Οι «Παστίλιες για τον πόνο του άλλου» κατακτούν τη Θεσσαλονίκη

Κυκλοφορούν ανάμεσά μας και είναι πολλές. Τον τελευταίο μήνα οι δρόμοι και τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης έχουν γεμίσει με παστίλιες. Πιο συγκεκριμένα, περίπου 15.000 παστίλιες ξεχύθηκαν για να απαλύνουν τον πόνο του άλλου.

της Μαρίας Χρυσάφη

Οι «Παστίλιες για τον πόνο του άλλου» των Γιατρών Χωρίς Σύνορα συγκίνησαν τους Θεσσαλονικείς που ανταποκρίθηκαν με τον καλύτερο τρόπο στην καμπάνια της διεθνούς οργάνωσης, που στόχο έχει να ξυπνήσει μέσα στον δοκιμαζόμενο Έλληνα το αίσθημα της αλληλεγγύης.

Πρόκειται για έξι παστίλιες με γεύση μέλι και θυμάρι σε ένα κόκκινο κουτί, που στοιχίζουν 1,60 ευρώ. Η γεύση τους, η συνηθισμένη γεύση μιας καραμέλας, με την πρόσθετη ικανοποίηση της συμβολής σε μια τεράστια παγκόσμια προσπάθεια, αφού τα έσοδα ενισχύουν εξ ολοκλήρου το έργο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο έργο τους σε ολόκληρο τον κόσμο. Όπως εξηγεί, εξάλλου, ο πρόεδρος της οργάνωσης, Χρήστος Χρήστου, τα έσοδα από την εν λόγω προσπάθεια θα συμβάλουν στο να παρασχεθεί ιατρική βοήθεια σε χιλιάδες ανθρώπους σε διάφορες χώρες, και μάλιστα σε μια περίοδο που οι δαπάνες για τη δημόσια υγεία περικόπτονται, παρόλο που οι ανθρωπιστικές ανάγκες αυξάνουν. «Μέσα από την εκστρατεία αυτή θέλουμε να απαντήσουμε στις ανάγκες αυτές με μηνύματα αλληλεγγύης και αισιοδοξίας. Κανείς δεν είναι μόνος του», υπογραμμίζει.

Την προσπάθεια έχουν αγκαλιάσει από την αρχή της πολλοί γνωστοί Έλληνες, από τον χώρο της τέχνης, των γραμμάτων αλλά και του αθλητισμού. Σημαντικά ονόματα, όπως ο Ευγένιος Τριβιζάς, η Δήμητρα Παπαδοπούλου, ο Θοδωρής Αθερίδης, o Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ο Γιώργος Σαμαράς, ο Κωστής Μαραβέγιας, η Μαριέττα Φαφούτη, η Γωγώ Μπρέμπου, ο Γιάννης Στάνκογλου, η Μυρτώ Αλικάκη και άλλοι, αλλά και ο Άγγελος Αντωνόπουλος, ο οποίος είναι το κεντρικό πρόσωπο της εκστρατείας και συμμετέχει αφιλοκερδώς.

Η πραγματική έκπληξη, βέβαια, ήρθε όταν το κόκκινο κουτάκι κράτησε στα χέρια του ο διεθνούς φήμης Ισπανός ηθοποιός, Χαβιέρ Μπαρδέμ, και σε άψογα ελληνικά παρακίνησε τους Έλληνες να αγοράσουν «Παστίλιες για τον πόνο του άλλου: εσύ τις παίρνεις, κάποιοι άλλοι σταματούν να πονάνε». Όπως είπε, ερωτηθείς σχετικά, «με απίστευτες ιδέες, όπως η εκστρατεία ‘Παστίλιες για τον πόνο του άλλου’, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μας εξοικειώνουν με πολύ απλό τρόπο με τη σύνθετη πραγματικότητα των ‘ξεχασμένων’ ασθενών. Επίσης είναι μια οργάνωση αποτελεσματική. Υποστηρίζοντας την είμαι σίγουρος ότι, με ελάχιστη προσωπική προσπάθεια ο αντίκτυπος στις δράσεις της είναι άμεσος». Εξάλλου, οι «Παστίλιες» είναι μια ιδέα που εφαρμόστηκε με επιτυχία στην Ισπανία.

Σημαντική ήταν η αφιλοκερδής συμμετοχή στο εγχείρημα της εταιρείας φυσικών καλλυντικών APIVITA, αλλά και των προμηθευτών της που βοήθησαν σημαντικά να κρατηθεί το κόστος παραγωγής και διανομής στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο. Καθοριστική είναι και η συμβολή των φαρμακοποιών που φιλοξενούν τις Παστίλιες στα φαρμακεία τους χωρίς κανένα κέρδος από τις πωλήσεις τους.

Στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης μπορεί κανείς να βρει τις «Παστίλιες για τον πόνο του άλλου» σε 200 φαρμακεία. Η αναλογία, όπως εξηγούν εκπρόσωποι των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, είναι περίπου το 10% επί του συνόλου, ανάλογη, δηλαδή, με τον πληθυσμό της πόλης. Η λίστα των φαρμακείων όπου μπορεί κανείς να βρει Παστίλιες είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα που είναι αφιερωμένη σε αυτές  αλλά και στο www.vrisko.gr και στην αντίστοιχη εφαρμογή για Android και iOS με την απλή αναζήτηση «Παστίλιες».