Μετανοείτε

(Disclaimer: τη σοβαρή και δύσκολη δουλειά για αυτήν την ανάρτηση, δηλαδή τις φωτογραφίες, την έκανε όχι ο υπογράφων αλλά ο Argos )

Είμαστε λιγάκι ανεπαρκείς εδώ στο thess.gr. Αδυνατούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες κάλυψης δύο εκδηλώσεων που τυχαίνει να συμπίπτουν χρονικά. Σήμερα, Κυριακή, βρεθήκαμε σε δίλημμα μεγάλο: καλτ εκδήλωση κατά της κάρτας του πολίτη, ή ομιλία – συζήτηση με κατοίκους της Κερατέας;

Ωρα 12.15 στην πλατεία Δικαστηρίων, στ’ άγαλμα Βενιζέλου.

Δράττομαι της ευκαιρίας, για να απευθυνθώ προς τους συμπολίτες μου που διοργάνωσαν την εκδήλωση κατά των ταυτοτήτων: ο χώρος όπου διοργανώσατε την εκδήλωση είναι η πλατεία Δικαστηρίων ή πλατεία Αρχαίας Αγοράς, όχι «το πάνω μέρος της πλατείας Αριστοτέλους», ούτε φυσικά η πλατεία Ελευθερίας που έγραφε η Ελεύθερη Ώρα.

Απ’ τα ηχεία ψαλμωδίες κι ο κόσμος μαζευόταν. Φυλλάδια για τη συντέλεια του κόσμου. Ελληνικές σημαίες. Βυζαντινές σημαίες. Δικέφαλοι αετοί.

Ορθοδοξία ή θάνατος.

Πάγκος με βιβλία προς πώληση. «Τι είσαι εσύ; Φωτορεπόρτερ; Όχι φωτογραφίες εδώ».

Γραφικές φιγούρες. Χρυσαυγίτες. Κορίτσια του κατηχητικού με μακριές φούστες. Ηλικιωμένοι. Ηλικιωμένες. Αλλά και καθημερινές φάτσες.

Μία παρά 20. Τροχάδην ως το σινεμά Μακεδονικό για την εκδήλωση με τους κατοίκους της Κερατέας. Φτάνουμε εντός δεκαλέπτου. Ολες οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, τα πρωτοβάθμια σωματεία και οι ανένταχτοι είχαν στήσει πηγαδάκια έξω απ’ τον σινεμά.

Ωρα έναρξης είχε οριστεί η 12.30. Εντός της αίθουσας κανείς, και απ’ ό,τι άκουσα περίμεναν να έρθουν από κάπου τα ηχεία ώστε να στηθεί η μικροφωνική.

Ωρα μία και είκοσι ακόμη δεν είχαν ξεκινήσει. Ωρα ΠαΣοΚ ή μήπως ώρα ΣΥΡΙΖΑ;

Όπως κι αν έχει, σε επίπεδο οργάνωσης, Ορθοδοξία – Αριστερά 1-0.

Ωρα μία και μισή στην πλατεία Δικαστηρίων η ατμόσφαιρα ήταν καυτή. Ο χώρος μπροστά στ’ άγαλμα του Βενιζέλου γεμάτος. Σύνολο καμιά 500 άτομα. Πολλοί πιτσιρικάδες, χρυσαυγίτες.

Οι ομιλητές αποκαλούσαν ο ένας τον άλλο αδελφό. Πρόλαβα στο μικρόφωνο τον 17χρονο αδερφό έλληνα «γιουτούμπερ».

Οι γνωστές αρλούμπες: λέσχη Μπίλντεμπεργκ, ηλεκτρονικό φακέλωμα, αεροψεκασμοί, συντέλεια του κόσμου, δυνάμεις που οργανώνουν σχέδια κατά του ελληνισμού. Θα μας βάλουν, λέει, το τσιπάκι πρώτα στο χέρι το δεξί και μετά στο μέτωπο και έτσι απευθείας θα μας ελέγχει το «θηρίο», που είναι ένας υπερυπολογιστής στις Βρυξελλές. Μόνος μου έψαξα στο ίντερνετ κι έμαθα, είπε περήφανος ο 17χρονος αδερφός έλληνας «γιουτούμπερ», και κάλεσε τους παρευρισκομένους να τον μιμηθούν. (Μάλλον δεν πρέπει να κοροϊδεύουμε όλους αυτούς που μιλάνε για τους κινδύνους  που κρύβει η χρήση του ίντενετ από εφήβους…)

Κάτι είπε για τον ΓΑΠ ο νεαρός και «ουουουουου». Μπράβο, κόντεψα κι εγώ  να γιουχάρω. Στη συνέχεια «ΓΑΠ ξεφτίλα, προσκύνα τον Αττίλα» και «Αλήτες προδότες πολιτικοί» και «Σκατά σκατά στον τάφο του Κεμάλ», το σύνθημα δονούσε την ατμόσφαιρα. Νωρίτερα σήμερα το πρωί είχα προσέξει στο πρωτοσέλιδο της Ελεύθερης Ωρας το κάλεσμα για τη σημερινή συγκέντρωση, με την αναφορά στην «απροσδόκητη συνδρομή» του δημάρχου Θεσσαλονίκης κου Γιάννη Μπουτάρη. Δεν ξέρω σε τι ακριβώς συνίσταται η απροσδόκητη συνδρομή του δημάρχου, αλλά προφανώς ο κος Νταβούτογλου και οι χιλιάδες Τούρκοι τουρίστες που ο κος Μπουτάρης αναμένει δεν θα εκτιμούσαν δρώμενα αυτού του ήθους και ύφους…

Κατόπιν στο βήμα ένας αδερφός ιερομόναχος του αγίου ορους πρώτα σταυροκοπήθηκε και μετά άρχισε να διαβάζει ένα ψηφισμα των μοναχών του αγίου όρους. Κεντρικό κόνσεπτ: δεν είμαστε κατά της τεχνολογίας αλλά κατά της κάρτας του πολίτη.

Φύγαμε. Δεν άντεχα να βλέπω τους χρυσαυγίτες. Ξανά πίσω στο σινέ Μακεδονικόν. Η εκδήλωση για την Κερατέα συνεχιζόταν αλλά πλέον ήθελα να πιω, να πιω για να ξεχάσω.

Τώρα που γράφω πίνω (φαίνεται απ’ το επίπεδο γραφής αυτό ε;).

Τελευταίες μαρτυρίες απ’ τη συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου: έτερος ρασοφόρος διατύπωνε αλυτρωτικές θέσεις: διεκδικούμε Μικρασία, ανατολική Ρωμυλία, βόρεια Ήπειρο. Και επιπλέον για τους μετανάστες που πραγματοποίησαν απεργία πείνας: αν θέλουν δικαιώματα, να πάνε στη χώρα τους. Εμείς δεν θέλουμε βέβαια το κακό τους, δεν θέλουμε να πεθάνουν, αλλά δικαιώματα να βρουν μόνο στη χώρα τους.

Μετανοείτε…

3 Responses to Μετανοείτε

  1. Πολλά Συγχαρητήρια για την προσπάθεια!!!

    Τα υπόλοιπα ασχολίαστα….

  2. Σ’ ευχαριστούμε. Είναι αλήθεια ότι ήθελε προσπάθεια για να ακούσουμε όλα αυτά τα απίθανα 🙂
    Συνεχίστε την καλή δουλειά

  3. exiledfromthelibraray

    The laugh of the bear. :argk!: