Κουλτούρα στον Δήμο Θεσσαλονίκης

Το θέμα το πρωτοέμαθα από τον ΆΝεμο και χάρη σ’ αυτόν υπάρχει και το συγκεκριμένο post.

Έγραφε λοιπόν πριν από λίγες μέρες (Τετάρτη 23/07), μετά από λεπτομερή αξιολόγηση έκανε στο καινούργιο, πολιτιστικό site του Δήμου Θεσσαλονίκης:

Το «μενού» έχει τρία (3) μόνο λίνκς: (Αρχική, το Εργο, Επικοινωνία)

Και φυσικά ένα λινκ στο siteτου Δήμου!!!

ΔΕΝ διαθέτει «ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ». Ούτε καν με ένα πεδίο! Πρέπει να πηγαίνεις σελίδα-σελίδα για να δεις τα τεκμήρια. (Σκέψου ΠΟΣΕΣ σελίδες θα πρέπει να διατρέξεις για να δεις τις αφίσες π.χ.).

Η δόμηση της πληροφορίας είναι ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗΣ! Δέκα κατηγορίες κι αυτό είναι όλο! Ούτε χρονοδιαγράμματα έργων ούτε ανά δημιουργό ούτε τίποτα… Σε ορισμένα μόνο υπάρχουν κάποιες, επίσης στοιχειώδεις υποκατηγορίες…

Τα Thumbnails δεν έχουν υποστεί καμιά επεξεργασία και είναι σκέτες μουτζούρες!

ΔΕΝ διαθέτει δυνατότητα πρόσβασης στο περιεχόμενο και χρήσης των υπηρεσιών από όλους (π.χ. άτομα με προβλήματα όρασης και άτομα με ειδικές ανάγκες) όπως προϋποθέτει ΚΑΙ το πρόγραμμα ΚΑΙ το Σύνταγμα!

Είναι αμφίβολο το αν χρησιμοποιήθηκε κάποιο από τα διεθνή πρότυπα τεκμηρίωσης της συλλογής προσφέροντας συντακτική και σημασιολογική συμβατότητα (XML, Dublin Core, CIDOC CRM, Marc, EAD)

Είναι μόνο στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ και τα ΑΓΓΛΙΚΑ!

ΔΕΝ διαθέτει –όπως θα έπρεπε- ΚΑΝΕΝΑ εκπαιδευτικό χαρακτήρα στο περιβάλλον και στην περιήγηση.

Παρακολουθώντας τον τύπο διαπίστωσα ότι όλοι αναπαρήγαγαν το ΑΠΕ ή αν θέλετε το δελτίο τύπου του Δήμου. Αν ψάξετε στο google θα βρείτε Την “Μακεδονία”, “Ναυτεμπορική”, in.gr και άλλους. Επίσης ξέρω ότι και το ένθετο των ΝΕΩΝ “Ζω στη Θεσσαλονίκη”, που δεν είναι στο Ίντερνετ, το είχε με τον ίδιο τρόπο παρουσίασης το Σάββατο.

Μου την έδωσε γιατί επαγγελματίες δημοσιογράφοι που “κλαίνε” κάθε μέρα για την ληστεία που μας γίνεται στα Super Market δεν ενδιαφέρονται τι γίνεται με τα λεφτά την ΚτΠ και της ΕΕ γενικά και αν αξιοποιούνται. Έτσι είπα να το ψάξω λίγο και βρέθηκα μπροστά στην παρακάτω εικόνα.

Μου ήταν πολύ δύσκολο μέσα από το site της Κοινωνίας της Πληροφορίας ( www.infosoc.gr ) να βγάλω άκρη. Με τα πολλά κατάφερα να βρώ το πρόγραμμα, τον κωδικό του και το κόστος του αλλά δεν μπόρεσα να βρω την προκήρυξη μια και δεν υπάρχει αναζήτηση βάση κωδικού προγράμματος ή τουλάχιστον δεν την βρήκα.

Ο κωδικός, ο τίτλος και το κόστος είναι τα παρακάτω :

99257 ΣΥΛΛΟΓΗ, ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ & ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 90.762,70

Ίσως τα λεφτά να είναι λίγα αν υπολογίσει κάποιος τον όγκο των ψηφοποιημένων αρχείων, όμως σίγουρα θα τα βρει λίγα βάσει της ποιότητάς της όλης δουλειάς που έχει περιγράψει ο ΆΝεμος στην οποία περιγραφή να προσθέσω ότι οι σκαναρισμένες εικόνες είναι χαμηλής ανάλυσης, άρα άχρηστες.

Το περίεργο στην όλη υπόθεση αρχίζει από εδώ και πέρα. Προσπαθώντας να δώ ποιός το έχει κάνει  πρόσεξα στο κάτω μέρος του site την φράση “powered by Start”. Κάνοντας κλικ πάνω της οδηγήθηκα στο site http://www.startrip.gr/ το οποιο έχει ένα και μόνο flash να παίζει και τίτλο σελίδας “Εταιρία δημιουργίας επικοινωνιακού υλικού”. Όπου και αν κάνεις κλικ σου βγάζει μια φόρμα επικοινωνίας με τα παρακάτω στοιχεία :

Start> Λασκαράτου 12 τηλ. 2310 41χχχχ Τ.Κ. 546 46 Θεσσαλονίκη (Το τηλέφωνο υπάρχει ολόκληρο)

και από εκεί και κάτω ακολουθεί η φόρμα επικοινωνίας.

Μου φάνηκε πολύ περίεργο πως μια εταιρία που παίρνει τέτοιο έργο και άγνωστη είναι αλλά και δεν έχει περισσότερα στοιχεία αυτοδιαφήμισης σε ένα site μιας σελίδας. Δεν μου έκατσε καλά.

Η έρευνα στο site του ΟΤΕ δεν μου έδωσε αποτέλεσμα, πράγμα εξίσου περίεργο για επαγγελματίες. Αποφάσισα να μπω στο site του hostmaster και να δω τι πληροφορίες μπορώ να μαζέψω από εκεί με το Web Whois.

Αυτό που αντίκρυσα δεν μπορώ να πώ ότι το περίμενα αλλά έτισ και αλλιώς ο Δήμος μας πρωτοπορεί. Η εταιρία είχε ζητήσει το domain στις 1/07/2008!!! Δηλαδή 22 μέρες πριν ανακοινωθεί η λειτουργία

startrip.gr

Διαθεσιμότητα: Εκκρεμεί Αλλη Αίτηση.

Στοιχεία: Domain Name:startrip.gr
Domain Handle:d6fcc6e89dcb6471ab389e07cada7a7df-gr
Protocol Number:1299969
Creation Date:1-7-2008
Expiration Date:30-6-2010
Updated Date:–
Registrar:GR-DNS.NETWORKS
Registrar Referral URL:http://www.gr-domain.name
Registrar Referral Email:root@gr-host.net
Whois Server:
Bundle Name:startrip.gr
Name Server:ns1.qbrains.gr
Name Server:ns2.qbrains.gr

Ποιός παίρνει ιντερνετική δουλειά 90000€ και δεν έχει ιντερνετική παρουσία;

Η περιέργειά μου ήταν τόσο μεγάλη που έβαλα έναν φίλο μου, τον Λάμπρο, που μένει δίπλα να πάει να δει στην Λασκαράτου 12. Μια κανονική πολυκατοικία με ένα κουδούνι του 2ου ορόφου να λέει σκέτο Start. Καμία πινακίδα πουθενά, ούτε στην είσοδο της πολυκατοικίας αλλά ούτε και στο μπαλκόνι.

Αυτή την στιγμή επειδή δεν έχω μπροστά μου ούτε την προκύρηξη, ούτε και τα στοιχεία του αναδόχου, δεν μπορώ να πω τίποτα με σιγουριά και φυσικά ούτε και να κατηγορήσωκανένα για τίποτα, ακόμη. Μόνο ερωτήματα μπορώ να διατυπώσω για τα οποία περιμένω απάντηση.

Ποιός πήρε το έργο;

Υπάρχει εταιρία;

Γιατί απόκτησε διαδικτυακή υπόσταση 22 μέρες πριν την έναρξη του site;

Γιατί, όπως λέει και ο ΆΝεμος, δεν ακολούθησε τις οδηγίες της ΚτΠ;

Τελικά ποιά είναι η κουλτούρα του Δήμου Θεσσαλονίκης;

18 Responses to Κουλτούρα στον Δήμο Θεσσαλονίκης

 1. Pingback: Κουλτούρα να φύγουμε « We are not alone

 2. Αυτή τη στιγμή δεν ανοίγει ούτε το culture ούτε και το startrip… εσείς;

 3. Ούτε και σε μας ανοίγει, αλλά φυσιολογικό δεν είναι; Το culture είναι powered by Start
  Το start δεν είναι έχει power, οπότε;
  🙂

 4. Κάνας μεσάζοντας θα είναι… Ετσι γίνονται οι δουλειές στο ΕΛλαντάν. Ανέκαθεν. Αυτός που εργάστηκε, ούτε τα μισά δεν θα πήρε. Νομίζω.

 5. Καλέ κύριε, τώρα δεν ανοίγει καθόλου!

 6. Ξύπνησε ο administrator!!! Επιτέλους παίζουν και τα 2 site

 7. Μην τους αδικείς!
  Φαντάζομαι ότι σύμφωνα με τη σύμβαση υποχρεούνται να το λειτουργούν 9-5 κάθε μέρα.. Εξάλλου χτες ήταν Κυριακή!

 8. Να πάμε να χτυπήσουμε το κουδούνι;;; Λες να βγει κανένας Βασίλης;

 9. Καταγγέλω οτι στο thess.gr το «μενού» έχει τρία (3) μόνο λίνκς και αυτά στα αγγλικά!: (Home, About, Register)

  Δε διαθέτει εικονίδιο στο address bar! Ούτε καν ένα μικρό Λευκό Πύργο! Σκέψου, πόσο βαριούνται οι δημιουργοί του…

  Η δόμηση της πληροφορίας είναι ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗΣ! Οκτώ κατηγορίες κι αυτό είναι όλο! Όλα μάλιστα είναι γκρίζα λες και μας κάνανε επίθεση οι γκρίζοι λύκοι ή τα γκρίζα ανθρωπάκια που αναγγέλει ο Λιακόπουλος!

  Η εικόνα στο header είναι κουνημένη!!!

  Είναι μόνο στα Ελληνικά!!!

  Τι θέλω να πω; Όταν κάποιος θέλει να κάνει κριτική, θα βγάλει από τη μύγα ξύγκι και θα κάνει. Το θέμα είναι να μη βλέπουμε το δάχτυλο αλλά να κοιτάμε στο φεγγάρι και να μη χάνουμε το δάσος για ένα δεντράκι. Ο Δήμος (δρώντας όχι ως Δήμος αλλά ως Δήμος) έκανε το αυτονόητο. Έβγαλε δημοσίως και ΕΛΕΥΘΕΡΑ αρχειακό υλικό στο ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ, δηλαδή ένα κομμάτι της ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ιστορίας του.

  Αλλά, κατα τ’ άλλα μόνο να κράζουμε ξέρουμε. Όταν γίνεται κάτι καλό θα στραβοκαταπιούμε το σάλιο μας έτσι και πούμε μπράβο. Δε λεω οτι όλα είναι μέλι γάλα – αλλά σε λάθος πράγματα αλλά και λάθος πρόσωπα επικεντρώνεται η κριτική τον τελευταίο καιρό προς τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

 10. Κώστα έχεις απόλυτο δίκιο για τις πρώτες παρατηρήσεις σου. Όντως το Thess έχει 3 μόνο links και αυτά στα Αγγλικά, δεν διαθέτει favicon και ναι οι δημιουργοί του είναι τεμπέληδες. Η δόμηση της πληροφορίας δεν είναι τόσο στοιχειώδης μια και παρέλειψες να αναφέρεις και τις υποκατηγορίες, αλλά θα το δεχτώ και αυτό. Όλα είναι γκρίζα για τον ίδιο λόγο, οι δημιουργοί είναι τεμπέληδες. Η εικόνα στον header είναι κουνημένη γιατί όποιος από του διαχειριστές την έβαλε ήθελε να τονίσει κάτι και δεν τον ενδιέφερε ο ρεαλισμός, ίσως.

  Και ναι είναι μόνο στα ελληνικά μια και έχουμε συγκεκριμένη θεματολογία που ενδιαφέρει μάλλον τους κατοίκους αυτού του τόπου. Όπως διαβάζω το σχόλιό σου δεν νομίζω να θέλεις να υπάρχει και σε άλλη γλώσσα το thess.

  Τώρα να μου επιτρέψεις να σου πω τι διαφορετικό έχει το Thess. Δεν σου ζήτησε ποτέ λεφτά ούτε άμεσα (δημοτικοί φόροι), ούτε έμμεσα (ΚτΠ) για να πληρωθούν τα όποια έξοδα. Δεν σου ζητά δραχμή για ότι έχει πάνω και μπορείς να το κατεβάσεις και τέλος δεν βγάζει δελτία τύπου για να διαλαλήσει τι καλή δουλειά έκανε ενώ είναι μάπα.

  Επειδή θα έπρεπε να είσαι ο τελευταίος που θα μπορούσε να μιλήσει για δάχτυλο και φεγγάρι να σου υπενθυμίσω ότι το υλικό που έβγαλε ο Δήμος όπως και αν έδρασε, δεν είναι ελεύθερο μια και αν είχες την υπομονή να διαβάσεις θα έβλεπες ότι το υλικό είναι σε χαμηλή ανάλυση. όσο για την πολυπολιτισμική κληρονομιά της πόλης μη το ξαναπείς θα συγχιστούν στον Δήμο. Το πόσο ενδιαφέρονται το δείξανε στην περίπτωση των μαρτυρικών πόλεων, αλλά εκεί προφανώς δεν είχες σχόλιο.

  Να με συγχωρείς Κώστα για την κριτική που κάνω στο Δήμο, βλέπεις εγώ δεν κάνω μπίζνες με τον Δήμαρχο και έχω την πολυτέλεια να κρίνω που πάνε τα λεφτά των πολιτών, εν αντιθέσει με τους άγνωστους κυρίους της εταιρίας που έκανε την δουλειά.
  Να με συγχωρείς Κώστα που τον κρίνω μια και είμαι δημότης και κάτοικος του Δήμου Θεσσαλονίκης και όχι κάτοιοκος άλλου Δήμου όπου δεν με ενδιαφέρει τι θα γίνει η πόλη, όπως ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

  Επειδή φαίνεται να έχεις εσωτερική πληροφόρηση θα μπορούσες να μοιραστείς μαζί μας τα ονόματα των προσώπων που θα έπρεπε κατά την γνώμη σου να κρίνουμε τον τελευταίο καιρό στον Δήμο θεσσαλονίκης;
  Μήπως επίσης θα μπορούσες να μας απαντήσεις πως διέλαθε της προσοχής του αγαπημένου σου δημάρχου η απώλεια 22,5 εκατ Ευρώ;
  Η τι έγιναν 327000 ευρώ της παγίας; Ξέρεις αυτά που διερευνά ακόμα η δικαιοσύνη. Για να σε προλάβω, τον δήμαρχο δεν τον κατηγορώ ότι “έφαγε” τα λεφτά δεν έχω τέτοιες αποδείξεις. Τις μόνες αποδείξεις που έχω είναι της ανικανότητάς του να ελέγξει τους υφιστάμενούς του και αυτό ονομάζεται πολιτική ευθύνη.
  Λυπάμαι Κώστα αν θέλεις να ζεις σαν πρόβατο τρώγωντας ότι σου ταΐζουν, δεν μπορώ να κάνω τίποτα γι’ αυτό. Αυτό που μπορούσα ήταν να κάνω ερωτήσεις. Δεν μου απάντησεις καμία. Απλά ζήτησες να μην κράζω και να λέω μπράβο.
  Μπράβο, Κώστα, στο χωριό μου λένε τα γαϊδούρια όταν βγαίνουν από την λάσπη. Όπως βλέπεις τον σέβομαι πολύ περισσότερο τον Δήμαρχό σου από ότι αυτός εμένα.

 11. Να ήταν μόνο τα 22 εκατομύρια ευρώ ή τα 30 εκατομμύρια δραχμές του site…

  Στο Δήμο Θεσσαλονίκης καθημερινώς πέφτει μάσα, αλλά παρ’ όλο που το Internet φίλε μου προσφέρει το αγαθό της ανωνυμίας αν βγει και πει κάποιος πράγματα οι κατηγορούμενοι θα καταλάβουν την πηγή. Βέβαια και γνωρίζω ονόματα και καταστάσεις μέσω οικογενειακού μου προσώπου, αλλά αν βγώ ως Κώστας ή Black Pearl ή οτιδήποτε άλλο στο Internet να τα γράψω θα ζημιώσω την ίδια μου την οικογένεια.

  Δε μπορείς να ζεις με το θυμό καθημερινώς – είτε έχεις άδικο είτε έχεις δίκιο – (βλ. Μαθήματα Αμερικανικής Ιστορίας Χ) βλάποντας όχι μόνο τον εαυτό σου, αλλά και τα πλησίον σου πρόσωπα. Αυτό το καταλαβαίνει κανείς που έχει ασχοληθεί έστω και στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο με τα συνδικαλιστικά ή τα πολιτικά.

  Δυστυχώς όπως περιγράφει πολύ εύστοχα ο Sartre στο “L’ Engrenage” και οι άλλοι (σε αυτή τη περίπτωση Αράπογλου, Μπουτάρης, Σαχίνης, Κουράκης) να έρθουν, πάλι θα πούν στον υπηρέτη:

  “Βάλε μου ενα ποτήρι ουίσκι.”

  Απλά με στενοχωρεί ορισμένες φορές αυτό που έγραψα, οτι χάνεις το δάσος για ένα δέντρο. Δηλαδή επειδή τα τρώνε οι μεγάλοι, έχεις την εντύπωση πως δε γίνεται έργο στο Δήμο Θεσσαλονίκης; Ακυρώνεις με αυτόν τον τρόπο την καθημερινή προσπάθεια χιλιάδων υπαλλήλων, διευθυντών, προϊσταμένων βάζοντάς τους στο ίδιο καζάνι με το Δήμαρχο. Εμ, δεν είναι έτσι, ακόμα και αν αυτοί είναι νεοδημοκράτες και τον έχουν στηρίξει ο καθένας για τους δικούς του λόγους.

  Μόνο κατηγορίες ακούω να εκτοξεύονται καθημερινά και ούτε ένα μπράβο. Κανείς δε προβάλλει τις δράσεις που γίνονται γιατί πραγματικά κανένας πολίτης δεν ενδιαφέρεται ως δημότης πράγμα που δείχνει στρεβλή νοοτροπία. Πουθενά στο μήνυμα μου δε σου λέω να σωπάσεις και να σταματήσεις τη κριτική. Αλλά δε βλέπω πέρα από αυτή τίποτε άλλο. Κριτική Κριτική Κριτική. Δε μου πέφτει λόγος βέβαια, δικό σου είναι το site και τα hits. Αλλά νιώθω πως αδικείται η νοημοσύνη μου.

  Εντάξει, τρώνε, όλοι τρώνε, το ξέρουμε, το καταλάβαμε πολύ καλά με τη Siemens. Αλλά κάποιοι τίμιοι άνθρωποι ιδρώνουν για να κάνουν τα πράγματα που υποτίθεται οτι θα έπρεπε να κάνουν οι άλλοι που δε τρώνε. Σκέψου για λίγο αν ήσουν στη θέση τους πως θα ένιωθες.

 12. …που θα έπρεπε να κάνουν οι άλλοι που τρώνε.

 13. Μάλλον δεν έγινε κατανοητό το οτι το συγκεκριμένο site δεν ήταν μια αυθόρμητη πρωτοβουλία του Δήμου που την υλοποίησε με τα δικά του μέσα και χρήματα. Αν ήταν έτσι κάθε κριτική θα μπορούσε να είναι άδικη. Το θέμα είναι οτι πήραν χρήματα για να στήσουν ένα site για συγκεκριμένους λόγους και με βάση συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές. Οι οποίες δεν έχουν τηρηθεί! Το δε αποτέλεσμα σε σχέση με τον πραγματικό όγκο των θησαυρών της πόλης είναι απογοητευτικό.
  Και το χειρότερο;
  Αυτά τα χρήματα και αυτή η ευκαιρία να ψηφιοποιηθούν πολύτιμοι πολιτιστικοί θησαυροί με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση δεν θα ξαναπαρουσιαστεί ΠΟΤΕ!
  Από εδώ και πέρα θα τα παίρνουν μόνο τα νέα μέλη της Ε.Ε.

  Και αυτό είναι το ΜΕΓΑ σκάνδαλο!
  Οτι χάσαμε για πάντα το τρένο…

 14. Ο στρατηγός Sarail πάει βόλτα το σκύλο του. Ο στρατηγός Sarail ξύνεται. Ο στρατηγός Sarail φταρνίζεται. Ο στρατηγός Sarail στρίβει το μουστάκι του. Ο στρατηγός Sarail πίνει λεμονάδα. Ο στρατηγός Sarail σκύβει το κεφάλι του. Ο στρατηγός Sarail φοράει τις μπότες του. Ο στρατηγός Sarail βγάζει τις μπότες του. Ο στρατηγός Sarail φοράει το καπέλο του. Ο στρατηγός Sarail πέφτει για ύπνο. Ο στρατηγός Sarail αποφεύγει να γνωρίσει τον Πανίκα.

  Εϊναι αστείο να σε βομβαρδίζει σε τρεις απανωτές σελίδες με τον στρατηγό Sarail όταν δεν υπάρχει κατηγοριοποίηση του αρχείου. Αλλά μετά από καμιά τριανταριά σελίδες βασάνου δεν βλέπω ακόμα κάποιο λαογραφικό τεκμήριο για την ύπαρξη 60.000 εβραίων της Θεσσαλονίκης εκτός από μια αναφορά μέσω των ομόθρησκων,ομόδοξων, ομοούσιων κλπ σέρβων.
  http://culture.thessaloniki.gr/gr/photos_details.asp?newsid=171
  Απαράδεκτη η λεζάντα “Σέρβος γέροντας στα Εβραϊκά Νεκροταφεία” (υπήρχαν κι άλλα; ). Επρεπε να γράφει “Σέρβος γέροντας σε ερείπια όπου αργότερα θα ανεγερθεί η πανεπιστημιακή κοιτίδα του Δημοσθένη Λιακόπουλου”.

  (λίγο άτσαλο χιουμοράκι κάνω αλλά πιστεύω πως είναι ευνόητο ότι τονίζω την προχειρότητα της εν λόγω αρπαχτής)

 15. Με ένα σκάνερ γίνεσαι πλούσιος. Αμ το άλλο, που το πας; Πώς νομίζεις βγαίνουν αυτοί δήμαρχοι και νομάρχες; Και λίγα τρώνε…

 16. “Η εικόνα στο header είναι κουνημένη!” axaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxa
  Mόνο αυτό έχω να πώ ως δημιουργός της εικόνας. Όταν με μηδέν προϋπολογισμό ο Argos στήνει το thess και βρίσκει και 5-10 άτομα να συμμετέχουν, τότε κανείς θα περίμενε πολλά περισσότερα από επαγγελματίες. Όπως όλα όσα αναφέρουν οι προλαλήσαντες.

  επιπλέον για όλους όσους σιωπηλά δημιουργούν έργο στον Δήμο: Δεν είδα κανένα στο thess.gr να τους βρίζει η να τους βάζει στο ίδιο καζάνι με τον δήμαρχο και τα τσιράκια του. το πρόβλημα μας είναι οτι το ψάρι βρωμάει από το κεφαλι….

 17. Pingback: Newsfilter » Το Top 5 της εβδομάδας (10-16 Αυγούστου 2008)

 18. Pingback: thess.gr | Το όνειρό σου εφιάλτης μας