Κούφια λόγια, ανύπαρκτα έργα

Οι εκλογές καλύπτονται συνήθως από την ομάδα ή μέρος της ομάδας του Thess στο frappelections. Το θέμα όμως που θα ακολουθήσει άπτεται της ζωής επιχειρηματικής και κοινωνικής και σαφώς πολιτικής, της πόλης. Ως είθισται κάθε Σεπτέμβριο τα τελευταία 80 χρόνια ξεκινάει η ΔΕΘ στην πόλη έχοντας τις τελευταίες δεκαετίες χίλια μυρια προβλήματα. Από τις περιορισμένες συμμετοχές, τις πορείες με τα έκτροπά τους, τις επισκέψεις των πολιτικών που δεν ενδιαφέρονται στο παραμικρό για την πόλη παρά μόνο για να τους δουν, ως τα κυκλοφοριακά προβλήματα και εν τέλει το γενικώτερο πανηγύρι, που ορισμένοι το βλέπουν ως ευκαιρία να κάνουν αρπαχτή ενώ κάποιοι άλλοι ως ευκαιρία να μεταθέσουν τις διακοπές τους την ίδια περίοδο.

Φέτος η έκθεση πέφτει σε προεκλογική περίοδο με υπηρεσιακή κυβέρνηση. Δεν θυμάμαι παρόμοια περίπτωση αν και μπορεί να φταίει και η ηλικία μου 🙂 Φέτος λοιπόν ήρθαν όλοι οι θίασοι στην σκηνή προκειμένου να έχουν ακόμα μια παρουσία που δεν θα μετρήσει στον περιοσρισμό των  τηλεοπτικών τους εμφανίσεων. Τον τελευταίο πρωθυπουργό, τον πρώτη φορά Αριστερά Τσίπρα, υποδέχθηκε, υποθέτω όπως και τους υπόλοιπους, ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo Τάσος Τζήκας. Πρόεδρος τοποθετημένος από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔΣΟΚ, αιώνιος πρόεδρος της Τεχνόπολης, του ΣΕΠΒΕ (ακόμα και όταν δεν είναι πρόεδρος) και πρόσφατα και του ΣΕΠΕ. Ο άνθρωπος που και καλά εκπροσωπεί την πληροφορική στον τόπο. Ίσως ο άνθρωπος με τα περισσότερα MOU’s απ ότι έργα, στην χώρα. Γνήσιος πολιτικός. Πρόεδρος που 7 μήνες τώρα η πρώτη φορά Αριστερά κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν βρήκε κάποιον να τον αντικαταστήσει.

Τζήκας, Τσίπρας, Τεχνόπολη

Η φωτογραφία είναι από το site της Τεχνόπολης, όπου δεν αναφέρεται ο φωτογράφος

Εκτός της ΔΕΘ ο κ. Τζήκας φαίνεται να έπεισε τον Τσίπρα να περάσει να δει και το άλλο του το σπίτι την Τεχνόπολη. Πράγματι ο Τσίπρας πήγε και εκδόθηκε και δελτίο τύπου. Ως φαίνεται άλλο δελτίο τύπου εκδόθηκε για τους “έξω” και άλλο αναρτήθηκε στο site της Τεχνόπολης. Ίσως για να έχουν την δυνατότητα να αρνηθούνε ότι το γράψανε αυτοί. Τι περιλαμβάνει το Δελτίο Τύπου προς τους έξω; Μα προφανώς ανακρίβειες. Αντιγράφουμε από το site ITC plus :

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Τεχνόπολις Τάσος Τζήκας πρόκειται για μια επένδυση 13 εκατομμυρίων  ευρώ και υπόδειγμα καλής συνεργασίας ιδιωτικού και δημοσίου τομέα. Στο επιχειρηματικό πάρκο συμπεριλαμβάνονται 150 εταιρίες τεχνολογιών και 3.000 εργαζόμενοι.

Εκτός και αν εννοεί “μέτοχοι στο μεγαλύτερο real estate κόλπο στην Θεσσαλονίκη” το δελτίο τύπου ψεύδεται. Το ίδιο site της Τεχνόπολης το διεψεύδει στο τμήμα εγκατεστημένες επιχειρήσεις. Εκέι βλέπουμε τις ακόλουθες εταιρίες :

  • ΟΚΤΑΒΙΤ Α.Ε.
  • Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος
  • Λογισμός Α.Ε.
  • Θερμοκοιτίδα Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης Α.Ε.
  • MLS Πληροφορική

Εκτός λοιπόν και αν η θερμοκοιτίδα περιλαμβάνει 145 επιχειρήσεις με πολυπληθές εργατικό δυναμικό ή αν υπολογίζει τα μέλη του ΣΕΠΒΕ, τα νούμερα που ανακοινώσανε δεν υφίστανται. Για όσους δεν έχουν ιδέα που και ποια είναι η Τεχνόπολη, προτείνω αρχικά μια βόλτα με το google street view  για να δείτε πόσα και ποια κτίρια υπάρχουν, εν ενεργεια εκεί. Το πρώτο κτίριο αριστερά όπως θα το δείτε είναι το κτίριο διοίκησης όπου περιλαμβάνει και την θερμοκοιτιδα. Μάλλον αδύνατο να φιλοξενεί 145 επιχειρήσεις.

Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι μπορεί να είναι ένα κείμενο που αυθαίρετα έγραψε το site. Πιθανόν ψάχνοντας όμως με το το ανορθόγραφο τμήμα του κειμένου “”O ιδιωτικός είναι υγιείς όταν δεν έρχεται σε επαφή με το δημόσιο και δεν διαπλέκεται” βρήκαμε τουλάχιστον ακόμη μια αναφορά σε επίσης “ειδησεογραφικό” site της πόλης που όπως φαίνεται ούτε και αυτοί είδαν το ορθογραφικό λάθος. Αν κάποιος δε, ψάξει με τον τίτλο του άρθρου τότε φυσικά θα βρει πολύ περισσότερα αποτελέσματα.

Ξεπερνώντας το ορθογραφικό λάθος της πρότασης ας σταθούμε λιγάκι στην ουσία. “Ο ιδιωτικός [τομέας] είναι υγιής όταν δεν έρχεται σε επαφή με το δημόσιο και δεν διαπλέκεται”.

Ποια είναι η ιστορία της Τεχνόπολης; Σύμφωνα με το δελτίο τύπου αλλά και το site της Τεχνόπολης πρόκειται για ένα επενδυτικό σχέδιο που ξεκίνησε το 2001 και μέσα σε 14 χρόνια επενδύθηκαν 12,5 εκ. ευρω για να γίνει αυτό που βλέπεται στο google stereet view. Δλδ σχεδόν τίποτα.

Σε αυτά τα 12,5 εκ. υποθέτω ότι υπολογίζονται και τα 2,5 δις δρχ. Περίπου 1εκ. ευρώ που έταξε ο Άκης (ένας είναι ο Άκης), όταν ήταν Υπουργός Ανάπτυξης στον Τζήκα, στις αρχές . Δεν ξέρω αν επίσης υπολογίζονται και τα 7,5 εκ. ευρώ που είχε τάξει το ΥΠΑΝ αργότερα, επί Άκη πάντα, για ένα έργο προϋπολογισμού 15 εκ. που θα ήταν έτοιμο το 2008. Μιλάμε για τον ίδιο Άκη που από το πόστο του ως υπουργός Άμυνας, ξέρετε το πόστο για το οποίο σήμερα είναι στην φυλακή, δήλωνε ότι θα στηρίξει την προσπάθεια της δημιουργίας της Τεχνόπολης του φίλου του του Τάσου Τζήκα. Για όσους ενδιαφέρονται μπορούν να δουν και τα milestones στην ιστορία της Τεχνόπολης θα αντιληφθείται και γιατί πιο πάνω αναφέρομαι στο πλήθος των MOU’s.

Δεν ξέρω αν όλα τα παραπάνω, εννοώ οι χρηματοδοτήσεις, η επένδυση και το τελικό αποτέλεσμα είνια δείγμα υγιούς ιδιωτικού τομέα, πάντως εγώ στην θέση του Τσίπρα δεν θα ήθελα να με συνδέσουν με αυτό το πράγμα. Είναι προφανές λοιπόν ότι η ανικανότητα διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και αποτέλσμα των συμβούλων του πρώην πρωθυπουργού. Σύμβουλοι που τον στέλνουν να εκτίθεται χωρίς να γνωρίζουν ή στην χειρότερη τον στέλνουν επίτηδες στο στομα του λύκου.

Το θέμα ομως εδώ, στο Thess δεν είναι ο Τσίπρας, είναι οι διάφορες επιχειρήσεις που διαχειρίζονται ΚΑΙ κρατικό χρήμα, μέσω επενδυτικών προγραμμάτων, και τα οποία πάνε ανεκμετάλλευτα, όπως αποδεικνύει και η περίπτωση της Τεχνόπολης αλλά και της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας. Πετάμε λεφτά χωρίς αντίκρυσμα στην πόλη. Μπορούμε να συνεχίσουμε, το εγκρίνουν πια όλες οι πολιτικές παρατάξεις.

One Response to Κούφια λόγια, ανύπαρκτα έργα

  1. Pingback: Η Τεχνόπολις είναι ο ΣΥΡΙΖΑ της επιχειρηματικότητας | Frappelections