ΑΝΤΑΡΣΥΑ – ΜΑΡΣ: Κάθε μέρα Κυριακή

DSCF5094

Ας κάνω ένα disclaimer ευθύς εξαρχής: Δεν μπορώ να γράψω υπονομευτικά για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ -καταπώς το συνηθίζω για τους άλλους, καταπώς γενικότερα το συνηθίζουμε εδώ στο thess.gr. Οποιος θέλει μπορεί να με κατηγορήσει για απροκάλυπτη εύνοια προς τον συγκεκριμένο πολιτικό σχηματισμό.

Ας προσπαθήσω λοιπόν να γράψω ένα ξερό κείμενο για τη σημερινή συνέντευξη Τύπου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ Θεσ/νίκης, που δόθηκε ενόψει των εκλογών στην αίθουσα της ΕΔΟΘ (όπου, παρεμπιπτόντως έκανε πολύ κρύο…)

Ενα καλό εκλογικό αποτέλεσμα, ώστε να συνεχίσει να αγωνίζεται ενάντια στον καπιταλισμό που φτωχοποιεί και εξαθλιώνει την κοινωνία, είναι ο στόχος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΜΑΡΣ στις εκλογές της 25ης του Γενάρη. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ζητά ζωή, κι όχι επιβίωση, ξεκαθαρίστηκε.

Ο Σπ. Μαρκέτος, πανεπιστημιακός, από το τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, προσδιόρισε την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ως τον τρίτο πόλο της Αριστεράς στην Ελλάδα, πέρα από το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Παρά τους κοινούς αγώνες που δίνονται σε διάφορα κοινωνικά μέτωπα, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν ετεροκαθορίζεται απο τις δύο κοινοβουλευτικές αριστερές δυνάμεις. Σκοπός της είναι να συγκρουστεί με τις πολιτικές εξαθλίωσης και όχι να συμβιβαστεί. Κατάργηση του μνημονίου, ολική διαγραφή του χρέους, έξοδος από ευρωζώνη – ευρώ, αυτοί είναι οι βασικοί άξονες της πολιτικής της. Μπορεί μια ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να αποτελεί ευχάριστη εξέλιξη, ωστόσο ο κ. Μαρκέτος ξεκαθάρισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεχτεί το μόνιμο μνημονιακό καθεστώς και κάνει πως δεν καταλαβαίνει ποιος είναι ο πραγματικός εχθρός. Δεν είναι οι ψήφοι στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ που θα στερήσουν ενδεχομένως την αυτοδυναμία στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά οι πολιτικές του επιλογές, υποστήριξε.

Ο Κ. Σαμδάνης, αρχιτέκτονας, μέλος της διοικούσας του ΤΕΕ, σημείωσε πως τυχόν επανεκλογή των μνημονιακών κομμάτων θα λειτουργήσει ως επιβράβευση στα μάτια των δανειστών και για το λόγο πρέπει στις εκλογές αυτές να καταρρεύσουν τα κόμματα του μνημονίου, ώστε ο φόβος να αλλάξει στρατόπεδο. Η αριστερά πρέπει να είναι ταυτόχρονα ενωτική και συγκρουσιακή, τονισε.

Ο Κίμων Παπαθωμάς, μέλος του “Δικτύου Επισφαλώς εργαζομεων και ανέργων, εστίασε ιδιαίτερα στο ζήτημα της ανεργίας. 1,5 εκατομμύριο άνεργοι δεν είναι αποτέλσμα της κρίσης αλλά μια πολιτική επιλογή στήριξης αυτών που δημιούργησαν την κρίση. Τα διάφορα προγράμματα voucher, επισήμανε, προκαλούν μόνο μια πλασματική μείωση ανεργίας, χωρίς πραγματικά να προωθούν την εργασία. Δήλωσε την αντίθεσή του, ενόψει εκλογών, στη λογική του “λιγότερου κακού”, όσον αφορά την ψήφο, ενώ ξεκαθάρισε πως στόχος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι η μείωση των ορίων συνταξιοδότησης αλλά και η μείωση των ωρών εργασίας. Ζητάμε μείωση του ωραρίου εργασίας και δουλειά για όλους, είπε.

Η Φύλλια Πολίτη, δημοσιογράφος και φοιτήτρια Νομικής, στάθηκε ιδιαίτερα στους κοινωνικούς αγώνες των τελευταίων χρόνων (ΕΡΤ, καθαρίστριες, σχολικοί φύλακες κ.ά) που συντέλεσαν τα μέγιστα για το ξήλωμα της συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Διεκρίνισε επίσης ότι είναι πολλα αυτά που χωρίζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ καθώς η τελευταία αγωνίζεται για μιαν άλλη κοινωνία.

Τέλος ο δικηγόρος και ποιητής Γιώργος Τζαμαδάνης, αφού στάθηκε στη συμπάθεια που συγκεντρώνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ από μεγάλη μερίδα της κοινωνίας λόγω της διαρκούς της παρουσίας στους αγώνες και στους δρόμους, ξεκαθάρισε πως ο σκοπός της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι η ανατροπή του καπιταλισμού, ο σοσιαλισμός-κομμουνισμός, και σε αυτόν τον στόχο δεν χωράνε εκπτώσεις. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, είπε, δεν μπαίνει στη λογική της συνδιαχείρισης εντός της ΕΕ όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι δυνατόν να μας σώσουν αυτοί που μας κατέστρεψαν. Και κλείνοντας, χαριτολογώντας (μπορεί και όχι), είπε πως ουσιαστικός σκοπός της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι κάθε μέρα να είναι Κυριακή.

φωτό και βίντεο Μήτσος ο Γαλατάς

2 Responses to ΑΝΤΑΡΣΥΑ – ΜΑΡΣ: Κάθε μέρα Κυριακή

  1. “… στόχος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι η μείωση των ορίων συνταξιοδότησης αλλά και η μείωση των ωρών εργασίας. Ζητάμε μείωση του ωραρίου εργασίας και δουλειά για όλους, είπε….”
    Ναι, και εγώ μαζί του. Με τι αμοιβές και με τι συντάξεις; Τα λεφτά δεν φτάνει να τα τυπώνεις, πρέπει να έχουν και αντίκρισμα. Δεν ζουμε, ως χώρα, αποκομμένοι από τις διεθνείς αγορές

  2. Pingback: Η ΟΝΝΕΔ να είν’ καλά | thess.gr