Πασαλάκια παντού

Ο προηγούμενος Δήμαρχος της πόλης είχε βάλει καγκελάκια παντού έτσι ώστε οι πεζοί να διασχίζουν τους δρόμους πόλης μόνο από τις διαβάσεις.
Ο νέος δήμαρχος άρχισε να βάζει πασαλάκια στην μέση του δρόμου με την ελπίδα να σταματήσει το διπλοπαρκάρισμα στους δρόμους της πόλης.

Η αρχή έγινε από την Μητροπόλεως που το πρωί της Κυριακής συνεργεία του δήμου έβαλαν πασαλάκια από το ύψος της Βενιζέλου, μέχρι και την Παύλου Μελά. Ο δρόμος έτσι χωρίστηκε σε δυο λωρίδες, μια λεωφορειολωρίδα και μια για ΙΧ (τα ταξί θα πρέπει να κινούνται μόνο στην λωρίδα των ΙΧ αλλά οι συμπαθείς ταξιτζήδες αμφιβάλω αν θα σεβαστούν μια τέτοια απόφαση).

photo by Argos

 

Υπάρχουν παραδείγματα όπου αυτό το μέτρο είχε αποτελέσματα όπως ο Βόλος και τα Τρίκαλα. Εγώ έχω τις επιφυλάξεις μου.
Όπως ακριβώς και με τα κάγκελα του Ατσαλάκωτου έτσι και τώρα ο κόσμος απλά θα διπλοπαρκάρει. Το πρώτο 4×4 που θα περάσει πάνω από τα πασαλάκια θα ξηλώσει τα μισά και μέσα σε λίγο καιρό ο δρόμος θα επιστρέψει στην παλιά του κατάσταση.
Ελπίζω να διαψευσθώ αλλά δυστυχώς με αντιαισθητικά μέτρα δεν γιατρεύεις αντικοινωνικές συμπεριφορές δεκαετιών. Μέχρι να μάθουμε να σεβόμαστε τους συμπολίτες μας ούτε πασαλάκια ούτε καγκελάκια θα αλλάξουν την συμπεριφορά μας.

Και κάτι τελευταίο, αυτά τα πασαλάκια γιατί μου θυμίζουν τόσο πολύ τα πασαλάκια που χρησιμοποίησε ο προηγούμενος Δήμαρχος για την οριοθέτηση των ποδηλατοδρόμων και τα ξήλωσε μέσα σε ένα βράδυ γιατί ήταν αναποτελεσματικά;

9 Responses to Πασαλάκια παντού

  1. Γουελ επειδή κατέβηκα κέντρο εχθές και συνέλαβα το όλον σουρεάλ όλης της πόλης διαπίστωσα ότι στη Μητροπόλεως το μεγάλο μπάχαλο το προσωρινό μέτρο μπορεί να έχει και αποτέλεσμα. Βέβαια θα βγούν μετά και θα λένε “να εμείς τα κάναμε και εσείς τα ξηλώσατε”. Κλασίκ μετάθεση ευθυνών. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν μπορούν να εναρμονιστούν με την πόλη την ίδια και το SKG τους καταπίνει όπως πάντα.

  2. Στον βόλο πάντως είχε αποτέλεσμα, μιας και είχα πετύχει την πόλη και πριν και μετά τα πασαλάκια, ή κορίνες όπως τα λένε εκεί. Οι οδηγοί συμμορφώθηκαν μεν, αλλά να μην ξεχνάμε οτι στον Βόλο δεν έχουν και το πλήθος αυτοκινήων που έχει η θεσ/νίκη. Επίσης στον Βόλο μπήκαν σε όλους του κεντρικούς και παράλληλους με την παραλία Βόλου οδικούς άξονες…

  3. έχεις να προτείνεις κάτι άλλο εκτός από ευχολόγια και εκθέσεις ιδεών του στυλ “Μέχρι να μάθουμε να σεβόμαστε τους συμπολίτες μας ούτε πασαλάκια ούτε καγκελάκια θα αλλάξουν την συμπεριφορά μας.” ;

    Σε όλες της χώρες με ανάλογους πολίτες (πχ. Ισπανία-Ιταλία) με τέτοια τεχνητά μέσα καταφέρνουν και κρατάνε της πόλεις τους σε ένα επίπεδο. Φυσικά χωρίς αστυνόμευση και τιμωρία δεν πρόκειται να αλλάξει απολύτως τίποτα.

  4. Οι κορίνες στη μέση είναι αποτελεσματικό μέτρο. Υπάρχει κι ένας παράγοντας που βοηθάει: η μείωση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων στο κέντρο (συμπεριλαμβανομένων των ταξί). Αυτή θα είναι μεγαλύτερη όσο βαθαίνει η κρίση.

  5. Υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα. Αυτά τα πασαλάκια είναι άκρως επικίνδυνα για τους μοτοσυκλετιστές. Σε περίπτωση ατυχήματος (λόγω texting πουχου) δεν θα ήθελα να βρω με το κράνος ή με το χέρι.

  6. Βρέθηκα πριν 1-2 χρόνια στο Μιλάνο και για να πω την αλήθεια δεν θυμάμαι πασαλάκια στην μέση του δρόμου αλλά μπορεί να κάνω και λάθος.
    Εγώ τι θα προτιμούσα: Κατάργηση πλήρως των θέσεων parking σε όλο το μήκος της Μητροπόλεως με ταυτόχρονη επέκταση των πεζοδρομίων. Να έμεναν λίγα σημεία προσωρινής στάθμευσης για φορτοεκφόρτωση σαν εσοχές στα νέα πεζοδρόμια και συνεχής αστυνόμευση του δρόμου από την δημοτική αστυνομία.

    Τώρα αν τα πασαλάκια λειτουργήσουν καλώς αλλά σαν λύση συνεχίζουν να είναι αντιαισθητική και μεσοβέζικη, στα δικά μου τα μάτια τουλάχιστον.

  7. Μολονότι δεν τη γουστάρω την πλειοψηφία στο δήμο, το σωστό πρέπει να λέγεται: το μέτρο πάρθηκε ως “πείραμα”. Παναπεί ότι και οι ίδιοι κρατάν ένα σχετικά μικρό καλάθι. Μπορεί και να δουλέψει ή μπορεί να γίνει όπως τα λέτε.
    Γνώμη μου πάντως, είναι ότι ο κόσμος -κυριολεχτικά – καίγεται. Τα “πασαλάκια” και ξερωγώ είναι πολυτέλεια να γίνονται πρώτο θέμα..

  8. Αν δεν υπάρχει τοπική αυτοδιοίκηση που να έχει ισχυρή θέληση και αγάπη για την κληρονομιά της πόλης και τολμήσει να πεζοδρομήσει ΟΛΟ το κέντρο χωρίς να υπολογίσει τίποτα τότε κάτι μπορεί να γίνει.

  9. Τα πασαλάκια πάντως είναι τεχνολογίας φόρμουλα-ένα.
    Ιδού: http://img571.imageshack.us/img571/4715/89616947.jpg
    LOL!