Ο προαυλισμός

Μέσα στους μήνες τις θερινής ραστώνης και λίγο πριν ορκιστεί το νέο δημοτικό συμβούλιο στο τέλος Αυγούστου ένας νέος καυγάς έχει ξεσπάσει για τις αποφάσεις τις διοίκησης Μπουτάρη.

Αυτή την φορά είναι η πρόθεση της διοίκησης να δημιουργηθεί ξενώνας αιτούντων ασύλου στους χώρους των παλιών στάβλων της Τούμπας.

by Parallaxi

by Parallaxi

Ήταν αναμενόμενο να γίνουν ένα σωρό εμφανέστατα ξενοφοβικά και ρατσιστικά σχόλια αλλά εκείνα που πραγματικά είναι τα πιο επικίνδυνα είναι τα συγκεκαλυμμένα.

Ένα άρθρο της Παράλλαξης κυκλοφόρησε ευρέως στο διαδίκτυο με τον σχολιασμό “μια ισορροπημένη ματιά” στο όλο θέμα. Και πράγματι ασχολείται με την χρηματοδότηση της όλης ανάπλασης αν και ακόμη και εκεί φροντίζει να μπερδεύει την χρηματοδότηση του ξενώνα με την συνολική χρηματοδότηση.
Αλλά δυστυχώς όλα τα υπόλοιπα, που είναι και αρκετά, υπάρχουν μόνο απλά σαν φερετζές στην πραγματική διαφωνία που την συνοψίζει ο αρθρογράφος στις εξής προτάσεις :

Για παράδειγμα πώς θα προαυλίζονται οι πρόσφυγες, ενώ την ίδια ώρα θα λειτουργεί ένας παιδικός σταθμός ή μία άλλη δομή για τους πολίτες; Κοινή παραδοχή είναι ότι το Φιλοξενείο είναι μια ιδιαίτερη χρήση, που καθορίζει και το σύνολο των κτιρίων. Ταλαιπωρημένοι άνθρωποι θα κοιμούνται και θα τρώνε εκεί μέσα. Πώς θα συνυπάρξουν με ανέμελα παιδάκια, με δημότες που θα θέλουν να αθληθούν ή με Συλλόγους που θα κάνουν εκδηλώσεις και θα επισκέπτονται τον χώρο;

Ο αρθρογράφος δεν βλέπει καν τους εν δυνάμει φιλοξενούμενους σαν ανθρώπους αλλά σαν εγκληματίες που θα προαυλίζονται και ο προαυλισμός αυτός θα τους φέρει σε επαφή με τους υπόλοιπους κατοίκους της περιοχής.
Όντα διαφορετικά που δεν πρέπει να τα βλέπουν ανέμελα παιδάκια γιατί θα γκρεμιστεί η εικόνα του παραδεισένιου παραμυθιού στο οποίο ζούνε.
Τέρατα από ηπείρους μακρινές και χώρες τρομακτικές που θα τρομοκρατούν τις κυρίες της Τούμπας όταν θα βρίσκονται στο χώρο παρακολουθώντας δημοτικούς χορούς.
Και βέβαια είναι αδύνατο να φανταστούμε καν τι βάρβαρα παιχνίδια μας φέρνουν από τους τόπους καταγωγής τους και θα είναι αδύνατον να συνυπάρξουν με τους αγώνες croquet που διοργανώνει η Θύρα 4 στον χώρο. Ποιος ξέρει ίσως και αναβιώσουν και το παιχνίδι των Αζτέκων που παιζόταν με τα κομμένα κεφάλια των αντιπάλων τους.

Ειλικρινά δεν ξέρω τι μπορεί να φαντάζεται ο αρθρογράφος αλλά προσπάθησε και το έκρυψε καλά. Αλλά δυστυχώς το τέρας της ξενοφοβίας και του ρατσισμού έχει μια τάση να εμφανίζει το άσχημο του πρόσωπο παντού όσο και να προσπαθείς να το κρύψεις.
Και δυστυχώς το τέρας αυτό έχει καταφέρει και έχει βαθιές ρίζες στην ψυχή της πόλης και πολύ φοβάμαι ότι δύσκολα θα τις ξεριζώσουμε.

4 Responses to Ο προαυλισμός

  1. Pingback: Φιλοξενείο ή Ξενοφοβείο στην Τούμπα; | Μεσα στη Νυχτα

  2. Η δική μου συμβολή στο διάλογο για το θέμα: http://gazakas.wordpress.com/2014/08/05/filoxenio/

  3. Είχα υποσχεθεί ότι θα μετέφερα τα σχόλια από το FB εδώ. Δυστυχώς δεν είναι εφικτό.
    Αλλά για όσους θέλουν να παρακολουθήσουν την συζήτηση στο προσωπικό μου wall που έγινε με τον κύριο Κεχαίδη μπορούν να ακολουθήσουν αυτό εδώ το link :
    https://www.facebook.com/thanos.koukoulis/posts/10203518595381040

  4. Pingback: Ζώντας δίπλα από τον ξενώνα προσφύγων | Sophie's Stories