Τείνουν ευήκοα ώτα
Από την αρχή της χρονιάς αλλά και από πιο μπροστά η νέα διοίκηση του Δήμου ξεκαθάρισε ότι λεφτά δεν υπάρχουν. Αφού δεν υπάρχουν λοιπόν λεφτά δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα τον πρώτο χρόνο, εκτός από 3 πράγματα. Για την καθαριότητα στην πόλη μέσα σε έξη μήνες, στους 4 δεν φαίνεται να το πετυχαίνει. Για την διαφάνεια και το συμμάζεμα των οικονομικών, φαίνεται να δίνει μάχες εκεί και τέλος για την κοινωνική πολιτική, για την οποία όμως είπε ότι το βλέπει σε ορίζοντα χρόνου.
Κάτω από αυτό το πρίσμα όλες οι υπόλοιπες δράσεις ενός Δήμου αναστέλλονται, ή αλλάζουν. ποιες δράσεις; Κυρίως αυτές που προκαλούν έξοδα και δεν αποδίδουν έσοδα, όπως οι εκδηλώσεις που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της αντιδημαρχίας Πολιτισμού. Το κακό είναι ότι δεν μπορούμε να μείνουμε χωρίς θεάματα, σε μια εποχή που αρχίζει να λείπει ο άρτος. Μέχρι τώρα όλες οι δράσεις, όπως και κατά την διάρκεια του καρναβαλιού, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις είχαν το ίδιο μοτίβο. Άσε τους άλλους να το ξεκινήσουν και ερχόμαστε εμείς να το θέσουμε υπό την αιγίδα μας. Έτσι πετυχαίνουμε :
α) Να μην δώσουμε ούτε cent
β) Να μην φοβηθεί κανείς ότι θα τον καπελώσουμε και
γ) ο κόσμος θα θυμάται ότι όλα αυτά ήταν υπό την αιγίδα μας οπότε κερδίζουμε επικοινωνιακά.
Το καινούργιο επεισόδιο στο έργο που λέγεται διοίκηση του Δήμου είναι η πρωτοβουλία της αντιδημαρχίας Πολιτισμού όπου αποφάσισε να ¨ακούσει” τους δημότες. Έτσι λοιπόν έξι ομάδες δημιουργήσανε 6 κατασκευές – αυτιά που στηθήκανε στα έξη διαμερίσματα του Δήμου Θεσσαλονίκης και όπου οι δημότες θα μπορούν να ρίχνουν μέσα στα ειδικά κουτιά τις προτάσεις τους για πολιτιστικά δρώμενα.
Τα σημεία όπου τοποθετήθηκαν τ’ αυτιά είναι
- Άνω Πόλη – Πλατεία Στεργίου Πολυδώρου,
- Τριανδρία – Πλατεία Αγ. Σπυρίδωνα,
- Τούμπα -Κέντρο Πολιτισμού,
- Νέο Δημαρχείο – Λεωφ. Βασιλέως Γεωργίου,
- Πλατεία Αριστοτέλους – Ολύμπιον, και
- Ν. Σ. Σταθμός – ΟΣΕ
Τα “αυτιά” είναι διαφορετικά σε κάθε σημείο και τα έχει δημιουργήσει διαφορετική καλλιτεχνική ομάδα το όλο εγχείρημα θα διαρκέσει ένα μήνα από 24 Μαρτίου μέχρι 24 Απριλίου. Υπάρχει η δυνατότητα στους πολίτες να χρησιμοποιήσουν και το ειδικά φτιαγμένο site και να αφήσουν εκεί τις προτάσεις τους. Το site είναι πραγματικά καλαίσθητο και έχει το κλασικό πρόβλημα που έχει αυτός που νοιάζεται μόνο για την αισθητική έχοντας ξεχάσει ότι θα πρέπει το μήνυμα να είναι ξεκάθαρο όπως και οι όροι.
Στο site αυτό που βλέπεις είναι η παραίνεση σε σχήμα αυτιού του γράψεις την ιδέα σου για δράσεις πολιτισμού με δυο φιγούρες νέων ανθρώπων που κρατάνε ένα φάκελο. Η ανάγνωση της παραίνεσης δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα, όμως για χάρη της τέχνης, ντέφι να γίνει. Οι δυο νεαρές φιγούρες προφανώς εμπίπτουν στους όρους της δράσης που στα μάτια του άσχετου, όπως είμαι εγώ, μου δίνει να καταλάβω ότι από μια ηλικία και πάνω του προτείνοντος, οι προτάσεις δεν γίνονται δεκτές.
Η πληροφορία είναι σκορπισμένη και δύσκολο “μεταφέρεται” από το site μια και, όπως είπα και πιο μπροστά, το κύριο μέλημα ήταν η αισθητική του. Κάπου πάνω αριστερά υπάρχει ημερομηνία αρχής και τέλους χωρίς επίσης να είναι εμφανές ότι μιλάμε για το διάστημα συλλογής των προτάσεων. Το καλύτερο είναι ότι απουσιάζουν τελείως οι όροι του παιχνιδιού.
Πόσες προτάσεις θέλεις; Τι budget να υπολογίσω; Ποιανού είναι η πατρότητα της ιδέας και τι ακριβώς συμβαίνει αν από την ιδέα μου προκύπτει οικονομικό όφελος για τον Δήμο; Υποθέτω ότι μπορεί να υπάρχουν και ένα σωρό άλλες απορίες, όπως ας πούμε, πως διαφυλάσσεται η πρότασή μου στην κατασκευή σας;
Επειδή είμαι σίγουρος ότι θα με αποκαλέσετε γκρινιάρη και θα μου πείτε ότι τουλάχιστον αυτή η διοίκηση κάτι έκανε και μας βάζει όλους στο παιχνίδι, θα αλλάξω τις ερωτήσεις σε πιο ουσιαστικές, αποδεχόμενος το πόσο διαφορετική είναι αυτή η διοίκηση.
Πότε μαζεύονται οι προτάσεις; Δημοσιοποιούνται όλες; Πως επιλέγονται αυτές που θα πραγματοποιηθούν; Ποιος τις επιλέγει; Με τι κριτήρια;
Ακόμα και αν έχουν προβλεφθεί όλα τα παραπάνω, δεν βλέπω να υπάρχουν στο site αναρτημένα. Αν είναι κάπου αλλού, τότε για ποιο λόγο δημιουργήθηκε καινούργιο site (δεν αναφέρομαι σε οικονομικά θέματα, μια και υπάρχει χορηγός);
Τουλάχιστον ένας συμπολίτης μας βρήκε που να πει τα παράπονά του.
Αλήθεια τον ακούει κανείς;
Pingback: Τι ακούν τα ευήκοα αφτάκια του δήμου;
Pingback: Installations παντού
Pingback: Το facebook account μας δεν είναι η εκκλησία του Δήμου | thess.gr
Pingback: Ο Πολιτισμός δεν χρειάζεται ούτε σκηνές ούτε πειράματα | thess.gr
Pingback: 100 χρόνια μοναξιάς | thess.gr