Αγώνες στην “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ”

Το άλλοτε κραταιό εκδοτικό συγκρότημα Βελλίδη, έχοντας νέα ονομασία από το 1998 και μετά, παραπαίει για ακόμη μια φορά με την σημερινή ιδιοκτησία. Έχοντας την μερίδα του λέοντος, σε σχέση με την ανύπαρκτη κυκλοφορία της, σε κρατική διαφήμιση, έχει κρατήσει απλήρωτους τους εργαζόμενους για 2 μήνες.

Το όλο χρονικό των διαπραγματεύσεων της ΕΣΗΕΜΘ με την εργοδοσία αλλά και οι δράσεις που αποφασίστηκαν μπορεί κάποιος να τα διαβάσει από την ανακοίνωση της Ένωσης.Το κακό είναι ότι για ακόμη μια φορά η πόλη αυτή φαίνεται ανίκανη να συντηρήσει την ιστορία της. Απρόσωπος όμιλος επενδυτών με θολά σχέδια που διορίζουν (!!!) εκδότες και μέχρι χτες και διευθυντές ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με την πόλη είναι με λίγα λόγια το ιδιοκτησιακό αλλά και διοικητικό καθεστώς του εκδοτικού συγκροτήματος.

Δημοσιογράφοι ικανοί παροπλίζονται, για προσωπικούς λόγους (;;;). Προσωπικές έχθρες του εκδότη με τους συνδικαλιστές και υπεροψία τύπου Λουδοβίκου (Le etat ce moi) που στηρίζεται στο φόβο των εργαζομένων μήπως και κλείσει η εφημερίδα και το σκεφτούν και δεν κάνουν απεργία.

Και οι κεφαλές της πόλης; Ψάχνουν μήπως και γλύφοντας εκδότη αλλά και δημοσιογράφους μπορέσουν και μπουν σε κανα μονοστηλάκι. Η “Μακεδονία” δεν είναι απλά μια εφημερίδα είναι μια από τις παλιότερες στον ελλαδικό χώρο (1911) και αν δεν κάνω λάθος η δεύτερη παλιότερη από αυτές που κυκλοφορούν σήμερα, μετά την “Εστία”.

Η “Μακεδονία” είναι η ζωντανή ιστορία της πόλης το ανεκμετάλλευτο αρχείο της περιλαμβάνει κοντά ένα αιώνα ιστορίας της μουσουλμανικής, εβραϊκής, ελληνικής Θεσσαλονίκης.

Αν θέλανε οι δημοσιογράφοι, που πληρώνονται με καθυστέρηση 2 μηνών, θα μπορούσαν να εντείνουν τις αντιδράσεις τους πολύ νωρίτερα, παρ’ όλα αυτά δώσανε 2 φορές παράταση χρόνου για να κάνει ο διορισμένος εκδότης το αυτονόητο. Να πληρώσει την εργασία που του έχει παρασχεθεί.

Μετά τις στάσεις εργασίας θα ακολουθήσει 24ωρη απεργία μεθαύριο Πέμπτη 23/6. Θεωρώ χρέος μου να βρίσκομαι κάποια στιγμή εκεί για να δείξω την συμπαράστασή μου όχι μόνο στους δημοσιογράφους αλλά και στην ίδια την ιστορία της εφημερίδας που δεινοπαθεί από ερασιτέχνες εκδότες ή από αδίστακτους επιχειρηματίες (δεν ξέρω τι από τα δυο ισχύει).

Θα ήταν ευχάριστο να δείχναμε την συμπαράστασή μας με κάποιο τρόπο. Θα περίμενα ακόμα και απο τους συναδέλφους τους των άλλων μέσων  της Θεσσαλονίκης μια έμπρακτη συμπαράσταση.
Ξέρετε τι λένε για το σπίτι του γείτονα που καίγεται…

Update 24/6 : Τελικά η απεργία δεν ήταν χωρίς παρατράγουδα μια και από ότι φαίνεται η αστυνομία είπε να περάσει να “μάθει” τι γίνεται έξω από την “Μακεδονία”… Ο δε ιδιοκτήτης θεώρησε ότι η ομπρέλλα που τοποθέτησε η απεργιακή επιτροπή έξω από την εφημερίδα, για να μην τους κάψει ο ήλιος, προσβάλλει την αισθητική του και διαμαρτυρήθηκε. Μακάρι να είχε την ίδια ευαισθησία και για την εφημερίδα του.

Στην κεντρική εκδήλωση έξω από την εφημερίδα παραβρέθηκαν, εκτός των εργαζομένων του συγκροτήματος, μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΜΘ με τον πρόεδρό της επικεφαλής, ο πρόεδρος του ΕΚΘ κ. Γιαννόπουλος, μέλη της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης με τον γραμματέα της επιτροπής, μέλη της ΝΕ του Συνασπισμού με τον νεοεκλεγμένο γραμματέα της αλλά και με το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής  του, τον κ. Κανταρά.

Το ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωσε και από τους τοπικούς βουλευτές πέρασε το πρωί η κα. Ξηροτύρη του Συνασπισμού και εξέδωσε μια ανακοίνωση και η κα Αράπογλου του ΠΑΣΟΚ. Η ΝΔ σύσσωμη …απουσίασε, λες και η καταβολή δεδουλευμένων αποτελεί κομματικό θέμα.