Ποδηλατάδα στο φεστιβάλ
Το δικό μου ποδήλατο μπορεί πια να αποτελεί ένα θλιβερό παρελθόν, αλλά στη Θεσσαλονίκη, μαθαίνω, ετοιμάζεται ποδηλατάδα ενόψει του Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Αντιγράφω από το mail του bikerespect:
Κυριακή 16-11 ώρα 22.30 το βράδυ θα γίνει party για την έναρξη του Πράσινου Διαλόγου και γνωριμία μεταξύ μας, στην Αποθήκη Γ’ του λιμανιού.
Λαμβάνοντας υπόψη τις δραματικές κλιματικές αλλαγές με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η γη μας και την έντονη κρίση που έρχεται ως επακόλουθο, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποφάσισε να αναλάβει την ευθύνη που του αντιστοιχεί. Στόχος του Φεστιβάλ, είναι αυτήν τη χρονιά να ευαισθητοποιήσει, να ενημερώσει και να κινητοποιήσει το κοινό του, προκειμένου το 50ο Φεστιβάλ να αποτελέσει έμπρακτη απόδειξη ότι η συλλογική μας δύναμη συνεισφέρει σε μια θετική αλλαγή. Φέτος, στο πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, το 49ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ξεκινά έναν “πράσινο διάλογο” με τους θεατές, έναν εποικοδομητικό διάλογο για το πιο βροντερό SOS που έχει εκπέμψει ποτέ ο πλανήτης μας. Και ταυτόχρονα, καλεί τους επισκέπτες του, να ακολουθήσουν τα Πράσινα Μονοπάτια, το εικαστικό κομμάτι αυτής της ενότητας, μια σειρά εκθέσεων και εκδηλώσεων στους χώρους του Φεστιβάλ και μέσα στην πόλη.
Τα Πράσινα Μονοπάτια ξεκινούν από το χώρο του λιμανιού, στην Αποθήκη Γ’ όπου ένα διαδραστικό έργο ανακύκλωσης στον 1ο όροφο σχηματίζεται και παίρνει μορφή από το κοινό. Στο ισόγειο, το Magnificent Revolutionary Bicycle Cinema από την Αγγλία ζητά από το κοινό να «τρέξει» τα 8 «σταθερά» ποδήλατα τα οποία δημιουργούν ηλεκτρική ενέργεια αρκετή για να τεθεί σε λειτουργία μια μηχανή προβολής. Η διαδρομή συνεχίζεται στην προβλήτα με την έκθεση Νερό Ι, η οποία εγκαινιάζει τον θεματικό κύκλο εκθέσεων του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Τα 4 Στοιχεία της φύσης και ο άνθρωπος. Συνδετικός κρίκος όλων των εκδηλώσεων, μια εγκατάσταση της Δανάης Στράτου: Συνολικά 16 «οπτικά σκόπευτρα» οδηγούν το βλέμμα του διαβάτη σε αόρατα «πράσινα σημεία» μέσα στην πόλη: στην έκθεση Endart 4 & Pendulum του Κροάτη Ιβαν Λάντισλαβ Γκαλέτα στο χαμάμ στα Λουλουδάδικα (στην οδό Κομνηνών μεταξύ Τσιμισκή και Ελ. Βενιζέλου), στο αιωρούμενο ψάρι του γλύπτη Γιώργου Ευσταθουλίδη (στην Αγορά Μπαχαρικών), στην έκθεση ζωγραφικής της Ράνιας Καπελιάρη στην Αγορά Μπεζεστένι (Σκεπαστή αγορά Εγνατίας & Βενιζέλου – ημιόροφος) στον ρινόκερο της Μάριον Ιγγλέση (στο μπαρ εστιατόριο .ΕS στην οδό Φράγκων 2-4), για να περάσουν από τα Λαδάδικα για ένα βιολογικό πιάτο και τσικουδιά. Καταλήγουν ξανά στην Αποθήκη Γ’ στο περίπτερο και στις κάμερες του Πράσινου Διαλόγου όπου θα καταγράφονται οι σκέψεις του κοινού και νέες ιδέες όλων για ένα πιο «πράσινο» του φεστιβάλ.
Καλή επιτυχία, παίδες!