Trash (αισθητική) στον Δήμο
Εγώ ήθελα ένα τίτλο του στυλ “Σκουπίδια στα Αυτιά της Τζούλια” αλλά ο ΠανωςΚ που δηλώνει και χίπστερ διάλεξε τον παραπάνω τίτλο.
Η σοβαρότητα μιας διοίκησης, δυστυχώς κρίνεται και από το πόσο σοβαρά κινούνται τα μέλη της. Σε προηγούμενο Post ασχολήθηκα με την ενέργεια των Αυτιών που άπλωσε ο Δήμος σε 6 σημεία της πόλης προκειμένου να συλλέξει προτάσεις για την αντιδημαρχία πολιτισμού. Οι αναπάντητες απορίες μου για την διαδικασία που θα ακολουθηθεί παραμένουν αναπάντητες και συζητώντας με άλλους φίλους διαπίστωσα ότι υπάρχουν ακόμα και νομικά κολλήματα.
Η όλη διαδικασία συλλέγει, ηθελημένα ή άθελα, Online και offline προσωπικά δεδομένα. Πουθενά όμως δεν είδαμε να υπάρχει πολιτική προσωπικών δεδομένων όπως οφείλουν. Είναι περίεργο μια και μαθαίνω ότι η κυρία που εμφανίζεται επικεφαλής του project είναι δικηγόρος. Η εμφάνιση του Αντιδημάρχου Πολιτισμού στην ΕΤ3 όπου μίλησε και για το project καθώς και το Logo της αντιδημαρχίας στο εξωτερικό site του project είναι οι μόνες ενδείξεις ότι έχει ανακατευτεί η αντιδημαρχία. Έχουμε δηλαδή έναν ιδιώτη να εμφανίζεται επικεφαλής μιας δράσης που συλλέγει τις ιδέες των δημοτών για θέματα πολιτισμού. Οι αδιαφανείς διαδικασίες συλλογής, φιλτραρίσματος και επιλογής γενικά των ιδεών δεν βοηθάνε στο να παίρνουμε σοβαρά την οποιαδήποτε ιδέα, Ίσως γι’ αυτό και η ελληνοφρένεια επέλεξε να την σατιρίσει.
ΣΚΑΪ Player TV — ΣΚΑΪ (www.skai.gr).
Μέσα από το βίντεο βλέπουμε και πόσο καλά έχει περάσει το μήνυμα. Ο ΑΝΤ1 έχει σαν τίτλο αυτιά για τα παράπονα στον Δήμο ενώ οι δημότες μόνο για πολιτισμό δεν μιλάνε. Από ότι μου είπανε ίδιες ήταν οι δηλώσεις των πολιτών και στην κάμερα της ΕΤ3
Σαν να μην έφτανε αυτό σήμερα είχαμε ακόμα μια γελοιοποίηση, αυτή τη φορά χωρίς την ευθύνη κάποιου από τον Δήμο, του δημάρχου Θεσσαλονίκης. Δεν έχει βέβαια κανένα νόημα σχολιασμού η παρακάτω γελοιότητα αλλά είναι ενδεικτικό μιας κατάστασης. Το μόνο που έμαθα είναι ότι τηλεοπτικός παραγωγός του σταθμού έχει αιτηθεί να μεταφερθεί στην εκπομπή της Τζούλιας έτσι και ξεκινήσει…
Το χειρότερο ίσως μπάχαλο το έχουμε στα σκουπίδια από την πρώτη στιγμή που “άλλαξαν” τα πράγματα. Η αρχική υπόσχεση του Μπουτάρη να καθαρίσει την πόλη σε 6 μήνες παραμένει. Η επόμενη υπόσχεση του αντιδήμαρχου καθαριότητας να καθαρίσει τα σκουπίδια σε 15 μέρες δεν υλοποιήθηκε ποτέ μέσα στον χρόνο. Τότε έφταιγαν τα ανταλλακτικά. Αποφασίσανε και κάνανε απ’ ευθείας ανάθεση. Μετά πάλι συσσωρεύτηκαν τα σκουπίδια και τότε έφταιγε που χρωστούσαν στον προμηθευτή των καυσίμων τους 700.000. Το καινούργιο σήριαλ είναι η κόντρα του Δημάρχου και των εργαζόμενων και εμείς είμαστε πάλι βουτηγμένοι στα σκουπίδια.
Ο Δήμος προχώρησε στην πρόσληψη 900+ συμβασιούχων. προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση στο τριήμερο που πέρασε επίσπευσε την πρόσληψη των 135 από τους 900+ για να διαπιστώσει ότι μόνο 21 μπορούσαν να δουλέψουν μια και οι υπόλοιποι ανήκαν σε κατηγορίες που θα έπρεπε να βρίσκονται στο γραφείο. Δεν είμαι κατά της πολιτικής που θέλει την πρόσληψη ατόμων με ειδικές ανάγκες, όμως δεν θα ήταν πιο χρήσιμο να τους προσλαμβάνανε σε θέσεις όπου και τον Δήμο θα βοηθούσανε αλλά και την αξιοπρέπειά τους θα διατηρούσαν. Ποιος ήταν αυτός που επέλεξε στους πρώτους εκ των 900+ να βρίσκονται και τα άτομα με ειδικές ανάγκες; Υποτίθεται ότι οι προσλήψεις γίνανε για να βοηθηθεί συγκεκριμένο κομμάτι του Δήμου.
Βέβαια “ΤΑ ΝΕΑ” τα λένε αλλιώς, ίσως γιατί βολεύει.
Το χάλι της πόλης οδήγησε σε παρέμβαση του εισαγγελέα αλλά και σε μερικές δηλώσεις του Χρήστου Μάτη, δημοτικού συμβούλου με τους οικολόγους. Ο κ. Μάτης φαίνεται να δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στα σκουπίδια αλλά ίσως θα έπρεπε να δει λίγο και την γενική εικόνα. Πάντως από τις προτάσεις του κρατάω την τελευταία η οποία δεν πιστεύω να υλοποιηθεί ποτέ, αλλά που συνοψίζει την όλη ιδέα. Δεν μπορεί να μένει “ατιμώρητος” ο κάθε φορέας/οργανισμός είτε είναι κρατικός είτε δημοτικός, για την ανικανότητά του. Η τελευταία πρόταση του κ. Μάτη είναι η ακόλουθη :
Να μειώσει ο δήμος Θεσσαλονίκης συμβολικά τα δημοτικά τέλη κατά 5% για το 2011 ως αναγνώριση της αδυναμίας του να παράσχει στους δημότες τις υπηρεσίες που πρέπει
Έχουμε μάθει να θεωρούμε ότι μόνο ο πολίτης είναι υπόλογος απέναντι στο κράτος. Το κράτος, η τοπική αυτοδιοίκηση ελέγχονται κάθε 4 χρόνια ή αργότερα κάθε 5 χρόνια. Η εκλογή τους ή μη τους αθωώνει από κάθε @@@ που έχουν κάνει. Η συμβολική τιμωρία του δήμου ίσως είναι μια λύση αλλά όπως φαίνεται, αν γίνει δεκτή η πρότασή του, στο τέλος κινδυνεύει ο δήμος να πρέπει να μας πληρώνει αντί να εισπράττει φόρους…