Ένα έργο σε επανάληψη
Η συζήτηση που ξεκίνησε πρόσφατα από την Magica, συνεχίστηκε από τον Πάνο και τον Αστέρη, δεν μπορεί να έχει τέλος. Η αρχή βέβαια είχε γίνει σε ανύποπτο χρόνο από τον Ilovethessaloniki, αλλά όλοι οι προηγούμενοι δεν θα με πτοήσουν από το να συνεισφέρω τα 2 cent μου.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ενώ οι δήμοι της περιοχής της Δυτικής Θεσσαλονίκης γράφανε γράμματα προς τον πρωθυπουργό και τον παρακαλούσανε να τους παραχωρήσει τα στρατόπεδα, το ΑΠΘ με τον κ. Μουσιόπουλο κατάφερε να πάρει το Καρατάσιου χωρίς πολύ φασαρία.
Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο της “Μακεδονίας”
Προβληματισμό προκαλούν στο δήμο Πολίχνης οι εξελίξεις αναφορικά με την αξιοποίηση του χώρου, καθώς η δημοτική αρχή εμφανίστηκε απροετοίμαστη για την πρόταση που μελετά το πανεπιστήμιο. “Ακούσαμε μία πρόταση από καθηγητές της Πολυτεχνικής, ωστόσο για το θέμα δεν μπορεί να αποφασίσει εν λευκώ ο δήμαρχος, παρότι ο σχεδιασμός είναι φιλόδοξος και μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής”, υπογράμμισε ο δήμαρχος Κώστας Θεοδωρίδης και πρόσθεσε ότι, ενώ η παραχώρηση γίνεται υπέρ του ΑΠΘ, για το δήμο είναι ακόμη στα… χαρτιά. “Δεν μπορώ να προκαταβάλω ούτε το δημοτικό συμβούλιο ούτε και τους πολίτες που ενδεχομένως να εγείρουν αντιδράσεις για τις υποδομές που προγραμματίζονται. Γι’ αυτό το λόγο το θέμα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, και αν χρειαστεί, θα γίνει και δημοψήφισμα”, ανέφερε ο δήμαρχος. Μάλιστα ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι ενδεχόμενη συναίνεση του δήμου στην πρόταση του ΑΠΘ θα ακύρωνε επί της ουσίας το κείμενο της επιστολής προς τον πρωθυπουργό, το οποίο υπέγραψε με άλλους οκτώ δημάρχους για την παραχώρηση των εκτάσεων των στρατοπέδων χωρίς δεσμεύσεις, ο κ. Θεοδωρίδης απάντησε ότι επρόκειτο για μία ενέργεια προγενέστερη και επιπλέον δεν γνώριζε ότι η ΚΕΔ συμφώνησε με το πανεπιστήμιο.
Από το ρεπορτάζ (κείμενο με bold) δεν προκύπτει ξεκάθαρα πότε ο δήμαρχος Πολίχνης ενημερώθηκε για τις προθέσεις του ΑΠΘ. Χωρίς να μπορώ να το αποδείξω, θεωρώ ότι ο δήμαρχος μάλλον ήταν ενήμερος πριν το διαβάσουμε στο χαρτί και αν κρίνω από την χαλαρή αντιμετώπιση του θέματος, μάλλον δεν είναι και τόσο αντίθετος. Αν θελήσω να ξαναδιαβάσω προσεκτικά το κείμενο τότε θα δω ότι την τσιμεντοποίηση άνω του μισού χώρου του στρατοπέδου, ο δήμαρχος Πολίχνης τον χαρακτηρίζει “υποδομές” (!!).
Η εξήγηση είναι απλή. Το ότι οι δυτικές συνοικίες είναι υποβαθμισμένες ούτε μομφή προς αυτές είναι αλλά ούτε και απόλυτα δική τους ευθύνη. Η Πολίχνη, όντας υποβαθμισμένη, ούτε εργοστάσια έχει ούτε μεγάλος δήμος είναι, και βέβαια δεν μπορεί να περιμένει και τίποτα ιδιαίτερο για ανάπτυξη. Το στρατόπεδο του Καρατάσιου, αν γίνει η Πολυτεχνική του ΑΠΘ, θα μαζέψει σε καθημερινή βάση 8.500 περίπου φοιτητές. Δηλαδή το target group που καταναλώνει. Αυτό σημαίνει ότι γύρω από το στρατόπεδο θα αναπτυχθούν μια σειρά επιχειρήσεις οι οποίες με την σειρά τους θα φέρουν εισοδήματα από δημοτικούς φόρους. Υποθέτω ότι και το ίδιο το ΑΠΘ θα πρέπει να καταβάλλει δημοτικούς φόρους αλλά δεν παίρνω και όρκο. Οι φοιτητές ίσως ψάξουν να βρουν σπίτια στην γύρω περιοχή, οπότε και η ανοικοδόμηση της περιοχής θα αυξηθεί.
Για τον δήμαρχο, ο σκοπός του επιτυγχάνεται χωρίς να βάλει ένα Ευρώ. Είμαι σίγουρος ότι ο δήμαρχος θα τα έβαλε κάτω και θα μέτρησε τα ΣΥΝ και ΠΛΗΝ. Με μια ματιά, αν ήμουν στην θέση του, θα έβλεπα τα παρακάτω :
Τα ΣΥΝ :
- Δεν πληρώνει μελέτη για τον χώρο, την κάνει το ΑΠΘ
- Αυξάνει την επιχειρηματικότητα στον Δήμο του
- Αυξάνει τα έσοδα όσων νοικιάζουν σπίτια στην περιοχή (θα φτάσουν στα ύψη)
- Αυξάνει τον πληθυσμό του Δήμου του, άρα θα μαζέψει κονδύλια για υποδομές με πρόσχημα το ΑΠΘ
- Έχει περίπου τον μισό χώρο σαν πάρκο με έξοδα συντήρησης που αναλαμβάνει το ΑΠΘ
- Αυξάνει τα έσοδα του Δήμου, από όλα τα παραπάνω
Τα ΠΛΗΝ αυτού του σχεδίου :
- Αυξάνει το τσιμέντο στην περιοχή και δεν ενοούμε μόνο στο στρατόπεδο
- Οι επιχειρήσεις που θα αναπτυχθούν δεν είναι παραγωγικές (καφετέριες, φαγάδικα, κ.λ.π.)
- Έχει λιγότερο από τον μισό χώρο σαν πάρκο και εν τέλει δεν έχει πάρκο
- Υπάρχει περίπτωση, αν ενδιαφερθούν ποτέ οι κάτοικοι, να τους έχει απέναντι
Από όλα τα ΠΛΗΝ θα σταθώ στο πρότελευταίο, που θα προσπαθήσει προφανώς ο Δήμαρχος να το παρουσιάσει σαν ΣΥΝ. Δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσω ιδιαίτερα. Δείτε το ΑΠΘ.
Πριν από 10-20 χρόνια πόσο ήταν το πράσινό του, και πόσο είναι τώρα; Ποιός διαβεβαιώνει τους πολίτες πως κάθε φορά που θα χρειάζεται η Πολυτεχνική χώρο, δεν θα χτίζει και από ένα κτίριο; Και άντε καλά το υπογράφει και δεσμεύεται, ποιός πιστεύει ποτέ ότι ο μισός χώρος που θα μείνει θα είναι προσβάσιμος από τον κόσμο; Πόσοι κάτοικοι του κέντρου της Θεσσαλονίκης παίρνουν τα παιδάκια τους και πάνε να παίξουν στο πάρκο του ΑΠΘ; Τολμώ να πω κανένας.
Δεν είναι μόνο η αποξένωση που έχει καλλιεργήσει το ίδιο το ΑΠΘ από την υπόλοιπη κοινωνία όσο οι διαφορετικές ανάγκες των φοιτητών και των οικογενειών στον χώρο που θα (;) μοιράζονται. Εδώ υπάρχει χαρακτηρισμένος δημόσιος δρόμος που περνά μέσα από το ΑΠΘ και το πανεπιστήμιο έχει βάλει μπάρες εμποδίζοντας στην διάρκεια της ημέρας την διέλευση των αυτοκινήτων.
Τελικά έχω την εντύπωση πως η έλλειψη κονδυλίων, σχεδιασμού αλλά και φαντασίας μερικών δημάρχων -και δεν αναφέρομαι μόνο στον συγκεκριμένο- θα οδηγήσουν στην τσιμεντοποίηση των στρατοπέδων. Μένει στους ίδιους τους κατοίκους να αντιδράσουν και να μην αφήσουν να περάσει και αυτό το σχέδιο εις βάρος τους.
Pingback: thess.gr | Μήπως ήρθε η ώρα για δράση?