Τι είναι η πατρίδα μας
Μην είναι οι κάμποι, τα μπαρ;
Όχι δεν ήταν αυτή η απορία όσων βρέθηκαν σήμερα το πρωί στην στοά του Ερμή για να ακούσουν δύο εφυείς ομιλητές να πίνουν καφέ και να συζητούν για θέματα που μάλλον είναι λυμένα χωρίς να χρειάζεται η ανάλυσή τους. Αυτή βέβαια είναι η δική μου άποψη που κανένας δεν ενδιαφέρεται έτσι και αλλιώς γι’ αυτήν.
Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.
Η εκδήλωση
Ο γνωστός Γιώργος Κύρτσος βρήκε τρόπο να αυξήσει τα έσοδα της εφημερίδας του, άμεσα ή έμμεσα, χωρίς να βάζει το χέρι στην τσέπη. Τι έκανε; Ότι πιο απλό. Ξεκίνησε μια σειρά εκδηλώσεων με τον τίτλο “Σαββατιάτικος καφές με την Free Sunday” και με τίτλο, σήμερα, Πατριωτισμός και Παγκοσμιοποίηση. Αυτό που θεωρητικά θα έπρεπε να κάνουν τα τοπικά μέσα, όχι απαραίτητα με αυτό το θέμα, το έκανε ο Κύρτσος δείχνοντας για άκομα μια φορά πόσο ανύπαρκτοι είναι οι τοπικοί …εκδότες.
Ο χώρος
Πολύ έξυπνα επιλέχτηκε ένας χώρος, που ενώ έχει κόσμο το βράδυ δεν έχει την αντίστοιχη κίνηση το πρωί. Ανοιχτά για να καπνίζει ο κόσμος αλλά ταυτόχρονα με σκεπή για να μη βρέχετε σε περίπτωση κακοκαιρίας. Στην καρδιά της πόλης. Διάταξη τέτοια ώστε να μπορούν να δουν τους ομιλητές όλοι.
Οι ομιλητές
Ο Στράτος Σιμόπουλος – αναπληρωτής γραμματέας Παραγωγικών Τομέων της ΝΔ, ο Χρήστος Μάτης – δημοσιογράφος, δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης με συντονισμό της κας Ερμείδου – δημοτικής συμβούλου στον δήμο Ευόσμου Κορδελιού και παρεμβάσεις του Γιώργου Κύρτσου – εκδότη, ήταν οι πρωταγωνιστές της εκδήλωσης.
Η συζήτηση
Θα πω ψέμματα αν πω ότι με συνεπήρε. Δεν φταίνε οι ομιλητές αλλά το θέμα. Πατριωτισμός και Παγκοσμιοποίηση; Υπάρχει τέτοιο δίλημμα; Δεν έχει απαντηθεί; Από ότι φαίνεται το κοινό, που στην πλειοψηφία του προέρχονταν από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας, δεν το έχει απαντήσει. Από την άλλη για μένα είχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον ο κόσμος γύρω.
Που τον έχω ξαναδεί;
Πάνω από 100 άτομα ήρθανε και καθήσανε στην στοά. Αρκετοί όρθιοι, παρακολουθούσανε την χαλαρή συζήτηση να πηγαίνει από τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας και ενίοτε στον Ηρακλή. Ο Κύρτσος θύμιζε τον Μάρλον Μπράντο, στον νονό. Όποιος ερχότανε, είτε τον ήξερε είτε όχι πήγαινε να το χαιρετίσει. Είμαι σίγουρος ότι αν είχε δαχτυλίδι θα του το φιλούσανε. όχι ότι το επεδίωξε ο ίδιος, αλλά μάλλον το έχουμε στο αίμα μας να θέλουμε να πάρουμε λίγη από την λάμψη που εμείς έχουμε δώσει σε μερικούς ανθρώπους.
Ενώ έχει ξεκινήσει η συζήτηση έσκασε μύτη και ο Γκιουλέκας συνοδευόμενος από την κα Τουντούρη, προφανώς γραφείο τύπου του. Έκατσε στο ίδιο τραπέζι με τον Κύρτσο και την δημοσιογράφο του flash και του Europe 1 Γεωργία Σαδανά. Πήρε αρκετό χρόνο σε photo opportunity και μετά την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια αφήνοντας την κα Τουντούρη δίπλα στον Κύρτσο.
Εκεί που περίμενα ότι η καρέκλα θα μείνει άδεια, εμφανίστηκε ξαφνικά, σαν μαϊντανός και ο παρα – μορφωμένος Κώστας Μαργαρίτης, ξέρετε αυτός με το μεταπτυχιακό μαϊμού, όπως απέδειξε ο ιός. Βλέπετε μερικοί δεν έχουν τσίπα πάνω τους. Όχι μόνο δεν έχει εξαφανιστεί αλλά πήγε και έκατσε, χωρίς να προσκληθεί, στο τραπέζι του Κύρτσου για να τον “παίρνει ο αυτός”. Τον κάμερα μαν εννοώ, μην παρεξηγηθούμε. Στήθηκε λοιπόν το παλληκάρι και έγραψε στα @@@ τον Καλαφάτη που ήρθε καθυστερημένα. Δεν σηκώθηκε έτσι ώστε να του δώσει και αυτουνού την ευκαιρία να τον πάρει ο αυτός αλλά κάθησε ακόμα καλύτερα μέχρι το τέλος της εκδήλωσης.
Από πολιτικούς είδα τον Αβραμόπουλο, τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, τον Αγγελόπουλο Απόστολο, υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο με την πρωτοβουλία και τον Δημήτρη Παπάζογλου από την κίνηση του Τζήκα. Κάπου πέτυχα και τον καθηγητή του ΑΠΘ, Θόδωρο Χατζηπαντελή.
Αυτοί που ήταν μπόλικοι ήταν οι δημοσιογράφοι. Ο Τελίδης του Δ.Σ. της ΕΤ3 και του έθνους, ο Χρήστος Νικολαΐδης του TV100 και των taxalia.blogspot.com, από νωρίς ο Βαγγέλης Πλάκας, η Γεωργία Σαδανά όπως είπαμε, μαζί με την Τουντούρη και φυσικά ο Μάτης που μιλούσε. Ήθελα να ήξερα αν πήγε κανένας στην απολογιστική συγκέντρωση στην ΕΣΗΕΜΘ που γινόταν την ίδια ώρα…
Οι τοποθετήσεις τέλειωσαν, οι ερωτήσεις έγιναν και οι απορίες έμειναν. Όλοι έφυγαν ευχαριστημένοι έχοντας πει αυτά που θέλανε. Από όσο μπόρεσα να παρακολουθήσω, δεν είδα κάποιον να αφέρει την ρήση για το τελευταίο καταφύγιο του κάθε αχρείου αλλά ούτε και για τον πατριωτισμό όπως τον αντιλαμβάνεται ο ΓΑΠ. Δεν πειράζει, κάποιο άλλο Σάββατο. Εγώ πάντως αποφάσισα. Ντράμερ θα γίνω.
3 Responses to Τι είναι η πατρίδα μας