Στρίβειν διά της αποχώρησης.

Είχα υποσχεθεί στον εαυτό μου ότι δεν θα ασχοληθώ ξανά με τα όσα συμβαίνουν μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης. Αλλά όλο και κάτι συμβαίνει και από εκεί που δεν το περιμένω (αυτή την φορά εξαιτίας αυτού του άρθρου στο Trolling Stone) και το μάτι μου πέφτει σε αποφάσεις ή δηλώσεις μου με κάνουν έξαλλο.

Η ιστορία επιγραμματικά έχει ως εξής:
Ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει έναν χώρο στον δεύτερο όροφο ενός κτηρίου στον Βαρδάρη που μέχρι τώρα στεγάζονταν υπηρεσίες του Δήμου αλλά τώρα αδειάζει.
Ο χώρος αυτός είχε σχεδιαστεί αρχικά να μετατραπεί σε πολιτιστικό κέντρο για τις ανάγκες του Β’ Δημοτικού Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης.
Μετά από αίτημα των Γιατρών του Κόσμου ο Μπουτάρης αποφασίζει να τους παραχωρηθεί δωρεάν ο χώρος για να στεγάσουν το ιατρείο τους.
Η Χρυσή Αυγή, χωρίς να χάσει ευκαιρία, βγάζει μια επαίσχυντη ανακοίνωση όπου μιλάει για σκοτεινά κέντρα και ετοιμασία πολέμων.
Τα πράγματα δεν ήταν καλύτερα και και στο Συμβούλιο της Β’ Δημοτικής Κοινότητας, όπου σύσσωμη η αντιπολίτευση αλλά και μέλη της παράταξης Μπουτάρη ψήφισαν ενάντια στην δωρεάν παραχώρηση.

Το θέμα φτάνει στο Δημοτικό Συμβούλιο όπου υπερψηφίζεται “ομόφωνα” όπως γράφει και η αναρτημένη απόφαση στην Διαύγεια.

Μόνο που διαβάζοντας το κείμενο της απόφασης θα ανακαλύψει κανείς πως, πέρα από τους σύνηθες απόντες, γράφει ότι “Αποχώρησαν οι ΔΣ κκ Πρίτσα, Β Γάκης, Χ Γιαταγάνα, Ερ Θεοτοκάτος, Κ.Καζαντζίδης,Β.Καρακωστάνογλου,Λ.Κολοβού,Ν.Παπαδόπουλος,Χρ.Μάτης”

Και αναρωτιέμαι τι σημαίνει αποχώρησαν από την ψηφοφορία; ;
Ότι ξαφνικά το σύνολο των Δημοτικών Συμβούλων της ΝΔ, την Δημοτική Σύμβουλο των Ανεξ.Ελ και τον Δημοτικό Σύμβουλο των Οικολόγων τους έπιασε ταυτόχρονα ομαδικός πονοκέφαλος και αποχώρησαν εσπευσμένα να πάρουν ασπιρίνη;
Πιο πιθανό θεωρώ ότι μάλλον διαφωνούσαν με την απόφαση αλλά δεν ήθελαν να ψηφίσουν όχι σε μια απόφαση που τουλάχιστον σε πρώτη ματιά έχει έντονα τα χαρακτηριστικά κοινωνικής μέριμνας σε μια πόλη με τεράστιο αριθμό ανέργων που πιθανά να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες των ΓτΚ. Μπορεί να είχαν και πολύ ουσιαστικούς λόγους για την διαφωνία τους. Αλλά προτίμησαν για να αποχωρήσουν από την ψηφοφορία για να μην καταγραφεί αρνητική. Δεν είχαν καν το σθένος να ψηφίσουν κατά και να υποστηρίξουν την θέση τους.

Οι επόμενες δημοτικές εκλογές δεν απέχουν ούτε 12 μήνες. Σε αυτές θα πρέπει να κρίνουμε τους επίδοξους άρχοντες της πόλης βάσει των θέσεων και των προτάσεών τους. Τους παραπάνω θα τους κρίνουμε επιπλέον και για το γεγονός ότι δεν έχουν καν το σθένος να υποστούν τις όποιες πραγματικές ή φανταστικές συνέπειες αυτών των θέσεων.

4 Responses to Στρίβειν διά της αποχώρησης.

 1. Χρηστος Μάτης

  Για πολλοστη φορά αναγκάζομαι να πω το εξης: Η διατύπωση στο θέμα των αποχωρήσεων είναι λανθασμένη και πρέπει να αλλάξει. Το εχω ζητήσει εδω και καιρο. Η σωστή διατύπωση είναι “είχαν αποχωρήσει”. γιατί φαίνεται ότι σχετίζεται με το συγκεκριμένο θέμα, ενώ αναφέρεται σε προγενέστερο χρονικό σημείο. Εχω προτείνει επανειλημμένα, η συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης να προηγείται και να ακολουθούν οι ανακοινώσεις των δημοτικών συμβούλων και των επικεφαλής. Μία συζήτηση 111 θεμάτων, ανάμεσα στα οποία παρεμβάλλονται οι ανακοινώσεις, κρατάει πάρα πολλές ώρες. Δυστυχώς η πρόταση μου δεν έχει γίνει δεκτή.

 2. Χρηστος Μάτης

  Τωρα επί της ουσίας του θέματος. Σωστά το θέτεις! Απο πρωτη ματιά φαίνεται. Κι ετσι πρέπει να είναι διότι είναι γνωστή η ευαισθησία της συγκεκριμένης οργάνωσης για το θέμα. Διότι θα πρέπει να σου πω ότι η εισήγηση του συγκεκριμένου θέματος δεν είχε σταλεί στους συμβούλους μαζί με τα υπόλοιπα θέματα. και επίσης πρόκειται για παραχώρηση δημόσιας περιουσίας, η οποία πρέπει να δικαιολογείται πλήρως. Δεν αρκεί να φαίνεται! Πρέπει να αποδεικνύουμε οτι είναι. Διαρκώς

 3. Για το συγκεκριμένο πραγματικά πιστεύω είναι θέμα ουσίας ανεξάρτητα από την διατύπωση.
  Δέχομαι πως η διατύπωση μπορεί να είναι παραπλανητική και να μην ισχύει αυτό που κατάλαβα εγώ.
  Αλλά με βάση αυτά που λέτε εσείς καταλαβαίνω πως αποχωρήσατε οι Δημοτικοί Σύμβουλοι γιατί η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου κράτησε πάρα πολύ ώρα και δεν είναι δυνατόν να βρίσκεστε σε συνεδρίαση για τόσες ώρες γιατί είναι εξαιρετικά κουραστικό.
  Αν ισχύει όπως τα λέτε τότε συγχαρητήρια στους υπόλοιπους 32 Δημοτικούς Συμβούλους που παρά την κούραση τους έμειναν μέχρι τέλους στην συγκεκριμένη συνεδρίαση για να αποφασίσουν για τα θέματα της πόλης.

 4. lefteris georgiadis

  Στις επόμενες εκλογές όταν κάποιος ψηφίσει ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΡΩΤΗΣΗ “ΣΥΓΝΩΜΗ ΚΥΡΙΕ ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΤΕ?” και όλα θα έρθουν στα ίσα τους!!!!!