεμα multiplex – και τον κοσμο να τα υποστηριζει με περηφανια.

    Η θεσσαλονικη τεινει να γινει ενα κακεκτυπο της Αθηνας, ακολουθώντας τα κακα παραδείγματα της πρωτευουσας.

    Η πολη χρειαζεται περισσοτερη πρωτοβουλια και δραση απο τους κατοικους και λιγοτερη τοπικη περηφανια

  10. Ο δημαρχος και ο νομαρχης Στελιο ειναι αυτοι που εμεις βαζουμε,
    Το ερωτημα μου ειναι,υπαρχουν Πολιτες στην πολη μας?
    Εχει μελλον καποιος που δεν υποστηριζεται απο κανενα κωμα?

  11. Pingback: Όταν ξέρεις να χάνεις | thess.gr

  12. Αν δεν αρκεστούμε κάποτε στη λύπη και θυμώσουμε (πράγμα που είναι ένα υγιέστατο και παραγωγικό συναίσθημα), μήπως λέω, μήπως θα αποδειχθούμε επαρκέστεροι;
    Πόσα χρόνια ζητούμενο θα είναι το αυτονόητο; Για πόσα χρόνια ακόμα θα αρκούμεθα στον αυτάρεσκο αρχοντοχωριατισμό μας;
    Έλεος πια με την αυταπάτη της “συμπρωτεύουσας”, που μονίμως αποδεικνύεται αποτελεσμαστικότατη μπαλαφάρα των “ημεδαπών” πολιτικάντηδων……Ένα μεγάλο αστικό κέντρο είναι η Θεσσαλονίκη, με κάθε μορφής εγγενή παθογένεια, ενδημική σε όλα τα αντίστοιχα πολεοδομικά μεγέθη. Η μοναδικότητα που διεκδικεί είναι η παντελής έλλειψη αυτογνωσίας που συνεπάγεται μηδενικές άμυνες. Στο αφασικό φραπεδοχωριό το μόνο που περισεύει είναι η κακία….και οι αιρετοί εκπρόσωποι που μας αξίζουν.