Wifi για λίγους

oo

Ζώντας μακριά, πια, από την πόλη, ενημερώνομαι κυρίως από το Ίντερνετ ή από φίλους που μου λένε τι συμβαίνει στο “χωριό”. Έτσι χθες ενημερώθηκα για μια καινούργια προσπάθεια του γίλου μου του Γιώργου Γάτου, μεταξύ άλλων και διοργανωτή του Opencoffee στην Θεσσαλονίκη, και του άγνωστου, προς εμένα, κ. Πολυχρονάκη, μεταξύ άλλων συντονιστή του SKG Tech Group, επίσης άγνωστου προς εμένα, αλλά πολλά έχουν γίνει τα τελευταία 3 χρόνια στην πόλη. Η καινούργια προσπάθειά τους είναι η συλλογή μέσω indiegogo εννιακοσίων ευρώ προκειμένου :

Είναι γνωστό πως η μεγάλη προσέλευση στα αγαπημένα “geek gatherings” (Open Coffee, Together) “κατεδαφίζει” κάθε δίκτυο κινητής τηλεφωνίας με αποτέλεσμα το check in να γίνεται μια επίπονη διαδικασία.

Σκοπός του Wi-Fundraising είναι να αποκτήσουμε (το πολυπόθητο) ασύρματο δίκτυο, όπου θα εξυπηρετεί έως και 400 clients.

 

Είναι αλήθεια πως το opencoffee, τουλάχιστον, που γνωρίζω, μαζεύει τουλάχιστον 200 άτομα και είνια αλήθεια ότι πριν φύγω δεν υπήρχε wifi σε ένα κτίριο που μόλις είχε παραδοθεί. Ξέροντας τον Γιώργο, αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν για πιο λόγο ξεκινούσανε μια τέτοια καμπάνια την στιγμή που το Δημαρχείο έχει αποκτήσει, σύμφωνα με τον ίδιο τον Δήμο Θεσσαλονίκης, Wifi. Την άποψη αυτή την σχημάτισα μέσα από το site του ίδιου του Δήμου Θεσσαλονικης όπου υπάρχουν χάρτες με ελεύθερα δίκτυα Wifi και όπου λέει :

 

Σεβόμενος τους πολίτες και εκτιμώντας ότι η δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο είναι κοινωνικό αγαθό, ο Δήμος Θεσσαλονίκης προχώρησε στην υλοποίηση ενός σύγχρονου ευρυζωνικού δικτύου που έχει στόχο να προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην τοπική κοινωνία.

 

Όπως προκύπτει και από τον χάρτη το Δημαρχείο έχει ελεύθερο Wifi.

Έχοντας αυτά υπ όψη μου, αναρωτήθηκα, δημόσια στο Facebook για την λογική του crowdfunding για ένα έργο που ήδη υπάρχει, και αυτό τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κάτι πονηρό από πίσω του μια και γνωρίζω την ακεραιότητα του Γιώργου Γάτου, αλλά και να μην την γνώριζα το ποσό είναι τόσο αστείο που δεν υπάρχει λόγος γι αοποιονδήποτε να κάνει οποιαδήποτε πονηρή σκέψη. Ο Γιώργος μου απάντησε επί λέξει :

 

Στο κτίριο που κάνουμε τις συναντήσεις έχει wifi μόνο στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου. Δεν έχουμε access στο hot spot που λες και αυτά νομίζω πως δεν αφήνουν πρόσβαση σε ό,τι θέλεις. Αν είχε θα μπορούσαμε να κάνουμε και άλλα πράγματα (hackathons) κτλ. Και επειδή για να τα έβαζε ο Δήμος θα πρέπει να γίνουν ένα σορό ενέργειες είπαμε αν μπορούμε να τα κάνουμε εμείς δωρεά.

Μου φάνηκε λοιπόν περίεργο πως και γιατί δεν υπάρχει access  στο wifi και γιατί υπάρχει μόνο στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, οπότε είπα να ψάξω λίγο παραπάνω.

Η ιστορία του Wifi ξεκίνησε με την ανακοίνωση του Οκτωβρίου του 2013, στα μέσα της πόλης, για την προσπάθεια ανάπτυξης δικτύου σε επιλεγμένα σημεία της πόλης όπου ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, κ. Χασδάϊ Καπόν :

προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους (στο εξής καλούμενοι προσφέροντες), να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για τη ΔΩΡΕΑΝ παροχή των ανωτέρω υπηρεσιών προς το Δήμο Θεσσαλονίκης με κριτήριο κατακύρωσης των προσφορών των δωρεών ότι θα γίνουν δεκτές εάν και μόνο εάν περιλαμβάνουν στο σύνολο τους τα ανωτέρω και πληρούν στο σύνολό τους τις τεχνικές προδιαγραφές που περιγράφονται στα παρακάτω παραρτήματα

 

Η ιστορία όμως του ελεύθερου WiFi είχε συνέχεια τον Φεβρουάριο του 2014, στην ουσία σε προεκλογική περίοδο, όπου ο τότε επικεφαλής δημοτικής παράταξης των Οικολόγων, ο Χρήστος Μάτης κατήγγειλε ότι o αντιδήμαρχος:

…Χασδάι Καπόν, έφερε εσπευσμένα και εκτός ημερήσιας διάταξης εισήγηση στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Θεσσαλονίκης, από την οποία προέκυψε ότι η συμφωνία με την εταιρεία θα ήταν πενταετούς διάρκειας, αλλά μόνο τα δύο πρώτα χρόνια θα ήταν δωρεάν…

Γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του δικού μας Thanosk με το άρθρο του με τίτλο το προβοκατόρικο “There ain’t no such thing as a free lunch” και όποτ μεταξύ των άλλων έλεγε :

Ότι και να υλοποιηθεί κάποιος θα πρέπει να επωμισθεί το κόστος. Και από την στιγμή που υπάρχει το οποιοδήποτε κόστος πολύ πιο σημαντικό είναι να δούμε την σκοπιμότητα και τα οφέλη που θα έχει η πόλη και αν αξίζει να επωμιστούμε το κόστος αυτό.

Στην πορεία και πολύ κοντα στις εκλογές, στις 29 Απριλίου του 2014 ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και  επιχειρηματικότητας αναρτά κείμενο στο προσωπικό του site όπου μεταξύ άλλων λέει :

[…] Συγκεκριμένα, η εταιρεία Hellas Online θα παρέχει δωρεάν για τα δύο (2) πρώτα έτη ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο σε συγκεκριμένα πολυσύχναστα σημεία της πόλης, επιλογής του Δήμου Θεσσαλονίκης, τα οποία είναι το Δημαρχιακό Μέγαρο, το Πάρκο Ανθοκομικής, η Πλατεία Αριστοτέλους, ο Λευκός Πύργος, τα Πάρκα Παραλίας, η Πλατεία Ρομφέη Β’, η Πλατεία Αγ. Παντελεήμονα, η Τούμπα, το Πάρκο Παπαναστασίου και η είσοδος της ΔΕΘ. Επισημαίνεται ότι η εφαρμογή λειτουργεί ήδη από τη συγκεκριμένη εταιρία στην Πλατεία Αριστοτέλους. […] Αντίστοιχα, η εταιρεία HCN – Ελληνικά Δίκτυα Καλωδίων Μ.Ε.Π.Ε. θα προσφέρει για πέντε (5) χρόνια σε όλους τους δημότες δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω Wi-Fi Hotspots σε όλα τα κτήρια του Δήμου Θεσσαλονίκης και σε επιλεγμένα σημεία της πόλης[…]

Αν καταλαβαίνω καλά όχι ένα αλλά δυο ασύρματα δίκτυα, σύμφωνα με τον κ. Καπόν, θα υπάρχουν στο δημαρχιακό μέγαρο. Της Hol και της  HCN. Η δε Hol έβγαλε και ένα δελτίο τύπου όπου έλεγε :

Η λειτουργία του δικτύου «Wi-Fi holspot» , η οποία βασίζεται σε επίπεδο διασύνδεσης σε τεχνολογία Metro Ethernet πάνω από οπτική ίνα ταχύτητας 1 Gbps, ξεκίνησε από την Πλατεία Αριστοτέλους με αφορμή τον 9ο Διεθνή Μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος», δίνοντας την δυνατότητα στους θεατές του Μαραθωνίου να έχουν δωρεάν ασύρματη ευρυζωνική πρόσβαση στο διαδίκτυο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το δίκτυο των «holspots» υποστηρίζει τριψήφιο αριθμό ταυτόχρονων χρηστών με υψηλότατες ταχύτητες πρόσβασης στο διαδίκτυο που ξεπερνά τα 10 mbps/χρήστη.

Η hellas online θα σχεδιάσει, εγκαταστήσει και αναλάβει εξολοκλήρου την λειτουργία δικτύου Wi-Fi δωρεάν σε 10 σημεία της πόλης, επιλογής του Δήμου Θεσσαλονίκης, και τα οποία είναι το Δημαρχιακό Μέγαρο, το Πάρκο Ανθοκομικής, η Πλατεία Αριστοτέλους, ο Λευκός Πύργος, τα Πάρκα Παραλίας, η Πλατεία Ρομφέη Β’, η Πλατεία Αγ. Παντελεήμονα, η Τούμπα, το Πάρκο Παπαναστασίου και η είσοδος της ΔΕΘ.

 

Με άλλα λόγια βλέπω όλοι προεκλογικά να χαίρονται για την ανάπτυξη ενός ασύρματου δικτύου που περιλαμβάνει σαφώς το Δημαρχείο και που τουλάχιστον αυτό της HOL μπορεί να εξυπηρετήση περίπου 100 άτομα. Για ποιο λόγο λοιπόν σήμερα ενα δυναμικό τμήμα της πόλης καταφεύγει σε έρανο προκειμένου να αποκτήσει ασύρματη υποδομή το δημαρχείο; Την απάντηση στην απορία μου ήρθε να την δώσει ο κ. Πολυχρονάκης, ο έτερος της προσπάθειας στο Indiegogo, ο οποίος έδωσε την παρακάτω απάντηση :

Στο δημαρχιακό μέγαρο δεν υπάρχει WiFi. Δεν υπάρχει WiFi, δεν είναι ότι δεν μας το “δίνουν” απλά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. Έχουν μόνο ένα κακόμοιρο HOME WiFi στην αίθουσα του Δημ. Συμβουλίου που σηκώνει έως 14 πελάτες… Είμαστε πολύ τυχεροί όμως που υπάρχει Internet και είναι και πολύ καλό (~20mbps upload).
Τα WiFi Hotspots που υπάρχουν διάσπαρτα στην πόλη, δεν είναι του “Δήμου”, είναι δωρεές εταιριών προς τον Δήμο οι οποίες και τα εκμεταλλεύονται (μέσο διαφημίσεων είτε του δικτύου τους, είτε τρίτων από την οθόνη του “Hotspot Login”).
Αν ο Δήμος μπορούσε, ο Δήμος θα το έκανε, δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό. Σήμερα αυτό που είναι όμως ποιο επίκαιρο είναι να αντιληφθούμε τι εμείς, οι πολίτες, μπορούμε να κάνουμε για εμάς και όχι πως να ζητάμε από ένα, αποδεδειγμένα πλέον, ανίκανο και χρεοκοπημένο κράτος να μας κάνει. Να μας νταντέψει, να μας βολέψει και γενικά να μας ξεσκατώσει.
Take action, be a part of the change.
pp
Τι μαθαίνουμε λοιπόν από τον κ. Πολυχρονάκη, και έχει διαίτερη σημασία γιατί είναι ο άντρας πρόσφατα εκλεγείσης δημοτικής συμβούλου με την παράταξη της Πρωτοβουλίας, ότι ο Δήμος παρέδωσε “γη και ύδωρ” σε δυο εταιρίες προκειμένου να εμφανίσει δωρεάν Wifi, που όμως ούτε καν το δημαρχείο καλύπτει. Είναι αλήθεια ότι προεκοογικά έχουμε συνηθίσει ο καθένας να λέει ότι θέλει αλλά και πάλι τόση απόσταση; Τελικά η απορία του Μάτη ήταν λάθος. Δεν θα έπρεπε να απορεί γιατί θα πρέπει να πληρώνουμε τις εταιρίες μετά από 2 χρόνια αλλά αν τελικά παραδώσουν το έργο που αναλάβανε και αν τελικά όταν αρχίσει ν απληρώνει ο Δήμος, την εκμετάλλευση τους διαφημιστικού χώρου θα την έχει ο Δήμος;
Αντιλαμβάνομαι λοιπόν την λογική της πράξης του Γιώργου και του κ. Πολυχρονάκη, αν και δεν πρόκειται να συνδράμω για λόγους αρχής, παροτρύνω τουλάχιστον τους ανθρώπους που νοιάζονται για την επιχειρηματικότητα στην πόλη, να βοηθήσουν στον σκοπό συμμετέχοντας με ότι ποσό μπορούν, προκειμένου να αποκτήσει το Δημαρχείο αυτό που θα έπρεπε να είχε εξασφαλίσει με την συμφωνία με τις δυο εταιρίες ο αντιδήμαρχος. Αν ο Δήμος και ο αντίστοιχος αντιδήμαρχος δεν είναι ικανοί να κάνουν μια σοβαρή συμφωνία, ας καλύψουν την ανικανότητα αυτή οι πολίτες.

4 Responses to Wifi για λίγους

  1. Συμφωνώ πως πρέπει να το δίνει ο Δήμος. Γιατί πρέπει να έχουμε 15 διαφορετικές συνδέσεις Wifi δλδ και δεν μπορούμε να έχουμε κοινόχρηστο δίκτυο σε όλη την πολυκατοικία; ΕΕεεεεε το δημαρχείο;

  2. Ιωάννης Παπαπανάγου

    Δηλαδή ο Δήμος δεν εξαπατά τους πολίτες όταν αναγγέλλει δωρεάν wifi το οποίο στην πράξη δεν παρέχεται;
    Δεν θα πρέπει να καταγγελθεί η απάτη;
    Απλώς να αναλάβουμε οι πολίτες το οικονομικό βάρος διότι τίποτε δεν είναι τζάμπα;
    Το πολιτικό ψέμα, είναι τζάμπα; και με την ευκαιρία τι έπρεπε να πει ο Χρήστος Μάτης όταν εξαγγέλθηκε η “δωρεά”;
    “Μην τους πιστεύετε! Δεν θα λειτουργήσει ποτέ το δωρεάν wifi!”. Αυτό θα ήταν υπεύθυνο…

  3. Γιάννη, αυτό ακριβώς νομίζω ότι καταγγέλω εδώ. Όταν ο Δήμος βγάζει χάρτη όπου λέει ότι έχει δωρεάν wifi στο δημσρχείο, και αναγκάζονται κάποιοι πολίτες να βρουν λεφτά για να υπάρξει τελικά ασύρματο δίκτυο, προφανώς ο Δήμος ψεύδεται.
    Όχι Γιάννη ο Χρήστος το έπιασε από αλλού και ο Θάνος όταν έγραψε εστίασε στο ότι τίποτα δεν είναι δωρεάν και ότι “…πολύ πιο σημαντικό είναι να δούμε την σκοπιμότητα και τα οφέλη που θα έχει η πόλη και αν αξίζει να επωμιστούμε το κόστος αυτό.”
    Συζήτηση που δεν έγινε ποτέ. Δυστυχώς κολλάμε αν είναι σύννομο κάτι ενώ θα έπρεπε πρώτα να συζητήσουμε την σκοπιμότητα ενός έργου. Αυτό βέβαια δεν αλλάζει σε τίποτα τις όποιες ευθύνες του Δήμου, θα έλεγα ότι μετά τις αποκαλύψεις του κ. Πολυχρονάκη, ότι τις κάνει μεγαλύτερες.

    Θωμάς

  4. Ιωάννης Παπαπανάγου

    Εντάξει Θωμά.
    Απλώς, από τα γραφόμενα σου κατάλαβα ότι ο Χρήστος είχε άδικο επειδή η “πουστιά” ήταν μεγαλύτερη από ότι εκείνος περιέγραφε…

    Έρρωσο!